Leica C-Lux: stijlvolle travelzoom met 1 inch sensor

In de C-Lux travelzoomcamera brengt Leica snelheid, intuïtieve bediening en stijlvol design samen. Het Leica-objectief heeft 15x optische zoom: van 24 tot 360mm. Aan boord is een grote 1 inch sensor. Lekker snel is hij ook: 10 beelden per seconde. “Volwassen en veelzijdig”, kopt Zoom.nl en deelt de Diamant Award uit. Alle belangrijke reviews!

Leica C-LuxSensor: 1 inch | Resolutie: 20 megapixel | Objectief: 24-360mm f/3.3-6.4 (fullframe-equivalent) | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Scherm: touchscreen, niet kantelbaar | Gewicht body: 340gr | Release datum: juli 2018 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs: 995 euro op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Travelzooms: zeer populair

Met de nieuwe Leica C-Lux doet Leica mee op de zeer populaire markt van de travelzooms met een 1 inch sensor. Panasonic heeft vorige jaren met z’n geweldige TZ100 laten zien dat compactcamera’s met een grote sensor en een lang brandpuntbereik erg in trek zijn. Vooral voor wie op reis een lichte en compacte camera wil met uitstekende beeldkwaliteit.

Leica C-Lux op CameraNU.nl >>

Leica C-Lux op Kamera-express.nl >>

Leica C-LuxGroot zoombereik: 24-360mm

In 2018 doet Panasonic daar nog een schepje bovenop met z’n gloednieuwe Panasonic TZ200. En ook Sony doet een duit in het zakje met z’n nieuwe Sony RX100 Mark VI. Heeft de Sony een beperkter bereik van 24-200mm, de Panasonic en de Leica reiken een stuk verder: 24-360mm.

Mijn review van de Sony RX100 Mark VI >>

Mijn review van de Panasonic TZ200 >>

Sony: lichtsterker

Alles heeft z’n prijs: de Sony heeft weer een lichtsterkere lens, waardoor hij beter schiet in schemerige omstandigheden. En bijvoorbeeld ook een mooiere bokeh heeft: de achtergrondonscherpte bijvoorbeeld bij portretten.

Leica C-LuxBuitengewoon stijlvol

De Leica C-Lux heeft ook een prijs: hij is liefst 200 euro duurder dan de Panasonic TZ200, met vergelijkbare specs. Alleen: de C-Lux ziet er wel buitengewoon stijlvol uit, een echte ‘eye catcher’. En heeft natuurlijk de begerenswaardige rode Leica-stip.

Looks and Brains

Wie niet om uiterlijk geeft: bespaar 200 euro en koop de Panasonic TZ200, die er trouwens ook best mooi uitziet. Maar voor wie de blits wil maken op reis (of gewoon in de stad): de Leica C-Lux heeft de ‘looks’ waarmee je opvalt. Daarnaast heeft hij gelukkig ook volop ‘brains’: hij zit volgestouwd met prachtige specs.

15x optische zoom

Als eerste valt natuurlijk de lens op. Het is de Leica DC Vario-Elmar 8.8-132mm f/3.3-6.4 ASPH. Met een prachtig groot zoombereik van omgerekend naar fullframe: 24mm groothoek tot 360mm supertele. Dat is een 15-voudige zoomlens.

Landschappen, vogels & macro’s

Daar kun je mooie landschappen mee schieten. Maar ook dat verre zeilbootje op de kabbelende oceaan, dat schuwe hert, of dat bijzondere vogeltje. Bedenk ook dat compactcamera’s iets kunnen wat de meeste systeemcamera’s of spiegelreflexen niet kunnen: macrofoto’s maken met één en dezelfde lens.

Leica C-LuxUitstekende EVF

Net als de Sony en Panasonic is ook de Leica uitgerust met een uitstekende elektronische zoeker (EVF) met hoge resolutie (2.33 megapixels). Onmisbaar als je bij fel zonlicht wilt fotograferen.

Uitstekend touchscreen + 4K-video

Achterop zit een al even goed touchscreen, waarmee je instellingen kunt doen, maar ook, met een tik op het scherm, een foto kunt nemen. Of een prachtige video natuurlijk, want de C-Lux schiet natuurlijk in 4K: tot 100Mbps met een tijdslimiet van 15 minuten.

Razendsnelle camera

Snel is de Leica C-Lux ook al. Hij schiet 10 beelden per seconde. Al even snel is de autofocus: hij stelt dankzij z’n 49 meetpunten razendsnel scherp. Zo mis je nooit meer het perfecte plaatje. Met de functie ‘scènestanden’ helpt de Leica je bij het fotograferen van landschappen, portretten of nachtelijke taferelen.

You are connected...

De Leica C-Lux heeft alle connectiviteit die je vandaag de dag verwacht. Dankzij Wifi en Bluetooth deel je gemakkelijk jouw foto's en 4K video's. Eén druk op de knop is voldoende. De ‘Leica C-Lux’ app die je hiervoor nodig hebt is natuurlijk gratis.

Retrolook cameratassen

De Leica C-Lux is vanaf half juli 2018 te koop. De stijlvolle travelzoom is verkrijgbaar in 2 kleuren: Light Gold en Midnight Blue. Leica zou Leica niet zijn als er niet een hele reeks stijlvolle accessoires te koop is: retrolook cameratassen en straps.

Leica C-Lux op CameraNU.nl >>

Leica C-Lux op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Wat vinden professionele reviewers van de Leica C-Lux

De Leica C-Lux: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 

Leica C-LuxZoom.nl over de Leica C-Lux

Fototijdschrift Zoom.nl heeft een mooie review over de Leica C-Lux in het oktobernummer 2018. Daaruit blijken twee dingen: 1. de C-Lux is gewoon een Panasonic TZ200, maar dan in een luxer, stijlvoller jasje; en 2. de C-Lux is dus ook een verdomd goede travelzoom.

Onderhuids is het een TZ200

Die luxere uitstraling kleeft zal veel mensen over de streep trekken: je wilt op reis toch ook lekker voor de dag komen. En die begerenswaardige rode stip prijkt ook al op de voorkant. Maar “onderhuids is de C-Lux feitelijk een Panasonic TZ200. Als je beide camera's naast elkaar zet, zijn ze dan ook ongeveer even groot, al hebben de proporties hier en daar net andere verhoudingen. De aanwezige knoppen zitten wel allemaal op dezelfde plaats.”

Fijne sensor, mooie lens

Maar waar het natuurlijk werkelijk om gaat is: hoe goed is de Leica C-Lux? En dat zit helemaal snor. Een fijne 1 inch sensor in de eerste plaats. En een prachtige lens op de tweede plaats. En als we toch plaatsen aan het uitdelen zijn: ook de zoeker, de ingebouwde flitser en functies als 4K Photo en Post Focus verdienen vermelding. Met de 4K-video schiet je 30 beelden per seconde. En de slo-mo is leuk.

Indrukwekkende beeldkwaliteit

Sensor en lens zorgen voor “indrukwekkende” beeldkwaliteit. “Kleuren, tekening en scherpte zijn allemaal dik in orde, en ook het dynamisch bereik valt niet tegen. Dat is natuurlijk te danken aan de relatief grote sensor. Ook de lens is van goede kwaliteit, waarbij opvalt dat deze ook in de uiterste telestand nog contrastrijke en scherpe beelden levert, mede dankzij de ingebouwde vijfassige beeldstabilisatie.”

Gebruiksvriendelijk

Fijn in het gebruik is hij ook al. Via het soepel werkende touchscreen kun je veel zaken eenvoudig instellen. De knoppen zijn wel wat klein, maar er zijn ontzettend veel functies en te personaliseren instellingen. Een gebruiksvriendelijke camera dus.

Volwassen camera: Diamant Award

Kortom: met z’n grote sensor, veelzijdige zoombereik en de vele goed uitgewerkte innovatieve functies is de C-Lux een volwassen camera. “Dat het een Leica betreft, is te zien aan het mooie design, de afwerking en de grote lijn fraaie accessoires.” Het prijskaartje is navenant: hij is een stuk duurder dan de Panasonic-tweelingbroer. Hij krijgt een even hoog cijfer als de TZ200: een 8.0 en de begerenswaardige Diamant Award.

Leica C-Lux op CameraNU.nl >>

Leica C-Lux op Kamera-express.nl >>

 

Andere (professionele) reviewers over de Leica C-Lux

Hieronder vind je de belangrijkste andere (professionele) reviews van de Leica C-Lux.

 • Klantreview op CameraNU.nl: “Fotografeert vrij vlot met tal van verschillende instellingen, eens men met het toestelletje geoefend heeft. Een goede verre zoomlens met mooie belichting. De flits werkt prima als invulflits. Vervult meer dan onze verwachting.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Ephotozine.com: De Leica C-Lux is een stijlvolle camera met enorm veel features in een compacte body. Hij heeft een 20 megapixel 1 inch sensor en 15x optische zoom, en is veel kleiner en lichter dan een bridge-camera. Net als de Panasonic TZ200 biedt hij veel mogelijkheden, zoals een zeer snelle burst, fotograferen in raw, creatieve effecten, een 3 inch touchscreen, een elektronische zoeker, 4K-video én 4K-photo.
  De beeldkwaliteit is zeer goed, met een goede ruisprestatie als de lichtomstandigheden minder goed zijn. De beelden zijn zeer vergelijkbaar met die van de Panasonic TZ200, de travelzoomcamera waarop deze Leica C-Lux gebaseerd is. Dat is geen grote verrassing, ze hebben immers dezelfde sensor en lens. Dus wil je geld besparen: kijk dan zeker ook naar de TZ200.
  Wil je een nog hogere beeldkwaliteit, dan kom je al snel uit bij de Sony RX100 VI. Maar dan heb je wel minder zoombereik en hij is ook een stuk duurder. Eindoordeel voor de Leica C-Lux: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Fotograaf Jonathan Slack: Jonathan is een fotograaf die met allerlei soorten camera’s z’n prachtige (reis)foto’s schiet. Van de zeer dure fullframe Leica M10 en Leica SL, tot de systeemcamera’s van Fujifilm, Olympus en Panasonic. Maar ook met de nieuwe Leica C-lux weet hij van wanten. Hij heeft schitterende, kleurrijke en ragscherpe foto’s op z’n website gezet. Plus een uitgebreide review, zeer lezenswaardig.
  Zijn conclusie: de sensortechnologie is sinds de laatste C-camera in 2013 met enorme sprongen vooruitgegaan. En ook de autofocussystemen en de lenstechnologieën zijn dramatisch verbeterd. En dus is de Leca C-lux opeens een hele serieuze camera.
  Op z’n reis naar Kreta had hij een hele tas met dure camera’s en lenzen bij zich. Hij verwachtte maar een paar foto’s te maken met de C-lux. Hij schoot zo’n 1500 foto’s. Uiteindelijk zo’n 1400 met de nieuwe C-lux. “Most of the time I was carrying a couple of kg of equipment which I simply didn't use!”
  Sommige beelden zouden betere geweest zijn als hij ze met z’n Leica M10 had geschoten. Tegelijk had hij vele schitterende foto’s gemist als hij de C-lux niet bij zich had gehad, met z’n uitstekende autofocus en beeldstabilisatie, plus het fantastische bereik van 24-360mm. Dus vraagt hij zich af: wat is nou eigenlijk de beste camera om bij je te hebben?
  Misschien is de C-lux voor Leica niet een enorme stap voorwaarts. “But like most great products it seems to be more than the sum of its parts. I would predict that it'll find a lot of friends amongst street photographers who zone focus with small apertures, and it really does seem to be a great travel camera if you want to travel light.”
 • Pcmag.com: De Leica C-Lux biedt geen technische voordelen boven de Panasonic TZ200, maar hij is een stuk knapper. Of dat de veel hogere prijs waard is, is natuurlijk aan jou. Het is een goede reiscamera dankzij z’n zoombereik en z’n sensor.
  Maar de reviewer raadt nog sterker de Sony RX100 VI aan voor wie een pocketcamera zoekt met een groot zoombereik en een 1 inch sensor. Hij is nog duurder dan de Leica. En hoewel hij niet zal worden nagefloten vanwege z’n lekkere uiterlijk, heeft de Sony wel een Zeiss-lens aan boord. Eindoordeel voor de C-Lux: Goed met 3.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com: Een dure camera is het wel. Je kunt voor dit bedrag ook een prima systeemcamera kopen, of een spiegelreflex uit de middenklasse. Maar hallo, dit is wel een echte Leica. En zo bekeken is het eigenlijk helemaal geen dure camera. Leica’s kosten nu eenmaal wat.
  Hij lijkt trouwens wel erg op de Panasonic TZ200, die een stuk goedkoper is. Toch zijn er zeker wel verschillen die ertoe doen. Zoals de grip. En het prachtige Leica ontwerp. En natuurlijk: de felbegeerde rode stip van Leica... Of dat genoeg is om voor de C-lux te kiezen is subjectief.
  Verder is het een uitstekende camera, en zeker in de klasse van de travelzooms een topper. Hij is compact, past in je zak en je kunt er landschapsfoto’s én supertelefoto’s mee maken. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Shutterbug.com: Een veelzijdige, flexibele camera waar iedereen mee overweg kan. Tegelijk is het ook een geavanceerde camera. Ook als je alles zelf wilt instellen kom je bij deze camera volledig aan je trekken.
  Toch zijn er minpunten. Hij is een beetje zwaar en ook duur. Het gewicht is misschien vergelijkbaar met de direct concurrentie, maar de Sony RX100-serie is lichter. Maar die heeft dan weer een veel korter zoombereik. Aan de andere kant zullen er fotografen zijn die juist het wat steviger gewicht zullen waarderen. Hij is zo’n 50% duurder dan de vergelijkbare Panasonic TZ200. Maar aan de andere kant is er één aspect waar je geen prijskaartje op kunt plakken: de trots om een echte Leica te bezitten. “It’s a Leica, and for nearly 100 years, Leica has been the camera brand that has a magical currency all its own.”

Leica C-Lux op CameraNU.nl >>

Leica C-Lux op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Leica C-Lux

 • Prachtig zoombereik: 24-360mm (fullframe)
 • Grote 1 inch sensor met 20 megapixels
 • Uitstekend touchscreen
 • Heldere, contrastrijke elektronische zoeker
 • Stijlvol design
 • Past (nog net) in een broekzak
 • Schiet 4K-video
 • In 2 prachtige kleuren: Light Gold en Midnight Blue

Leica C-Lux op CameraNU.nl >>

Leica C-Lux op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy