Leica Q2 Monochrom compactcamera: klassieke zwart-witfoto’s

De Leica Q2 Monochrom is een fullframe compactcamera waarmee je unieke zwart-witfoto’s schiet. Aan boord zijn een 47.3 megapixel monochrome sensor en de lichtsterke Summilux 28mm f/1.7. Deze Leica heeft een snelle autofocus, een klassieke body, een zoeker met hoge resolutie en geïntegreerde digitale zoom. Een zeer veelzijdige compact voor zwart-witliefhebbers. Alle belangrijke reviews!

Leica Q2 MonochromSensor: fullframe | Resolutie: 47.3 megapixel | Objectief: 28mm f/1.7 | Beelden per seconde: 10 | Video: DCI 4K/24p, UHD 4K/30p, Full HD / 120p | Scherm: vast touchscreen | Gewicht body: 652gr | Release datum: 10 november 2020 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief vaste lens: 5.750 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Leica Q2 Monochrom op CameraNU.nl >>

Leica Q2 Monochrom op Cameraland.nl >>

Leica Q2 Monochrom op Kamera-express.nl >>

Leica Q2 Monochrom Unieke zwart-witcamera

De Leica Q2 Monochrom heeft een fullframe sensor met zeer hoge resolutie: 47.3 megapixel. Dat maakt hem natuurlijk niet uniek, want er zijn meer compacten met een dergelijke hoge resolutie. Maar het is een van de weinige camera’s waarmee je alleen zwart-witfoto’s en video’s kunt schieten. Dat maakt deze Leica, toch al een niche-merk, tot een niche binnen een niche. Maar voor liefhebbers van zwart-wit is het een camera om van te watertanden.

Highlights van de Leica Q2 Monochrom

 • Ultieme beeldkwaliteit: 47.3 megapixel fullframe B&W CMOS-sensor
 • Lichtsterk objectief: Summilux 28mm f/1.7 ASPH
 • Razendsnel: Maestro II-beeldprocessor
 • Goed in beeld: heldere OLED elektronische zoeker met 3.68 megapixel
 • Display: helder 3 inch touchscreen met 1.04 megapixel
 • Filmfunctie: video in 4K met 30fps
 • Duurzaam: weerbestendig en hoogwaardige afwerking

Leica Q2 Monochrom op CameraNU.nl >>

Leica Q2 Monochrom op Cameraland.nl >>

Leica Q2 Monochrom op Kamera-express.nl >>

Leica Q2 MonochromLichtsterke Summilux 28mm f/1.7

De beelden die je met de Leica Q2 Monochrom maakt zijn zeer scherp, gedetailleerd en levendig. Hij heeft de vaste, lichtsterke Summilux 28mm f/1.7 aan boord, die je onderwerpen met een natuurlijk perspectief vastlegt. Hiermee maak je unieke straat- of architectuurbeelden en componeer je schitterende landschapsfoto’s.

Schitterende bokeh & close-ups

Dankzij het grote maximale diafragma kun je spelen met de scherptediepte. De bokeh is adembenemend mooi. De Summilux heeft een zeer korte minimale scherpstelafstand van 17 centimeter. Daardoor schiet je semi-macro-opnames en creatieve close-ups. Hij heeft bovendien optische beeldstabilisatie waardoor je ook bij weinig licht uit de hand kunt werken.

Minimalistisch design

De Monochroom volgt het design van z’n ‘kleuren-broer’, de Leica Q2. Daarbij heeft de Q2 Monochrom een monochroom body-ontwerp met witte en grijze gravures op de body en een strakke bovenplaat. Een prachtig minimalistisch design, waarbij zelfs de iconische rode Leica-stip ontbreekt. Is ook niet nodig, want je ziet direct dat het een Leica is.

Leica Q2 MonochromZeer gedetailleerde beelden

Net als de kleuren-Q2 heeft de Monochroom een 47.3 megapixel CMOS-sensor onder de motorkap. Maar deze is van het monochrome-type, en bevat geen kleurenfilterarray of laagdoorlaatfilter. Daardoor schiet je zeer gedetailleerde zwart-witbeelden met een hoge resolutie en een ongekende scherpte.

Dynamisch bereik: 13 stops

Het weglaten van de kleurenfilterarray heeft nog meer voordelen. Zo heeft de Q2 Monochrom een hoger gevoeligheidsbereik van ISO 100-100.000 (kleuren-Q2: tot 50.000). Ook is er minder ruis bij moeilijke lichtomstandigheden en is het een dynamisch bereik maar liefst 13 stops.

Zeer snelle autofocus

De Q2 Monochrom is verder uitgerust met de krachtige Maestro II-beeldprocessor, die zorgt voor snelheid op alle gebieden. Je schiet met liefst 10 beelden per seconde met volledige resolutie als je de mechanische sluiter gebruikt. Daarnaast is de autofocus bijzonder snel.

Leica Q2 MonochromDigitaal zoomen

De Monochrom heeft een vaste 28mm-lens, maar dankzij de hoge resolutie kan hij verschillende brandpuntsafstanden uitstekend simuleren. Zo schiet je foto’s van 30 megapixel op 35mm, foto’s van 15 megapixel op 50mm en foto’s van 7 megapixel op 75mm.

Uitstekende EVF

Voor je composities kun je de ultrascherpe OLED elektronische zoeker gebruiken (3.68 megapixel). Deze EVF heeft een hoge verversingssnelheid waardoor er vrijwel geen vertraging optreedt in je zoekerbeeld. Ook kun je het heldere touchscreen van 3 inch gebruiken, waarmee je met een vingertik je scherpstelling bepaalt.

Weerbestendig ontwerp

Uiteraard heeft ook deze Q2 een zeer robuust, weerbestendig ontwerp. De materialen zijn hoogwaardig, met een bovenkap van massief aluminium en de body van een magnesiumlegering. De Q2 Monochrom is dus uitstekend geschikt voor het werken in regenachtige of stoffige omstandigheden. De lederen bekleding staat garant voor een perfecte grip op de ergonomische body.

Leica Q2 Monochrom op CameraNU.nl >>

Leica Q2 Monochrom op Cameraland.nl >>

Leica Q2 Monochrom op Kamera-express.nl >>

Leica Q2 MonochromProfessionele reviewers over de Leica Q2 Monochrom

De Leica Q2 Monochrom: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De originele Leica Q2 is volgens Angela een uitstekend gemaakte compactcamera, een fullframe camera met een schitterende vaste lens. De Leica Q2 Monochrome gaat nog een stap verder: je schiet er eersteklas zwart-witbeelden mee. Het is zeker geen camera voor iedereen, aldus Angela, maar hij is wel een stuk goedkoper dan een Leica M10 Monochrom met lens. Ook kan hij, anders dan de M10, automatisch scherpstellen.
  Niet alle professionele fotografen en reviewers begrepen de beslissing van Leica om camera's te bouwen die alleen geschikt zijn voor het produceren van monochrome beelden. Toch spreken de resultaten van de M10 Monochrom en Q2 Monochrom volgens Angela voor zich. De sensor wordt ‘bevrijd’ van de taak van kleurinterpolatie. En kan daardoor een ongelooflijke hoeveelheid details verzamelen en subtiele toongradaties buitengewoon goed weergeven.
  Het is volgens Angela een geweldige zet van Leica om die technologie om te zetten in een ‘meer betaalbare’ Leica-camera. “De Q2 Monochrom produceert beelden van uitstekende kwaliteit en ik verwacht dat de Q2 Monochrom nog beter zal verkopen onder liefhebbers van zwart-witfoto's.”
  Voor verreweg de meeste fotografen ligt het prijskaartje veel te hoog, zeker vanwege de beperkingen van zwart-wit. Maar voor wie het budget hiervoor heeft, vindt in de Q2 Monochrom een fantastische camera. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Deze niche-camera is zeker niet voor iedereen, aldus Mark. Maar is zwart-witfotografie wel jouw ding, dan kan de Leica Q2 Monochrom jouw dromen realiseren. Van alle monochrome camera's die Leica heeft geproduceerd, is de Q2 Monochrom het gemakkelijkst in gebruik en het meest veelzijdig. En biedt hij de beste beeldkwaliteit.
  Voordeel van de concurrent uit eigen huis – de M10 Monochrom – is dat je er een andere lens op kunt zetten. Maar toch valt er volgens Mark veel te zeggen over de koppeling van de optisch gestabiliseerde, automatisch scherpstellende 28mm-lens met de 47 megapixelsensor op de Leica Q2 Monochrom. Daar komt bij dat hij extra veelzijdigheid biedt omdat je digitaal kunt zoomen (35mm, 50mm en 75mm crop-modi). Ook de prestaties bij weinig licht bij hoge ISO-waarden zijn ongelofelijk.
  De Q2 Monochrom produceert de beste zwart-witfoto's die Mark ooit heeft gezien. Als zwart-witfotografie jouw ding is, zou hij bovenaan je verlanglijst moeten staan. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Leica Q2 MonochromTechradar.com (James Abbott, full review): De Leica Q2 Monochrom is extreem duur is voor een compactcamera, ook al heeft hij een fullframe hoge resolute sensor aan boord met 47.3 megapixel. Zelfs volgens Leica-normen maakt de sensor met alleen zwart-wit de Q2 Monochrom wel tot een extreme niche-camera, aldus James.
  Toch krijgen fotografen die graag een Leica-camera willen hebben met de Q2 Monochrom wel een veel goedkopere optie dan een M10 Monochrom. En als je graag in zwart-wit fotografeert, levert het je een verbluffende beeldkwaliteit op. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): Leica is niet zomaar een ‘kleurencamera’ zonder het vermogen om kleurbeelden te produceren. Nee, bij de Leica Q2 Monochrom is de normale kleurenfilterreeks verwijderd. Daardoor is een veel hoger niveau van zwart-witbeeldkwaliteit mogelijk dan bij een gewone ‘kleurencamera', zelfs de gewone Q2.
  Combineer dit gegeven met Leica's legendarische ontwerp en bouwkwaliteit en je hebt een camera die duur maar ook uitstekend is. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Leica Q2 Monochrom is natuurlijk een luxe item, gezien het hoge prijskaartje. Tegelijk is het absoluut een speciale camera. Hij heeft niet de veelzijdigheid van fullframe systeemcamera’s, maar biedt in ruil daarvoor specialisatie. Als je alleen geïnteresseerd bent in zwart-witfotografie en dol bent op het idee van een vaste groothoeklens, dan is het volgens Jim “een droomcamera”.
  De prijs is volgens Leica een afspiegeling van de kwaliteit. De Q2 Monochrom is volgens Jim een opvallend voorbeeld van industrieel design. Hij ligt geweldig in de hand en is prachtig om te zien. De ontwerpers van Leica “zijn erg Bauhaus en leggen evenveel nadruk op functie als op vorm. Het is een camera die is gemaakt om te worden gebruikt, niet om op een plank te zetten.”
  Toch beveelt Jim de Leica Q2 net iets meer aan. Die heeft een kleurensensor, waardoor je zelf kunt kiezen voor kleur of zwartwit. Ook is de Q2 een stuk goedkoper. Wil je beslist een fullframe camera met vaste lens voor zwart-witfotografie, dan is de Q2 Monochrom zo ongeveer je enige keuze.
  De Leica Q2 Monochrom is kortom niet zo veelzijdig als de kleurenversie, maar het zal monochroomspecialisten blij maken, als zij de prijs ervoor over hebben. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (full review): Voor het uitbrengen van de Q2 Monochrom verdient Leica alle lof, aldus de reviewer. Het is gedurfd om een dergelijke specialistische camera op de markt te brengen.
  De Q2 Monochrom is een gebruiksvriendelijke camera met een hoogwaardige bouwkwaliteit en weerbestendige afdichting. Daardoor is dit een camera die jaren meegaat. De camera heeft uiteraard veel mogelijkheden voor directe handmatige instellingen, zoals diafragma, sluitertijden en focus. En er zijn een toewijsbare functieknop en functiewiel. Toch zul je af en toe de menu’s in moeten. De reviewer vindt het jammer dat er niet meer fysieke knoppen/wielen zijn.
  De fullframe sensor met hoge resolutie biedt samen met de Leica 28mm f/1.7 ASPH-lens een extreem scherp resultaat. Ook is de sluiter extreem stil, wat voor sommige fotografen belangrijk is.
  Voor wie op zoek is naar een monochrome camera, is de Leica Q2 Monochrom een unieke camera. Alleen al omdat er erg weinig opties zijn op dit gebied. De beeldkwaliteit ligt op een zeer hoog niveau. Datzelfde geldt voor de bouwkwaliteit en de gebruikservaring. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Dit is zo’n niche-camera dat het bijna geen zin heeft om er een beoordeling van te geven, aldus Andy Westlake van het grootste Britse fotografietijdschrift Amateurphotographer. Want zeg nou zelf: de overgrote meerderheid van fotografen zal het niet in z’n hoofd halen om er eentje te kopen. Maar voor wie het zich kan veroorloven en er zeker van is dat de camera past bij z’n artistieke visie, is de Leica Q2 Monochrom “echt een prachtige camera”.
  Deze Leica is volgens Andy duidelijk ontworpen door mensen die goed begrijpen hoe een camera zou moeten werken. Hij heeft intuïtieve fysieke bedieningselementen voor de meest gebruikte instellingen. En snelle toegang tot secundaire instellingen via het scherm. Je kunt hem ook goed aan je eigen behoeften aanpassen. “Daardoor is het waar genot om met deze Leica te fotograferen.”
  De beelden die uit deze camera komen zijn uitstekend. Andy ging ervan uit dat de monochrome beelden die je met de Leica M10 Monochrom kunt maken, de allerbeste op de markt zijn. Maar de beelden van de Q2 Monochrom zijn zo mogelijk nog beter, dankzij de hogere resolutie. “De raw-bestanden met een lage ISO bevatten enorme hoeveelheden details tot in de diepste schaduwen, terwijl hoge ISO's bijna ongestraft kunnen worden gebruikt.”
  Volgens Andy is de 28mm-lens ook de juiste keuze voor deze camera, in plaats van 35mm. Dit gezien de resolutie van de sensor en de goed geïmplementeerde zoommodi. Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (Jeanette D Moses, first impressions): In eerste instantie dacht Jeanette dat het beperkend zou zijn om een digitale camera te gebruiken die alleen zwart-witbeelden maakt. Maar in de loop van het testen vond ze het bevrijdend. “Ik heb echt genoten van het feit dat de uitstekende EVF van de Q2 Monochrom je alleen in staat stelt de wereld in zwart-wit te zien.”
  Daardoor verschuift je aandacht volgens haar naar patronen, texturen en lichtkwaliteit in een scène. Dat is ook het voordeel van de Q2 Monochrom ten opzichte van de M10 Monochrom met zijn optische (en dus full-colour) zoeker.
  De Q2 Monochrom is natuurlijk niet geschikt voor alle fotografen, alleen al om de hoge prijs. Die exclusiviteit vergroot hun aantrekkingskracht. De Q2 Monochrom is daardoor zeker een nichecamera. Maar voor fotografen die graag in zwart-wit fotograferen is hij volgens Jeanette verrassend veelzijdig en bruikbaar. Fotograferen is een vreugdevolle ervaring is “en dat is uiteindelijk waar fotografie over zou moeten gaan”.
  Bekijk vooral ook de uitgebreide YouTube-review van DPReview TV, met schitterende beelden en zinnige tests. Die video-review staat onderaan deze pagina.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “De camera is verrassend klein, vergelijkbaar met de x-pro. Na het instellen van een minimum sluitertijd en iso op auto, kon ik gaan fotograferen met diafragmavoorkeuze (instellen op lens), mijn favoriete manier van werken. Verder geen omkijken meer naar iso-waardes, geen ruis en als die wel zichtbaar is (25000+) dan is ie vergelijkbaar met de korrel van analoge fotografie, mooi. Ook zeer weinig nabewerking nodig.
  Door het simpelweg weglaten van het kleurenfilter geeft dit zoveel voordelen, meer licht opbrengst, meer detailweergave en geen kleurenruis. Zelfs de prijs valt mee. Een losse Summilux kost al gauw 4 mille. Dus de camera kost 1500 euro. Dit was mijn redenering om de aanschaf te verantwoorden;). En een Sony A1 kost ook 7000+, zonder lens.
  Kortom fotografeer je graag in zwart-wit dan is de Q2M het overwegen waard, als je met een 28mm kan leven.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Leica Q2 Monochrom op CameraNU.nl >>

Leica Q2 Monochrom op Cameraland.nl >>

Leica Q2 Monochrom op Kamera-express.nl >>

 

Leica Q2 MonochromBelangrijkste kenmerken van de Leica Q2 Monochrom

 • Ultieme beeldkwaliteit: 47.3 megapixel fullframe B&W CMOS-sensor
 • Lichtsterk objectief: Summilux 28mm f/1.7 ASPH
 • Extra scherpte: geen laagdoorlaatfilter
 • Razendsnel: Maestro II-beeldprocessor
 • Goed in beeld: heldere OLED elektronische zoeker met 3.68 megapixel
 • Display: helder 3 inch touchscreen met 1.04 megapixel
 • Lichtgevoelig: ISO 100-100.000
 • Professionele bediening: diafragmaring en handmatige scherpstelring
 • Video: film in 4K met 30fps
 • Snelle sluitertijden: tot 1/40000s met elektronische sluiter
 • Handig: crop-modus voor digitaal zoomen
 • Uitstekend verbonden: wifi en Bluetooth
 • Duurzaam: weerbestendig en hoogwaardige afwerking

Leica Q2 Monochrom op CameraNU.nl >>

Leica Q2 Monochrom op Cameraland.nl >>

Leica Q2 Monochrom op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Leica Q2 Monochrom

Bekijk een mooie en uitgebreide YouTube-review van de Leica Q2 Monochrom door Chris en Jordan van DPReview TV (13:43 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Leica Q2 Monochrom op CameraNU.nl >>

Leica Q2 Monochrom op Cameraland.nl >>

Leica Q2 Monochrom op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy