Ricoh GR IIIx: compactcamera voor straatfotografen

De Ricoh GR IIIx is de ideale compactcamera voor wie van straatfotografie houdt. Hij is zo compact dat hij in je zak past, heeft een grote aps-c sensor, weegt slechts 262 gram en heeft een nieuwe lichtsterke 40mm lens (fullframe-equivalent). Alle belangrijke reviews hou ik weer voor jullie bij!

Ricoh GR IIIx Sensor: aps-c | Resolutie: 24.24 megapixel | Objectief: 26.1mm / fullframe-equivalent: 40mm f/2.8 | Beelden per seconde: 10 | Minimale scherpstelafstand: 6cm | Video: Full HD | Scherm: vast touchscreen | Gewicht body: 262gr | Release datum: eind september 2021 | Frankwandelt-rating 86/100 | Prijs: 999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl

Ricoh GR IIIx op CameraNU.nl >>

Ricoh GR IIIx op Cameraland.nl >>

Highlights van de Ricoh GR IIIx

 • Hoogwaardige lens: vast brandpunt van 40mm (fullframe-equivalent)
 • Hoge beeldkwaliteit: aps-c sensor met 24.24 megapixel
 • Beeldstabilisatie aan boord: 4 stops winst tegen trillende handen
 • Verbeterde autofocus: hybride systeem met oog- en gezichtsdetectie
 • Het beslissende moment: direct schieten met Full Press Snap

Ricoh GR IIIx Upgrade van de Ricoh GR III

Ricoh heeft niet op de grote trom geslagen voor het uitbrengen van deze nieuwe versie van z’n populaire Ricoh GR III, die ook gewoon op de markt blijft. En een sprankelende nieuwe naam heeft hij ook al niet. Maar de gloednieuwe GR IIIx biedt wel een mooie upgrade van z’n voorganger. De GR III is populair bij straatfotografen en ontving de Goud Award bij fototijdschriften Zoom.nl en Digifoto Pro. Ook de de GR IIIx zal weer een populair klein cameraatje worden.

Review van de Ricoh GR III >>

Groot verschil: nieuwe 40mm lens

Het grootste verschil is de nieuw ontwikkelde lichtsterke lens met vaste brandpuntsafstand van de GR IIIx. Dat brandpunt is niet meer 28mm zoals bij de GR III, maar 40mm (fullframe-equivalent). De GR IIIx heeft een beeldhoek die aanschurkt tegen de beeldhoek van het menselijk oog. De brandpuntsafstand is iets groter dan de bij straatfotografen populaire 35mm. Veel straatfotografen hebben hierom gevraagd, en Ricoh luistert altijd erg goed naar z’n community.

Ricoh GR IIIx Natuurlijker perspectief

De originele Ricoh GR III is daarmee nog steeds ideaal voor groothoekopnamen: op straat, bij landschappen en in krappe ruimtes. De nieuwe GR IIIx biedt een natuurlijker perspectief, dicht bij die van een standaardlens van 50mm.

GR IIIx: nieuwe editie

Zoals gezegd blijft de Ricoh GR III gelukkig gewoon op de markt. En mocht je er eentje hebben: hij ontvangt firmware-updates zodat hij profiteert van veel toekomstige verbeteringen. Ricoh spreekt daarom ook niet over de GR IIIx als een volledig nieuwe camera. Je moet hem zien als een ‘nieuwe editie’ van de GR III. Ongetwijfeld zullen er straatfotografen zijn die beide edities in hun fototas willen hebben.

Ricoh GR IIIx op CameraNU.nl >>

Ricoh GR IIIx op Cameraland.nl >>

Ricoh GR IIIx Hoogstaand lensontwerp

Die gloednieuwe lens is net als de lens op de GR III lekker lichtsterk, met een maximaal diafragma van f/2.8. Het optisch ontwerp is hoogstaand, met zeven elementen in vijf groepen, waaronder twee asferische elementen. Hij heeft een diafragma met negen lamellen en een minimale scherpstelafstand van 6cm, net als bij de Ricoh GR III.

Vernieuwde beeldprocessor: meer kracht

Voor de lens heeft Ricoh dus een andere aanpak. Daarnaast is de beeldprocessor up to date gebracht. De GR IIIx bevat de GR Engine 6-beeldprocessor, met extra rekenkracht, waardoor de camera een stuk sneller is geworden. De nieuwe processor maakt ook een snellere, preciezere autofocus mogelijk.

Ricoh GR IIIx Grote aps-c sensor met stabilisatie

De sensor is echter gelijk gebleven. In het hart van de GR IIIx vind je dezelfde 24.24-megapixel beeldsensor op aps-c formaat, met een groot dynamisch bereik. De sensor biedt drie-assige beeldstabilisatie, die vier stops winst tegen trillende handen biedt. Met die sensor leg je beelden vast met veel details en prachtige, levensechte kleuren. Het is ook een gevoelige sensor: de maximale gevoeligheid is 102.400 ISO. Voor extra scherpte is het anti-aliasing filter weggelaten.

Full Press Snap: mis nooit meer een beslissend moment

Mooie nieuwe feature: druk je de ontspanknop volledig in, dan schiet de camera direct een foto, op de vooraf ingestelde afstand. Deze razendsnelle opnamefunctie is uniek. Je hebt geen last meer van de vertraging bij het scherpstellen wanneer je de ontspanknop half indrukt. Daardoor leg je straatbeelden in een fractie van een seconde vast. Eigenlijk een must als je het beslissende moment wilt vastleggen. Full Press Snap kun je trouwens ook gebruiken door op het touchscreen te tikken.

Ricoh GR IIIx Full HD video

De Ricoh GR IIIx is niet op aarde voor videografie. Maar je schiet er wel mooie, vloeiende video’s mee, op Full HD (1920 x 1080 pixels) met maximaal 60 frames per seconde in H.264.

Razendsnelle hybride autofocus

De GR IIIx heeft een hybride autofocussysteem. Dat systeem combineert de beste eigenschappen van contrast en fasedetectie autofocus. Daardoor heeft de GR IIIx een razendsnelle en precieze autofocus. Nieuw is de ingebouwde oog- en gezichtsdetectie. En je kunt ook snel schakelen tussen verschillende onderwerpen met een tik op het touchscreen.

Ricoh GR IIIx Scherp touchscreen

Dat display achterop is onveranderd: een scherp 3 inch vast touchscreen met 1.04 miljoen beeldpunten. Je gebruikt het voor je fotocomposities, om door het menusysteem te navigeren en om je foto’s en video’s te bekijken. Een elektronische zoeker heeft de GR IIIx niet.

Wifi en bluetooth

De Ricoh GR IIIx is ook uitstekend verbonden, met wifi en bluetooth aan boord. De compactcamera heeft een USB-C-poort die je gebruikt om hem op te laden en om video uit te voeren via DisplayPort via USB-C. Een flitsschoen aan de bovenkant kun je gebruiken om flitsers en triggers aan te sluiten.

Ricoh GR IIIx op CameraNU.nl >>

Ricoh GR IIIx op Cameraland.nl >>

Ricoh GR IIIx Professionele reviewers over de Ricoh GR IIIx

De Ricoh GR IIIx: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera komt pas eind september 2021 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, first look): De Ricoh GR III-camera's zijn volgens Rod vrij duur, ze hebben een lens met een vaste brandpuntsafstand en ontberen een zoeker. Maar ze zijn veel compacter dan gewone aps-c camera's en zijn “ideaal voor serieuze fotografen die een goede camera nodig hebben die echt in een broekzak past. Ze hebben zeker beperkingen, maar ze behoren nog steeds tot de beste compactcamera's voor liefhebbers en professionals.”
 • Video-review Samuel Streetlife: Samuel Streetlife is de naam van de Duitse straatfotograaf Samuel Lintaro Hopf. Hij heeft een mooie video-review van de Ricoh GR IIIx op YouTube gezet, waarin hij vertelt over deze nieuwe camera in relatie tot de GR III. Weliswaar staat het filmpje op het kanaal van Ricoh zelf, maar toch heel leuk om te bekijken, met schitterende beelden.
  Je vindt deze YouTube-review onderaan deze pagina.

Ricoh GR IIIx op CameraNU.nl >>

Ricoh GR IIIx op Cameraland.nl >>

 

Ricoh GR IIIx Belangrijkste kenmerken van de Ricoh GR IIIx

 • Hoogwaardige lens: vast brandpunt van 40mm (fullframe-equivalent)
 • Lichtsterk diafragma: fotograferen bij weinig licht
 • Hoge beeldkwaliteit: aps-c beeldsensor met 24.24 megapixel
 • Beeldstabilisatie aan boord: 4 stops winst tegen trillende handen
 • Verbeterde autofocus: hybride systeem met oog- en gezichtsdetectie
 • Het beslissende moment: direct schieten met Full Press Snap
 • Mooie video’s: Full HD met 60fps en stereogeluid
 • Unieke close-ups: minimale scherpstelafstand van 6cm
 • Handig: ingebouwd 2-stops ND-filter
 • Heldere composities: scherp 3 inch LCD touchscreen
 • Handig: USB-C aansluiting voor onder andere opladen
 • Wifi en bluetooth: snel en simpel delen van je beelden

Ricoh GR IIIx op CameraNU.nl >>

Ricoh GR IIIx op Cameraland.nl >>

 

Mooie filmpje van de Ricoh GR IIIx

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Ricoh GR IIIx (7:04 minuten) van straatfotograaf Samuel Streetlife. Als je even lekker wilt watertanden van de prachtige beelden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Ricoh GR IIIx op CameraNU.nl >>

Ricoh GR IIIx op Cameraland.nl >>

 

Beste compactcamera’s van dit moment Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nl Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit moment Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy