Panasonic TZ200: de ideale reiscamera van 2018

Yes hij is er: de nieuwe Panasonic TZ200. Opvolger van de TZ100, de allerbeste travelzoomcamera van 2016 en 2017. Met flink wat verbeteringen. De belangrijkste: hij heeft veel meer telebereik (15x optische zoom). Winnaar van de TIPA-award 2018. Alle reviews & tests.

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 megapixel | Objectief: 24-360mm | Beelden per seconde: 30 | Video: 4K | Scherm: vast touchscreen | Gewicht: 340gr | Release datum: maart 2018 | Verwachte Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs: 799 euro (Cameranu.nl)

Panasonic TZ200 op Cameranu.nl >>

Panasonic TZ200 Uitkijken naar een travelzoom

Naar deze nieuwe travelzoomcamera Panasonic TZ200 hebben velen reikhalzend uitgekeken. Nog steeds is voorganger TZ100 razend populair. En nog steeds is het de allerbeste travelzoomcamera. Op de TZ200 na dan. Even de reviews nog afwachten, maar ik weet vrij zeker dat de TZ200 z’n voorganger gaat overtreffen.

Grote sensor: 1 inch

Bij sommige camera’s is het maar gelukkig dat sommige features níet veranderen. Zo heeft ook de TZ200 de grote 1 inch sensor aan boord, waarmee de TZ100 zo’n geliefde travelzoom is voor velen. Alle concurrenten hebben namelijk een veel kleinere sensor aan boord.

Panasonic TZ200 op Cameranu.nl >>

Betere beeldkwaliteit

En een grote sensor betekent: een veel betere beeldkwaliteit, veel betere prestaties bij weinig licht, en een veel mooiere bokeh: de achtergrondonscherpte bij bijvoorbeeld portretten.

Veel groter zoombereik

Heerlijke nieuwe plus van de TZ200 is het grotere zoombereik. Heeft voorganger TZ100 een Leica-lens met 25-250mm zoombereik (10x), de gloednieuwe Leica DC Vario-Elmar groothoeklens van de TZ200 loopt van 24mm tot liefst 360mm. Dat is dus 15x optische zoom in plaats van de 10x bij de TZ100. Daarmee kun je bijna alle fotosituaties aan.

Ideale reiscamera

Gelukkig is ook de TZ200 nog steeds een zakformaatje. En dus is hij misschien wel je ideale reisgenoot.

Panasonic TZ200 In het kort: dáárom is de TZ200 zo goed

 • Geweldige en gloednieuwe Leica DC Vario-Elmar groothoeklens
 • Grote 1 inch MOS-sensor
 • Lensbereik in 35mm-equivalent van 24-360mm (15x optische zoom)
 • Je plukt geweldige foto's uit 4K-video
 • Hij heeft de Post Focus-functie: achteraf scherpstellen

Sensor: het hart van je camera

Nog even over de grote sensor, die het hart vormt van elke camera. Dankzij die 1 inch High Sensitivity MOS-sensor leg je alles tot in de kleinste details vast. In situaties met weinig licht hoef je de TZ200 niet weg te leggen. De krachtige sensor zorgt ook dan voor meer detail, kleur en helderheid. Briljant!

Lensbereik van 24-360mm

Mijn enige kritiek op de TZ100 was steeds: hij is wel razend goed, maar mist het gigantische telebereik van veel concurrenten, die vaak tot 720mm doorlopen. Daar kan de TZ200 nog steeds niet aan tippen, maar met 360mm (fullframe-equivalent) kom je wel een enorm eind in de buurt. Het is echt een gigantische sprong voorwaarts ten opzichte van de 250mm van de TZ100.

Achteraf inzoomen: croppen

Bedenk als je travelzooms met elkaar vergelijkt: dankzij de grote sensor van de TZ200 kun je veel meer croppen in je foto’s dan bij travelzooms met een kleine sensor. Ik denk dat je dan achteraf met méér kwaliteit kunt inzoomen (door te croppen) dan bij de concurrentie. Je houdt scherpere, schonere foto’s over.

Panasonic TZ200 Groothoek: stads- of landschapsfoto’s

Tijdens je reis heb je niet alleen vaak behoefte aan een flinke tele, maar ook aan groothoek. Dankzij de Leica-lens beschik je over een 24mm groothoek waardoor je in gebouwen of in de stad toch nog veel in beeld krijgt. Of prachtige weidse landschappen vastlegt. Dus aan de groothoek-kant zit je ook helemaal goed met de TZ200.

Creëer foto uit 4K video

Uiteraard bezit ook de TZ200 weer de features waar Panasonic beroemd mee is geworden. Zo schiet je met de TZ200 uiteraard video's in 4K. Maar de 4K-fotofunctie maakt het mogelijk een foto uit je video te plukken. Selecteer één frame uit een 4K-video met 30 beelden per seconde en sla deze in een hoge resolutie van 8 megapixel op. Perfect voor actiefotografie.

Post Focus-functie

Een andere feature is de geweldige Post Focus-functie. Daarmee bepaal je achteraf op welk gebied van de foto je wilt scherpstellen. Selecteer op het touchscreen de gewenste plek of plekken en maak je foto af.

Minimale scherpstelafstand: prachtige macro’s

De TZ200 heeft een minimale scherpstelafstand van slechts 3 centimeter. Hierdoor maak je tijdens je trip ook de meest indrukwekkende, haarscherpe close-ups en macro’s van insecten en bloemen. Tip: probeer vlinders en libellen vroeg in de ochtend te fotograferen, dan kun je ze tot dichtbij benaderen en vliegen ze niet snel weg.

Panasonic TZ200 Elektronische zoeker: ideaal bij felle zon

Juist op reis heb je vaak ‘last’ van felle zon. Daarom heeft de TZ200 een live viewfinder aan boord met een hoge resolutie van 2.330.000 pixels met een vergrotingsfactor van 1.45x. Dit is een enorm voordeel in zonnig weer. Gewoon lekker al je zonnige momenten schieten.

Wifi: beelden delen

Uiteraard beschikt ook de Panasonic TZ200 weer over wifi. Daarmee deel je in een handomdraai jouw mooie beelden op social media. Zo geniet het thuisfront direct mee van je avonturen. Ik ga deze camera zeker bestellen. Nu alleen die verre reis nog boeken...

Panasonic TZ200 op Cameranu.nl >>

Wat vinden professionele reviewers?

De Panasonic TZ200: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, de camera is pas in maart 2018 op de markt gekomen. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Photographyblog.com: De Panasonic Lumix TZ200 is volgens de reviewer een ‘powerhouse pocket camera’ boordevol mooie features. Meest in het oog springt (en de reviewer is er verliefd op): een van de beste touchscreens op de markt plus de beste accuduur in deze prijsklasse. “In-camera RAW image editing and bluetooth connectivity for image sharing and remote control further extend the usefulness of the TZ200 on-the-go.” De compacte TZ200 is zo ‘reisvriendelijk’ als je maar zou wensen.
  En het extra telebereik ten opzichte van voorganger TZ100? Dat is natuurlijk mooi, maar het maximum diafragma neemt wel af bij de uiterste telestanden. En daarmee neemt de beeldkwaliteit wat af. Maar gebruik je hem van groothoek tot middelmatige tele, dan is de beeldkwaliteit excellent. En dan heb je nog alle geweldige 4K-foto-functionaleiten plus geweldige video-specs. Alles bij elkaar: zoek je een camera die in je zak past, dan zal het lastig worden om een betere optie te vinden dan deze Panasonic Lumix TZ200. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com: De Panasonic Lumix TZ200 heeft veel in huis maar is toch lekker klein. Ideaal als reiscamera dus. De beeldkwaliteit is excellent. En je hebt ook heel veel lol van alle features, zoals de digitale filters. Neem de monochrome filters en je bent klaar voor straatfotografie. Dan heb je ook mooi voordeel van het extra telebereik: je kunt mensen ongemerkt vastleggen van flinke afstand. De camera zit boordevol specs, zoals hoge-snelheid-fotograferen, RAW-fotografie, creatieve effecten, een 3 inch touchscreen, een elektronische zoeker, en 4K-foto en 4K-video.
  Goedkoop is hij niet, maar je krijgt er enorm veel travelzoom voor terug. En hij is ideaal voor zowel beginners (point and shoot) als voor gevorderden, met enorm veel mogelijkheden om de instellingen naar je hand te zetten. “The camera also delivers excellent images, with good colour, good detail, and good noise performance. Plus, it's size means you won't notice its weight or be annoyed by its size when you're out-and-about.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com: De Panasonic TZ200 is het nieuwe topmodel van Panasonic in z’n enorm populaire reiszoom-serie. Er zijn overeenkomsten, maar de nieuwe reiszoom heeft maar liefst 15x zoom, in plaats van 10x. Ook biedt de zoeker meer detaillering. En met de video kun je nu ook veel mooiere slow motions schieten. Ook is er Bluetooth aan boord, voor nog betere connectiviteit en locatie-tagging. Maar het grootste nieuws is natuurlijk de toegenomen zoom, tot 24-360mm. Daarmee heeft hij van alle 1 inch reiszoomcamera’s het grootste bereik.
  Helaas is het compromis dat het diafragma wat teruggelopen is: f/3.3-6.4 versus f/2.8-5.9 van de TZ100. En dat was al niet een heel lichtsterk diafragma vergeleken met de concurrentie met een kortere zoomlens. “But that's the compromise you have to weigh-up. If you want a 1 inch sensor with a big zoom that's also bright, you'll need a much bigger body like the Sony RX10 or Lumix FZ2000.”
  Alles bij elkaar opgeteld biedt de TZ200 een combinatie van een forse zoom en een mooie sensor in een zeer compacte body. Het zoombereik in combinatie met alle features is onverslaanbaar. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Stuff.tv: Volgens reviewer Amie Davis zijn er genoeg compactcamera’s met een 1 inch sensor, die allemaal een flinke verbetering zijn ten opzichte van smartphones: betere beeldkwaliteit plus optische zoom van hoge kwaliteit. De Sony RX100-serie is daarvan het beste voorbeeld. Maar de laatste loot aan deze stam, de RX100 V is zeer prijzig en biedt maar 3x optische zoom.
  En dus is de Panasonic TZ200 niet bepaald goedkoop, maar je houdt nog aardig wat geld over om vluchten te boeken waarop je hem uitstekend mee kunt nemen. Hij mist weliswaar een kantelbaar scherm, wat erg jammer is, maar een camera moet altijd compromissen sluiten. En wat krijg je dan voor je dure geld? Heel veel: een camera met een 1 inch sensor plus 15x optische zoom. Geweldig.
  De TZ200 is een flinke upgrade ten opzichte van de TZ100. De lens biedt je flink wat extra bereik, de kleurenweergave is beter en hij biedt ook een betere ervaring als je de elektronische zoeker gebruikt. Heb je de zoom niet nodig en wil je onder slechte lichtomstandigheden schieten, dan kun je beter een van de Sony RX100-camera’s kiezen. Maar al met al is de TZ200 een echte winnaar.

Panasonic TZ200 op Cameranu.nl >>

 

Panasonic TZ200 Belangrijkste kenmerken van de Panasonic TZ200

 • Ideale zakformaat compactcamera voor op reis
 • Ideaal zoombereik van 24-360mm
 • Zeer snel: autofocus van 0.1 seconde
 • Schiet geweldige filmpjes met UHD 4K-video
 • Alle 4K-foto-functies van Panasonic zijn aan boord
 • Minimale scherpstelafstand van 3cm: prachtige close-ups/macro’s
 • Live view finder met hoge resolutie
 • Voorzien van wifi

Panasonic TZ200 op Cameranu.nl >>

 

Beste travelzoomcamera’s van dit moment Top 10 Travelzoomcamera's

Benieuwd naar een zeer goede travelzoomcamera? Ik heb een Top 10 samengesteld op basis van de belangrijkste reviews die te vinden zijn op internet en in de fotovakbladen.

Top 10 Travelzoomcamera's >>

 

Cameranu.nl Beste webshop voor de Panasonic TZ200

Zo’n mooie camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Voor de Panasonic TZ200 beveel ik van harte Cameranu.nl aan. Een camerawinkel met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De zes voordelen van Cameranu:
 • Dé foto- en videospecialist
 • Score op Kieskeurig: 9.2 (34.637 reviews)
 • Score op Trustpilot: 9.6 (900 reviews)
 • Prachtige, grote fysieke winkel in Urk
 • Alle medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen gratis in huis!

Panasonic TZ200 op Cameranu.nl >>

Een andere uitstekende webshop is natuurlijk Kamera-express.nl!

Panasonic TZ200 op Kamera-express.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 10 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 10 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 10 nieuwste camera’s >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote