Olympus Tough TG-6: robuuste en waterdichte compactcamera

Olympus Tough TG-6: robuuste en waterdichte compactcamera

De Olympus Tough TG-6 is een update van de beste robuuste onderwatercamera op de markt. Voorganger TG-5 kreeg veel lof toegezwaaid, viel flink in de prijzen en ontving van menig reviewer de ‘Editor’s Award’. Hoe goed is de opvolger? Alle belangrijke reviews & tests!

De feiten op een rij

Sensor: 1/2.3 inch | Resolutie: 12 megapixel | Objectief: 25-100mm f/2-4.9 (fullframe-equivalent) | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K (30fps) | GPS: ja | Elektronische zoeker: nee | Display: vast, geen touchscreen | Waterdicht: tot 15m | Schokbestendig: tot 2.1m | Gewicht: 250gr | Release datum: eind juni 2019 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs: 449 euro op CameraNU.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Opvolger OM System Tough TG-7

Opvolger OM System Tough TG-7 is verschenen, een mooie upgrade en op nieuw de beste outdoorcamera van dit moment. Benieuwd?

Mijn review >>

Olympus TG-6 op Cameranu.nl >>

Olympus TG-6 op Bol.com >>

Olympus TG-6 op Kamera-express.nl >>

Waterdichte outdoor-camera

De gloednieuwe Olympus Tough TG-6 is een fantastische waterdichte outdoor-camera die tegen een stootje kan. Een grote update van voorganger TG-5 is het niet, maar die was al zo goed, en zeker de beste robuuste onderwatercamera op de markt. De TG-5 is niet meer verkrijgbaar.

Bekijk mijn review van de Olympus TG-5 >>

Scherm: veel helderder en scherper

De camera is vrijwel gelijk aan zijn voorganger. Wel is het scherm op de achterkant op de schop gegaan. Het lcd-scherm heeft een flink hogere resolutie dan z’n voorganger en is daardoor veel helderder en scherper.

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Scherm: dubbele resolutie

Dat komt zeker goed uit als je onderwater fotografeert of filmt. De Olympus TG-6 heeft een lcd met een resolutie van 1,04 miljoen beeldpunten. De TG-5 haalde nog niet de helft: 460.000.

Olympus Tough TG-6Update van de lens

Ook de lens is up to date gebracht met een nieuwe antireflectieve coating. Optioneel is nu ook een fisheye-adapter beschikbaar, waarmee je de wondere wereld onder water betoverend kunt vastleggen.

Olympus TG-6 op Cameranu.nl >>

Olympus TG-6 op Bol.com >>

Olympus TG-6 op Kamera-express.nl >>

Sensor up to date

De sensor is op een aantal kleine punten up to date gebracht. Hij telt nog steeds 12 megapixel en is nog steeds 1/2.3 inch groot. Maar je kunt nu ook digitaal inzoomen. Daarnaast maakt de vernieuwde sensor focus stacking en focus bracketing mogelijk. Daarmee kun je meer scherptediepte creëren, bijvoorbeeld bij macrofoto’s.

Lichtsterke lens

De lens heeft een bereik van 25-100mm (fullframe-equivalent). Hij heeft een snel diafragma van f/2-4.9, wat ook weer een voordeel is onderwater waar de lichtomstandigheden zacht gezegd uitdagend kunnen zijn.

Olympus Tough TG-6Lage resolutie = beter bij weinig licht

Even iets over die lage resolutie van 12 megapixel. Olympus heeft daar heel bewust voor gekozen. Een sensor met zo’n lage resolutie presteert namelijk veel beter als het licht minder is. En duistere omstandigheden heb je al snel onderwater.

Super Macro- en Microscoop-modus

Net als de TG-5 heeft ook de nieuwe Olympus een macromodus aan boord, maar ook die is up to date gebracht. Met de ‘Super Macro-modus’ kun je scherpstellen op een object op 1 centimeter voor de camera. Daarmee kun je je onderwerp 44x vergroten. Dit wordt daarom ook de ‘Microscoop-modus’ genoemd. Ideaal om alle details van de onderwaterwereld groots mee in beeld te brengen.

Mooie 4K-video’s

De TG-6 is een snelle camera. Je schiet beelden met maximaal 20fps. De 4K-filmfunctie is ook prima, met een maximale framerate van 30fps. Bij het filmen gebruikt de TG-6 de hele sensor gebruikt en de bitrate is 102Mbit/s. Met de TG-5 kon je timelapse-video’s schieten in 4K- en HD-resoluties. Daar is nu ook Full HD-resolutie aan toegevoegd.

Olympus Tough TG-6GPS aan boord

De TG-6 heeft net als de TG-5 GPS aan boord. Je kunt dus, via de gratis app, de locatie van je foto’s vastleggen.

Tot 15 meter duiken

De TG-6 gaat met je mee onder water tot 15 meter. Je kunt hem uit je handen laten vallen tot maximaal 2.1 meter. Verder deren stof en vorst (tot -10 graden) hem niet. De camera heeft een aardig uithoudingsvermogen: je kunt 340 foto’s schieten op één acculading.

Olympus TG-6 op Cameranu.nl >>

Olympus TG-6 op Bol.com >>

Olympus TG-6 op Kamera-express.nl >>

Industriële versie van de Ricoh WG-80

Op zoek naar een zeer robuuste camera? Sinds kort is er een industriële versie van de Ricoh WG-80 beschikbaar, beter bekend als de Armadex OZC 2. Deze explosieveilige camera is geschikt voor veilig gebruik in explosiegevaarlijke zones, in het bijzonder ATEX zone 2 (gasexplosiegevaar). Zie ook de Engelse pagina over deze intrinsiek veilige camera.

 

Olympus cashback-actie van Cameranu.nlTot €500 cashback op OM System camera’s en lenzen!

Ontvang nu tot €500 cashback op geselecteerde OM System camera's en lenzen tijdens de OM System Zomer Promotie. Deze actie loopt tot en met 28 juli 2024 dus grijp snel je kans!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Olympus Tough TG-6(Professionele) reviewers over de Olympus Tough TG-6

De Olympus Tough TG-6: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Klantreview op Cameranu.nl: “Goede allround vakantiecamera! Camera heb ik meegenomen op vakantie naar Sardinië. Ideaal voor alle omstandigheden. Makkelijk mee te nemen omdat het zo compact is. Na een week gebruikt toch wat condens ontdekt in de camera. Verder uitstekende camera.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Bol.com: “Hele fijne onderwatercamera, makkelijk te bedienen, mooie kwaliteit foto's. Nieuwe microscoop is fantastisch. Ik gebruik het voor duiken en heb dus ook het onderwaterhuis erbij aangeschaft.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Mooie camera, compact maar met alles wat je van een compact camera mag verwachten. Zitten wel wat veel knoppen op maar die zitten niet in de weg. De compartimenten zijn goed (waterdicht) af te sluiten met een dubbele lock zodat het compartiment niet per ongeluk open gaat. Ligt lekker in de hand. Veel accessoires los bij te kopen. Ik heb hem nog niet uitgebreid getest maar het ziet er veelbelovend uit! Erg blij mee.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Olympus Tough TG-6Dpreview.com (Jeff Keller, full review): De Olympus Tough TG-6 is volgens Jeff de beste waterdichte camera op de markt. Bij DPreview houden ze van de robuustheid, uitbreidbaarheid, trackingfuncties en Raw-ondersteuning van deze onderwatercamera. De lens is sneller aan de groothoekkant dan de concurrentie. De macro-mogelijkheden zijn van topklasse. De levensduur van de batterij is erg goed.
  Belangrijkste minpunt geldt voor elke compactcamera met een kleine sensor: de beeldkwaliteit is niet geweldig, vooral in vergelijking met de beste smartphones. Die hebben geen grotere sensor, maar combineren naadloos meerdere afbeeldingen om de beeldkwaliteit op te krikken.
  Maar je koopt deze camera natuurlijk omdat hij kan wat je smartphone niet kan: je kunt hem laten vallen, je kunt erop gaan staan en je kunt hem onderwater gebruiken.
  De Olympus Tough TG-6 is kortom een goed ontworpen robuuste camera met heel veel functies en een goede beeldkwaliteit voor zijn klasse. Hij heeft ook een groot aantal omgevingssensoren die alles bij je foto opslaan: van je locatie tot de temperatuur. Eindoordeel: Silver Award met een score van 76%.
 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): Op het eerste, tweede en derde gezicht ziet de Olympus Tough TG-6 er exact hetzelfde uit als de TG-5. Maar de schermresolutie is verdubbeld, er zijn high speed video-opties toegevoegd, plus een nieuwe onderwatermodus. En dus is dit een welkome upgrade van de voorganger.
  Heb je voorganger TG-5, dan zul je niet snel upgraden. Maar heb je een oudere Tough-camera of zoek je een outdoor-camera die je mee kunt nemen naar de zee, die je kunt laten rollen door het zand of kunt laten vallen op beton, om daarna nog steeds foto’s en video’s te maken terwijl de oren van je hoofd vriezen... dan is dit de beste ‘alles-proof’ camera op de markt. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Olympus Tough TG-6Cameralabs.com (Ken McMahon, full review): De Olympus Tough TG-6 is een bescheiden update van de TG-5. Hij heeft een scherm met een hogere resolutie en nieuw anti-schitter-glas voor de sensor. Ook is de kwaliteit van de onderwaterfoto’s en -video’s verbeterd door 3 nieuwe witbalans-modi toe te voegen voor verschillende onderwaterdieptes. Ook kan de microscoop macro-modus nu ook onderwater gebruikt worden.
  Weliswaar is de update klein, maar de TG-5 was al zonder twijfel de allerbeste robuuste waterproof camera, en deze TG-6 doet daar nog een (klein) schepje bovenop. De heldere f/2-lens kent z’n gelijke niet, de beeldkwaliteit is excellent. De burst is erg snel en er is een enorme hoeveelheid video-modi die je kunt gebruiken, inclusief 4K.
  De prestaties zijn zowel in het water als daarbuiten onvergelijkbaar beter dan die van de concurrenten. Het enige minpunt is de prijs: hij is zeker niet goedkoop. Is je budget beperkt, dan raadt Ken aan naar de oudere TG-5 te kijken, de Fujifilm XP140 of de Panasonic FT7. En heb je actieve kinderen voor wie je een goedkoper model zoekt, dan komt de Nikon W 150 in aanmerking. De Olympus Tough TG-6 krijgt in ieder geval als eindoordeel van Ken: Highly Recommended.
 • Wired.com (Scott Gilbertson, full review): De Olympus TG-6 biedt je excellente beeldkwaliteit voor zo’n kleine camera. Hij heeft ook support voor RAW-bestanden. Plus een helder LCD-scherm. Groot voordeel is dat er een breed assortiment aan accessoires is waarmee je een volledige onderwater-kit kunt opbouwen. Uiteraard is het design duurzaam en bestand tegen zo ongeveer alles.
  Nadelen zijn er ook. Zo is het menu-systeem verwarrend en zijn belangrijke settings lastig te vinden. De accessoires zijn dan wel geweldig, maar ook wel prijzig. Eindoordeel: 80/100.
 • Ephotozine.com (Joshua Waller, full review): De Olympus Tough TG-6 is een vrij subtiele update van voorganger TG-5, maar hij verbetert die camera wel op verschillende manieren. Daardoor wordt het makkelijker om mooie resultaten te krijgen onderwater, en worden de indrukwekkende macro-mogelijkheden van de lens ten volle benut. De introductie van nieuwe accessoires maken de camera nóg aantrekkelijker.
  Vanwege de 12MP sensor zijn de ruisprestaties goed. De camera biedt ook high-speed fotograferen, 4K-video en high-speed video, met Full HD-video met 120 beelden per seconde. De lens is erg helder: hij heeft een maximaal diafragma van f/2.0. Daardoor is hij geschikter voor onderwaterfotografie dan andere waterproof camera’s, omdat er onderwater nu eenmaal minder licht is.
  Voor wie op reis is, zijn de ingebouwde GPS-module en de action tracking-module erg nuttig. Dankzij wifi kun je ook sneller beelden overzetten naar je telefoon, of je camera op afstand bedienen. Bedenk daarbij dat wifi onderwater vaak niet werkt. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Trustedreviews.com (Amy Davies, full review): Dit is een bescheiden upgrade van de TG-5, maar de tweaks verstevigen wel z’n positie als favoriete waterproof camera. Onder de features die ertoe doen vind je de mogelijkheid om in RAW te schieten en een lichtsterke lens, die beide helpen om de prestaties bij weinig licht te verbeteren.
  Wie een TG-5 heeft: voor jullie heeft het weinig zin om te upgraden. Maar als je een avontuurlijk type bent die je allerlaatste escapades wil vastleggen, of als je gewoon een onverwoestbare familie-camera zoekt, dan is de TG-6 de beste die je kunt vinden. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De TG-5 was een populaire compactcamera en hoewel de TG-6 geen grote upgrade is, komt hij toch tegemoet aan wat fotografen op dit moment nodig hebben. Hij is ook erg makkelijk in het gebruik en levert goede beeldkwaliteit onder veel verschillende omstandigheden.
  De macro-modus is geweldig leuk om te gebruiken. Je kunt er indrukwekkende resultaten mee bereiken. Ook de 4K-video die je met de TG-6 kunt schieten zijn zonder meer fatsoenlijk. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (full review): De Olympus TG-6 heeft veel geweldige features aan boord. Maar het meest aantrekkelijk blijft natuurlijk dat het een camera is die zo ongeveer alles overleeft wat je naar z’n hoofd gooit...
  Er blijft veel concurrentie op de markt voor compactcamera’s, ondanks de groeiende dreiging van smartphone-camera’s. En schiet je met de TG-6 naast een van de laatste en beste smartphones, dan zul je merken dat de smartphone de TG-6 verslaat op verschillende gebieden.
  Cruciaal is echter dat er scenario’s zijn waarin je je smartphone gewoon niet kunt gebruiken. Bijvoorbeeld onderwater. Ook zul je met de TG-6 niet bang hoeven zijn voor een barst in je scherm. Hij overleeft zo ongeveer elke val. Ideaal voor wie ruige sporten beoefent.
  Ook andere gebruikers zullen baat hebben bij deze camera, denk aan onhandige/onhandelbare kinderen.
  De beelden die uit deze camera rollen zijn goed, maar zullen je niet van je stoel laten vallen van verbazing. Bij goed licht zorgt hij voor heldere, evenwichtig belichte foto’s met veel details. Onder schemerige omstandigheden zijn de beelden minder.
  In z’n genre is de TG-6 een geweldige camera. Overall is het de beste robuuste compactcamera op de markt. Hij biedt een solide pakket aan features die aantrekkelijk zijn voor verschillende soorten fotografen. Maar de prijs is wel stevig. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Franks overpeinzingen: Olympus is marktleider als het gaat om ‘outdoor-camera’s’: robuuste compactcamera’s waarmee je ook een fikse duik in de woelige baren kunt nemen. Olympus scoort al jaren goed met z’n Tough-serie. Voorganger TG-5 werd de hemel in geprezen door de reviewers. Als je dat tenminste kunt zeggen van een camera waarmee je vooral de diepte induikt...
  Nieuwe loot aan de stam is de TG-6. Dat zal voor sommigen een teleurstellende release zijn, want wat is er eigenlijk nieuw aan deze camera? Niet veel, maar in dit geval is dat misschien helemaal niet erg. Voorganger TG-5 was al zo goed. En de introductieprijs ligt precies gelijk aan die van de TG-5. Voor datzelfde bedrag haal je met de TG-6 wel een camera in huis die helemaal up to date is.
  Vooral het scherm is flink onderhanden genomen: de resolutie is het dubbele van z’n voorganger. En voor een camera zonder elektronische zoeker is dat natuurlijk goed nieuws. Zeker omdat je ermee onderwater zult gaan, waar het licht het soms flink laat afweten. Dan is een helder en scherp scherm meer dan welkom.
  Wat ik zelf had gehoopt te treffen in de TG-6 is een elektronische zoeker plus een grotere sensor. Het heeft steeds minder zin om camera’s uit te brengen met zo’n kleine sensor. Stomweg omdat de smartphone-camera’s zo goed zijn geworden. Dat geldt maar ten dele voor de TG-6. Want een smartphone neem je nou eenmaal niet zo makkelijk mee onderwater. En je kunt hem maar beter niet op het beton laten stuiteren. De TG-6 lacht daarom.
  Toch staat die grote 1 inch sensor op mijn wensenlijstje voor de TG-7. En daarnaast nog een elektronische zoeker. Die vind ik zelf onmisbaar om goede composities mee te maken. Lees je mee, Olympus?

Olympus TG-6 op Cameranu.nl >>

Olympus TG-6 op Bol.com >>

Olympus TG-6 op Kamera-express.nl >>

 

Olympus Tough TG-6Belangrijkste kenmerken van de Olympus Tough TG-6

 • Adem in: waterdicht tot 15m
 • Lekker laten vallen: schokbestendig tot 2.1m
 • Geef geen krimp: drukbestendig tot 100kg
 • Hou van kou: vorstbestendig tot -10C
 • Stofdicht
 • 12 megapixel sensor: uitstekend bij weinig licht
 • Lekker dichtbij: 4x optische zoom
 • Razendsnelle autofocus
 • Scherp en helder: 3 inch LCD display
 • Mooie filmpjes: 4K/UHD-video
 • Handig: ingebouwde wifi, GPS en e.compass
 • Interval-, timelapse- en microscoopmodus
 • Supermacro-systeem met 4 standen voor close-ups (van 30cm tot 1m)
 • Mooie kleuren: 5 onderwaterinstellingen
 • Wees creatief: 19 scèneprogramma's

Olympus TG-6 op Cameranu.nl >>

Olympus TG-6 op Bol.com >>

Olympus TG-6 op Kamera-express.nl >>

 

Beste onderwater & outdoor camera's

Hou jij van actie in of op het water? Of diep onder de zeespiegel? En maak je daarbij graag schitterende foto's en flitsende video's? Neem dan een duik in mijn Top 5 Onderwater & Outdoor Camera's.

Top 5 Onderwater & Outdoor Camera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy