Olympus Tough TG-5: robuust & waterdicht

Olympus Tough TG-5: robuust & waterdicht

Robuust ‘onderwater vlaggenschip’ camera van Olympus, die al goed scoorde met eerdere versies uit deze befaamde Tough-serie. Scoort nog beter onder slechte lichtomstandigheden. Diamant Award bij Zoom.nl. “Eén van de beste outdoorcamera’s op dit moment.” Alle reviews & tests!

De feiten op een rij

Sensor: 1/2.3 inch | Resolutie: 12 megapixel | Optische zoom: 25-100mm | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K | GPS: ja | Elektronische zoeker: nee | Display: vast, geen touchscreen | Waterdicht: tot 15m | Schokbestendig: tot 2.1m | Gewicht: 250gr | Frankwandelt-rating 95/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR!

Opvolger OM System Tough TG-7

Opvolger OM System Tough TG-7 is verschenen, een mooie upgrade en op nieuw de beste outdoorcamera van dit moment. Benieuwd?

Mijn review >>

Olympus Tough TG-5 compactcamera Betere foto's bij slecht licht

Met een nieuwe sensor, een nieuwe processor en veel nieuwe features is de Olympus Tough TG-5 geen geringe update van de befaamde TG-4. Dit vlaggenschip onder de robuuste camera's scoort veel beter onder slechte lichtomstandigheden dan z'n voorganger. En slecht licht heb je bijna standaard als je meters onder het wateroppervlak fotografeert of filmt.

Opvolger TG-6 op Cameranu.nl >>

Opvolger TG-6 op Bol.com >>

Opvolger TG-6 op Kamera-express.nl >>

Schitterende onderwaterwereld

Want daarvoor is de camera in de eerste plaats gemaakt: duiken of snorkelen en dan die fascinerende onderwaterwereld vastleggen. Maar omdat er nogal wat water zit tussen jouw onderwerpen en de zon, heb je een lichtsterke camera nodig. Dat is deze Olympus meer dan ooit.

Minder pixels = minder ruis

Allereerst is het aantal megapixels op de nieuwe ‘backlit CMOS-sensor’ teruggebracht naar 12. Dat lijkt een slechte zaak, maar is juist goed nieuws. Want omdat er minder pixels zijn, kan elke pixel groter zijn. En dat komt de ruisprestaties bij hogere ISO-waarden flink ten goede. Dat dit een briljant idee is, heeft Panasonic al eerder bewezen met de veelgeprezen LX100 (ook 12 megapixels). En nu doet Nikon dat ook met de nieuwe spiegelreflex Nikon D7500, waarvan het aantal pixels is teruggebracht ten opzichte van z'n voorganger. Gevalletje van ‘less is more’.

Lichtsterke lens & beeldstabilisatie

De lichtsterke lens blijft, daar is de Olympus al eerder om geroemd. Diafragma begint al bij f/2, en dat betekent dat de lens flink open kan staan om veel licht te vangen. Die lens heeft 4 keer optische zoom en sensor-shift beeldstabilisatie. De beeldstabilisatie minimaliseert cameratrillingen en maakt het mogelijk om zelfs bij weinig licht haarscherpe foto's te maken.

Opvolger TG-6 op Cameranu.nl >>

Opvolger TG-6 op Bol.com >>

Opvolger TG-6 op Kamera-express.nl >>

Gloednieuwe beeldprocessor

Behalve het updaten van de sensor, is ook het tweede essentiële element van deze outdoorcamera compleet nieuw: de processor. In de TG-5 zit nu de laatste versie van de beeldprocessor van Olympus: de TruPic VIII. Dat is dezelfde processor die je vindt in de professionele OM-D E-M1 Mark II van Olympus. Ook die processor is ontwikkeld om details in gebieden met een laag contrast te verbeteren, vooral bij hoge ISO-waarden.

4K-video onderwater

Nog een flinke upgrade ten opzichte van de TG-4 is de mogelijkheid om 4K-film te schieten. Ook dat heeft de TG-5 aan boord. Zodat je schitterende video's kunt schieten onderwater. In 4K, maar ook in razendsnelle HD-video's met 120 beelden per seconde (fps).

Robuuste reiscamera

Al met al is de Olympus Tough TG-5 een geweldig betrouwbare reisgenoot voor het vastleggen van de meest extreme ervaringen. Of het nu op het strand of in het water is, op de ski’s of tijdens een dagje naar een stoffige motorsportwedstrijd: de robuuste Tough TG-5 is overal tegen opgewassen.

Compleet water- en stofdicht

De TG-5 is uiteraard ook weer compleet water- en stofdicht en ook nog eens bestand tegen hoge druk en vrieskou. Wat dan helemaal goed van pas komt, is het dubbellaags glas dat niet zal beslaan.

Hoge ISO-gevoeligheid

De combinatie van de nieuwe sensor en processor zorgt ook voor snelle prestaties en een hoge ISO-gevoeligheid van 12.800. Je kunt wel 20 beelden per seconde vuren op volledige resolutie.

GPS & e-compass

Ook nog aan boord van deze prachtcamera is GPS zodat je altijd terug kunt zien waar jij je foto's gemaakt hebt. Met e.compass kun je, zelfs als de camera uitgeschakeld is, de richting, lengtegraad en breedtegraad van je locatie controleren.

Delen op social media

Waar ter wereld je ook bent, het delen van je foto's en video's met je vrienden en familie is zeer gemakkelijk. Dankzij de ingebouwde wifi en de OI.Share applicatie kun je de gemaakte foto's en video's gemakkelijk overzetten naar je smartphone of tablet om ze daarna te delen op je social media. Daarnaast kun je je smartphone of tablet gebruiken als afstandsbediening voor het regelen van de instellingen en het maken van foto's.

Opvolger TG-6 op Cameranu.nl >>

Opvolger TG-6 op Bol.com >>

Opvolger TG-6 op Kamera-express.nl >>

Olympus Tough TG-5 compactcameraUpdate: opvolger Olympus TG-6

De Olympus TG-5 is niet meer verkrijgbaar. Maar wat een geluk: opvolger Olympus TG-6 is nog beter en sneller. Benieuwd?

Mijn review van de Olympus TG-6 >>

Olympus Tough TG-6 op Cameranu.nl >>

Olympus Tough TG-6 op Bol.com >>

Olympus Tough TG-6 op Kamera-express.nl >>

 

Olympus cashback-actie van Cameranu.nlTot €500 cashback op OM System camera’s en lenzen!

Ontvang nu tot €500 cashback op geselecteerde OM System camera's en lenzen tijdens de OM System Zomer Promotie. Deze actie loopt tot en met 28 juli 2024 dus grijp snel je kans!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Olympus Tough TG-5 compactcameraProfessionele reviewers over de Olympus Tough TG-5

De Olympus Tough TG-5: hoe scoort hij bij de reviewers? Hieronder staan de kernpunten van alle serieuze reviews van deze robuuste onderwatercamera.

Zoom.nl over de Olympus Tough TG-5

“Olympus stopt heel stoer minder megapixels in hun 'outdoor' vlaggenschip. De Tough TG-5 heeft daardoor wel 4K video, maar 'slechts' 12 megapixels. Is dat genoeg?” vraagt het bekende fototijdschrift Zoom.nl zich af. Om aan het eind te antwoorden: “12 megapixels is voor dit soort snapshots die je met deze camera maakt meer dan voldoende voor ruime 20 bij 30 cm prints.”

Praktijktest van vier weken

Olympus heeft meerdere Tough camera's in z’n assortiment en de TG-5 is het topmodel. Na een praktijktest van vier weken kan Zoom.nl met een gerust hart zeggen dat dit één van de beste outdoorcamera's op dit moment op de markt is. De camera krijgt dan ook een hoge score: een 8 plus de Diamant Award.

DPreview over de Olympus Tough TG-5

De belangrijkste reviewsite DPreview onderstreept de unieke eigenschappen van de TG-5: deze camera “stands alone in its ability to stand up to the elements and get you photos in situations where no other camera could (or situations where you simply wouldn't be willing to bring a dedicated camera at all).” En het is echt heerlijk om met de TG-5 foto’s te schieten, “it's genuinely fun. It's responsive, handles great, has a decent amount of controls and a reliable 'auto' mode for when you hand the camera off to your friends.”

Goede beeldkwaliteit

Al is de markt voor compactcamera’s tanende vanwege de komst van de smartphone, de TG-5 bewijst dat er nog steeds genoeg ruimte is in de markt voor dit soort gespecialiseerde fotoapparatuur. En de kwaliteit is top: “Even as someone who is used to image quality from much larger sensors, I found the files from the TG-5 to be perfectly serviceable. They're perhaps not something I would print for a big gallery showing, but they'll be fun to look back on in a few years.”

Photographyblog over de Olympus Tough TG-5

Reviewsite Photographyblog zet vaak als eerste een uitgebreid review op het net. Ook over de TG-5 hebben ze razendsnel een uitvoerige bespreking gepost. Volgens de reviewer is de TG-5 een “take-anywhere, shoot anything travel and action camera combined.” Maar veel nieuws biedt hij niet ten opzichte van voorganger TG-4. Dus als je die camera hebt, hoef je niet te upgraden.

Een van de beste tough camera’s

Toch: “It’s still a capable camera of its type and therefore worth investigation if you’re not already an existing Olympus Tough model owner.” De TG-5 is sneller dan z’n voorganger, dankzij een nieuwe processor. En het is “certainly one of the better toughened-construction cameras we’ve used.” En: “It is a capable, consistent performer, despite the small sensor.” Eindoordeel: Recommended (een aanrader dus).

Imaging-resource over de Olympus Tough TG-5

Reviewsite Imaging-resource biedt uitgebreide professionele reviews van camera’s. Hun ervaringen met de Olympus TG-5 zijn uitstekend. “A return to a more reasonable resolution for this sensor size, a control dial, the processor from the flagship E-M1 II, the basic menu layout from their higher-end models, and even in-camera RAW processing have indeed taken the Olympus TG-5 into uncharted territory for a rugged, waterproof camera.”

Enthousiaste ‘tough’ camera

Alle nieuwe features komen bij de vele mogelijkheden die de Tough-serie al heeft: “In combination with features already intrinsic to the line, these are amenities that enthusiasts discuss and crave, not bells and whistles added on to sell more numbers to novice buyers. From my first impressions in the field, I can say that this is a bona fide enthusiast camera for the tough world.”

Goede tot excellente prestaties

De TG-5 presteert niet alleen goed met z’n beeldkwaliteit, het is ook een prettige, snelle camera om mee te werken: “The Olympus TG-5's performance is good to excellent for its class with fast startup, fast AF, low shutter lag and very fast full-res burst modes at up to 20 fps even for RAW and RAW+JPEGs files, unlike the TG-4 which did not support RAW capture in burst mode.”

Cameralabs over de Olympus Tough TG-5

Reviewer Ken McMahon van Cameralabs.com is heel beslist: “There isn’t a better rugged waterproof compact around than the Olympus TOUGH TG-5.” Net als alle geweldige camera’s is de basis van de camera dik in orde: “A bright, good quality 25-100mm f2 - 4.9 lens paired with a quality 12 Megapixel sensor and high performance TruePic VIII processor.”

Makkelijk te bedienen

Bovenop die basis is een hele serie features en specs gebouwd, “including Pro capture continuous shooting, 4K video, RAW support, and superb macro modes”. En tot slot is deze geweldige camera ook nog eens heel goed te bedienen, waar je ook bent, boven of onder water. Is er ook een minpunt aan de TG-5? Jazeker: “The only downside is the poor performance of the movie continuous AF.” Eindoordeel: Highly Recommended (zwaar aanbevolen).

Pcmag over de Olympus Tough TG-5

Volgens techsite Pcmag.com levert de Olympus Tough TG-5 flink wat features die in de vorige versies misten. Tegelijk moet je er wel flink meer geld voor neertellen. Maar voor het extra geld krijg je nogal wat: een 12 megapixel beeldsensor, die weliswaar een stap terug is in resolutie, maar een stap vooruit in het fotograferen en filmen bij weinig licht.

Waar voor je geld

Ook is de TG-5 een snelle schieter, aldus Pcmag: “The camera also benefits from very fast shooting, at close to 20fps even in Raw format, and 4K video capture.” Daarnaast is alles aan boord waarop Pcmag verliefd was in de vorige versies: “a tough, all-weather build, Wi-Fi and GPS, and a bright f/2 lens that captures more light than most other tough cameras.” Weliswaar is het geen goedkope point-and-shoot camera, maar “the TG-5 is tough, capable, and waterproof.” Pcmag beloont de TG-5 met z’n hoogste ‘Editors' Choice among rugged models’ (dus: het beste van het beste onder de robuuste camera’s).

Ephotozine over de Olympus Tough TG-5

Volgens reviewsite Ephotozine is de 12 megapixel sensor beter dan die van voorganger TG-4. Hij levert niet alleen betere ruisprestaties (dus minder ruis bij slecht licht), maar biedt in combinatie met de nieuwe beeldprocessor de mogelijkheid om op hoge snelheid te fotograferen en 4K-video’s te schieten. Bovendien is de beeldkwaliteit hoger. “You can also record high-speed video, with FullHD video recording at 120fps possible. The camera offers a bright f/2.0 lens, making it more suited to underwater photography compared to other waterproof cameras, as there is less light underwater.”

Veel beter dan de concurrentie

Als je op zoek bent naar een robuuste waterdichte camera, dan is de TG-5 veel beter dan welke andere waterproof camera ook, inclusief voorganger TG-4. “It provides everything you could want from an underwater camera, including GPS logging, and action tracking. Wi-Fi also lets you quickly transfer images, or remotely control the camera.” En dan kun je ook nog heel veel fijne accessoires kopen, zoals een ring-flits-adapter, een groothoek-converter en een tele-adapter. Kortom: mooi cameraatje en Ephotozine geeft 4 van z’n 5 sterren en het eindoordeel Recommended.

Klantreviews over de Olympus Tough TG-5

 • Klantreview op internet: “Super compact camera! Hele fijne compact camera voor onderweg op vakantie. Op de auto stand hele goede resultaten. Wil je echt alle opties gaan gebruiken dan eerst de gebruiksaanwijzing doornemen. Camera kan heel veel meer dan dat dit op het oog lijkt.”
 • Klantreview op internet: “Deze camera maakt zowel boven als onder water goede foto’s en kan tegen een stootje. Ideaal voor een snorkelvakantie!”
 • Klantreview op internet: “Topcamera. Net gekocht, op aanraden van een tevreden gebruiker, maar 1e indruk is een zeer gebruiksvriendelijke camera met veel mogelijkheden.”

Opvolger TG-6 op Cameranu.nl >>

Opvolger TG-6 op Bol.com >>

Opvolger TG-6 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Olympus Tough TG-5

 • Waterdicht tot 15m
 • Schokbestendig tot 2.1m
 • Drukbestendig tot 100kg
 • Vorstbestendig tot -10C
 • Stofdicht
 • 12 megapixel sensor
 • 4x optische zoom
 • Razendsnelle autofocus
 • 3 inch LCD display
 • 4K/UHD-video
 • Ingebouwde wifi, GPS en e.compass
 • Interval-, timelapse- en microscoopmodus
 • Supermacro-systeem met 4 standen voor close-ups (van 30cm tot 1m)
 • 5 onderwaterinstellingen
 • 19 scèneprogramma's

Opvolger TG-6 op Cameranu.nl >>

Opvolger TG-6 op Bol.com >>

Opvolger TG-6 op Kamera-express.nl >>

 

Beste onderwater & outdoor camera's

Hou jij van actie in of op het water? Of diep onder de zeespiegel? En maak je daarbij graag schitterende foto's en flitsende video's? Neem dan een duik in mijn Top 5 Onderwater & Outdoor Camera's.

Top 5 Onderwater & Outdoor Camera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy