Leica Q: dé fullframe compactcamera voor straatfotografen

Leica Q is misschien wel de ultieme fullframe camera voor straatfotografen. Met z’n vaste Leica 28mm Summilux lens is het niet alleen een juweeltje om te zien, maar ook de meest iconische compactcamera van dit moment. “Met de Leica Q om je nek is fotograferen echt een feest.” Alle belangrijke reviews!

Sensor: fullframe | Resolutie: 24 megapixel | Objectief: 27mm / f/1.7 | Beelden per seconde: 10 | Video: Full HD | Scherm: touchscreen, niet kantelbaar | Gewicht: 640gr | Release datum: 2015 | Frankwandelt-rating 90/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR!

Update: opvolger Leica Q2 is verschenen!

De fantastische opvolger van de Leica Q is verschenen: de Leica Q2. Net als de Leica Q heeft hij de spatheldere Leica 28mm f/1.7 Summilux lens aan boord. En daarbovenop het dubbele aantal megapixels: 47.3MP. Begeerlijke, iconische compactcamera. Die ook nog weerbestendig is. Geweldig nieuws voor onder andere straatfotografen!

Bekijk mijn uitgebreide review >>

Leica Q2 op CameraNU.nl >>

Leica Q2 op Cameraland.nl >>

Leica Q2 op Kamera-express.nl >>

 

Leica Q compactcamera Leica: merk van topfotografen

Leica, dat merk ademt kwaliteit. Niet voor niets schoten topfotografen als Henri Cartier-Bresson hun straattaferelen met een Leica. De Leica Q combineert extreem goede beeldkwaliteit met een iconisch ontwerp. De beste fullframe compactcamera van dit moment.

Uitzonderlijke beeldkwaliteit én bouwkwaliteit

Zowel de beeldkwaliteit als de bouwkwaliteit van de Leica Q is uitzonderlijk goed. De zeer scherpe en lichtsterke Leica Summilux f/1.7 ASPH lens heeft het klassieke vaste brandpuntsafstand van 28mm. De vaste groothoeklens lijkt een beperking. Maar in die beperking toont zich de meester. Vele topfotografen van weleer schoten met die brandpuntsafstand vrijwel al hun beelden.

Opvolger Leica Q2 op CameraNU.nl >>

Opvolger Leica Q2 op Cameraland.nl >>

Opvolger Leica Q2 op Kamera-express.nl >>

Compactcamera met fullframe sensor

De Leica Q is op dit moment een van de twee compactcamera’s met een fullframe sensor. De andere is de Sony DSC-RX1. Dankzij die fullframe sensor komt niet alleen de fantastische beeldkwaliteit tot stand. De sensor draagt ook bij aan de uitstekende prestaties bij minder licht of binnenshuis. En meer dan een microfourthirds- of aps c-sensor kun je werken met een bokeh om van te watertanden.

Leica Q compactcamera Snelle camera

Razendsnel is de Leica Q ook al. Hij schiet niet alleen 10 beelden per seconde, maar heeft ook een uiterst rappe en exacte scherpstelling. Zodat jij geen straattafereel hoeft te missen. De hoge ISO-gevoeligheid (tot ISO 50.000) geeft je nog meer mogelijkheden om zelfs ‘s avonds alles wat er gebeurt op straat vast te leggen. Resultaat: onder alle lichtomstandigheden zeer scherpe opnames met natuurgetrouwe kleuren.

Architectuur- en landschapsfotografie

Niet alleen in straatfotografie blinkt de Leica Q uit. Ook voor bijvoorbeeld architectuuropnames, landschappen en portretten kun je de Q uitstekend inzetten. Ook voor adembenemende macro’s draait de Leica Q z’n hand niet om. Bij al die fotogenres kun je heel mooi met de scherptediepte spelen, dankzij de fullframe sensor in combinatie met de zeer lichtsterke lens.

Filmen in Full HD

De Leica Q is vooral gemaakt om te fotograferen. Filmen kan hij ook, maar alleen in Full HD. Voor video zijn er dus betere opties op de markt.

Leica Q compactcamera Retro én modern

De Leica Q is een camera met een adembenemend mooi retro uiterlijk. Het is echt een stijlicoon uit een groot fotografisch tijdperk. Tegelijk is het een moderne camera. Zo heeft hij wifi en NFC aan boord. De gratis te downloaden Leica Q app completeert de draadloze mogelijkheden: je kunt de instellingen van de Q op afstand bepalen en de camera triggeren.

Intuïtieve bediening

De bediening van de Leica Q is intuïtief. De camera is voorzien van een diafragmaring en een scherpstelring. Je kunt hierdoor razendsnel schakelen. Maar scherpstellen kan ook door het onderwerp op het display aan te raken met je vinger.

Focus peaking & macro-stand

Scherpte is uiteraard waar het om draait bij een foto. De Leica Q biedt daartoe hulpmiddelen zoals focus peaking. En wanneer je de macro-stand inschakelt, verandert de afstandsschaal op de lens voor extra nauwkeurige scherpstelling.

Leica Q compactcamera Touchscreen & elektronische zoeker

Naast het grote 3 inch touchscreen is de Leica Q voorzien van een elektronische zoeker met een hoge resolutie. De digitale beeldkader-selector geeft je nog meer mogelijkheden om opnames met de perfecte compositie te maken.

Perfecte afwerking

Bij een camera van dit statuur verwacht je een uitstekende afwerking. En die heeft de Leica Q: alleen de meest hoogwaardige materialen zijn gebruikt. De bovenkap is gemaakt van massief aluminium en de body van magnesiumlegering. De belettering en de markeringen zijn met een laser gegraveerd. De afwerking is tot in de puntjes verzorgd en de lederen bekleding staat garant voor een perfecte grip op de ergonomische body.

Opvolger Leica Q2 op CameraNU.nl >>

Opvolger Leica Q2 op Cameraland.nl >>

Opvolger Leica Q2 op Kamera-express.nl >>

Leica Q compactcamera(Professionele) reviewers over de Leica Q

De Leica Q: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Digifoto Pro: De reviewers van Digifoto Pro zijn onder de indruk van de foto's die ze hebben gemaakt met de Leica Q. “De scherpte en het detail vallen meteen op. Ook de kleurweergave en contrasten zijn prachtig, de beelden hebben, naast een beetje lokale scherpte, nauwelijks nabewerking nodig.” Met z’n 24-megapixel fullframe sensor, supersnelle autofocus en lichtsterke 28mm-objectief levert Leica met de Q een zeer begerenswaardige camera af, aldus de reviewers.
  “Heb je als straatfotograaf een voorkeur voor het werken met een 28mm-groothoekobjectief, dan is dit de ultieme camera om mee op pad te nemen. Met de Leica Q om je nek is fotograferen echt een feest.” En de aanschafprijs van rond de 4000 euro? Dat is inderdaad een flinke uitgave, schrijven de reviewers. “Maar daarvoor krijg je wel een camera die kwalitatief gezien aan de top staat en een leven lang meegaat. Bovendien kost de Leica Q uiteindelijk minder dan de helft van een Leica M met een losse 28mm lens.”
 • Dpreview.com: De Leica Q is volgens de reviewers van DPreview de meest betaalbare fullframe Leica camera van dit moment. Wat natuurlijk iets zegt over de andere Leica’s... De 24 megapixel sensor is volgens DPreview zeker goed, maar is niet ‘class-leading’. De vaste 28mm f/1.7 Summilux lens is wel ‘superb’. De Leica Q is prachtig gebouwd en werkt ook lekker snel. De Q is volgens deze reviewers “an excellent camera that you'll want to bring along for documenting the world around you.” Eindoordeel: 80% plus een Silver Award. Uiteraard wordt dit oordeel flink naar beneden getrokken door de zeer beperkte video-mogelijkheden en de hoge prijs, anders was het zeker een Gold Award geweest.
 • Ephotozine.com: De Leica Q is lekker snel, biedt excellente beeldkwaliteit en is ook uitstekend te bedienen. De prijs/kwaliteit-verhouding is gezien wat je allemaal krijgt redelijk te noemen. De Leica Q levert scherpe, gedetailleerde foto’s met schitterende kleuren. “The camera makes full-frame photography more accessible with a Leica lens, without the expense of having to buy a Leica M rangefinder and lens.” De camera heeft allerlei hulpmiddelen aan boord die het bedienen heel makkelijk maken voor beginners. En voor de professional “there are a number of external controls giving direct access to aperture, focus, and shutter controls. This makes it a joy to use the camera.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Stevehuffphoto.com: Fotograaf en Leica-fan Steve Huff heeft van z’n test-tijd met de Q genoten. “It felt nice (...), it looked nice and it shot like a dream.” Hij is lekker snel en een genot om vast te houden en te gebruiken. “It inspired me, gave me excitement to want to go out and shoot and that is one way I judge a camera. If it makes me WANT to go shoot with it, then it is a winner in all ways to me. The Leica Q does just that and if you have a spare $4250 and always have wanted a true Leica, the time is now as the Q has landed. You will get “better than M 240” quality with better color, more crispness and more pop. The lens is, after all, designed for the sensor and camera body. It’s a perfect match.”
 • Pocket-lint.com: Leica camera’s staan erom bekend dat ze ‘niet van deze wereld’ zijn, aldus de reviewer. En niet alleen omdat ze een no nonsense bouwkwaliteit hebben en extreem scherpe platen schieten. Nee: ook omdat ze een astronomisch prijskaartje hebben... En toch is de Leica Q een ongelofelijke camera. Het is volgens deze reviewer zeker de beste fullframe compactcamera met vaste lens die ooit is gemaakt.
  “That bold statement does need some context though: the Q hardly has similar competitors snapping at its heels, with only the Sony RX1 or, on a smaller sensor basis, the Fujifilm X100T in contention. But even within this small specialist circle the Leica Q is king because its capacity for exceptional imaging thanks to that super-sharp optic is unparalleled (ignoring the standard JPEG contrast settings anyway).”
  De Leica Q is allesbehalve een massa-product. “But whether you're a staunch Leica fan, or simply a photography fan, the Q is that rare Leica that will transcend users old and new thanks to its combination of classic and modern features. A rare yet wonderful thing indeed.”
 • Amateurphotographer.co.uk: De Leica Q is anders dan andere Leica’s. Hij voelt helemaal compleet. Alsof Leica heel goed naar de feedback heeft geluisterd die ze van vele professionele fotografen hebben gekregen. En daarna nagedacht heeft over: hoe kunnen we een digitale camera maken die perfect past bij wat digitale fotografen van nu nodig hebben. “It is worth remembering that Leica’s history has seen it create products that can make complex tasks simple – and that is exactly what the company has done here. The EVF, touchscreen and autofocus may all seem to be at odds with how we perceive Leica, but it is these features that make the camera a real pleasure to use.”
  Goedkoop is de Leica Q zeker niet te noemen. Maar voor een echte Leica valt het zeker nog mee. “Given how the camera performs I’m sure it will sell well – and to people who want to use it and not just look at it on a shelf or hang it round their neck like some kind of designer jewellery.” Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Ongelooflijk mooi. Degelijke professionele camera. Ideaal voor straatfotografie. Gebruik hem ook tijdens huwelijkshoots. Met name de stilte tijdens het drukken van de sluiterknop is geweldig. Waarom worden er nog spiegelreflexcamera's gebouwd?” Bekijk alle klantreviews >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Leica Q is een topper! Ik heb heel wat camera's in m'n bezit gehad, waaronder ook Leica's, maar dit is echt de beste! Wel heb ik de handgreep en polsriem er bij aangeschaft voor een betere grip en dat is aan te bevelen. Ook mijn vrouw, die fotografeert met een Leica Lux 4, heeft geen moeite met deze toch zwaardere camera.” Bekijk alle klantreviews >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Bijna 10 jaar geleden kocht ik een Leica X, en heb die quasi altijd bij de hand. De Leica Q is een gigantische stap vooruit op gebied van automatische scherpstelling (+ een snellere selectie voor manueel scherpstellen), bleef even simpel en intuïtief te bedienen, komt met video mogelijkheden, en staat kwalitatief nog een stap hoger... Vanaf nu reist de Leica Q overal met mij mee!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Na gebruik van de analoge Leica M6 en de digitale Leica M9, is dit de beste camera die ik ooit gehad heb.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Opvolger Leica Q2 op CameraNU.nl >>

Opvolger Leica Q2 op Cameraland.nl >>

Opvolger Leica Q2 op Kamera-express.nl >>

 

Leica Q compactcameraBelangrijkste kenmerken van de Leica Q

 • 24 megapixel fullframe CMOS sensor
 • Lichtsterke Leica 28mm Summilux lens
 • Met touchscreen en elektronische zoeker
 • Gericht op een absolute bouw- en beeldkwaliteit
 • Filmen in Full HD en fotograferen in RAW
 • Robuust en met een hoogwaardige afwerking
 • Diafragmaring en handmatige scherpstelring
 • Wifi en NFC voor draadloze mogelijkheden

Plussen en minnen van de Leica Q

 • Extreem goede beeldkwaliteit
 • Schitterend iconisch design, hoogwaardige materialen
 • Zeer stil en onopvallend bij straatfotografie
 • Geen zoomlens
 • Prijskaartje!

Opvolger Leica Q2 op CameraNU.nl >>

Opvolger Leica Q2 op Cameraland.nl >>

Opvolger Leica Q2 op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy