Panasonic Lumix TZ90: travelzoomcamera mét selfie-stand

Splinternieuwe reiscamera van dé travelzoomspecialist Panasonic. Ze maakten al de briljante TZ100 en de populaire TZ80. Die laatste is nu opgevolgd door de TZ90. Mét kantelbaar touchscreen voor selfies en vloggen. Alle belangrijke reviews & tests!

Panasonic Lumix DMC TZ90 Travelzoomcamera 2016 Sensor: 1/2.3 inch | Resolutie: 20.3 megapixel | Optische zoom: 24-720mm (30x) | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Display: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 282gr | Frankwandelt-rating 89/100 | Prijs: 319 euro op Cameranu.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Voorganger Panasonic TZ80

Voorganger Panasonic TZ80 is een populaire en veel verkochte camera. Nogal wiedes: het is een alleskunner voor op reis die ook nog in je zak past. Een prachtig zoombereik van (omgerekend naar fullframe) 24-720mm, 4K-video, plus de bejubelde 4K-Photo-features.

TZ90: nieuwe mogelijkheden

Opvolger TZ90 neemt al die geliefde specs natuurlijk over. Maar voegt daar een paar zeer aantrekkelijke nieuwe mogelijkheden aan toe. Meest in het oog springt het nieuwe kantelbare touchscreen. Dat, helemaal van deze tijd, in de selfie-stand kan.

Panasonic TZ90 op Cameranu.nl >>

Panasonic TZ90 op Bol.com >>

Panasonic TZ90 op Kamera-express.nl >>

Betere sensor

Verder is de sensor verbeterd, al heeft hij jammer genoeg hetzelfde – kleine – formaat gehouden. En telt hij meer pixels: 20.3mp voor de TZ90 versus 18.1mp voor de TZ80). Ook is de camera wat sneller geworden.

Uitstekende koop

Wat mij betreft onvoldoende extra's om te upgraden vanaf mijn TZ80. Maar als je op zoek bent naar een nieuwe travelzoom voor je aanstaande reis, dan is de TZ90 een uitstekende koop.

Panasonic Lumix DMC TZ90 Travelzoomcamera 2016 Elektronische zoeker

Wat heeft de TZ90 nog meer aan boord? Uiteraard net zoals de TZ80 een EVF: een elektronische zoeker. Dat vind ik een flinke pré, veel travelzooms hebben dat niet en bij fel zonlicht is het wel heel lekker om een zoeker te hebben. Verder heeft de TZ90 dezelfde 4K-Photo-functies als z'n voorganger.

Post Focus: achteraf scherpstellen

Post Focus is daar één van: daarmee schiet je een foto waarin je achteraf het scherpstelpunt kunt bepalen. Of 4K-burst: daarmee schiet je 30 beelden per seconde waaruit je achteraf de mooiste selecteert. Ideaal bij actiefotografie. Je pakt zelfs momenten die zo snel gaan dat je ze met het blote oog niet ziet. De enige beperking: de beelden zijn maximaal 8 megapixel groot. Maar da’s groot genoeg voor een mooie afdruk.

Automatisch én handmatig

Met de TZ90 kun je – lekker lui – de camera alle instellingen automatisch laten maken voor de mooiste opname. Wil je creatief aan de slag? Dan is de camera ook volledig handmatig in te stellen.

Panasonic TZ90 op Cameranu.nl >>

Panasonic TZ90 op Bol.com >>

Panasonic TZ90 op Kamera-express.nl >>

Leica-lens en 5-assige beeldstabilisatie

De superzoom die aan boord is, is een Leica DC Vario-Elmar lens. Daarmee haal je met gemak onderwerpen in de verte dichterbij, bijvoorbeeld een bootje op een meer of een vogel op een boomtak. Met m’n TZ80 heb ik sublieme close-ups van libellen kunnen maken, waarbij de beestjes me niet in de gaten hadden. De 5-assige beeldstabilisatie zorgt er hierbij voor dat het beeld prachtige scherp en stabiel blijft, ook bij 720mm.

Panasonic Lumix DMC TZ90 Travelzoomcamera 2016Ultra-high-speed autofocus

Voor een nog snellere respons en een betere mobiliteit gebruikt de TZ90 'Depth from Defocus-technologie'. Daarmee kun je een ultra-high-speed autofocus bereiken van 0.1 seconde. Ideaal voor het maken van burst-opnames met 10 of 5 beelden per seconde.

Selfies schieten en vloggen

Het 3 inch touchscreen is 180 graden kantelbaar. Ideaal voor het maken van selfies en vloggen. De TZ90 schakelt de zelfportret-stand automatisch in wanneer je het scherm 180 graden omhoog klapt. In de selfie-stand zijn verschillende functies voor het maken van selfies beschikbaar, waaronder de '4K selfie mode'.

Beauty-functies en retoucheren

De TZ90 bevat 'beauty-functies' waarmee je portretten kunt verfraaien via functies als Soft Skin, Defocusing en Slimming-effecten. Zelfs nadat je een foto gemaakt hebt, kun je hem in de camera aanpassen met de Beauty Retouch-functie. Ook kun je achteraf de achtergrond scherp of onscherp maken met de Background Control-mode. Nog iets moois: je kunt in selfie-modus zelfs panoramafoto's maken.

Panasonic Lumix DMC TZ90 Travelzoomcamera 2016Delen op social media

De ring op de lens zorgt bij het fotograferen voor een snelle en intuïtieve bediening. Voor meer creativiteit beschikt de TZ90 over raw, een Creative Control-filter mode en een Creative Panorama-mode. Ook wifi is aan boord. Hiermee kun je eenvoudig en snel verbinding maken met je smartphone of tablet voor opslag of om je foto's en video's gemakkelijk te delen op social media.

Al met al: een supercameraatje boordevol handige specs in een zeer compacte body.

Panasonic TZ90 op Cameranu.nl >>

Panasonic TZ90 op Bol.com >>

Panasonic TZ90 op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van Cameranu.nlTot €300 korting op de Panasonic S5 II & S5 II X!

Ontvang tijdelijk tot €300 korting op de Panasonic S5 II & S5 II X systeemcamera. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024, dus sla snel je slag!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix DMC TZ90 Travelzoomcamera 2016(Professionele) reviewers over de Panasonic TZ90

De Panasonic TZ90: hoe scoort hij bij de reviewers? Hieronder staan de kernpunten van alle serieuze reviews van de TZ90.

Kopers over de Panasonic TZ90

 • Klantreview op Cameranu.nl: “Fijne en handzame camera. Heb hem gekocht ook om mee te nemen op reis wat gezien het formaat heel prettig is. De camera maakt mooie foto's en filmpjes in hoge kwaliteit. De mogelijkheden zijn enorm. Het doorspitten van de gebruiksaanwijzing is wel een hele klus.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Deze camera, ipv mijn zware spiegelreflex, mee naar het Himalaya gebergte. Zo wel met automatische als manuele instelling ben ik goed te spreken over de kwaliteit van de foto's. De capaciteit van de accu's zijn ruim voldoende. Het gebruik maken van de bijbehorende app verloopt soepel. Hiermee een aantal foto's van mijzelf gemaakt. Een soort 'opgewaardeerde' selfies. Aanrader: Panorama foto's.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Bol.com: “Op vakantie op La Palma kennis gemaakt met deze camera van reisgenoten. Hij biedt ontzettend veel mogelijkheden en we staan nog maar aan het begin van onze ontdekkingsreis samen! Kan niet wachten om de nieuwste snufjes ( Post Focus, Burst, EVF ) uit te proberen. Prima prijs-capaciteit verhouding in mijn ogen. Geweldige aankoop waar we niet lichtzinnig over zijn geweest!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Panasonic Lumix DMC TZ90 Travelzoomcamera 2016 Chip Fotomagazine over de Panasonic TZ90

Volgens reviewer Ton Heijnen van Chip Fotomagazine biedt de Panasonic TZ90 “alles wat de amateurfotograaf wil hebben, in een kleine en handzame behuizing”. De TZ90 heeft volgens Heijnen veel te bieden: een hoge resolutie, flink veel zoom, 4K-video en een hoop moderne extra’s. De TZ90 is dan ook een “uitstekende keuze voor wie een compactcamera zoekt voor bijna alle gevallen.”

Snel, goede video’s, beeldkwaliteit minder

Sterke punten zijn z’n snelheid en z’n scherpe video’s met goed stereogeluid (fijn voor vloggers). De slowmotion-functie levert indrukwekkende resultaten. Ook alle mogelijkheden met de 4K-beelden (bijvoorbeeld Post Focus) vallen in de smaak. Zwakker punt is er ook: de beeldkwaliteit is minder, vooral als je sterk inzoomt. Dat geldt voor bijna alle travelzooms (behalve de Panasonic TZ100). “Als je je afvraagt waarom mensen zware telelenzen op hun spiegelreflex zetten en niet volstaan met een kleine reiszoomcamera, dan weet je nu waarom.” De TZ90 krijgt een puntentotaal van 84.9 van de 100 en als oordeel: goed.

Digifoto Pro over de Panasonic TZ90

In een ‘hands on review’ van bergsportfotograaf Menno Visser op Digifoto Pro komt de Panasonic TZ90 sterk uit de bus. En ook het grote voordeel ten opzichte van de smartphone. Daarmee kun je alle vluchtige momenten van alledag makkelijk vastleggen, maar aan sommige zaken kunnen smartphones niet tippen aan echte camera's. “Zo is het lastig om meerdere foto's per seconde te maken en zijn er maar weinig smartphones met een fatsoenlijke zoom. Voor iedere fotograaf die niet op zijn smartphone wil vertrouwen komt Panasonic met de indrukwekkende TZ90.”

Markt voor compactcamera’s

Menno Visser concludeert dat Panasonic met de TZ90 goed laat zien dat er nog steeds een markt is voor compactcamera's. “De mogelijkheid om tien foto's per seconde te maken en dit zelfs uit te breiden tot dertig is heel fijn voor alle vluchtige momenten en door het enorme bereik weet de camera zich nog goed te onderscheiden van smartphonecamera. Kortom, een aanrader voor iedere fotograaf die altijd een camera bij zich wel hebben.”

Zoom.nl over de Panasonic TZ90

‘Weg met de mobiel’, kopt Cees de Jonge van Zoom.nl brutaal boven zijn review van de Panasonic TZ90. Maar hij slaat wel de spijker op z’n kop. Camera’s als de Panasonic zijn nog (lang) niet te vervangen door de smartphone-camera, hoe goed die de laatste jaren ook geworden is. Tegenover het reusachtige optische zoombereik van de TZ90 staat je mobieltje toch echt met z’n spreekwoordelijke bek vol tanden. De TZ90 is een prima camera, aldus De Jonge, maar verwacht niet hele mooie foto’s boven 400 iso.

Goud Award

“Tot die 400 iso zijn de beelden scherp, ruisvrij en mooi van kleur.” Nog zo’n enorme plus: 4K-video die de TZ90 aan boord heeft. Dit in combinatie met het 180 graden draaibare touchscreen maakt van de TZ90 “een ideale 4K-vlogcamera”, met voor alle features een aantrekkelijke prijs. Nog meer plussen ten opzichte van je mobiel: fotograferen in fel zonlicht dankzij z’n elektronische zoeker en veel, heel veel handmatige instelmogelijkheden. Eindoordeel: de Goud Award met het cijfer 7.9

Techradar over de Panasonic TZ90

Volgens reviewer Matt Golowczynski van Techradar biedt de Panasonic TZ90 een aantrekkelijke mix van features. Met uiteraard een zeer uitgebreid zoombereik, een excellent kantelbaar touchscreen en veel knoppen om instellingen te vergemakkelijken. Ook de selfie-functionaliteit werkt prima. Evenals filmen: “The camera is also capable of capturing very good 4K video, although less so in low light.”

Geen geweldige camera, wel een erg goede...

Minpunten heeft de TZ90 ook. Zo zijn de beelden bij groothoek wat zacht en is de zoeker niet van topkwaliteit (maar hij heeft tenminste een zoeker!). De concurrenten bieden soortgelijke modellen die inmiddels wat ouder zijn, en daardoor een stuk goedkoper. Conclusie: “The TZ90 boasts enough control to satisfy a broad range of users, and performs well across both stills and video recording. It’s not quite a great camera, but if you’re happy to accept a handful of shortcomings you’ll find it to be a very good one.”

Cameralabs over de Panasonic TZ90

Volgens reviewer Ken McMahon van Cameralabs voegt de TZ90 niet enorm veel toe aan de Panasonic TZ80 uit 2016, een destijds goed besproken travelzoom. “The touch screen flips up and over and there’s a new 20 Megapixel sensor which delivers better quality 4k UHD video.” Maar toch, met een 30x optische zoom, een ingebouwde zoeker, geweldige snelheid, 4K-video, 4K-foto, raw-opnames en nog veel meer features, “it remains one of the most powerful pocket super-zooms around”. Daarom geeft Cameralabs een hoge waardering: Highly Recommended. Het vorige model, de Panasonic TZ80, blijft een goede (en goedkopere) optie als je geen kantelbaar scherm nodig hebt.

Photographyblog over de Panasonic TZ90

Volgens reviewer Amy Davies van Photographyblog is het duidelijk: “If you’re looking for a well-specced travel compact camera, then the Panasonic Lumix DC-TZ90 arguably offers the best range of different features currently on the market.” En dat geldt zowel voor beginners als voor gevorderde fotografen. Daarbij is het kantelbare touchscreen wel erg handig voor selfies, en de elektronische zoeker is ook een plus.

Goede beeldkwaliteit bij goed licht

De beeldkwaliteit is goed als het licht goed is, maar niet fantastisch als het licht minder wordt. Wil je toch bij weinig licht schieten, dan is de Panasonic TZ100 een betere optie. Directe concurrent is de Canon SX730. “That camera offers longer reach in the form of a 40x optical zoom, but it doesn’t have 4K video, a viewfinder, the ability to shoot in raw format, or a touch-sensitive screen.” Samengevat: de TZ90 “has an awful lot going for it, so long as you avoid shooting in low light”. Predicaat: Recommended.

Panasonic TZ90 op Cameranu.nl >>

Panasonic TZ90 op Bol.com >>

Panasonic TZ90 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Panasonic TZ90

 • Gevoelige 20.3 megapixel beeldsensor
 • 3 inch 180 graden kantelbaar touchscreen
 • Elektronische zoeker met hoge resolutie
 • 4K video-opname en 4K-Photo-functies
 • Krachtige 30 keer optische en 60 keer digitale zoom
 • 5-assige hybride optische beeldstabilisatie
 • Veel creatieve filters om je foto's te bewerken
 • Ingebouwde wifi voor snel delen op social media

Panasonic TZ90 op Cameranu.nl >>

Panasonic TZ90 op Bol.com >>

Panasonic TZ90 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Panasonic TZ90

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Panasonic TZ90. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic TZ90 op Cameranu.nl >>

Panasonic TZ90 op Bol.com >>

Panasonic TZ90 op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 Travelzoomcamera's

Benieuwd naar de beste travelzoomcamera? Ik heb een Top 10 samengesteld op basis van de belangrijkste reviews op internet en in de fotovakbladen. Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 Travelzoomcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (14 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy