Ricoh GR IIIx: compactcamera voor straatfotografen

De Ricoh GR IIIx is de ideale compactcamera voor wie van straatfotografie houdt. Hij is zo compact dat hij in je zak past, heeft een grote aps-c sensor, weegt slechts 262 gram en heeft een nieuwe lichtsterke 40mm lens (fullframe-equivalent). “Een echte camera voor fotografen.” Alle belangrijke reviews!

Ricoh GR IIIxSensor: aps-c | Resolutie: 24.24 megapixel | Objectief: 26.1mm / fullframe-equivalent: 40mm f/2.8 | Beelden per seconde: 10 | Minimale scherpstelafstand: 6cm | Video: Full HD | Scherm: vast touchscreen | Gewicht body: 262gr | Release datum: eind september 2021 | Frankwandelt-rating 86/100 | Prijs: 999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Ricoh GR IIIx op CameraNU.nl >>

Ricoh GR IIIx op Cameraland.nl >>

Ricoh GR IIIx op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Ricoh GR IIIx

 • Hoogwaardige lens: vast brandpunt van 40mm (fullframe-equivalent)
 • Hoge beeldkwaliteit: aps-c sensor met 24.24 megapixel
 • Beeldstabilisatie aan boord: 4 stops winst tegen trillende handen
 • Verbeterde autofocus: hybride systeem met oog- en gezichtsdetectie
 • Het beslissende moment: direct schieten met Full Press Snap

Ricoh GR IIIxUpgrade van de Ricoh GR III

Ricoh heeft niet op de grote trom geslagen voor het uitbrengen van deze nieuwe versie van z’n populaire Ricoh GR III, die zelf ook gewoon op de markt blijft. En een sprankelende nieuwe naam heeft hij ook al niet. Maar de GR IIIx biedt wel een mooie upgrade van z’n voorganger. De GR III is populair bij straatfotografen en ontving de Goud Award bij fototijdschriften Zoom.nl en Digifoto Pro. Ook de GR IIIx zal weer een populair klein cameraatje worden.

Review van de Ricoh GR III >>

Groot verschil: nieuwe 40mm lens

Het grootste verschil is de nieuw ontwikkelde lichtsterke lens met vaste brandpuntsafstand van de GR IIIx. Dat brandpunt is niet meer 28mm zoals bij de GR III, maar 40mm (fullframe-equivalent). De GR IIIx heeft een beeldhoek die aanschurkt tegen de beeldhoek van het menselijk oog. De brandpuntsafstand is iets groter dan de bij straatfotografen populaire 35mm. Veel straatfotografen hebben hierom gevraagd, en Ricoh luistert altijd erg goed naar z’n community.

Ricoh GR IIIxNatuurlijker perspectief

De originele Ricoh GR III is daarmee nog steeds ideaal voor groothoekopnamen: op straat, bij landschappen en in krappe ruimtes. De nieuwe GR IIIx biedt een natuurlijker perspectief, dicht bij die van een standaardlens van 50mm.

GR IIIx: nieuwe editie

Zoals gezegd blijft de Ricoh GR III gelukkig gewoon op de markt. En mocht je er eentje hebben: hij blijft firmware-updates ontvangen, zodat jij profiteert van veel toekomstige verbeteringen. Ricoh spreekt daarom ook niet over de GR IIIx als een volledig nieuwe camera. Je moet hem zien als een ‘nieuwe editie’ van de GR III. Ongetwijfeld zullen er straatfotografen zijn die beide edities in hun fototas willen hebben.

Ricoh GR IIIx op CameraNU.nl >>

Ricoh GR IIIx op Cameraland.nl >>

Ricoh GR IIIx op Kamera-express.nl >>

Ricoh GR IIIxHoogstaand lensontwerp

Die gloednieuwe lens is net als de lens op de GR III lekker lichtsterk, met een maximaal diafragma van f/2.8. Het optisch ontwerp is hoogstaand, met zeven elementen in vijf groepen, waaronder twee asferische elementen. Hij heeft een diafragma met negen lamellen en een minimale scherpstelafstand van 6cm, net als bij de Ricoh GR III.

Vernieuwde beeldprocessor: meer kracht

Voor de lens heeft Ricoh dus voor een andere aanpak gekozen. Daarnaast is de beeldprocessor up to date gebracht. De GR IIIx bevat de GR Engine 6-beeldprocessor, met extra rekenkracht, waardoor de camera een stuk sneller is geworden. De nieuwe processor maakt ook een snellere, preciezere autofocus mogelijk.

Ricoh GR IIIxGrote aps-c sensor met stabilisatie

De sensor is echter gelijk gebleven. In het hart van de GR IIIx vind je dezelfde 24.24-megapixel beeldsensor op aps-c formaat, met een groot dynamisch bereik. De sensor biedt drie-assige beeldstabilisatie, die vier stops winst tegen trillende handen biedt. Met die sensor leg je beelden vast met veel details en prachtige, levensechte kleuren. Het is ook een gevoelige sensor: de maximale gevoeligheid is 102.400 ISO. Voor extra scherpte is het anti-aliasing filter weggelaten.

Full Press Snap: voor beslissende momenten

Mooie nieuwe feature: druk je de ontspanknop volledig in, dan schiet de camera direct een foto, op de vooraf ingestelde scherpstelafstand. Deze razendsnelle opnamefunctie is uniek. Je hebt geen last meer van de vertraging bij het scherpstellen wanneer je de ontspanknop half indrukt. Daardoor leg je straatbeelden in een fractie van een seconde vast. Eigenlijk een must als je het beslissende moment wilt vastleggen. Full Press Snap kun je trouwens ook gebruiken door op het touchscreen te tikken.

Ricoh GR IIIxFull HD video

De Ricoh GR IIIx is niet op aarde voor videografie. Maar je schiet er wel mooie, vloeiende video’s mee, op Full HD (1920 x 1080 pixels) met maximaal 60 frames per seconde in H.264.

Razendsnelle hybride autofocus

De GR IIIx heeft een hybride autofocussysteem. Dat systeem combineert de beste eigenschappen van contrast en fasedetectie autofocus. Daardoor heeft de GR IIIx een razendsnelle en precieze autofocus. Nieuw is de ingebouwde oog- en gezichtsdetectie. En je kunt ook snel schakelen tussen verschillende onderwerpen met een tik op het touchscreen.

Ricoh GR IIIxScherp touchscreen

Dat display achterop is onveranderd: een scherp 3 inch vast touchscreen met 1.04 miljoen beeldpunten. Je gebruikt het voor je fotocomposities, om door het menusysteem te navigeren en om je foto’s en video’s te bekijken. Een elektronische zoeker heeft de GR IIIx niet.

Wifi en bluetooth

De Ricoh GR IIIx is ook uitstekend verbonden, met wifi en bluetooth aan boord. De compactcamera heeft een USB-C-poort die je gebruikt om hem op te laden en om video uit te voeren via DisplayPort via USB-C. Een flitsschoen aan de bovenkant kun je gebruiken om flitsers en triggers aan te sluiten.

Ricoh GR IIIx op CameraNU.nl >>

Ricoh GR IIIx op Cameraland.nl >>

Ricoh GR IIIx op Kamera-express.nl >>

Ricoh GR IIIx(Professionele) reviewers over de Ricoh GR IIIx

De Ricoh GR IIIx: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Chip Fotomagazine (full review, maartnummer 2022): In de lab- en praktijktest van Chip komt de GR IIIx uitstekend uit de bus. De reviewer vindt het een klein, handzaam en licht toestel dat geweldige beeldkwaliteit levert. Handig is de oog- en gezichtsherkenning. “We zijn ook erg gecharmeerd van de uitgebreide beeldbesturingsfuncties. De software simuleert de eigenschappen van oude analoge films en zorgt voor foto’s met een eigen look.”
  Dit is een ‘camera met een cultstatus’ die uitstekend geschikt is voor straatfotografie. In vergelijking met de concurrenten is de GR IIIx erg voordelig. Het meest aantrekkelijke is volgens de reviewer dan ook die lage prijs. Minpunten zijn er ook: de video-capaciteiten houden niet over, de accuduur is matig en het scherm achterop kun je niet uitklappen. Maar al met al een uitstekende camera met een dito beeldkwaliteit. Eindoordeel: 88/100.
 • Photofocus.com (Brett Day, full review): De Ricoh GR IIIx is volgens Brett een fantastische camera. “Hij is klein, lichtgewicht, past gemakkelijk in een zak, is gebruiksvriendelijk en de sensor en de nieuwe lens helpen je om prachtige foto's te maken.” Nadelen: hij is niet weerbestendige afgedicht, de accuduur is ‘verschrikkelijk en de Snap Focus-functie is minder gebruiksvriendelijk dan die van de GR III. Als de accuduur langer zou zijn en hij weerbestendig zou zijn, zou het volgens Brett “de perfecte camera voor straatfotografie zijn”.
  Welke versie van de GR III je moet aanschaffen – de originele GR III of de GR IIIx – is totaal afhankelijk van je voorkeur voor de brandpuntsafstand. “Ergonomisch zijn de camera’s identiek. De GR III ontving de autofocusverbeteringen en de nieuwe afbeeldingseditor in een firmware-update. Beide camera's hebben uitstekende lenzen die scherp zijn en aangename natuurlijke kleuren weergeven.”
  Gebruik je vaker groothoeklenzen? Kies dan voor de GR III. Hou je van ‘strakkere’ beelden? Pak dan de Ricoh GR IIIx. Welke camera je ook kiest “je krijgt een capabele camera die je elke keer dat je hem gebruikt zal laten glimlachen”.
  Al met al is de Ricoh GR IIIx volgens Brett een geweldige compactcamera voor wie die graag licht reist of over de straten dwalen om het leven in z’n stad vast te leggen. “Hij is goed gemaakt, heeft een goede ergonomie, de APS-C-sensor kan prachtige beelden produceren en de IBIS, macro en ingebouwde ND-filters maken het een genot om te gebruiken. Je wilt nooit meer van huis zonder.”
 • Shutterbug.com (Ron Leach, full review): De Ricoh GR IIIx was precies wat Ron had verwacht, en misschien nog een beetje meer. Voor minder dan 1.000 euro maakt hij z’n belofte waar: het is een eersteklas compactcamera met een groot aantal creatieve mogelijkheden. “Hij biedt geweldige beeldkwaliteit en heeft zo ongeveer alle handmatige bedieningselementen biedt die je je maar kunt wensen.”
  De doelgroep is de veeleisende fotograaf die een camera in zakformaat wil die resultaten levert die vergelijkbaar zijn met die van veel aps-c DSLR’s en systeemcamera's. Tegelijk is het een geweldige back-upcamera om altijd in je tas te hebben wanneer je fotografeert met een systeemcamera en een selectie lenzen.
  Wie al een GR-camera bezit vindt de Ricoh GR IIIx misschien een waardige vervanging, maar andere fotografen kiezen ervoor om beide GR’s te bezitten vanwege het verschil in brandpuntsafstand voor verschillende toepassingen. “Het is in ieder geval een winnaar.”
 • Petapixel.com (Ted Kritsonis, full review): De Ricoh GR IIIx is niet goedkoop, maar rechtvaardigt de prijs door zijn resultaten, aldus Ted. Voor hem zou de GR niet z’n eerste camera zijn. Maar als back-up of ondersteunende camera zou hij hem graag in zijn tas of zak hebben. “Het vermogen om goed te fotograferen in verschillende omstandigheden, evenals de mogelijkheden om hem naar je wensen aan te passen, maken deze GR IIIx op meerdere niveaus aantrekkelijk.”
  Voor fotografen die foto's maken die je perfect kunt schieten met deze camera, zou dit gemakkelijk de eerste camera kunnen zijn. “Hij is compact genoeg om overal mee naartoe te nemen en snel genoeg om snel een foto te maken. Het is een goede optie voor straat- en lifestyle-fotografen die een grote stap vooruit willen ten opzichte van smartphones en geen DSLR of spiegelloze camera nodig hebben.” Als je een fotograaf bent die op zoek is naar een solide compacte camera met een prime-lens, is dit volgens Ted jouw camera.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Ricoh GR IIIx is volgens Jan Paul “een echte camera voor fotografen”. Hij blinkt niet uit in video, maar voor straat- en reportagefotografie is deze Ricoh bijzonder geschikt. Hij start snel op en met de Snap Focus-instelling leg je je onderwerp snel en scherp vast.
  Vind je 40mm te weinig: Je kunt er ook een tele-adapter bij kopen waarmee je hem opkrikt naar 75mm. Jan Paul: “Dat is heel mooi voor bijvoorbeeld portretten. In combinatie met de GR III heb je op deze manier met twee lichte, compacte body’s en de adapter een complete set met groothoek, standaard en tele.”
  De GR IIIx hoeft niet alleen maar een alternatief voor de GR III te zijn, maar kan deze camera ook aanvullen. “Samen vormen ze een heus systeem dat een alternatief kan zijn voor een body met drie losse objectieven.” Goedkoop is de GR IIIx en hij heeft zeker ook kleine zwakke punten. “Maar welke andere camera die deze kwaliteit levert schuif je zomaar in je broekzak?”
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, first look): De Ricoh GR III-camera's zijn volgens Rod vrij duur, ze hebben een lens met een vaste brandpuntsafstand en ontberen een zoeker. Maar ze zijn veel compacter dan gewone aps-c camera's en zijn “ideaal voor serieuze fotografen die een goede camera nodig hebben die echt in een broekzak past. Ze hebben zeker beperkingen, maar ze behoren nog steeds tot de beste compactcamera's voor liefhebbers en professionals.”
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Prachtige compact. Voor het eerst een GR van Ricoh gekocht. Geen spijt van. Inmiddels getest tijdens een vakantie. Beeld is super. Scherp. Rustig bokeh. 40mm is een mooi brandpuntsafstand. Mogelijkheden zijn legio, daardoor even wennen met de bediening. Lcd-scherm werkt goed, ook met touchscreen. Je haalt niet direct het maximale uit de camera, maar je moet een leercurve doormaken (niet super steil). Een camera om overal mee te nemen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan van DPReview TV hebben een mooie videoreview van de Ricoh GR IIIx gemaakt. Het is volgens hen een “erg sexy camera” waar je “gemakkelijk verliefd op wordt”. Echt even kijken als je deze Ricoh wilt gaan aanschaffen, want ze bespreken alle highlights maar ook de minpunten van deze straatcamera.
  Je vindt deze YouTube-review onderaan deze pagina.
 • Video-review Samuel Streetlife: Samuel Streetlife is de naam van de Duitse straatfotograaf Samuel Lintaro Hopf. Ook hij heeft een mooie video-review van de Ricoh GR IIIx op YouTube gezet, waarin hij vertelt over deze nieuwe camera in relatie tot de GR III. Weliswaar staat het filmpje op het kanaal van Ricoh zelf, maar toch heel leuk om te bekijken, met schitterende beelden.
  Je vindt deze YouTube-review onderaan deze pagina.

Ricoh GR IIIx op CameraNU.nl >>

Ricoh GR IIIx op Cameraland.nl >>

Ricoh GR IIIx op Kamera-express.nl >>

 

Ricoh GR IIIxBelangrijkste kenmerken van de Ricoh GR IIIx

 • Hoogwaardige lens: vast brandpunt van 40mm (fullframe-equivalent)
 • Lichtsterk diafragma: fotograferen bij weinig licht
 • Hoge beeldkwaliteit: aps-c beeldsensor met 24.24 megapixel
 • Beeldstabilisatie aan boord: 4 stops winst tegen trillende handen
 • Verbeterde autofocus: hybride systeem met oog- en gezichtsdetectie
 • Het beslissende moment: direct schieten met Full Press Snap
 • Mooie video’s: Full HD met 60fps en stereogeluid
 • Unieke close-ups: minimale scherpstelafstand van 6cm
 • Handig: ingebouwd 2-stops ND-filter
 • Heldere composities: scherp 3 inch LCD touchscreen
 • Handig: USB-C aansluiting voor onder andere opladen
 • Wifi en bluetooth: snel en simpel delen van je beelden

Ricoh GR IIIx op CameraNU.nl >>

Ricoh GR IIIx op Cameraland.nl >>

Ricoh GR IIIx op Kamera-express.nl >>

 

DPReview: YouTube-review van de Ricoh GR IIIx

Bekijk een mooie YouTube-review van de Ricoh GR IIIx door Chris en Jordan van DPReview TV (10:37 minuten). Volgens hen word je heel makkelijk verliefd op deze kleine camera. Waarschuwing: na het kijken wil je hem hebben...

Ricoh GR IIIx op CameraNU.nl >>

Ricoh GR IIIx op Cameraland.nl >>

Ricoh GR IIIx op Kamera-express.nl >>

 

Mooie filmpje van de Ricoh GR IIIx

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Ricoh GR IIIx (7:04 minuten) van straatfotograaf Samuel Streetlife. Als je even lekker wilt watertanden van de prachtige beelden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Ricoh GR IIIx op CameraNU.nl >>

Ricoh GR IIIx op Cameraland.nl >>

Ricoh GR IIIx op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.6/5 Waardering (14 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy