Panasonic LX15 | Lichtsterke compactcamera in je broekzak

Panasonic staat bekend om de hoge kwaliteit van z'n compactcamera's. Vooral de Lumix LX-serie is vermaard. Zakformaatje LX15 trekt die lijn stevig door. Met geweldige foto- en 4K-video-prestaties. “Uitstekende beeldkwaliteit en intuïtieve bediening in zakformaat.” Alle belangrijke reviews!

Panasonic LX15Sensor: 1 inch | 20.1 megapixel | Beelden per seconde: 30 | Video: 4K | Lens: 24-72mm f/1.4-2.8 | Gewicht body: 310gr | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 529 euro op CameraNU.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Begerenswaardige edelcompact

Een begerenswaardig edelcompactje, waar ik enorm hebberig van word. Kijk maar even met me mee naar de specs. Meest opvallende kenmerk van de Panasonic LX15 is de lens. Een kristalheldere Leica DC-lens met een bereik van 24-72mm en een lichtsterkte van – hou je vast – f/1.4-2.8. Tegelijk zit er een 1inch MOS-sensor van 20.1 megapixel aan boord. En kun je het ISO-bereik uitbreiden tot liefst 25.600.

Panasonic LX15 op CameraNU.nl >>

Panasonic LX15 op Bol.com >>

Panasonic LX15 op Kamera-express.nl >>

Panasonic LX15Lichtsterke lens

Vooral met die lichtsterkte van de lens zal deze LX15 goed in scoren bij iedereen die regelmatig binnenshuis of in schemerige omstandigheden fotografeert. En ook voor fotografen die op zoek zijn naar mooi bokeh in bijvoorbeeld portretfoto's of macrofotografie.

4K-video én 4K-foto

Panasonic heeft de allerlaatste technologie toegepast om deze edelcompact werkelijk de titel edel te laten verdienen. De LX15 heeft een 5-assige beeldstabilisatie aan boord, waardoor je zo'n 4 stops langer trillingvrij kunt fotograferen. Uiteraard 4K-video plus dezelfde 4K-foto-functie als de eveneens nieuwe systeemcamera Panasonic G80.

Panasonic LX15 Topcamera in zakformaat

Hoge lichtsterkte, een allround zoombereik (meest gebruikt, ook door professionele fotografen), zakformaatje, uitstekende beeldkwaliteit, 4K-foto-functionaliteit. Een combinatie die bij veel fotografen in de smaak zal vallen.

Serie foto's in 4K-kwaliteit

Nog even over die 4K-foto-functionaliteit. Daarmee schiet je bijvoorbeeld bij actiefotografie een razendsnelle reeks foto's in 4K-kwaliteit. Achteraf zoek je het beste beeld uit en sla je het op in 8 megapixel-kwaliteit.

Post Focus & Foto Stacking

Op dezelfde manier gebruik je de Post Focus-functie van de LX15. Daarmee kun je achteraf uit een reeks opnames het beeld met het juiste scherpstelpunt selecteren. Met Focus Stacking voeg je razendsnel een reeks beelden samen tot één enkel beeld dat van voor tot achter ragscherp is.

Panasonic LX15 Concurrentie met Sony RX100-reeks

Met die koffer vol geweldige specs gaat de LX15 frontaal de concurrentie aan met de vermaarde RX100-serie van Sony. Die laat het toch een klein beetje liggen in de laatste twee versies. Uiteraard hebben bijvoorbeeld de RX100 IV en V nog meer techniek aan boord. Maar die prijzen... bijna 1200 euro voor de RX100 V. Sorry hoor, maar voor bijna de helft (699 euro) haal je met deze LX15 een camera in huis die dicht in de buurt komt met z'n kwaliteit en specs.

Panasonic LX15 op CameraNU.nl >>

Panasonic LX15 op Bol.com >>

Panasonic LX15 op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Panasonic LX15: Reviews & Tests

Professionele reviewers hebben de Panasonic LX15 uitgebreid besproken. De meeste zijn zeer positief over deze LX.

Zoals op elke camera is er uiteraard ook kritiek te horen. Zo heeft hij geen elektronische zoeker en vindt DPReview de knoppen niet allemaal even handig. Hieronder staan de hoofdpunten van de belangrijkste reviews en tests van de Panasonic Lumix LX15.

Bekijk ook klantreviews op CameraNU.nl >>

Bekijk ook klantreviews op Bol.com >>

Bekijk ook klantreviews op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic LX15 DPReview over de Panasonic LX15

DPReview heeft liefst drie reviewers op de LX15 gezet: Dan Bracaglia, Richard Butler, Rishi Sanyal. Ze hebben zoals gewoonlijk deze camera volkomen binnenste buiten gekeerd. Volgens de reviewers is de LX15 een “interesting addition to the 1"-type enthusiast camera market. Its balance of stills and video features, along with its extensive range of external controls (both in terms of dials and touchscreen) make it look extremely promising.”

Uitstekende fotokwaliteit

De fotokwaliteit is uitstekend, volgens DPReview. Maar de jpegs hebben niet de aantrekkelijke kleuren die we van Canon gewend zijn. En ook niet de elegante scherpte van de Sony RX100-serie. Ook de 4K-video is zeer goed, maar de beeldstabilisatie is iets minder dan die van de concurrenten.

Indrukwekkende autofocus

Ook de 'handling' is iets minder dan die van de concurrentie. Maar de autofocus daarentegen is indrukwekkend: “We were hugely impressed by the LX10's autofocus, which is as easy to use as it is effective. In every respect, the LX10 is competitive with its peers, so if its balance of features appeals to you, we'd recommend it, but it doesn't quite excel to the degree it looks like it should.” Het kan blijkbaar nóg beter volgens DPReview.

LX15: Silver Award

Eindconclusie van DPReview: “A 1"-type sensor, excellent autofocus and solid 4K video make the LX15 Panasonic's most capable pocket camera yet. The ergonomics aren't all we were hoping but a good degree of customization and a responsive touchscreen make it quick and easy to use.” Kortom: een heel lekker cameraatje. De LX15 krijgt een score van 81% en een Silver Award.

Panasonic LX15 op CameraNU.nl >>

Panasonic LX15 op Bol.com >>

Panasonic LX15 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic LX15 Techradar.com over de Panasonic LX15

Reviewer Matt Golowcyznski van Techradar.com vat het mooi samen: “The 1-inch compact market welcomes a new contender.” En een rivaal van formaat is het. Niet letterlijk (hij past in je broekzak), maar wel in specs.

'Highly enjoyable camera'

Volgens Techradar bezit de LX15 een indrukwekkende lijst functionaliteiten. Zoals een uitstekende autofocus en een helder en snel reagerend aanraakscherm. Het is dan ook een “highly enjoyable camera to use, and the standard of its images and videos is reliably high.”

Altijd een camera op zak

De LX15 is een lekkere camera om altijd bij je te hebben, vanwege het kleine formaat. En al even lekker om hem als 'point and shoot-camera' te gebruiken. Tegelijk is hij betrouwbaar “in more demanding scenarios, where you might normally use an interchangeable-lens camera.”

Robuuste en krachtige camera

Eindconclusie van Techradar: de Panasonic LX15 is een robuuste en krachtige camera, volgestopt met slimme functionaliteiten die geweldige beelden opleveren. “Its excellent performance-to-size ratio makes it a worthy contender against more established 1.0-inch sensor rivals.” De LX15 krijgt 4,5 van de 5 sterren.

Panasonic LX15 op CameraNU.nl >>

Panasonic LX15 op Bol.com >>

Panasonic LX15 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic LX15 Photographyblog.com over de Panasonic LX15

Dat de Panasonic LX15 de concurrentie aangaat met de RX100-serie van Sony constateert ook reviewer Mark Goldstein van Photographyblog.com.

Geavanceerde compact

De nieuwe LX15 past in Panasonics serie geavanceerde compactcamera's, aldus Mark Goldstein. De camera “goes head-to-head with the all-conquering Sony RX100 series, offering the same sized 1-inch sensor with the key advantages of a faster f/1.4 lens, intuitive touchscreen control, more refined menu system, and a much cheaper price-tag than the latest RX100 V model.”

RX100 V is wel beter, maar....

Die laatste is wel beter in bepaalde opzichten, maar is dat het prijsverschil van 500 euro waard, vraagt Mark Goldstein zich retorisch af. De LX15 biedt namelijk uitstekende beeldkwaliteit en intuïtieve bediening in zakformaat. Kritiek is er ook, vanwege het ontbreken van een zoeker, maar: “for the most part the new LX15 strikes the right balance between portability, functionality and ease-of-use.” Goldstein geeft een waardering van 92% en het predicaat 'Highly recommended'.

Panasonic LX15 op CameraNU.nl >>

Panasonic LX15 op Bol.com >>

Panasonic LX15 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic LX15 Ephotozine.com over de Panasonic LX15

Reviewer Amy Davies van Ephotozine.com gaat vooral in op de breedte van het aanbod van geavanceerde compactcamera's op dit moment. Houdt de LX15 stand in al het 1 inch-sensor-geweld?

Panasonic LX15 versus Canon G7X Mark II

Om een voorbeeld te noemen: de Canon G7X Mark II. De Panasonic LX15 “doesn’t offer quite such a long focal length (...), and while image quality is roughly on par, if you think you'll need that extra focal length then it’ll be the Canon that persuades you.” Maar de LX15 heeft specs aan boord die de Canon weer niet heeft. Denk aan de 4K-foto modes. Plus: “At the widest point of the lens, it’s a little brighter than the G7 X II, as well as allowing you to get closer to macro subjects.” Aan jou de keuze wat je belangrijk vindt...

Uitstekende reiscamera

Alles bij elkaar opgeteld is de LX15 volgens de reviewer gewoon een verdomd goede, gebruiksvriendelijke camera, waarmee je uitstekende foto's schiet. Een geweldige reiscamera of een camera om altijd bij je te dragen. “The Panasonic Lumix LX15 produces great images with a bright f/1.4 lens and 4K video.” Ephotozine.com geeft de LX15 het predicaat 'Recommended' en een score van 85%.

Panasonic LX15 op CameraNU.nl >>

Panasonic LX15 op Bol.com >>

Panasonic LX15 op Kamera-express.nl >>

 

Andere reviewers van de Panasonic LX15

 • Zoom.nl constateert dat de betere 1 inch compacten volwaardige camera's zijn geworden, “een verademing als je ze vergelijkt met wat er tien jaar geleden in de schappen lag”. Deze Panasonic LX15 is zo'n volwaardige camera, aldus Zoom: “Mooi gebouwd, degelijk afgewerkt zonder zwaar aan te voelen. Voorzien van een klein handgreepje dat helaas iets te glad is.” De LX15 is voor een compact ruim voorzien van instelmogelijkheden en programmeerbare knoppen op de body en het aanraakscherm, aldus Zoom. “Fotografen die willen spelen met scherptediepte zullen blij zijn met de diafragmaring om de camera snel en direct in te stellen.”
 • Techradar.com roemt de 'size-to-performance ratio', die is excellent. “The Panasonic LX15 is a sturdy and powerful camera that’s replete with clever functionality and capable of great results. While some may be put off by certain aspects of handling and operation, its excellent performance-to-size ratio makes it a worthy contender against more established 1.0-inch sensor rivals.” De beelden zijn geweldig, met weinig ruis, en de video-kwaliteit is zeer goed.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Super high end compact camera met vele mogelijkheden! Ik heb de camera nu enkele weken in mijn bezit en heb nog niet alles kunnen uitproberen. Deze camera heeft zoveel mogelijkheden voor zo'n kleine compact camera. Echt geweldig! En dat voor een schappelijke prijs. Ik kan de camera iedereen van harte aanbevelen!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Bol.com: “Deze camera heeft een Leica lens met de hoogste lichtgevoeligheid voor een compactcamera: 1.4 bij 24 mm. Verder een kantelbaar scherm, wat ideaal is voor selphies. Dan de mogelijkheid om de foto's in RAW formaat op te slaan, zodat je foto's nog kan bewerken voordat je er een jpeg-bestand van maakt. Dan is er nog de 1 inch sensor die zorgt voor een betere kwaliteit opname dan gewone compact camera. kortom een topper die alleen NFC mist. Zoom is beperkt, maar dat kan niet anders met zo'n lichtgevoelige lens en grote sensor.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Het is een erg mooie camera met veel mogelijkheden in een klein formaat. Dit zorgt ervoor dat hij gemakkelijk mee te nemen is, waardoor ik tegenwoordig van veel meer momenten zowel binnen- als buitenshuis mooie foto's kan maken.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Panasonic LX15 op CameraNU.nl >>

Panasonic LX15 op Bol.com >>

Panasonic LX15 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic LX15 Belangrijkste kenmerken van de Panasonic LX15

 • Zeer lichtsterke lens: f1.2-2.8
 • 4K-video en 4K-fotofunctie
 • Kantelbaar 3inch touchscreen voor selfies en vloggen
 • Post Focus-functie: achteraf scherpstellen
 • ISO-bereik uitbreidbaar tot 25.600
 • Volledig handmatig in te stellen

Panasonic LX15 op CameraNU.nl >>

Panasonic LX15 op Bol.com >>

Panasonic LX15 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Panasonic LX15

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Panasonic LX15. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic LX15 op CameraNU.nl >>

Panasonic LX15 op Bol.com >>

Panasonic LX15 op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.6/5 Waardering (17 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy