Panasonic FZ1000: voordelige superzoom met 1 inch sensor

De Panasonic FZ1000 krijgt de hoogste Gold Award bij de bekende review-website DPReview, en die krijg je niet zomaar. Is wel al wat ouder (uit 2014), maar daardoor ook veel voordelige geworden. En hij is nog steeds supergoed. Gold Award bij DPReview. Alle belangrijke reviews!

Panasonic FZ1000Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 megapixel | Optische zoom: 25-400mm (16x) | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K | Elektronische zoeker: ja | Display: kantelbaar, geen touchscreen | Gewicht: 831gr | Frankwandelt-rating 85/100 | Release datum: 2014 | Prijs: 629 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Zeer lichtsterke Leica-lens

Superzoomcamera’s zijn de laatste jaren steeds kleiner geworden. Zo niet deze forse Panasonic. Dat heeft een reden: er zit een ongewoon lichtsterke Leica-lens op. Waardoor je beelden schiet die dicht in de buurt komen van die van een DSLR. Ook om andere redenen schurkt deze superzoom aan tegen spiegelreflexen: de FZ1000 heeft vele belichtingsmogelijkheden, custom instellingen en functietoetsen.

Panasonic FZ1000Highlights van de Panasonic FZ1000

 • Uitstekende beeldkwaliteit: grote 1 inch MOS sensor met 20.1 megapixel
 • Heldere composities maken: prima elektronische zoeker
 • Veelzijdig zoombereik: 16x optische zoom van 25 tot 400mm
 • Schitterende beelden: levendige foto's en haarscherpe 4K-filmopnames
 • Razendsnel scherp: rappe en nauwkeurig autofocus

Panasonic FZ1000 op CameraNU.nl >>

Panasonic FZ1000 op Cameraland.nl >>

Panasonic FZ1000 op Kamera-express.nl >>

Panasonic FZ1000Fantastisch alternatief voor DSLR

Mooi aan de Panasonic FZ1000: je kunt deze superzoom helemaal naar je hand zetten. Wel biedt hij ‘slechts’ 16x optische zoom. Maar de kwaliteit van de beelden is vergeleken met veel andere superzooms fenomenaal. Ander sterk punt is de elektronische zoeker. Daardoor is deze bridgecamera een fantastisch alternatief voor een DSRL.

Zeer lichtgevoelige sensor

De grote 20.1 megapixel MOS sensor van 1 inch is zeer lichtgevoelig. Het is een volledig nieuwe sensor van Panasonic die tot vier keer groter is dan de sensor van concurrerende camera’s. Mooi is dat die sensor veel meer licht opvangt. Daardoor kun je fotograferen in een omgeving met ontzettend weinig licht.

Panasonic FZ1000Fantastische beeldkwaliteit

Aan boord is ook de vernieuwde Venus beeldprocessor. Samen met de grote sensor zorgt hij voor fantastische beeldkwaliteit met een hoge resolutie en een natuurlijke kleurweergave. Het speciale randomfilter van de processor minimaliseert ongewenste ruis uit de beelden. Ook vervorming en chromatische aberraties worden tot een minimum gereduceerd. De 5-assige beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je ook bij weinig licht uit de hand kunt blijven fotograferen en filmen. Haarscherpe beelden gegarandeerd.

Lichtsterke lens, snelle scherpstelling

De lichtsterke LEICA DC Vario Elmarit lens heeft 16x optische zoom: 25 tot 400mm in fullframe-equivalent. De automatische scherpstelling is daarbij stil en ontzettend snel. Ideaal bij het filmen of als je macrofoto's maakt van een snel bewegend insect.

Panasonic FZ1000Handmatig instellen

Mooi is ook dat je met de FZ1000 veel mogelijkheden hebt om de camera handmatig in te stellen en naar je hand te zetten. Zo is de scherpte en de mate van inzoomen zelf te bepalen via de handmatige ringen om de lens. En je favoriete functies zijn toe te wijzen aan vijf afzonderlijke functieknoppen. Natuurlijk kun je de FZ1000 ook alles voor je laten instellen met de automatisch stand.

Heldere EVF en kantelbaar display

Je composities maak je via de heldere elektronische zoeker of via het hoge resolutie 3 inch display. Dat scherm achterop is kantelbaar, waardoor het eenvoudig is om vanuit lastige hoeken en bijzondere standpunten te fotograferen of video's op te nemen.

4K-video en nog veel meer

Over video’s gesproken: ook die schiet je natuurlijk makkelijk met de Panasonic Lumix DMC-FZ1000, zoals hij officieel heet. Je maakt prachtige levendige video’s in 4K-kwaliteit met 25fps. Daarbij zijn een stereomicrofoon en tal van slimme video-technieken aan boord zijn. Je beelden deel je makkelijk via wifi/NFC.

Panasonic FZ1000 op CameraNU.nl >>

Panasonic FZ1000 op Cameraland.nl >>

Panasonic FZ1000 op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Panasonic FZ1000(Professionele) reviewers over de Panasonic FZ1000

De Panasonic FZ1000: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Zoom.nl (Cees de Jonge, full review): De specificaties van de FZ1000 zijn imponerend, maar iets anders is volgens Cees ook erg imponerend: dit is een forse camera. “Voor kleine handen is de camera met z'n forse handgreep niet zo comfortabel.”
  Groot is ook de 16x optische zoomlens. Maar lekker lichtsterk is hij wel. “Niet alleen de afmetingen doen denken aan een spiegelreflex voor gevorderden. Ook de vele belichtingsmogelijkheden, custom instellingen en maar liefst vijf functietoetsen bevestigen die eerste indruk. Je kunt deze camera helemaal naar je hand zetten.”
  Mooi vindt Cees ook de elektronische zoeker en het kantelbare display. De “prachtige heldere en scherpe zoeker geeft je een natuurgetrouwe kijk op je compositie”. Je stelt er ook handmatig erg nauwkeurig scherp mee. “Al net zo fijn is het naar alle kanten draaibare scherm.”
  Dit is bovendien de allereerste powerzoom ter wereld waarmee je in 4K-resolutie video’s kunt opnemen. Die heeft kracht nodig, en dat biedt de Venus iV- beeldprocessor. Ook fotografisch geeft “de camera een mooi visitekaartje af”. De testopnames met de FZ1000 “lieten bijzonder gedetailleerde beelden zien. Gecombineerd met de Leica 16x optische zoomlens en de wifi-mogelijkheden is dit een op alle fronten erg imposante powerzoom.”
 • Dpreview.com (Jeff Keller, Richard Butler, full review): De Panasonic FZ1000 is volgens Jeff en Richard “een zeer indrukwekkende superzoomcamera” met een f/2.8-4 25-400mm lens en een 1 inch sensor. Zowel de foto- als videokwaliteit zijn volgens hen indrukwekkend, en de ondersteuning voor 4K-video's maakt de camera toekomstbestendig.
  De FZ1000 heeft een prachtige XGA elektronische zoeker en een volledig beweegbare LCD. De kwaliteit van de bediening en de bouwkwaliteit van de FZ1000 zijn niet perfect, maar de functies van de camera maken dat goed. Eindoordeel: Gold Award met een score van 82%.
 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): De Panasonic FZ1000 lijkt volgens Ivo op een kleine DSLR met standaardzoom. Maar hij biedt hogere lichtsterkte en het zoombereik van een reiszoom. De camera heeft een erg goede ergonomie, de elektronische zoeker is van hoge kwaliteit en het heldere, draaibare en kantelbare beeldscherm werkt prettig.
  Ook de autofocus is uitstekend: razendsnel en nauwkeurig. Handmatig scherpstellen met focuspeaking is volgens Ivo “sneller en nauwkeuriger dan handmatig scherpstellen op een spiegelreflexcamera”.
  De FZ1000 heeft een hoge bouwkwaliteit, goede plaatsing van de knoppen en overzichtelijke menu’s. Het meest verrassend vond Ivo de beeldkwaliteit. “De 1 inch sensor levert een goede prestatie als je kijkt naar resolutie, dynamisch bereik, kleurweergave en signaal/ruisverhouding.”
  Die beeldkwaliteit is volgens Ivo bij alle brandpuntsafstanden hoger dan die van een reiszoomlens op een kleine spiegelreflexcamera. Bovendien is de lens zeer lichtsterk: een diafragma van f/4 bij 400mm. “Daarvoor moet je bij een spiegelreflexcamera veel meer betalen.” Kortom: een aanrader voor iedereen die een allround camera met veel bereik zoekt.
 • Imaging-resource.com (: De Panasonic FZ1000 is een zeer aanbevelenswaardige camera, aldus de reviewer. Je zult echt buitengewoon veel plezier beleven aan deze camera. De superzoomlens geeft je ‘photo opportunity’s’ die je met een mindere camera had gemist.
  Dit is echt een camera om op je verlanglijstje te zetten als je graag licht reist en je alle fotografische mogelijkheden open wilt houden. Editor’s Choice.
 • Panasonic FZ1000Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Panasonic FZ1000 is volgens Mark een premium bridgecamera. In zijn klasse en voor deze prijs is het een uniek product voor iedereen die 4K-video nodig heeft zonder lenzen te hoeven verwisselen.
  Maar het gaat natuurlijk niet alleen om uitstekende video. Belangrijk zijn de grote sensor van 1 inch en het brede brandpuntbereik van 24-400mm. Met die combinatie aan specs is deze bridgecamera van Panasonic “misschien wel de meest toekomstbestendige tot nu toe”.
  Deze camera vinkt alle wensen die de reviewer heeft van dit soort camera’s keurig af. Maar je moet wel bedenken dat het in geen enkel opzicht een compacte camera is. Hij past in geen enkele zak. Maar al met al is het een geweldige en veelzijdige superzoomcamera. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher): De Panasonic FZ1000 is volgens Jim een buitengewoon veelzijdige camera. Hij doet een aantal dingen verbazingwekkend goed. De FZ1000 is een formidabele foto- en videocamera dankzij de grote 1-inch sensor en 4K-video. Met al z’n kwaliteiten komt hij volgens Jim heel dicht bij de hoogste onderscheiding van Pcmag: de Editor’s Choice Award. Toch blijft die nipt voorbehouden aan de Sony RX10. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Expertreviews.co.uk (Ben Pitt, Matt Breen, full review): Dit is volgens Ben en Matt “een camera die echt alles kan”. Hij heeft een fors telebereik en snelle prestaties voor sport- en wildlife-fotografie. De beeldkwaliteit bij weinig licht is uitstekend. En hij heeft overtuigend de beste videomodus op de markt.
  Voor een fractie van de prijs van een DSLR of systeemcamera met een verzameling lenzen levert de FZ1000 “uitzonderlijke foto's en video's in een handig, zeer mooi pakket”. Eindoordeel: Highly Recommended met 5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Angela Nicholson, full review): De Panasonic FZ1000 is een dan ook een uitstekende bridgecamera, hoewel hij vrij groot en prijzig is. Goed is ook om te overwegen of een DSLR of systeemcamera met een superzoomlens geen betere optie is. Je bent dan in de toekomst flexibeler doordat je er andere lenzen bij kunt kopen.
  Maar er zijn juist ook veel mensen die proberen het verwissselen van lenzen te vermijden. Voor hen is een bridgecamera ideaal. En dan zal de FZ1000 je volgens Angela niet teleurstellen. Hij heeft opname-opties die geschikt zijn voor zowel ervaren als beginnende fotografen. Je kunt hem naar eigen smaak aanpassen, en hij heeft een veelzijdige lens. De afbeeldingen die je ermee maakt zijn bovendien van hoge kwaliteit met een uitstekende belichting, aangename kleuren en goede details.
  Kortom: de Panasonic FZ1000 is weliswaar groot voor een bridgecamera, maar hij heeft wel veel te bieden. Het brandpuntbereik is zeer veelzijdig, de 1 inch biedt uitstekende beeldkwaliteit, je kunt fotograferen in raw en jpeg. In veel situaties zorgt de FZ1000 voor hoogwaardige beelden. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Ken McMahon, full review): De Panasonic FZ1000 is voor Ken tot nu toe de meest stijlvolle bridgecamera van Panasonic, het is een echt high-end model. Dankzij de 1 inch sensor maakt hij beelden van een veel betere kwaliteit dan de eerdere 1/2.3 inch superzooms. De superzoomlens is daarbij behoorlijk helder met een diafragma van f/2.8-4.
  De Lumix FZ1000 heeft naast de grote sensor en de lichtsterke lens ook flink wat interessante features in huis. Vidoe op 4K bijvoorbeeld. Maar hoewel hij daarmee uitspringt boven concurrenten, is het vooral ook een uitstekende keuze voor fotografen. Dat komt ook door de uitstekende OLED-zoeker. Ken vindt het geweldig om te zien dat Panasonic doorgaat met het inzetten van geavanceerde zoekertechnologie in modellen met vaste lens.
  Hij heeft te veel features om op te noemen. Het enige dat Ken mist is een touchscreen en een ingebouwd ND-filter. Sony heeft weliswaar een voorsprong gehad in de markt voor premium superzoomcamera’s, maar met de FZ1000 neemt Panasonic het stokje over. “De FZ1000 is een van de meest opwindende camera's van 2014 en misschien wel de meest stijlvolle bridgecamera tot nu toe.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Panasonic FZ1000Klantreview op CameraNU.nl: “Alleskunner. Veel mogelijkheden uitstekend zoom objectief. Een camera die zowel hoge kwaliteit foto's als video's toelaat. De menustructuur is overzichtelijk opgezet. De knoppen zijn ergonomisch goed geplaatst. Veel programma's en veel mogelijkheden. Avondopnames zijn zeer geslaagd. Macrozoom met 4K foto's is fantastisch. Burst foto's geeft een mooi resultaat. Het objectief is van hoge kwaliteit. Het voldoet aan al mijn verwachtingen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “De FZ1000 dient bij mij als vervanger van een Sony a100 met 24-85KB, 17-80 en 70-300KB zoomlenzen + flitser (wel ca 10 jaar oud). De FZ1000 levert veel beter beeld, is bij slechte lichtomstandigheden ook nog zeer goed bruikbaar, en wat voor mij het ‘zwaarste’ woog: hij weegt veel minder en ik hoef geen lenzen meer te wisselen en heb toch hetzelfde zoombereik.
  Alternatieven waarnaar ik gekeken heb: Een Lumix TZ100 is mooi compact, maar heeft te weinig zoombereik. De FZ2000 is veel duurder en de Sony RX10-III of IV is wel een topcamera die veel steviger (maar ook zwaarder) is, maar de prijs is onevenredig veel hoger.
  Sinds een maand werk ik nu met de FZ1000. Het zoombereik van 25-400 is in de praktijk ruim voldoende. De beeldkwaliteit is uitstekend, dankzij de grote sensor. Het uitklapscherm maakt de camera extra veelzijdig bruikbaar. Enige nadeel tot nu toe: bij slechte lichtomstandigheden is het beeld in de electronische zoeker erg helder, maar is toch lichter dan het feitelijk resultaat. Over- en onderbelichten gaat snel via drukken en draaien aan het draaiwieltje. Wel uitkijken dat je hem weer terugzet in de 0-stand. Kortom een prima koop met uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Top camera! Op advies van een professionele fotograaf deze camera recent aangeschaft. Ik leer hem nu kennen, dat gaat makkelijk. Ook bij minder licht mooie foto’s. Ik ben er heel blij mee.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Panasonic FZ1000 op CameraNU.nl >>

Panasonic FZ1000 op Cameraland.nl >>

Panasonic FZ1000 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Panasonic FZ1000

 • Uitstekende beeldkwaliteit: grote 1 inch MOS sensor met 20.1 megapixel
 • Helder componeren: prima elektronische zoeker
 • Veelzijdig zoombereik: 16x optische zoom van 25 tot 400mm
 • Mooie beelden: levendige foto's en haarscherpe 4K-filmopnames
 • Razendsnel scherp: rappe en nauwkeurig autofocus
 • Snelle burst: bewegende onderwerpen fotograferen met 12bps
 • Handig: groot 3 inch kantelbaar display
 • Handmatige instelbaar: handige scherpstel- en zoomringen
 • Deel je beelden: wifi via NFC aan boord

Panasonic FZ1000 op CameraNU.nl >>

Panasonic FZ1000 op Cameraland.nl >>

Panasonic FZ1000 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Panasonic FZ1000

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic FZ1000 door fotograaf Chris Nichols (12:18 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic FZ1000 op CameraNU.nl >>

Panasonic FZ1000 op Cameraland.nl >>

Panasonic FZ1000 op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 superzoomcamera's

Ben je benieuwd naar de beste superzoomcamera's van dit moment? Ik heb de Top 10 voor je op een rij gezet. Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem eens een kijkje bij deze fantastische alleskunners!

Top 10 superzoomcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (5 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy