Ricoh GR III: supercompact voor straatfotografen

Ricoh GR III: een supercompacte camera met een enorme sensor. Speciaal geschikt voor straatfotografie. Een camera om altijd bij je te hebben. In deze stijlvolle camera van slechts 257 gram huist een heuse aps-c sensor. Goud Award bij Zoom.nl en Digifoto Pro. Silver Award bij DPReview. “De beeldkwaliteit is prima bij hoge gevoeligheden en weinig licht.” Alle belangrijke reviews!

Ricoh GR IIISensor: aps-c | Resolutie: 24.24 megapixel | Objectief: vast 28mm f/2.8 (fullframe-equivalent) | Beelden per seconde: 10 | Minimale scherpstelafstand: 6cm | Video: Full HD | Scherm: vast touchscreen | Gewicht body: 257gr | Release datum: maart 2019 | Frankwandelt-rating 84/100 | Prijs: 899 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Ultieme camera voor straatfotografen

Misschien is dit wel de ultieme camera voor straatfotografen. Compacter en lichter gaat het echt niet worden. Met slechts 257 gram past hij met gemak in je zak. Toch heeft de Ricoh GR III een joekel van een aps c-sensor aan boord, voor maximale beeldkwaliteit. Het is echt zo’n begerenswaardig cameraatje dat je altijd bij je wilt hebben.

Ricoh GR IIIRoemruchte GR-serie

Deze derde versie van de roemruchte Ricoh GR-serie is een forse update ten opzichte van z’n voorganger. De sensor is volledig vernieuwd, telt veel meer megapixels plus on-sensor beeldstabilisatie. Ook de lens is volledig nieuw ontworpen. En er is een touchscreen toegevoegd. De unieke GR-serie is hard op weg is om de cultstatus te veroveren.

Ricoh GR III op Cameranu.nl >>

Ricoh GR III op Cameraland.nl >>

Ricoh GR III op Kamera-express.nl >>

Krachtpatser met kraakheldere beelden

Hoe klein hij ook is, de Ricoh GR III is een ware krachtpatser. De grote aps-c formaat beeldsensor heeft een resolutie van 24.24 megapixel. Dankzij de nieuwe beeldstabilisatie en een ND-filter zijn je beelden zowel in de schemering als op een zonnige zomerdag kraakhelder, superscherp en gedetailleerd.

Ricoh GR IIIIn-body beeldstabilisatie

Een belangrijke upgrade ten opzichte van z’n voorganger is de toevoeging van beeldstabilisatie (op de sensor). Deze werkt over 3 assen en zorgt voor 4 stops voordeel: je kunt dus 4 keer langer uit de hand fotograferen, wat geweldig is voor schieten in de schemer. Overigens heeft de beeldstabilisatie wel negatieve invloed op de accuduur, die vrij laag is.

Lichtsterk objectief

Net als andere camera’s voor straatfotografen heeft ook de Ricoh GR III een lens van topkwaliteit met een vaste brandpuntsafstand in huis. De GR 18.3mm f/2.8 heeft een fullframe-equivalent van 28mm. Een ideale lens voor een groot aantal onderwerpen. Hij biedt de beste prestaties in de geschiedenis van de GR-serie. De lensconstructie bestaat uit 6 elementen in 4 groepen.

Ricoh GR IIILens met een vast brandpunt, maar...

De lens heeft dus een vast brandpunt van 28mm. Maar dat is niet het hele verhaal. De GR III heeft namelijk 2 ‘crop modes’: 35mm en 50mm. Daarmee verlies je wel pixels. Gelukkig heeft de GR III die in overvloed. Verder is er een ultragroothoek converter beschikbaar, die je op de lens schroeft. Die geeft je een hele mooie landschapsgroothoek van 21mm. Bekijk deze groothoekconverter op Cameranu.nl.

Machtige macro’s

Leuk: de GR III kan ook macro’s maken: je kunt je onderwerp tot liefst 6 centimeter afstand benaderen. Bij z’n voorganger was dit 10 centimeter. Heerlijk voor close-up fotografie.

Ricoh GR III op Cameranu.nl >>

Ricoh GR III op Cameraland.nl >>

Ricoh GR III op Kamera-express.nl >>

Update: nieuwe editie Ricoh GR IIIx!

De Ricoh GR III heeft een nieuwe editie gekregen: de Ricoh GR IIIx. Deze zakformaat voor straatfotografen heeft een volledig nieuwe 40mm lens gekregen. Benieuwd naar deze schitterende compactcamera?

Review van de Ricoh GR III >>

 

Professionele reviewers over de Ricoh GR III

De Ricoh GR III: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 

ricoh gr iii 09Focus Magazine over de Ricoh GR III

‘Verbeterde edelcompact’, kopt Erik Derycke boven zijn review in Focus Magazine (aprilnummer 2019). De Ricoh GR-camera’s vallen al sinds 1996 in de smaak bij straatfotografen dankzij de compacte afmetingen en goede beeldkwaliteit.

Hogere resolutie én beeldstabilisatie

Grootste verschil met de directe voorganger – de GR II uit 2015 – is de hogere resolutie: 24 in plaats van 16 megapixel. Ook de in body-beeldstabilisatie is nieuw: het Shake Reduction-mechanisme levert tot 4 stops winst op. Een laagdoorlaatfilter voor de sensor ontbreekt, voor grotere scherpte.

Scherp touchscreen

Een zoeker ontbreekt, maar is wel optioneel aan te schaffen. Doe je dat niet, dan fotografeer je met behulp van het 3 inch scherm achterop. Dat is scherp en ook bij daglicht goed te gebruiken, aldus de reviewer. Het is bovendien een touchscreen. “Persoonlijk had ik heel graag gezien dat het aanraakscherm ook kantelbaar was, zodat je met de camera voor je buik onopvallend straatfoto’s kunt maken.”

Veel bedieningselementen

Ondanks het mini-formaat zitten er veel fysieke bedieningselementen op de GR III. Een keuzewiel voor de opnamestand bovenop bijvoorbeeld. Daar vind je ook de ontspanknop en een instelwiel. Een handig hendeltje achterop zorgt voor belichtingscompensatie, maar ook (ingedrukt) voor focus- en lichtmeetinstellingen en beeldstijlen.

Uitstekende opnames vol detail

De GR III heeft vrijwel perfecte lichtmeting. De reviewer hoefde nauwelijks te corrigeren. De aps-c sensor in combinatie met de hoogwaardige lens zorgt voor uitstekende opnames: vol detail en met een goed dynamisch bereik. Tot ISO 6400 hebben de beelden genoeg detail en weinig ruis.

Focussen bij goed licht is OK

Is het licht OK, dan stelt de camera snel scherp. Bij minder goed licht duurt het soms lang voor hij focust. De continu autofocus had vaak moeite om een bewegend onderwerp te volgen.

Camera voor de liefhebber

Conclusie: de GR III volgt het beproefde recept van een compacte camera met een grote beeldsensor en uitstekend objectief. “De beeldkwaliteit is ook prima bij hoge gevoeligheden en weinig licht.” De autofocus heeft daarentegen wel voldoende licht nodig: dan werkt hij snel en secuur. Gezien de stevige prijs is de GR III “een camera voor de liefhebber die onopvallend mooie opnames wil maken”. Eindwaardering: het cijfer 7.9.

Ricoh GR III op Cameranu.nl >>

Ricoh GR III op Cameraland.nl >>

Ricoh GR III op Kamera-express.nl >>

 

Ricoh GR IIIAndere (professionele) reviewers over de Ricoh GR III

 • Fotograaf Niels Kemp op Cameranu.nl: Fotograaf Niels Kemp schrijft een lezenswaardige review op Cameranu.nl. Zijn conclusie: “Samengevat ben ik zeer content met deze nieuwe Ricoh GR III compact camera. De camera is klein, onopvallend en snel waardoor ik hem prima in kan zetten voor straatfotografie. Hierdoor is het ook een mooie compact camera voor de hobbyfotograaf of voor op vakantie.” Lees het volledige review van Niels Kemp >>
 • Fototijdschrift Zoom.nl (juli/augustus-nummer 2019): Schijn bedriegt bij deze superkleine compact met z’n supergrote sensor. Ricoh heeft met deze GR III “een erg fijne camera neergezet”. De beeldkwaliteit is volgens de reviewer top, evenals de snelle en intuïtieve bediening. “De beeldkwaliteit is gekoppeld aan het compacte formaat hét argument om voor deze camera te kiezen.”
  Voor sommige mensen kan dat ook het uiterlijk zijn, want dat is volgens de reviewer “erg clean en doet bijna ‘stealth’-achtig aan. Alles is sober, zwart en grijs. De gebruikte materialen zijn van een goede kwaliteit en de camera houdt prettig vast.” De bediening is ook al goed: alles loopt lekker snel en soepel. Het nieuwe touchscreen, het ontwerp en de logica van de menu’s zijn ook allemaal pluspunten van de GR III.
  Nadelen zijn er ook. Zo heeft hij onder uitdagende lichtomstandigheden soms moeite om scherp te stellen. En de videoprestaties blijven achter bij de concurrentie. Wie daarmee kan leven vindt in de GR III dus een uitstekende camera. Eindoordeel: Goud Award met het cijfer 7.6.
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (2019 nr. 3 – julinummer, full review): Volgens reviewer Eefke Burg heeft de GR III een goede RAW-kwaliteit en werkt de close-focus functionaliteit accuraat en prettig. Ook de autofocus werkt goed, vooral in goede lichtomstandigheden. Een waardevolle toevoeging is de in body stabilisatie, zeker in deze prijsklasse.
  Kleine minpuntjes zijn er ook: de GR III neemt geen 4K-video op en worstelt ook bij moeilijker licht. Toch: de Digifoto Pro Goud Award.
 • Chip Fotomagazine (septembernummer 2019, full review): Deze high end compactcamera heeft praktische features, maar ken ook z’n beperkingen. Bijvoorbeeld de video: hij schiet slechts in Full HD, zonder autofocus. Ook de accuduur is beperkt tot 210 foto’s per lading.
  Het compacte formaat heeft tot gevolg dat de bediening wat lastig is. Daarbij biedt het touchscreen wel uitkomst, maar dit is bij felle zon niet helder genoeg.
  Mooi is dat er een macro-modus op zit, dat de resolutie prima is en dat de knoppen instelbaar zijn. Positief is verder de snelheid van de kleine camera. Hij start lekker snel op en ook tussen de foto’s zit weinig tijd. In burst schiet hij 4 foto’s per seconde.
  “Dit maakt van de GR III een klassieke snapshot-camera. Door het onopvallende uiterlijk, de praktische afmetingen en het geringe gewicht van 256 gram, zal de camera zeker in de smaak vallen bij straatfotografen.”
  Gezien de uitrusting ligt de prijs wel aan de hoge kant. Voor dat bedrag heb je een middenklasse systeemcamera met lens. Eindoordeel: goed met het cijfer 1.9 (een 1 is het hoogst haalbare...).
 • Dpreview.com (Barney Britton, Richard Butler, Carey Rose, full review): “De GR III ziet eruit alsof dit onze favoriete compactcamera gaat worden,” schreef DPreview in z’n hands on. En hoe scoort de camera nu hij zeer uitvoerig is getest door maar liefst 3 van hun topreviewers?
  “De Ricoh GR III is een zeer belangrijke update van de GR-serie, om verschillende redenen”, aldus de reviewers. Ricoh voorziet deze nieuwe versie voor het eerst van de combinatie van een moderne sensor met hoge resolutie plus een hybride autofocussysteem. Ook is de bediening vereenvoudigd. En het nieuwe aanraakscherm maakt het positioneren van je autofocuspunt en je beeldnavigatie veel sneller.
  De beeldkwaliteit is excellent, hoewel jpeg-fotografen misschien zullen vinden dat het ‘Std’-profiel saaie resultaten oplevert. Het ontbreken van flits, en de ondermaatse accuprestaties zijn de enige grote minpunten van deze pocketcamera. Eindoordeel: de Silver Award met een score van 81%.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Ricoh maakt soms vreemde keuzes met z’n digitale camera’s, maar de GR III is een uitstekende, solide camera voor enthousiaste fotografen die een camera zoeken om allerlei soorten beelden mee te schieten. De camera ligt lekker in de hand, en je kunt heel snel allerlei belangrijke parameters aanpassen.
  De beelden die eruit komen zijn ook indrukwekkend. De kleuren zien er natuurlijk uit, er is veel detail en de belichting is uitgebalanceerd.
  Een elektronische zoeker en een kantelbaar display zouden welkom zijn, maar beide zouden de camera groter en duurder maken. De Gr III is een uitstekende camera voor snapshots. En dat is niet een opmerking die bedoeld is om afbreuk aan de camera te doen: het is een uitstekende keuze om al die kleine dingen vast te leggen die dag in dag uit op je pad komen.
  Niet het belangrijkste maar wel een leuke bijkomstigheid: haal je de GR III uit je binnenzak, dan zullen andere fotografen goedkeurend toekijken... Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De GR III is een uitgebreide update van z’n voorganger, met een nieuwe sensor, een nieuwe lens, een nieuwe processor. Ook het design is aangepast, en er zit een touchscreeen op, evenals beeldstabilisatie. Ook het focussysteem is op de schop gegaan, en hij heeft Bluetooth aan boord. Tegelijk is het een camera gebleven die je in je zak stopt en die heel snel reageert. Redenen waarom fans er van zijn gaan houden.
  De grote aps-c sensor en de uitstekende lens zorgen voor beelden van hoge kwaliteit, boordevol details. De videoprestaties, hoewel verbeterd, blijven achter bij de meeste moderne camera’s. De GR III blijft de nadruk leggen op fotografie, maar toch verwacht je 4K-video in een camera uit 2019.
  De GR III heeft een aantal minpunten die de glans er wat vanaf halen. Zo is de accuduur beperkt tot rond 150 foto’s per lading. Ook belooft het hybride autofocussysteem op papier vlotte, nauwkeuriger prestaties dan bij de voorganger. In de praktijk wordt dit vaak niet waargemaakt, zeker bij schemerige omstandigheden. En ten derde mist op deze editie de handige popup flitser.
  Daar komt bij dat de prijs flink is gestegen. Daardoor ligt hij minder voor de hand als tweede camera. Zeker als je bedenkt dat je een excellente systeemcamera als de Fujifilm X-T30 kunt kopen voor ongeveer hetzelfde bedrag. De vraagprijs ligt dus gewoon te hoog. Vergelijk je hem met bijvoorbeeld de Fujifilm XF10, dan is de vraagprijs bijna 2 keer zo hoog.
  Kortom: de Ricoh GR III is een significante upgrade van z’n voorganger. Dat is weliswaar mooi, maar de concurrentie heeft ook niet stilgezeten, en de GR III blijft op verschillende fronten achter, terwijl de prijs wel hoog ligt. Toch is de reviewer ervan overtuigd dat de die-hard GR-fans de winnende combinatie van excellente fotokwaliteit in een kleine, zakformaat camera zullen blijven waarderen. Eindoordeel: 3 van de 5 sterren.
 • Trustedreviews.com (Matt Golowczynski, full review): De Ricoh GR III is een fikse update van de GR II. Hij is gezegend met een snelle prestatie en het vermogen om gedetailleerde, gestabiliseerde, vertekeningvrije beelden te schieten. En dat komt allemaal uit een body die zo klein is dat hij met gemak in je zak glijdt.
  Beperkingen heeft hij ook: de autofocus bij weinig ligt valt tegen, de accuduur eveneens. En de videokwaliteit is niet meer van deze tijd. Eindoordeel: 3.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (Joshua Waller, full review): De Ricoh GR III biedt hoge beeldkwaliteit, met scherpe, gedetailleerde beelden, terwijl je ook de beelden uitgebreid kunt aanpassen aan je smaak, met alle kleurpresets die aan boord zijn, die ook nog eens aanpasbaar zijn. Voor wie creatief los wil gaan, is dit een droomcamera. Voor alle anderen zijn de beelden die eruit rollen zonder iets aan de instellingen te doen, gewoon geweldig.
  De camera is snel en responsive. Met z’n compacte formaat en z’n ‘grote camera-beeldkwaliteit’, smeekt de GR III om gebruikt te worden, en meegenomen te worden waar je ook heen gaat. De vaste 28mm lens is niet geschikt voor iedereen.
  Voor straatfotografie is deze camera bijna perfect, al is het ontbreken van een kantelbaar scherm een teleurstelling. Ook de accuduur is te kort. Video schieten met de camera kan wel, maar het is geen sterk punt van de GR III.
  De reviewer vindt het goed om te zien dat Ricoh deze unieke, compacte camera met z’n hoge beeldkwaliteit blijft aanbieden. Ricoh durft hierbij ook af te wijken van ‘de norm’, en daarvoor verdient de firma zeker lof. De Ricoh GR III heeft maar 1 doel: een compacte camera bieden met een hoge kwaliteit lens en een hoge beeldkwaliteit. En daarin slaagt deze camera met glans. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Matt Golowczynski, full review): Als je een fan bent van de GR-serie van Ricoh, dan zul je houden van de nieuwe loot aan de stam. Hij bedient lekker snel, heeft uitstekende beeldkwaliteit, een crispy, helder en responsive touchscreen en een zelfs nog kleinere body dan z’n voorganger. De GR III heeft dus veel wat voor hem pleit. Goedkoop is hij niet. En het geweldige anti-vibratie-systeem trekt een wissel op de accuduur. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Digitaltrends.com (full review): De Ricoh GR III is een zeldzaam soort camera. Het is een simpele camera voor fotografen die gewend zijn om juist met complexe camera’s te werken. Tegelijk is het een geavanceerde camera voor wie gewend is om met z’n smartphone te fotograferen. Het is een verfrissende camera in z’n eenvoud. Maar het is een krachtige camera als je kijkt waartoe hij allemaal in staat is.
  Hij kan niet inzoomen, hij schiet ook geen geweldige video’s, en je kunt met één acculading ook niet een volle dat schieten. Maar hij levert wel een unieke fotografische ervaring met heerlijke resultaten in een verrassend breed spectrum aan fotografische situaties. Dat hij ook nog in je jas/broekzak past is de kers op de taart. Eindoordeel: 8/10.
 • Digitalcameraworld.com (Chris George, hands on): GR-fans, of GRists zoals Ricoh ze noemt, zullen verliefd worden op de update van deze iconische camera. Maar in de wereld van de multi-lens smartphone camera’s zal deze camera-met-vaste-lens niet een aantrekkingskracht op het bredere publiek hebben.
  Deze compactcamera met een prachtig formaat en een grote aps-c sensor is ideaal om in je broekzak bij je te hebben. En hij is geweldig voor discrete straatfotografie. Maar de luxe-prijs die ervoor gevraagd wordt is niet langer gerechtvaardigd als je naar de bouwkwaliteit of de geboden features kijkt.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Na lang wikken en wegen gekozen voor de Ricoh GR III, vooral als aanvulling op mijn andere camera's, waaronder de Panasonix LX100 en de DC-GX9. Nadeel van deze twee is dat ze eigenlijk nooit echt in je broek of jaszak passen en je dus toch weer van huis gaat zonder camera. Deze GR-III past altijd. Daarnaast wilde ik een redelijk grote sensor en lens met vast brandpunt. Dit laatste is voor mij een must als het gaat om straatfotografie. Met mijn stijl van fotograferen heb ik gewoon geen tijd om te zoomen. Door altijd met eenzelfde brandpunt lens te fotograferen, kun je na verloop van tijd gewoon "blind" schieten. Met een riante en zeer moderne 24 MP APS-C (23.5 x 15.6 mm) sensor en 18.3mm f/2.8 fixed lens beiden dus voor elkaar. De GR-III lijkt wel ontworpen voor mijn stijl street shooting (ik "jaag" vaak op momenten, wachten op "The Decisive Moment" laat ik met eerbied aan anderen ;).” Lees het volledige review >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Soms is kleiner beter! Er zijn momenten dat je met een camera tas (of tassen vol) op pad moet. Maar er zijn ook momenten dat je gewoon een goede kleine camera bij je wilt hebben. Al jaren gebruik ik daarvoor de Ricoh GR. Vandaag de GR III mogen ophalen. Leuk onopvallend toestel die je altijd bij je kunt hebben. Klein van formaat maar uitstekende prestaties. Wat me keer op keer weer opvalt is dat er bij KE mensen achter de balie staan die een goede kennis hebben van de producten. Het is soms even wachten voordat je aan de beurt bent maar dan nemen ze ook alle tijd om je goed te helpen. Tevreden klant en ik hoop weer lang plezier te mogen hebben van deze GR III.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Ricoh GR III op Cameranu.nl >>

Ricoh GR III op Cameraland.nl >>

Ricoh GR III op Kamera-express.nl >>

 

Ricoh GR IIIBelangrijkste kenmerken van de Ricoh GR III

 • Hoogwaardige lens met vast brandpunt van 28mm (fullframe-equivalent)
 • Cropmodes voor fotograferen met 35mm en 50mm (fullframe-equivalent)
 • Aps-c beeldsensor met 24.24 megapixel: maximale beeldkwaliteit
 • Beeldstabilisatie aan boord: 4 stops winst
 • Razendsnel scherpstellen met fasedetectie
 • Full HD-video’s met stereogeluid
 • Videofunctie in 1080p resolutie met 60fps
 • Minimale scherpstelafstand van 6cm: unieke close-ups
 • Ingebouwd ND-filter
 • Helder 3 inch LCD touchscreen
 • USB-C aansluiting
 • Wifi en NFC: voor snel en simpel delen van je beelden

Ricoh GR III op Cameranu.nl >>

Ricoh GR III op Cameraland.nl >>

Ricoh GR III op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (14 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy