Panasonic FZ1000 II: compacte superzoom met extra’s

De compacte superzoomcamera Panasonic FZ1000 II voegt mooie extra’s toe aan zijn uitstekende voorganger. Die sleepte destijds een Gold Award van DPReview in de wacht. Nu zijn ook touchscreen en 4K-photo aan boord en de zoeker is een stuk beter. 'Zeer goed', aldus Chip Fotomagazine. Alle belangrijke reviews & tests!

Panasonic FZ1000 IISensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 megapixel | Objectief: 25-400mm f/2.8-4.0 | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 758gr | Release datum: begin april 2019 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 849 euro op CameraNU.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Onverwachte superzoom

Een onverwachte move van Panasonic: het uitbrengen van de FZ1000 Mark II. We dachten toch met z’n allen dat de uitstekende Panasonic FZ2000 de opvolger was? Maar nee hoor: Panasonic tovert als een duveltje uit een doosje alweer een nieuwe superzoom tevoorschijn.

Panasonic FZ1000 IIWelkome wijzigingen

De wijzigingen ten opzichte van de eerste versie uit 2014 zijn niet heel groot, maar wel heel welkom. In deze bridge-camera Mark II is hetzelfde gebleven: de prima 1 inch sensor met 20.1 megapixels op de teller.

Panasonic FZ1000 II op CameraNU.nl >>

Panasonic FZ1000 II op Bol.com >>

Panasonic FZ1000 II op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Panasonic FZ1000 II:

 • Superbereik: 25-400mm Leica DC Vario-Elmarit lens
 • Super beeldkwaliteit: 1 inch sensor
 • Anti-trillende-handen: 5-assige beeldstabilisatie
 • Snel klaar: rappe opstarttijd
 • Goed beeld: snelle, nauwkeurige OLED-zoeker
 • Veelzijdig: 3 inch kantelbaar touchscreen

Panasonic FZ1000 IIVeelzijdig zoombereik: 25-400mm

Ook het objectief heeft hetzelfde zoombereik behouden: 25mm groothoek tot 400mm supertele. Het maximaal diafragma is ook niet veranderd: van f/2.8 (bij groothoek) tot 4.0 (bij tele). Zelfs de 4K-video met maximaal 30 beelden per seconde is onveranderd.

4K-Photo toegevoegd

Helemaal nieuw voor de FZ1000 Mark II is de 4K-Photo-modus. Deze functie zit onder meer in de ook al gloednieuwe travelzoomcamera Panasonic TZ95, die tegelijk met de FZ1000 Mark II is aangekondigd. Bekijk mijn preview van de Panasonic TZ95.

Panasonic FZ1000 II op CameraNU.nl >>

Panasonic FZ1000 II op Bol.com >>

Panasonic FZ1000 II op Kamera-express.nl >>

Achteraf scherpstellen

Dankzij 4K-Photo kun je achteraf uit een korte filmopname afzonderlijke frames plukken. En deze opslaan als foto met een resolutie van 8 megapixel. Ook kun je achteraf het focuspunt kiezen: dus scherpstellen nádat de foto genomen is. Handig!

Panasonic FZ1000 IIMeer zien door de zoeker

De zoeker heeft nog hetzelfde OLED-scherm met een heldere resolutie 2.4 miljoen beeldpunten. Wel is de vergroting toegenomen van 0,70 naar 0,74x. Daardoor krijg je via de zoeker dus een groter en mooier beeld van wat je gaat schieten.

Scherper display én touchscreen

Ook de resolutie van het 3 inch display op de achterkant is flink hoger, waardoor je beeld een stuk scherper is. Verder is dit scherm nog altijd geheel te draaien en naar voren te klappen via een scharnier aan de zijkant. Nieuw is dat het nu een touchscreen is.

Bluetooth en opladen via usb

De maximale schietsnelheid van de voorganger lag met 12 beelden per seconde met behoud van autofocus al flink hoog. Daar is niets bijgekomen. Ook de al uitstekende beeldstabilisatie die trillingen compenseert tot 5 stops zat al in de voorganger. Wel ondersteunt de Mark II nu ook bluetooth naast wifi. En ook kan de accu nu via usb worden opgeladen.

Lekker lichtgewicht (relatief dan)

De Panasonic FZ1000 had al als voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld de Sony RX10-serie dat hij behalve een stuk goedkoper ook lichter is. De Mark II is op dieet gegaan: hij slechts 758 gram, tegenover 831 gram voor de voorganger. Vergelijk hem even met de RX10 Mark IV: 1.095 gram.

Alle moderne snufjes aan boord

Kortom: geen wereldschokkende upgrade, maar toch een aantal hele mooie toevoegingen die de Panasonic FZ1000 weer helemaal van deze tijd maakt. En kijk eens naar die mooie prijs: 830 euro voor een superzoom met een grote sensor en alle moderne snufjes is heel netjes!

Panasonic FZ1000 II op CameraNU.nl >>

Panasonic FZ1000 II op Bol.com >>

Panasonic FZ1000 II op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Wat vinden professionele reviewers van de Panasonic FZ1000 II?

De Panasonic FZ1000 II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 

Panasonic FZ1000 IIFocus Magazine over de Panasonic FZ1000 Mark II

De verschillen van deze zogeheten bridge-camera met z’n voorganger uit 2014 zijn beperkt. Maar ze maken de camera wel beter bruikbaar, aldus reviewer Erik Derycke in Focus Magazine (meinummer 2019).

Beeldstabilisatie: 5 stops winst

Hij heeft nog dezelfde 16x zoomlens met lichtsterkte van f/2.8-4 plus een grote 1 inch sensor met 20 megapixel. De beeldstabilisatie gaat trillingen tegen en zorgt voor 5 stops winst.

Touchscreen en betere zoeker

Verschil met de voorganger is dat het uitklapbare en roteerbare lcd-scherm achterop nu aanraakgevoelig is. De elektronische zoeker is verbeterd: het is nu een oled-scherm met een hogere resolutie, waardoor het beeld scherper is.

Bediening is verbeterd

De bediening ging op de schop, met meer instelwielen en functietoetsen die aan je wensen zijn aan te passen. Handig is ook de toevoeging van Zoom-assist: daarmee zoom je heel snel uit als je je onderwerp uit het oog verloren bent, en ook weer heel snel in als je hem te pakken hebt.

Prima autofocus en snelheid

De autofocus werkt prima bij voldoende licht. Bij minder licht is hij af en toe aan het ‘hunten’. Lekker snel is de camera met 20 beelden per seconde. Met 4K-Photo haal je nog hogere snelheden. De beeldkwaliteit is goed bij lagere ISO’s (tot ISO 800). Bij hogere ISO’s is sprake van detailverlies.

Scherpe beelden, realistische kleuren

Al met al is deze Panasonic geen baanbrekende vervanging van z’n voorganger, aldus de reviewer. Het is meer een update, waarbij slimme aanpassingen zorgen voor betere bediening en bruikbaarheid. De beeldkwaliteit past bij een camera met een grotere sensor: goed belichte en scherpe beelden met realistische kleuren. Maar zet de ISO niet te hoog. Eindoordeel: het hoge cijfer 8,6.

Panasonic FZ1000 II op CameraNU.nl >>

Panasonic FZ1000 II op Bol.com >>

Panasonic FZ1000 II op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic FZ1000 IIAndere (professionele) reviewers over de Panasonic FZ1000 II

 • Chip Fotomagazine (full review, septembernummer 2019): De Panasonic FZ1000 Mark II scoort bij de reviewers van Chip dankzij “een sterke beeldkwaliteit, uitgebreide uitrusting en een veelzijdige zoom.” En het ongelofelijke is gebeurd: hij staat boven de veelgeroemde Sony RX10 Mark III en Mark IV in de toplijst van Chip! “Doorslaggevend daarbij is de combinatie van een vergelijkbaar grote beeldsensor en een veelzijdige optische zoom.”
  Die sensor behaalt in de tests van Chip een “aangenaam hoge scherpte aan de randen.” Ook bij hogere ISO’s blijven ruis en detailweergave binnen de grenzen. De zoom is niet alleen fors, maar ook zeer veelzijdig, aldus Chip. Landschappen, dieren en mensen leg je mooi vast, en door het grote maximale diafragma kun je bijvoorbeeld bij portretten zorgen voor een mooie onscherpe achtergrond.
  Ook een plus krijgen de beeldstabilisatie en de extreem snelle autofocus. Ook de korte inschakeltijd (bij compactcamera’s vaak een irritatiefactor) krijgt van Chip een pluim.
  Nadelen zijn er ook. Zo is hij niet al te licht en compact. Maar de uitrusting die hem zo groot maakt, is dan wel weer heel uitgebreid. Zo zit er een grote oled-zoeker op plus een draaibaar touchscreen van hoge resolutie. En de bediening wordt simpeler dankzij de instelwieltjes en 8 Fn-toetsen.
  Zijn er nog wensen? Ja: een robuustere, spatwaterbestendige behuizing en een sneller sd-geheugenkaart-slot. Ten opzichte van de voorganger is de FZ1000 II een stap vooruit. Maar heb je de eerste versie en is filmen niet zo belangrijk, dan zijn er niet veel redenen om over te stappen. Eindoordeel: ‘Zeer goed’. Staat gelijk nummer 1 in de toplijst Bridgecamera’s van Chip!
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Geweldig toestel. Ik heb de camera deze week gekocht en mag gerust zeggen dat de camera vrij makkelijk in gebruik is. Ik heb jaren spiegelreflexcamera's van Pentax gebruikt, maar wat een gemak is deze camera t.o.v. de reflexcamera's. Ook een groot pluspunt is dat het gesjouw met een zware uitrusting verleden tijd is.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Geweldig, doet precies wat je wilt! Erg goede kwaliteit camera en erg makkelijk in gebruik. De iAuto modus werkt erg fijn voor als je even snel een foto wil maken en niet over de instellingen wil nadenken. En ook veel andere opties als je wel de instellingen wil aanpassen of iets creatievere foto's maken. De 32 x zoom is meer dan genoeg om allround goede vakantie foto's te maken en ook erg goede kwaliteit. Enige minpuntje is het gewicht, iets aan de zware kant voor lang om de nek dragen, maar ondersteunen met de hand dan is het prima. En je hoeft niet met meerdere lenzen te zeulen!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Photographyblog.com (Amy Davies, full review): Wat voor de originele FZ1000 gold, geldt zeker ook voor de Mark II: het is een goede bridgecamera die ideaal is voor reizen en vakanties. Met een grote sensor produceert hij goede beeldkwaliteit. En hij heeft een fikse zoom aan boord die je dichtbij de actie brengt. Daarnaast hij de nieuwe versie flink wat andere aantrekkelijke features, zoals een elektronische zoeker, een volledig kantelbaar touchscreen, en Panasonics 4K-Photo-opties.
  Maar echt heel veel verschil met de eerste versie is er niet. De knoppen op de body zijn wat anders, en vooral beter, geconfigureerd, er is een Zoom Compose-assistent toegevoegd die erg bruikbaar is. Ook zit er bluetooth op naast de al aanwezige wifi. Maar alles bij elkaar is de upgrade niet dramatisch.
  Dus heb je al een FZ1000 dan is het niet nodig te upgraden naar de nieuwe versie. Heb je nog geen bridgecamera, dan is de nieuwe telg een geweldige optie.
  Dank is er nog de andere premium bridgecamera, de FZ2000. Die biedt je meer optisch zoombereik voor iets extra geld. Maar ben je tevreden met 16x zoom, dan is de FZ1000 II een erg goede optie.
  Samenvattend: De FZ1000 II is geen enorm opwindende nieuwe Panasonic camera. Maar toch is het een geweldige keuze voor fotografen die zoeken naar flexibiliteit, hoge beeldkwaliteit. Zeker aanbevolen voor reisfotografen. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (Nikita Morris, full review): De Panasonic Lumix FZ1000 II is niet bepaald een game changer. Het is eigenlijk niet veel anders dan een update van de FZ1000 met de allernieuwste snufjes, zoals bluetooth. Ook zijn sommige features ververst. Zo is het scherm beter, met een touchscreen met hogere resolutie. Ook de elektronische zoeker is verbeterd.
  Ook de bediening is onder handen genomen, met meer functieknoppen en een toegevoegd bedieningswiel. Hierdoor is de camera makkelijker te bedienen en de bediening is meer af te stemmen op jouw voorkeuren.
  Heb je al een FZ1000, dan heb je niet genoeg reden om te upgraden naar de Mark II. Maar zoek je naar een alles-in-één bridgecamera met een hoge kwaliteit lens, dan heeft de FZ1000 II je zeker veel te bieden. De beeldkwaliteit is goed, met prima ruisprestaties. En de camera biedt rappe autofocus. Ook de 4K-video is uitstekend. En je kunt 4K-photo gebruiken voor snelle actiefotografie.
  Omdat de prijs van de FZ1000 II concurrerend is, en hij betere ruisprestaties en beeldkwaliteit biedt dan superzooms met kleinere sensor, wordt dit waarschijnlijk een populaire camera. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Jeff Meyer, full review): Moet je de Panasonic FZ1000 II kopen? Jeff vindt dit een lastig te beantwoorden vraag. De lijst met wat hij allemaal goed vindt aan de FZ1000 II is lang. Hij heeft een grote 1 inch sensor, geweldige opties voor video en aangename beeldkwaliteit. En het prijskaartje ligt lager dan dat van de directe concurrenten.
  Maar in de ogen van Jeff is de grote concurrent die toch beter is: de tweeling Panasonic FZ2000. De prijs is vergelijkbaar, terwijl de FZ2000 een grotere 20x zoom heeft, vrijwel dezelfde specificaties plus ook nog handige ingebouwde ND-filters.
  De FZ1000 II biedt wat meer mogelijkheden om hem aan te passen naar je smaak, maar Jeff vroeg zich af wat hij daarmee nou zou willen doen. De FZ1000 II is een supergoede camera en doet alles waar hij voor bedoeld is, erg goed. Toch geeft Jeff net de voorkeur aan de FZ2000, vanwege het grotere zoombereik.
 • Pocket-lint.com (Mike Lowe, full review): De Panasonic Lumix FZ1000 Mark II is een relatief milde update van z’n voorganger, de FZ1000. Maar dat betekent niet dat het een betekenisloze update is. Panasonic doet veel dingen goed. Als je een veelzijdige zoomlens wilt die beelden met goede kwaliteit schiet, dan hoort de FZ1000 Mark II zeker op je shortlist te staan.
  De beeldkwaliteit is niet beter dan de voorganger uit 2014. Maar deze opvolger heeft wel een geweldig vari-angle touchscreen en een elektronische zoeker van hoge kwaliteit. Daardoor is het een erg veelzijdige superzoomcamera. En hij is ook een heel stuk betaalbaarder dan de directe concurrent van Sony, waardoor hij nog aantrekkelijker wordt. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Franks overpeinzingen: Nou ben ik toch helemaal op het verkeerde been gezet. Ik dacht toch echt dat de geweldige Panasonic FZ2000 de opvolger was van de FZ1000. Logisch toch? Maar nee, ik had het mis. Gelukkig was ik niet de enige: alle reviewers dachten het, inclusief DPreview. Wat bezielt Panasonic om met deze Mark II op de proppen te komen? En hoe verhoudt hij zich tot de FZ2000 die nu voor minder dan 800 euro over de toonbank gaat?
  Daar zit vast een marketing-gedachte achter. De FZ1000 is een enorm populaire camera. En dat succes wil Panasonic nu met de Mark II verder uitmelken. Dat mag van mij, maar dan moeten ze wel met iets heel goeds komen. Is de Mark II dat? Ik wacht de reviews af.
  Zeker is dat de eerste versie van de FZ1000 uitstekend was. Die sleepte bij DPreview de felbegeerde Gold Award in de wacht. Een top superzoom dus, met een joekel van een sensor. De Mark II voegt aan die succesformule nog een paar mooie extra’s toe.
  Zo is 4K-photo nu binnenboord: die bestond nog niet bij de introductie van de FZ1000 in 2014. Een prachtige feature, waarmee je bijvoorbeeld razendsnelle bursts van actiemomenten schiet. Waarna je snel en simpel in de camera de beste eruit plukt. Je kunt er ook achteraf mee scherpstellen: Post Focus heet dat.
  Ook het scherm en de zoeker zijn verbeterd, bluetooth is toegevoegd en de accuduur is forser. Groot voordeel van deze superzoom ten opzichte van een aantal concurrenten is het gewicht en de prijs. Die zijn allebei relatief laag. Waardoor dit een zeer aantrekkelijke optie wordt voor op je reizen en vakanties. Ben weer erg benieuwd naar de reviews!

Panasonic FZ1000 II op CameraNU.nl >>

Panasonic FZ1000 II op Bol.com >>

Panasonic FZ1000 II op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic FZ1000 IIBelangrijkste kenmerken van de Panasonic FZ1000 II

 • Superbereik: 25-400mm Leica DC Vario-Elmarit lens
 • Super beeldkwaliteit: 1 inch sensor
 • Hoge resolutie: 20.1 megapixel
 • Anti-trillende-handen: 5-assige beeldstabilisatie
 • Razendsnel: ultrasnelle autofocus
 • Snel klaar: rappe opstarttijd
 • Goed beeld: snelle, nauwkeurige OLED-zoeker
 • Veelzijdig: 3 inch kantelbaar touchscreen
 • Creatief: 4K-photo én 4K-video
 • Lekker in de hand: ergonomisch ontwerp
 • Handig: Zoom Compositie Assistent
 • Gebruiksgemak: multifunctionele objectiefring en 13 fn-knoppen
 • Prima verbonden: wifi en bluetooth low energy connectiviteit
 • Opgeladen: lange levensduur batterij tot 440 foto’s

Panasonic FZ1000 II op CameraNU.nl >>

Panasonic FZ1000 II op Bol.com >>

Panasonic FZ1000 II op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Panasonic FZ1000 II

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Panasonic FZ1000 II. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic FZ1000 II op CameraNU.nl >>

Panasonic FZ1000 II op Bol.com >>

Panasonic FZ1000 II op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 superzoomcamera's

Ben je benieuwd naar de beste superzoomcamera's van dit moment? Ik heb de Top 10 voor je op een rij gezet. Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem eens een kijkje bij deze fantastische alleskunners!

Top 10 superzoomcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.6/5 Waardering (19 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy