Leica D-Lux 8: premium compactcamera met microfourthirds sensor

Leica D-Lux 8: premium compactcamera met microfourthirds sensor

Goed nieuws: Leica gaat door met de ontwikkeling van z’n D-Lux premium compactcamera’s. De Leica D-Lux 8 is aangekondigd en komt 2 juli 2024 op de markt. Deze stijlvolle edelcompact heeft een joekel van een sensor, een heldere elektronische zoeker en een lichtsterke lens met een veelzijdig zoombereik. “Een ongelooflijk solide camera.” Alle belangrijke reviews zet ik straks weer voor je op een rij!

De feiten op een rij

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 21 megapixel / effectief: 17 megapixel | Objectief: 10.9-34mm f/1.7–2.8 / fullframe-equivalent: 24-75mm | Beelden per seconde: 11 | Beeldstabilisatie: ja | Video: 4K | Scherm: vast touchscreen | Gewicht body: 397gr) | Release datum: 2 juli 2024 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief vaste zoomlens: 1.590 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Leica D-Lux 8 op Cameranu.nl >>

Leica D-Lux 8 op Cameraland.nl >>

Leica D-Lux 8 op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Leica D-Lux 8

 • Hoge beeldkwaliteit: 21 megapixel microfourthirds CMOS-sensor
 • Lichtsterke lens: Leica DC Vario-Summilux 10.9-34mm f/1.7-2.8 ASPH
 • Uniek Leica-ontwerp: geïnspireerd op de Leica Q3
 • Heldere EVF: verbeterde OLED-zoeker
 • Scherp display: vernieuwd 3 inch TFT LCD-scherm

Compacte Leica-ervaring

Met de D-Lux 8 brengt Leica de typische Leica-ervaring naar een compactere en toegankelijkere vorm. Ter verbetering van het gebruikscomfort – en geïnspireerd door de Leica Q-serie – zijn de knoppen op de camera versimpeld en ergonomisch beter gepositioneerd.

Leica D-Lux 8Geavanceerde technologie en lens

De Leica D-Lux 8 is uitgerust met een microfourthirds CMOS-sensor met 21 megapixels op de teller. Hij heeft een lichtsterke lens: de Leica DC Vario-Summilux 10.9–34mm f/1.7–2.8 ASPH. Het ontwerp is intuïtief. Handig is de naadloze verbinding met de Leica FOTOS app. Daarnaast wordt standaard een compacte flitser meegeleverd.

Leica D-Lux 8 op Cameranu.nl >>

Leica D-Lux 8 op Cameraland.nl >>

Leica D-Lux 8 op Kamera-express.nl >>

Bijgewerkte specificaties en ontwerp

De D-Lux 8 is een vernieuwde versie van de populaire voorganger: de D-Lux 7. De D-Lux 8 leent de iconische stijl en het menusysteem van de professionele fullframe Leica Q3. De meeste specs van de D-Lux 8 zijn nog niet bekend.

Lens en sensor

De D-Lux 8 heeft nog dezelfde uitstekende zoomlens: de Leica 10.9-34mm (24-75 mm equivalent) f/1.7-2.8. Hij biedt een reeks uitsneden van de microfourthirds sensor met 21 megapixel. Omdat de lens niet de hele sensor gebruikt kun je maximaal 17MP-beelden krijgen.

Leica D-Lux 8Verbeterde schermen en connectiviteit

D-Lux 8 heeft een display met 1.84 miljoen pixels, met een hogere resolutie. Ook de zoeker is helderder en scherper en telt 2.36 miljoen pixels. De nieuwe camera beschikt ook over een USB-C-aansluiting waarmee je hem kunt opladen.

Ondersteuning voor DNG en accessoires

Veel specificaties van de D-Lux 8 zijn nog niet bekend. Wel is duidelijk dat dit het eerste model in de D-Lux-serie is dat DNG Raws opneemt. Ook wordt hij nu geleverd met een flitser. Ook zijn er nieuwe accessoires beschikbaar, waaronder een handgreep, draagriemen, polsbanden en leren beschermers in meerdere kleuren. Daardoor kun je de camera aan je eigen stijl aanpassen.

Waar blijft de Panasonic LX100 III?

Wat ik me al heel lang afvraag: waar blijft de Panasonic LX100 III? Tot nog toe was het namelijk zo dat Panasonic eerst op de markt kwam met een LX100-model, en Leica vervolgens een luxere uitvoering met dezelfde specs als de LX100 op de markt bracht in de D-Lux-serie, voor een flink hoger prijskaartje. Nu is er nog geen LX100 III die overeenkomt met het nieuwe Leica-model. Komt Panasonic binnenkort ook met een aankondiging?

Leica D-Lux 8 op Cameranu.nl >>

Leica D-Lux 8 op Cameraland.nl >>

Leica D-Lux 8 op Kamera-express.nl >>

Leica D-Lux 8Professionele reviewers over de Leica D-Lux 8

De Leica D-Lux 8: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, de camera is pas op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): “Makers die het beu zijn om een smartphone te gebruiken voor hun foto's, maar geen grote camera met verwisselbare lenzen willen meenemen, moeten de Leica D-Lux 8 serieus overwegen”, schrijft Jim in zijn review.
  Mooi is het veelzijdige zoombereik van de lens. En hij heeft een helder optiek, met een snel diafragma. Daarmee creëer je volgens Jim mooie achtergrondonscherpte, en je kunt ermee uit de voeten als het licht minder is. Ook mooi: de camera is klein genoeg is om in een zijvak te passen.
  En er gaat aantrekkingskracht vanuit omdat het een Leica is: je krijgt het legendarische ecosysteem van Leica erbij.
  Het vaste display achterop is een beperking en de beeldprocessor is wat gedateerd. Daarmee blijft hij ver achter bij de beste camera in deze categorie: de Fujifilm X100VI, die van Pcmag de Editors' Choice Award behoudt dankzij de eersteklas prime-lens, uitstekende bediening en meer geavanceerde foto- en videomogelijkheden. Maar bij beperkter budget is de D-Lux 8 natuurlijk een geschikt alternatief met als voordeel de veelzijdigere zoomlens.
  Kortom: “De compacte Leica D-Lux 8 combineert een behoorlijk grote sensor met een veelzijdige zoomlens. Maar de focus en videotechnologie van de camera voelen gedateerd aan.” Eindoordeel: Good met 3.5 van de 5 sterren.
 • Petapixel.com (Jeremy Gray, first impressions): Jeremy vindt het teleurstellend om dezelfde sensor- en lenscombinatie te zien in de nieuwe Leica D-Lux 8. Let wel: we zitten bijna zes jaar nadat de D-Lux 7 in de winkelschappen lag. Jeremy: “Die camera is echter moeilijk te vinden en de markt voor premium compactcamera’s bloeit. Het is bijvoorbeeld moeilijk voor fotografen om de Fujifilm X100VI en Ricoh GR III in handen te krijgen omdat ze zo populair zijn, dus misschien vond Leica dat de tijd rijp was om z’n focus te hernieuwen op de markt voor sub-fullframe compactcamera's. Een slimme zet.”
  Mooi is dat de D-Lux 8 compatibel is met de Leica Fotos app en de moderne Leica-stijl heeft. “Dus hij heeft zeker nieuwe aspecten, ook al zijn de interne componenten niet hypermodern.”
  Ben je op zoek naar Leica-kwaliteit en ‘Leica-gevoel’ in een alles-in-één camera? Dan is er natuurlijk ook de uitstekende fullframe Leica Q3. Maar die kost – hou je vast – 6.000 euro. Jeremy: “De D-Lux 8 biedt zeker het uiterlijk van de Q3, zij het met een veel vriendelijker prijskaartje. De sensor en lens, hoewel oud en niet geheel uniek voor Leica – hallo, Panasonic LX100 II – zullen solide allround prestaties leveren, vooral bij goed licht.”
 • Thephoblographer.com (Chris Gampat, full review): Nee, de Leica D-Lux 8 is echt geen Fujifilm-camera, schrijft Chris. En hij voelt ook niet helemaal als een Leica. “Maar toch: de Leica D-LUX 8 is over het algemeen een ongelooflijk solide camera. Belangrijker nog: het is de meest veelzijdige en handigste compactcamera die momenteel op de markt verkrijgbaar is.”
  Vergelijk je hem met de Ricoh GR-serie, dan valt op dat die een gebrekkige autofocus heeft. De Leica D-LUX 8 heeft ook een veel groter uithoudingsvermogen. “Hij is niet zo mooi als de X100Vi, maar in werkelijkheid zul je je realiseren dat het er niet toe doet. Wat een camera speciaal maakt, is veel meer de manier waarop je hem gebruikt.”
  De Leica D-LUX 8 valt op door z’n zeer compacte formaat: hij past in een zak. “Hij heeft ook een microfourthirds-sensor. Het is weliswaar een oude sensor, maar hij wordt aangedreven door een nieuwere processor. Bovendien heeft hij een zoomlens, zodat je scènes anders kunt samenstellen en gebruiken op een manier die andere compactcamera's je niet toestaan. De levensduur van de batterij is ook absoluut ongelooflijk.”
  Maar in veel opzichten voelt dit als een camera die jaren geleden op de markt had moeten komen, schrijft Chris. “Leica integreert momenteel Leica-looks in veel van hun camera's. De D-Lux 8 is een soort microfourthirds-versie van de Leica SL2s. Dit betekent niet dat het een slechte camera is; het is inderdaad de enige microfourthirds-camera met ingebouwde bladsluiter. Dat geeft je veel mogelijkheden met flits.” Eindoordeel: 3 van de 5 sterren.
 • Bobby Tonelli (video-preview): Tony heeft de gloednieuwe Leica D-Lux 8 al in handen gekregen. Hij staat volgens hem alvast bekend als de ‘Baby Q’. Hij vraagt zich in deze video-preview af: “Hoe vergelijkbaar en hoe verschillend is deze camera met de Leica D-Lux 7? Kun je beter deze camera kopen dan de Ricoh GRIII en Fujifilm X100VI?”
  Benieuwd naar deze video-preview? Bekijk hem onderaan deze pagina.

Leica D-Lux 8 op Cameranu.nl >>

Leica D-Lux 8 op Cameraland.nl >>

Leica D-Lux 8 op Kamera-express.nl >>

 

Leica D-Lux 8Belangrijkste kenmerken van de Leica D-Lux 8

 • Hoge beeldkwaliteit: 21 megapixel microfourthirds CMOS-sensor
 • Lichtsterke lens: Leica DC Vario-Summilux 10.9-34mm f/1.7-2.8 ASPH
 • Uniek Leica-ontwerp: geïnspireerd op de Leica Q3
 • Heldere EVF: verbeterde OLED-zoeker
 • Fraaie video: vloeiende opnames in 4K-kwaliteit vol details
 • Scherp display: vernieuwd 3 inch TFT LCD-scherm
 • Handig: inclusief compacte flitser
 • Handige app: naadloze verbinding met Leica FOTO-app

Leica D-Lux 8 op Cameranu.nl >>

Leica D-Lux 8 op Cameraland.nl >>

Leica D-Lux 8 op Kamera-express.nl >>

 

Bobby Tonelli: YouTube-preview van de Leica D-Lux 8

Bekijk een mooie YouTube-preview van de Leica D-Lux 8 door Bobby Tonelli (3:36 minuten). Tony heeft de gloednieuwe Leica D-Lux 8 al in handen gekregen. Hij staat volgens hem alvast bekend als de ‘Baby Q’. “Hoe vergelijkbaar en hoe verschillend is deze met de Leica D-Lux 7? Kun je beter deze camera kopen dan de Ricoh GRIII en Fujifilm X100VI?” Je vindt het uit in onderstaande video!

Leica D-Lux 8 op Cameranu.nl >>

Leica D-Lux 8 op Cameraland.nl >>

Leica D-Lux 8 op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy