Straat- en reportagefotografen zullen smullen van de nieuwe fullframe compactcamera Leica Q3. Met 60.3 megapixel op de sensor en de heldere Leica 28mm f/1.7 Summilux schiet je iconische beelden vol details. Er is heel wat verbeterd ten opzichte van de al uitstekende voorganger: de autofocus heeft een sprong gemaakt en hij heeft 8K-video aan boord. “Voor wie diepe zakken heeft, is de Q3 de beste in zijn soort die je kunt krijgen.” Gold Award bij Amateurphotographer. Alle belangrijke reviews!

De feiten op een rij

Sensor: fullframe | Resolutie: 60.3 megapixel | Objectief: 28mm f/1.7 | Beelden per seconde: 10 | Beeldstabilisatie: ja | Video: 8K/30p / 4K/60p | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 743gr | Release-datum: eind mei 2023 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 5.950 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Breaking: Leica Q3 43

Op 26 september 2024 is de Leica Q3 43 gepresenteerd. Een hele mooie variant op de Leica Q3, met een 43mm-lens die de natuurlijke waarneming van het menselijk oog perfect nabootst. Benieuwd?

Mijn review van de Leica Q3 43 >>

 

Leica Q3Highlights van de Leica Q3

  • Premium compact: unieke fullframe compactcamera
  • High res: nieuwe 60MP sensor voor beelden vol details
  • Triple Resolution Technology: 60, 36 en 18MP
  • Razendsnel: Maestro IV processor, aangepast aan de Q3
  • Lichtsterke lens: Summilux 28mm f/1.7 ASPH
  • Close focus: geïntegreerde macromodus in de lens
  • Snel scherp: nieuw autofocussysteem met fasedetectie

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Leica Q3 op Cameranu.nl >>

Leica Q3 op Cameraland.nl >>

Leica Q3 op Kamera-express.nl >>

 

Leica Q3Iconisch ontwerp, Duits vakmanschap

De Leica Q3 is alweer de derde generatie van de succesvolle Leica Q-familie. Hoogwaardig vakmanschap, gemaakt in Duitsland. Het design is tijdloos en strak, en mag gerust iconisch worden genoemd. Met z’n hoge resolutie en vaste, zeer snelle lens van uitzonderlijke kwaliteit zorgt hij voor excellente beeldkwaliteit. De extreme scherpte, de rijkheid aan details en de natuurgetrouwe kleuren vormen de echte Leica-handtekening.

Klassiek én modern

Dit is een klassieke, maar tegelijk ook een zeer moderne camera. In het hart van de Leica Q3 vind je de verbeterde BSI-CMOS-sensor met de zogeheten Triple-Resolution-technologie. Met een resolutie van 60, 36 of 18 megapixel kun je in DNG-formaat fotograferen of direct in JPEG. Werk je in 60MP dan vallen de fijnste details en structuren op. Fotografeer je met 36 of 18MP dan is de bediening sneller, heb je snellere burst en kleinere bestandsgroottes.

Leica Q3 op Cameranu.nl >>

Leica Q3 op Cameraland.nl >>

Leica Q3 op Kamera-express.nl >>

Leica Q3Krachtige Maestro Series-processor

De Leica Q3 gebruikt de volledige grootte van de sensor voor alle resoluties. De Q3 is ook een lichtsterke camera, met Met een gevoeligheidsbereik van ISO 50 tot 100.000. De nieuwe Maestro Series-processor met L2-technologie maakt deze unieke camera krachtig en snel.

Leica Summilux 28mm f/1.7 ASPH

Niet alleen sensor en processor zorgen voor uitzonderlijk mooie beelden, de snelle Leica Summilux 28mm f/1.7 ASPH levert ook een zeer grote bijdrage aan de beeldkwaliteit. Deze lens mag gerust een optisch meesterwerk genoemd worden. Nieuw is de geïntegreerde macromodus, waardoor je schitterende close-ups maakt vanaf een minimale scherpstelafstand van 17cm.

Leica Q3Digitaal inzoomen

Met de vaste lens kun je ook uitstekend digitaal inzoomen, waarbij de beelden dankzij de hoge resolutie van uitstekende kwaliteit blijven. Je zoomt in naar de brandpuntsafstanden van 28, 35, 50, 75 en 90mm. Twee praktische assistenten, Leica Perspective Control (LPC) en Leica Dynamic Range (LDR), zorgen ook voor perfecte JPEG-beelden zonder enige nabewerking.

Hybride autofocus

De autofocusprestaties van de Leica Q3 maken een grote sprong voorwaarts ten opzichte van voorganger Q2. Aan boord is een hybride autofocussysteem met fasedetectie dat zorgt voor extreem snelle, nauwkeurige scherpstelling en tracking van objecten.

Leica Q35.76 MP OLED-zoeker

Het componeren van alle fraaie beelden gaat ook een stuk beter dan bij de voorganger dankzij de nieuwe 5.76 MP OLED-zoeker. Het kantelbare 3-inch touchscreen met hoge resolutie en een hoogwaardig kantelmechanisme zorgt voor composities vanuit lastige kijkhoeken en creëert nog meer creatieve mogelijkheden bij het maken van foto's en video's.

Hoogwaardige 8K-video

Met de Leica Q3 kun je niet alleen exceptioneel fotograferen, maar ook uitstekend filmen. Je hebt de mogelijkheid om video te schieten in 8K met 30fps of 4K met 60fps. Daarbij heb je de beschikking over codecs zoals H.265 en ProRes van Apple. De aansluiting van externe apparaten zoals gimbals, powerbanks en displayrecorders is direct beveiligd via USB-C en HDMI.

Leica Q3Uitstekende connectiviteit

Modern is de Leica Q3 ook door de uitstekende connectiviteit via bluetooth en wifi. De camera is uitgerust met geavanceerde Multiple Input Multiple Output (MIMO)-technologie, die de overdrachtssnelheid naar de Leica FOTOS-app tot wel 10 keer verhoogt in vergelijking met het vorige model. Dat tilt jouw mobiele creatieve workflow naar een hoger niveau.

Robuust en weerbestendig

Volledig draadloos opladen is nu ook mogelijk met de Leica Charging Pad en aparte camerahandgreep. Dit stijlvolle oplaadstation laadt gemakkelijk de BC-SCL6 accu van de Q3 en vele andere Qi-compatibele apparaten op. De Leica Q3 is zeer robuust en weerbestendig gebouwd en biedt bescherming tegen stof en spatwater dankzij de IP52-certificering.

Leica Q3 op Cameranu.nl >>

Leica Q3 op Cameraland.nl >>

Leica Q3 op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Leica Q3

De Leica Q3: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 

Leica Q3Chip Fotomagazine over de Leica Q3

Niet veel meer dan ‘het gevoel’ heeft de Leica Q3 gemeen met z’n voorganger, de Q2, stelt de reviewer van Chip Fotomagazine (2023, uitgave 79). Want voor de rest is heel veel op de schop gegaan. Belangrijkste: meer megapixels en een nieuw scherm.

Schieten vanuit de heup

Vooral dat laatste, het display, heeft een opvallende innovatie gekregen: hij is niet meer geïntergreerd in de achterkant, maar kan omklappen. Een stijlbreuk? Mogelijk vinden de puristen dat, maar het is wel ‘op z’n Leica’s’ gedaan, dus subtiel. De Q3 is niet bepaald de zoveelste vlogcamera. Maar je kunt nu wel veel makkelijker ‘vanuit de heup’ schieten.

Meer MP’s en digitale crops

Andere belangrijke wijziging: een forse stijging van het aantal megapixels, van 47 naar 60. Dat biedt niet alleen meer detaillering, maar maakt ook digitale crops in jpeg mogelijk, met simulatie van handige brandpunten als 50, 75 en 90mm.

Voor filmmakers

Op filmmakers richt de Q3 zich nu ook veel nadrukkelijker, met 8K/60p, diverse moderne codecs, zoals Apple Pro-Res, en verbeterde autofocus-tracking. Bedenk daarbij dat je de geweldige 28mm f/1.7-lens tot je beschikking hebt en je zit filmisch op rozen.

Betere camera?

Maar is de Leica Q3 met al die megapixels nu de betere camera? Volgens de reviewer niet: “Meer megapixels op dezelfde sensor zijn zelfs bijna belastend. De hoeveelheid data wordt onaangenaam groot, maar de beeldkwaliteit neemt niet echt toe.”

Score: 98/100

Toch is de Q3 “een echte Leica voor puristen en gentlemen.” Met een uitstekende beeldkwaliteit, met weinig ruis, ook bij zeer hoge ISO’s. “Bij ISO 100.000 wordt het pas echt storend.” De reviewer roemt de hoge resolutie en de briljante kleurweergave, die zorgen voor “gedetailleerde en speelse beelden”. En de score bij Chip? Ook die is ongelofelijk: 98/100 (gelijk aan de score van de Q2).

Leica Q3 op Cameranu.nl >>

Leica Q3 op Cameraland.nl >>

Leica Q3 op Kamera-express.nl >>

 

Leica Q3Andere professionele reviewers over de Leica Q3

Bekijk hieronder wat andere (professionele) reviewers van de Leica Q3 vinden!

  • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Q3 volgt volgens Jim hetzelfde ethos als eerdere edities: een overal mee te nemen camera met een fullframe sensor en een vaste, heldere en groothoeklens. “Hij heeft veel van de aantrekkingskracht van een afstandsmeter-camera uit de M-serie, alleen met de bonus van nauwkeurige autofocus.”
    De Q3 is volgens Jim “een bijna ideale reisgenoot voor fotografen die houden van straatfotografie, documentaires en zelfs macrofotografie”. IP52-weerbescherming maakt hem geschikt voor natuur- en buitenfoto's, terwijl het kantelbare scherm en de verbeterde EVF de bediening aanzienlijk verbeteren. Jim: “Minder enthousiast zijn we over de videomogelijkheden vanwege problemen met de rolling shutter en een middelmatige microfoon. Ook hadden we graag 8K-opnamemogelijkheden ingeruild voor wat interne opslag.”
    Alternatieven voor deze camera zijn er weinig. Voor wie voorkeur heeft voor een brandpuntsafstand van 35mm wijst Jim naar de Sony RX1R II, hoewel de ergonomie niet zo goed is en de batterijduur beroerd. De Fuji X100V is volgens Jim de meest verstandige keuze voor iedereen die een Q3 wil, maar niet over het budget beschikt. Hij is alleen heel slecht verkrijgbaar. “Een tweedehands Q2 of Q2 Monochrom kopen is ook een optie, hoewel een fabrieksverse Q3 een meer gepolijste ervaring biedt.”
    Maar al met al is de compacte en weerbestendige Leica Q3 met z’n fullframe sensor en heldere groothoeklens “een ideale camera voor gebruik buitenshuis en op reis”. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
  • Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): Gareth had niet verwacht dat hij zo gecharmeerd zou zijn van de Leica Q3. “De beelden van de 60MP-sensor zijn verbluffend, en de digitale crop-functie maakt de 28mm vaste lens zoveel leuker om mee te spelen.”
    In de beelden schijnt de Leica-verwerking door, rake shot na rake shot. “Autofocus is geweldig, snel en pittig voor zonefocus, met goede detectie van mens en oog.” Minpunt is het detecteren van dieren. En hoewel 8K-video erg goed is, is beeldstabilisatie hierbij nog wat wankel. “Dat gezegd hebbende, de Leica Q3 is misschien wel de beste allround camera die je vandaag kunt kopen. Jammer alleen dat de prijs voor velen onbereikbaar is.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
  • Leica Q3Amateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): Andy had er een hard hoofd in toen Leica hem uitnodigde om de nieuwe Q3 te zien. De Q2 was voor hem al een bijna perfect gerealiseerd concept “en ik kon niet zien hoe het drastisch zou kunnen worden verbeterd”. Maar wat: hij heeft de ontwerpers van Leica onderschat.
    De nieuwe 60MP-sensor verbetert de beeldkwaliteit tot boven de toch al indrukwekkende niveaus van de Q2. Toch is dat volgens Andy de minst belangrijke van de grote updates. De drastisch verbeterde autofocus en het kantelbare scherm brengen allebei aanzienlijk meer op tafel, schrijft Andy. “Die maken veel uit in wat je allemaal met deze camera kan doen, hoe je hem kunt gebruiken en het soort foto's dat je met succes kunt maken. En ze verheffen de Q3 tot een aanzienlijk capabeler fotografisch hulpmiddel.”
    Daarbij krijg je nog steeds alle ingrediënten die de Q-serie zo goed en lekker maken: het klassieke ontwerp, de traditionele bediening en de uitstekende bouwkwaliteit. Andy vindt wel dat het kantelbare scherm wat afbreuk doen aan de esthetiek van het ontwerp. “Maar dat is een kleine prijs voor de extra opnameflexibiliteit.”
    Al met al presteert de Leica Q3 uitstekend, is hij heerlijk in het gebruik en produceert hij fantastische beelden. “Het is een zeer reële upgrade ten opzichte van de Q2. Helaas is het voor de meeste fotografen onbetaalbaar, maar voor wie diepe zakken heeft, is de Q3 de beste in zijn soort die je kunt krijgen.” Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
  • Leica Q3Macfilos.com (Jonathan Slack, full review): De Leica Q3 biedt volgens Jonathan een aantal solide voordelen ten opzichte van zijn voorganger. Zo heeft hij een uitstekende nieuwe sensor, PDAF-focus, een kantelbaar LCD-scherm, sterk verbeterde Bluetooth en Wifi, DNG-bestanden van variabele grootte en uitstekende geotagging in combinatie met Fotos.
    “De nieuwe elektronische zoeker is sprankelend en de digitale zoom komt op de een of andere manier tot zijn recht,” schrijft Jonathan. Het enige kleine nadeel is de langere black-outtijd bij snel fotograferen. De beeldkwaliteit komt overeen met die van zijn grote broer, de M11. “De Q3 zou een geweldige partner zijn met de M11 of de SL2 voor tal van serieuze fotografische opdrachten.”
    De Q is volgens Jonathan altijd de perfecte reiscamera geweest en de Q3 bouwt stevig op dat erfgoed voort. “Ik ben er zeker van dat een zeer groot deel van de huidige Q- en Q2-gebruikers de verbeteringen de hogere prijs zeker waard zullen vinden, vooral het opladen via USB-C en de sterk verbeterde kwaliteit bij weinig licht.”
  • Leica Q3Thephoblographer.com (Hillary Grigonis, full review): De ergonomie is weinig veranderd, maar de Leica Q3 heeft volgens Hillary een lange lijst met updates ten opzichte van de voorganger. “De vernieuwde 60 megapixel sensor gaat samen met de ingebouwde Summilux 28mm f1.7, zoals pindakaas en chocolade. De hoge resolutie levert details tot op wimperniveau, terwijl de lens een boterbokeh vastlegt waar zelfs pixelkijkers dol op zullen zijn.” Voeg daar aan toe: de klassieke Leica-kleuren en een hele reeks geweldige kleurprofielen voor uitstekende JPEG’s rechtstreeks uit de camera. “RAW-bestanden laten ondertussen meer dan alleen bewegingsruimte over.”
    De camera heeft weliswaar een vaste lens, toch voelt de ergonomie voor Hillary erg spiegelloos aan. Dat is te danken aan de vele aanpassingen die op de lens zelf zijn aangebracht, waaronder een nette macromodus. Daarnaast is er de ideale Leica-metaalconstructie naast IP53-weersbestendigheid. “Het nieuwe kantelbare LCD-scherm en de zoeker met hogere resolutie zijn ook grote hoogtepunten.”
    Maar ondanks alle lof over de schitterende beelden en de camera zelf, zijn er volgens Hillary beter presterende camera’s op de markt – voor de helft van de prijs. “De continue autofocus komt niet verder dan 4fps en ook tegenlicht kan een uitdaging zijn voor de autofocus. Ik heb ook camera's getest met stevigere stabilisatiesystemen. Fotografen die een back-up in de camera willen maken, zullen teleurgesteld zijn als ze slechts één SD-kaartsleuf zien.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
  • Leica Q3Shutterbug.com (Jon Sienkiewicz, full review): Deze wereldberoemde camerafabrikant heeft volgens Jon bijna elke afzonderlijke functie van de Leica Q2 verbeterd. En dus valt er veel uit te pakken. Drie punten springen er voor Jon uit.
    Het eerste en belangrijkste punt is voor Jon: ‘cropability’. “De 60-megapixelsensor registreert zoveel informatie en produceert zo'n groot beeld met hoge scherpte dat het gemakkelijk en effectief is om een kleiner (maar nog steeds groot) beeld uit een DNG met volledige resolutie bij te snijden.”
    De verbluffende beeldkwaliteit bij de belachelijk hoge ISO van 100.000 komt voor Jon op een goede tweede plaats. Ruis is er dan wel natuurlijk. “Maar de korrelstructuur is consistent en niet onaangenaam. En hoewel andere camera's beschikken over een extreem hoge ISO-capaciteit, zijn er naar mijn ervaring maar weinig camera's die dit waarmaken. De Leica Q3 produceert het type hoge ISO-beeld dat moderne ruisonderdrukkingsprogramma's gemakkelijk kunnen verbeteren.”
    Derde opsteker voor de Q3: de verbeterde OLED elektronische zoeker met hogere resolutie (5,76 miljoen pixels) in combinatie met de kantelbare monitor aan de achterkant.
  • Leica Q3Stuff.tv (Tom Morgan-Freelander, full review): Met weinig concurrentie had Leica de Q2 makkelijk en met weinig veranderingen kunnen oppoetsen tot de Q3. In plaats daarvan is de Q3 volgens Tom “een behoorlijke evolutie, die de camera op bijna elk gebied verbetert”.
    Zo maak je met de nieuwe sensor fenomenale foto's, zowel bij volledige resolutie als bij digitaal bijsnijden, met behendig gehanteerde kleuren, belichting en dynamisch bereik. Het feit dat de Q3 ook 8K-video kan opnemen met professionele codecs maakt de aantrekkingskracht alleen maar groter, schrijft Tom.
    Perfect is hij niet. Zo had de autofocus soms wat moeite met het volgen van dieren en snel bewegende objecten. Ook is hij door de ‘blokkerige’ constructie niet erg comfortabel om gedurende langere tijd te gebruiken (tenminste zonder te investeren in een optionele duimgreep”. En zoals alle Leica's is de Q3 een enorm dure camera.
    De meeste fotografen zullen kiezen voor de betaalbaarheid en flexibiliteit van een ‘gewone’ systeemcamera met verwisselbare lenzen. “Maar Leica-die-hards zullen enorm onder de indruk zijn van de mogelijkheden.” Kortom: de Leica Q3 is “een uitzonderlijk capabele camera met vaste lens voor zowel foto's als video's. De Q3 is misschien ruïneus duur, maar serieuze snappers zullen er toch dol op zijn.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
  • Ephotozine.com (John Riley, full review): Met de Leica Q3 haal je volgens John een Leica in huis tegen veel lagere kosten dan de reguliere M-serie. Toch handhaaft hij de Leica-normen en het Leica-niveau. Hij is ook beter te bedienen, met de ingebouwde EVF, de autofocus en de macrofocus. Met de beeldstabilisatie en de uitstekende weerafdichting ben je volgens John klaar voor alle omstandigheden.
    Daarbij is de processor beduidend sneller dan die van de voorganger. Ook is de resolutie hoger en kan de lens hier comfortabel mee omgaan. De argumenten voor de Q3 zijn daarom nog sterker dan voor de Q2. En de prijs is nauwelijks toegenomen. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
  • Leica Q3Wired.com (Scott Gilbertson): Sterk punt van de Leica Q3 is volgens Scott: hij biedt geweldige, eenvoudige schietervaring. Ander sterk punt is de enorme 60 MP-sensor die ongelooflijk scherp is. Ook heel goed is de 28mm-lens. Die blinkt uit in handmatige scherpstelling en autofocus. Dat laatste, de autofocus, is ook al verbeterd. De vereenvoudigde bedieningselementen zijn gemakkelijk te gebruiken. Het kantelbare scherm en de heldere, scherpe zoeker zijn eveneens belangrijke plussen.
    Daartegenover staat een veel kleiner lijstje met minpunten. De belangrijkste is natuurlijk het heftige prijskaartje. Een ander punt: de autofocus heeft soms problemen. Eindoordeel: 90/100.
  • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Leica Q3 is volgens Jan Paul een bijzondere camera. “De combinatie van de hoogste resolutie sensor met een uitstekend en lichtsterk, gestabiliseerd groothoekobjectief zorgt ervoor dat met ieder licht bijzondere opnames kan maken. De Q3 is ook nog eens bijzonder weerbestendig zodat je de camera onder alle omstandigheden kan gebruiken.”
    Echt handig vindt Jan Paul de cropmogelijkheden. En de goede interface en ergonomie tillen de camera naar een hoog niveau. Is dat de hoge prijs waard? “De camera kost niet meer dan een Sony A7R V (met dezelfde sensor) met een lichtsterk GM-objectief. De Sony is dan veelzijdiger, maar de Leica is compacter, lichter en daardoor in het gebruik misschien wel weer prettiger. Dus ja, de Leica Q3 is zijn prijskaart zeker waard.”
  • Leica Q3Techradar.com (Timothy Coleman, full review): De Leica Q3 is volgens Timothy “de krachtigste, leukste, maar duurste compactcamera die er is”. Zie je even af van het hoge prijskaartje, dan zie je een camera zoals die zou moeten zijn anno 2023, schrijft Timothy. De Q3 is “tactiel, wenselijk en van hoge kwaliteit”.
    Hij mist weliswaar de gebruikerservaring van de M-serie afstandsmeter, maar toch zal de Q3 Leica-fans moeten bevredigen als een camera van topkwaliteit die je de hele dag kunt inzetten. En voor alle anderen “is het er eentje voor op het verlanglijstje”. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
  • Keithwee.com (fotograaf Keith Wee, full review): Net als de Fujifilm X100 & Ricoh GR-serie, is de Leica Q-serie volgens Keith op specifieke manieren uniek. Het ontwerpen van een waardige opvolger is dan ook nooit eenvoudig.
    De Leica Q3 zit in een marktsegment zonder echte concurrenten: het premium fullframe camerasegment met vaste lens. “Dit alleen al maakt hem uniek. Zelfs voor een Leica M- en Fujifilm X-fotograaf zoals ik, vult de Leica Q3 mijn systeem aan.”
    Voor wie een Q2 heeft is de vraag of je wilt upgraden erg persoonlijk. Maar wie nu nog de eerste Q heeft, is het volgens Keith een ‘nobrainer’. En voor bezitters van een aps-c-model als de X100 of Ricoh GR geldt dat, hoewel dat beide uitstekende camera’s zijn, ze volgens Keith niet in de buurt komen van het beeldvormingspotentieel van de Leica Q3.
  • Fstoppers.com (documentaire-fotograaf en fotojournalist Ondřej Vachek, full review): Ondřej heeft genoten van de Leica Q3? Maar hij gaat er niet eentje kopen. Waarom niet? “Ik kan dezelfde klus klaren voor een fractie van de prijs, misschien met uitzondering van de verbluffende hoeveelheid details.”
    Toch begrijpt Ondřej de aantrekkingskracht van de Q3 volledig. “Het is een genot om te gebruiken, de camera levert prachtige resultaten op, voelt premium aan en schrikt je onderwerpen niet af.”
    Compactcamera's met één brandpuntsafstand en grote sensor zijn volgens Ondřej een niche. Er zijn dan ook niet veel opties. “We hebben de GR III van Ricoh, de X100V van Fujifilm en de koning van het peloton, de Leica Q3. Elk van deze heeft zijn eigen lijst met voordelen ten opzichte van de andere. De Leica Q3 heeft er veel, en het is aan jou welke van deze perfect is voor jouw gebruik.”
  • Dpreview.com (Shaminder Dulai, initial impressions): Shaminder trok dagenlang door Seattle met de Q3 met z’n opvallende rode Leica-badge, in de verwachting veel bekijks te trekken. Niets was minder waar. Met deze camera kun je dus met een gerust hart discreet op stap. Voor iedereen die wel wil opvallen heeft Shaminder een tip: koop niet deze Leica maar ga naar de Corvette-dealer.
    Dit zijn de camera's die worden gebruikt door de iconen van de fotojournalistiek, Robert Capa, Diane Arbus, W. Eugene Smith, Henri Cartier-Bresson en anderen, schrijft Shaminder. “Allemaal mensen die probeerden in het behang te verdwijnen en de wereld te observeren op zoek naar een waarheid. Een camera hebben die 'kijk me aan' schreeuwt, past niet echt bij deze geest.”
    Tot zover het uiterlijk, nu een tipje van de sluier voer de prestaties. Shaminder was tot nog toe niet vaak onder de indruk van digitale Leica’s. Vanwege hun traagheid van de camera’s en de beelden die te weinig tot de verbeelding spraken. “Daarna vreesde ik lange tijd dat Leica misschien de weg kwijt was en meer een statussymbool dan een camerabedrijf was geworden.”
    Na een paar dagen met de Q3 blijkt dat Shaminder het mis had. “Ik begon me te verzetten tegen de charmes van de Q3, maar uiteindelijk won hij me, simpelweg omdat deze camera leuk is om te gebruiken. Het kan zo ingewikkeld of eenvoudig zijn als je wilt, maar het kan vooral leuk zijn.”
    Zo bevalt de op filmbody geïnspireerde ontwerpkeuze, met het minimale aan draaiknoppen en knoppen op de body. Shaminder genoot van de eenvoud. Door die eenvoud komt het maken van beelden zelf centraal te staan. “Je kunt diep duiken in menu's en aangepaste functies, of een stap terug doen en de kernaanpassingen van diafragma, sluitertijd en focus gebruiken, allemaal in de handmatige modus (met ISO toegewezen aan een aangepaste functieknop) als je dat wilt.
    Het nieuwe kantelbare touchscreen is volgens Shaminder snel en reageert snel in liveweergave. Erg handig in gebruik, hij heeft hem veel meer gebruikt dan verwacht.
    Toch zijn er ook kleine minpunten. Eén daarvan is de opstarttijd van ongeveer 3 seconden. “Dat voelt als een eeuwigheid als je het perfecte fotomoment tegenkomt. Het is redelijk om te wijzen op een camera die is gebouwd op de erfenis van straatfotografie, documentaire journalistiek en de ethiek om altijd klaar te staan.” Verder kan de autofocus bij fel zonlicht gaan jagen. Op die momenten was de AF niet bijzonder snel. Met de Intelligent-AF (iAF) ingeschakeld ging dat wel beter.
    Uiteindelijk blijf Shaminder terugkomen op de 'vreugde' die hij vond in werken met de Q3 versus het prijskaartje. “De Q3 is een plezierige en nu ook capabelere camera. Hoeveel die vreugde waard is, is de moeilijke vraag die we voor ons hebben.”
  • Klantreview op Cameranu.nl: “Ik heb al 50+ jaar ervaring met allerhande camera's, maar de Q3 slaat alles. Kan werken als een boxje (maar veel beter :-)), maar ook prima bij straat-, landschap-, architectuur- en macrofotografie. De prijs: duur vergeleken met een simpel boxje, niet duur als je vergelijkt met een body met macro-, tele-, groothoek-, en 50mm lens, en dan is hij ook nog eens véél lichter. Volledig instelbaar of point-and-shoot, alles is mogelijk.” Bekijk alle reviews van kopers >>
  • Klantreview op Kamera-express.nl: “Bediening voelt natuurlijk vertrouwd, de resolutie is m.i spectaculair en de 28mm lens heeft een verbluffend oplossend vermogen. Ik had hiervoor de Q2 en het heeft een tijdje geduurd voordat ik wat meer ging droppen in post productie, bij deze camera zijn de mogelijkheden hiervoor nog groter. Beeldkwaliteit is perfect, er zitten verbeteringen in de autofocus die ik gaandeweg wel zal ontdekken.” Bekijk alle reviews van kopers >>
  • PetaPixel (Chris en Jordan, video-review): De Leica Q en Q2 behoorden tot de favoriete camera's van Chris en Jordan (voorheen DPReview TV). Nu is de Q3 gearriveerd, met op papier geweldige features: een 60MP-sensor, autofocus met fasedetectie en sterk verbeterde schermen. Alles ziet er geweldig uit op papier, maar hoe werkt het in de echte wereld? Ga mee met de reviewers op een wandeling door het centrum van Calgary om erachter te komen in deze hele leuke video-review.
    Benieuwd naar deze YouTube-review? Bekijk hem onderaan deze pagina.

Leica Q3 op Cameranu.nl >>

Leica Q3 op Cameraland.nl >>

Leica Q3 op Kamera-express.nl >>

 

Leica Q3Belangrijkste kenmerken van de Leica Q3

  • Premium compact: unieke fullframe compactcamera
  • High res: nieuwe 60MP sensor voor beelden vol details
  • Triple Resolution Technology: 60, 36 en 18MP
  • Razendsnel: Maestro IV processor, aangepast aan de Q3
  • Lichtsterke lens: Summilux 28mm f/1.7 ASPH
  • Close focus: geïntegreerde macromodus in de lens
  • Snel scherp: nieuw autofocussysteem met fasedetectie
  • Helder in beeld: nieuw kantelbaar 3 inch display
  • Heldere EVF: nieuwe 5.67MP OLED-zoeker
  • Video-beest: tot 8K-video en meerdere videoformaten waaronder H.265 en ProRes
  • Uitstekend verbonden: supersnelle connectiviteit met Leica FOTOS app
  • Professioneel: USB-C en HDMI-poorten
  • Weerbestendig: IP52-bescherming tegen stof en spatwater
  • Snelle schieter: 10fps mechanisch en 15fps elektronisch

Leica Q3 op Cameranu.nl >>

Leica Q3 op Cameraland.nl >>

Leica Q3 op Kamera-express.nl >>

 

YouTube-review: PetaPixel over de Leica Q3

Bekijk een mooie YouTube ‘initial review’ van de Leica Q3 door Chris en Jordan van PetaPixel (9:27 minuten). De Leica Q en Q2 behoorden tot hun favoriete camera's. Nu is de Q3 gearriveerd, met op papier geweldige features. Maar hoe werkt hij in de echte wereld? De reviewers testen hem al wandelend door het centrum van Calgary. Kijken!

Leica Q3 op Cameranu.nl >>

Leica Q3 op Cameraland.nl >>

Leica Q3 op Kamera-express.nl >>

 

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy