Panasonic Lumix TZ80: Beste uit de Test

De Panasonic Lumix TZ80 komt bij de Consumentenbond als Beste uit de Test in de categorie Travelzoomcamera's 2016. Schitterende camera met veel features.

Sensor: 1/2.3 | Resolutie: 18.1 megapixel | Optische zoom: 24-720 mm (30x) | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Display: vast touchscreen | Gewicht: 282gr | Frankwandelt-rating 83/100 | Prijs: 299 euro op Cameranu.nl

Panasonic TZ80 op Cameranu.nl >>

In 2017 opgevolgd door Panasonic TZ90!

Let op: de Panasonic TZ80 is in mei 2017 opgevolgd door de Panasonic TZ90. Met een aantal forse verbeteringen. Zo is het touchscreen nu ook kantelbaar, met zelfs een selfie-modus. De TZ80 blijft overigens een goed cameraatje, en hij is ook een stuk goedkoper dan de TZ90. Benieuwd naar de nieuwe TZ90?

Bekijk mijn reviews van de TZ90 >>

Bekijk de Panasonic TZ80 op Cameranu.nlIdeale camera's voor op reis

Travelzoomcamera's zijn populair. Niet verwonderlijk: ze kunnen zoveel meer dan smartphonecamera's. Vooral dankzij hun enorme zoombereik zijn ze geliefd als vakantiecamera. Maar de nieuwste generatie travelzooms heeft zoveel meer in huis dan alleen een joekel van een zoomlens.

4K-video: 4 keer scherper

De Panasonic TZ80 is daar een uitstekend voorbeeld van. Want behalve een fraai zoombereik van 24-720 mm (30x optische zoom) is hij volgestouwd met moderne snufjes. Wat te denken van filmen in 4K-resolutie: 4K-video biedt een vier keer scherper beeld dan full HD. Beeld en geluid zijn zo loepzuiver dat je je reis of vakantie helemaal opnieuw kunt beleven!

Supercamera voor actiefotografie

Behalve filmen in 4K beeldkwaliteit beschikt de Panasonic TZ80 over 4K-Photo. Hiermee kun je simpel en precies een foto van 8 megapixel uit een 4K-video halen. Zelfs momenten die zo snel voorbij gaan dat je ze met het blote oog niet ziet. Denk aan iemand die net het water raakt tijdens het duiken. Of een close-finish tijdens een hardloopwedstrijd.

Postfocus: achteraf scherpstellen

En dan is er nog de Post-Focus functie. Daarmee kun je achteraf het scherpstelpunt bepalen. Zo kun je als de foto al gemaakt is, handmatig een punt in de foto kiezen waarop je wilt scherpstellen. Je kunt ook van één foto meerdere opnames met verschillende scherpstelpunten opslaan. Bijna te gek voor woorden.

Panasonic TZ80 op Cameranu.nl >>

Bekijk de Panasonic TZ80 op Cameranu.nlPanasonic TZ80: Beste uit de Test

Volgens de Consumentenbond is de Panasonic Lumix TZ80 de beste travelzoomcamera van dit moment. In uitgebreide tests met vergelijkbare travelzoomcamera's rolt hij bij de Consumentenbond uit de bus en krijgt hij het predicaat 'Beste uit de Test'.

Panasonic TZ80 versus TZ100

Ik ben op zoek naar mijn ideale reiscamera. Er zijn maar 2 camera's die voor mij in aanmerking komen. De geweldige Panasonic TZ100, die volgens veel reviewers de nr. 1 travelzoomcamera van 2016 is. De fotokwaliteit van deze camera is uiteraard beter dan die van de TZ80, vanwege de grotere sensor en de lichtsterkte van de lens. Maar je levert tegelijk in op het zoombereik dat bij de TZ100 loopt van 25-250mm (10x optische zoom). Voor mij is dat een belangrijk punt. Want ik wil ook dat verre ijsvogeltje beeldvullend vastleggen. Wil je mijn persoonlijke top 10 travelzoomcamera's bekijken? Klik dan hieronder.

Bekijk mijn top 10 travelzoomcamera’s >>

Wat vinden professionele reviewers van de TZ80?

Op zoek naar mijn ideale camera graas ik het complete internet af naar reviews. Graag zet ik daarom de mening van professionele reviewers hieronder op een rij. Plus nog een aantal reviews van gebruikers zoals jij en ik, die vind ik zelf altijd net zo belangrijk. Onderaan dit artikel vind je de belangrijkste pluspunten van de Panasonic TZ80 op een rij.

Bekijk ook 27 reviews van kopers zoals jij >>

Tweakers

 • De bekende reviewsite Tweakers is enthousiast over de Panasonic TZ80. “Een allround camera die uitstekend dienst kan doen op vakantie of voor algemeen gebruik. Hij biedt een fraai zoombereik van 24-720mm equivalent, wat neerkomt op 30x optische zoom en dat is iets dat veel andere camera niet snel kunnen evenaren, zeker niet in zo'n compacte behuizing.”
 • De TZ80 is volgens Tweakers prettig te bedienen. En hij bevat een flink aantal features, waaronder raw-ondersteuning, een ingebouwde evf en een aanraakgevoelig scherm. “Ook kan hij filmen in 4k-resolutie en kun je via de 4k-fotomodus een burst halen van 30fps, waardoor het makkelijker is om het juiste shot te pakken tijdens een actiemoment.” De score bij Tweakers: een 7,5.

Bekijk de Panasonic TZ80 op Cameranu.nlTechradar

 • De grote Amerikaanse reviewsite Techradar staat vooral ook stil bij het verschil met de Panasonic TZ100, die uiteraard hoger scoort (en ook 300 euro duurder is). Volgens Techradar is de TZ80 een goede superzoomcamera, volgestouwd met geweldige features. Maar, aldus Techradar, de fotokwaliteit is niet verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, de Panasonic TZ70.
 • Het oordeel van Techradar: “The TZ80 is a well-specced camera that delivers great images in good light, but less than outstanding ones as the light dims, so if you have no need for the 4K Video or 4K Photo Mode and can live without a touchscreen, take a look at the TZ70 instead. The TZ100 is also a great option if you can get by with a smaller 10x zoom range.”
 • Bekijk de TZ70 op Cameranu.nl >>

Photographyblog

 • Ook in de uitgebreide review op Photographyblog.com (een site van 4 professionele Amerikaanse fotografen) komt de Panasonic TZ80 goed uit de bus. En dan vooral dankzij de combinatie van superzoom en de overvloed aan features. Want de beeldkwaliteit is niet beter dan die van z'n voorganger. Maar hij heeft wel 4K-video aan boord plus 4K-technologie.
 • “If you're mainly going to be using the Panasonic Lumix DMC-TZ80 in good, bright sunlight, as your holiday camera, you should be pleased with the results that it is capable of producing. If you also find yourself frustrated by the lack of a zoom on a smartphone, it could also be a good choice.”

Ephotozine

 • Het Britse Ephotozine.com heeft ook een uitgebreide review gewijd aan de TZ80. De Panasonic Lumix TZ80 voegt 4K-video en 4K-fotograferen to aan de markt van travelzooms. Goedkoop is hij niet, maar hij is absoluut z'n geld waard: “You get great "bang for buck" which should make this an excellent seller.”
 • Met de TZ80 neem je geweldige foto's, met zeer veel details en met schitterende kleurweergave. “The lens gives you a great zoom range, and the viewing and user experience is excellent thanks to a clear 3inch screen. If you think about the innovative 4K photo and video features, as well as the post focus shooting mode built into this camera, and the fact that you'd have to spend at least £100 more to get this in another camera (the FZ330), the Panasonic Lumix TZ80 is an extremely appealing camera, and should be high on your wish list.”
 • Hun oordeel: "Highly recommended."

Panasonic TZ80 op Cameranu.nl >>

Bekijk de Panasonic TZ80 op Cameranu.nlWat vinden gebruikers zoals jij en ik van de TZ80?

Gebruikersreviews vind ik altijd even nuttig als reviews van professionals. Daar gaat het tenslotte om: dat de camera bij praktijkgebruik van mensen zoals jij en ik goed uit de bus komt. En kopers vinden de Panasonic TZ80 geweldig, zoals blijkt uit onderstaande verzameling opmerkingen van kopers zoals jij en ik.

Bekijk alle 27 reviews van kopers zoals jij >>


 • “Het is een hele mooi camera met veel mogelijkheden. Hij doet niks onder voor een spiegelreflexcamera. Maakt hele mooie foto's met veel mogelijkheden.”
 • “Ik ben net terug van een reis naar Costa Rica. Heb veel in de natuur gewandeld en wilde graag dieren fotograferen. Het eerste wat opvalt is dat de camera snel reageert. Het zoombereik is geweldig. De bediening erg prettig. Ik heb de foto's bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit en de detaillering.”
 • “Na jaren een spiegelreflex wilde ik iets wat een goed bereik wat inzoomen betreft, en niet dat ik steeds van lens moet verwisselen. Deze camera voldoet aan bijna al mijn eisen. Ik mag graag in de natuur foto's maken en overvliegende vogels krijg ik goed scherp in beeld en en de kwaliteit na het inzoomen is en blijft goed.”
 • “Hij maakt echt mooie duidelijke scherpe foto's. Er zit een mooie functie op om beweegbare dingen op de foto te zetten, dit is echt fantastisch zeker als ik mijn honden enz op de foto wil zetten.”
 • “Het is lang geleden dat ik een compact camera heb gehad, maar wow...wat een goede kwaliteit foto's en wat kan je er ontzettend veel mee doen! Ik heb nog lang niet alles geprobeerd, dus ik moet nog heel wat oefenen. Tot nu toe ben ik er ontzettend blij mee. Hij is klein, robuust en maakt prachtige foto's! En wat een enorme zoombereik voor zo'n kleine camera! Ik ben er heeel blij mee!!”
 • “Mooi design, handzaam en vele mogelijkheden. Je stopt hem makkelijk in je broekzak.”
 • “Ondanks dat de iPhone een hele aardige foto-kwaliteit heeft, is het toch een verademing weer een echte fotocamera te kunnen gebruiken.”
 • “Ik zou de Lumix TZ80 met name aanraden aan hobby-fotografen die een compacte, maar toch heel volledige camera zoeken.”
 • “Ik ben een hobbyfotograaf en ik heb alles zo'n beetje uitgeprobeerd. Inzoomen tot 30x is geweldig: je kunt alles zo dichtbij halen. In het donker is fotograferen ongelooflijk scherp. De 4K-functie is ook geweldig, zowel bij sport als in de natuur: je haalt de mooiste foto's eruit. Ook de videofunctie is perfect om een leuk filmpje te maken.”
 • “Zelf gebruik ik hem vooral om mijn honden te fotograferen en dat gaat met deze camera super goed, geen één foto mislukt tijdens hun acties. Ook de macro-functie is aanwezig en deze werkt dus ook goed. De sluitertijd van deze camera is kort, dus snel achter elkaar foto's maken gaat fijn.”
 • “Ik heb inmiddels deze camera een paar weken en hij bevalt super! Ik fotografeer graag dichtbij en veraf en met mijn spiegelreflex moet ik dan wisselen met lenzen. Met de Panasonic hoeft dit niet meer! Je maakt perfecte foto's zonder allerlei instellingen en zelfs met veel tegenlicht! Ik heb Inmiddels al bijna 1000 foto's gemaakt. De foto's kun je zo op je tablet of smartphone zetten door middel van wifi! Geniaal om zo te delen met media!”

Panasonic TZ80 op Cameranu.nl >>

Bekijk de Panasonic TZ80 op Cameranu.nlPlus- en minpunten Panasonic TZ80

 • Groot zoombereik
 • 24mm-groothoek
 • Ingebouwde evf
 • 3 inch touch-screen
 • Raw-functionaliteit
 • 4K-video en 4K-foto
 • Post Focus-technologie
 • 5-assige beeldstabilisatie
 • Macro-prestaties
 • Evf met rainbow-effect
 • Detailafname vanaf 800 iso

Kenmerken Panasonic TZ80

 • 1/2.3 sensor met 18.1 megapixel
 • Leica DC Vario-Elmar lens
 • 30x optische zoom met een 35mm-equivalent van 24-720mm
 • Fotograferen in raw mogelijk
 • Post-Focus voor achteraf scherpstellen
 • 4K-Photo
 • 3 inch LCD touchscreen met 1.040.000 pixels
 • 5-assige beeldstabilisatie
 • Filmen in 4K-kwaliteit met 25fps
 • Wifi

Panasonic TZ80 op Cameranu.nl >>

Andere mening? Praktijkervaringen? Reageer!

Heb je een andere mening over de Panasonic TZ80? Of heb je er praktijkervaringen mee die je graag wilt delen? Leuk als je hieronder reageert!

Foto's gemaakt met de Panasonic TZ80

Hieronder mijn eerste foto's met de Panasonic TZ80, een aantal is gemaakt op de grootste telestand (720 mm). Ik ben zeer tevreden over de kwaliteit. Uiteraard zijn de foto's in kwaliteit niet vergelijkbaar met die uit mijn professionele Canon EOS D5 Mark III rollen. Maar sjouw maar eens een vergelijkbare telelens voor die spiegelreflex mee op vakantie... De TZ80 hield ik met m'n zware trekkingsrugzak op met 1 hand vast, en nog schoot hij vaak scherpe foto's. Vooral als het mooi weer is, is de kwaliteit helemaal top. Bedenk bij onderstaande foto's dat ik ze flink heb gecomprimeerd om deze webpagina sneller te laten laden. De kwaliteit die direct uit de camera rolt, is natuurlijk een stuk beter!

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 10 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 10 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 10 nieuwste camera’s >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

4.5/5 Waardering (16 beoordelingen)