iPhone 15 Pro: nóg (een beetje) beter

Elk jaar een nieuwe iPhone uitbrengen is leuk, maar de technologie schrijdt niet zo hard voort als de marketeers ons willen doen geloven. OK, de iPhone 15 Pro is weer beter dan z’n voorganger, maar het is slechts een klein sprongetje. Z’n voorganger was al de beste smartphone op de markt, dus die status verlengt de Pro 15 (waarschijnlijk) weer met een jaartje. “Genoeg redenen om je partner te overtuigen dat je er toch écht één nodig hebt.” Alle belangrijke reviews!

iPhone 15 ProCamera: 3 lenzen met 6x optische zoom | Resolutie: 48 megapixel | Sensor: 0.5 inch | Video: 4K @ 60fps | Scherm: Super Retina XDR-display met ProMotion | Verversingssnelheid: 120fps | Schermdiagonaal: 6.1 inch | Processor: A17 Bionic-chip | Intern werkgeheugen: 8 GB | Accu: tot 23 uur video afspelen | Waterbestendigheid: IP68-norm2 | Gewicht: 187gr | Release datum: september 2023 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs (512 GB): 1.660 euro op Bol.com en op Coolblue.nl en op Amazon.nl

iPhone 15 Pro op Bol.com >>

iPhone 15 Pro op Coolblue.nl >>

iPhone 15 Pro op Amazon.nl >>

Highlights van de iPhone 15 Pro

 • Scherp kijken: 6,1 inch Super Retina XDR-display 2 met ProMotion
 • Super video’s: filmmodus nu in 4K Dolby Vision tot 30 bps
 • Lange adem: batterij voor een hele dag en tot 23 uur video afspelen
 • Razendsnel en krachtig: nieuwe A17 Bionic smartphone-chip én supersnel 5G voor mobiele data
 • Instelbare actieknop: sprint direct naar je favoriete feature

iPhone 15 ProNiet wereldschokkend

Zoals gezegd: de iPhone 15 Pro brengt geen wereldschokkende verbeteringen van de voorganger. Heb je die al in huis, dan is er waarschijnlijk geen reden om te upgraden. Heb je een oudere iPhone, dan zal deze nieuwe loot aan de stam je wel heel blij maken.

Fraaie vormgeving, sterk glas

De lichtere behuizing met een sterke en luxueuze titanium rand trekt direct de aandacht. De achterkant is van getextureerd matglas. De voorkant is voorzien van Ceramic Shield, dat sterker is dan welk smartphone-glas ook. En je iPhone is natuurlijk spat-, water- en stofbestendig.

iPhone 15 Pro op Bol.com >>

iPhone 15 Pro op Coolblue.nl >>

iPhone 15 Pro op Amazon.nl >>

iPhone 15 ProNieuwigheden

Ten opzichte van de topklasse voorganger zijn er leuke kleine nieuwigheden. Zoals een nieuwe Actieknop, een USB-C-poort in plaats van Lightning, en verbeterde beeldverwerking met nóg scherpere beelden als gevolg.

Helder scherm, prachtige kleuren

Het scherm van de iPhone 15 Pro – 6,1 inch Super Retina XDR-display 2 met ProMotion – is lekker fel met een uitstekende kleurafstelling. De refresh-rate kun je opvoeren tot liefst 120 Hz voor waanzinnige graphics. Dynamic Island brengt meldingen en live-activiteiten in beeld. En op het ‘always on’-display is het toegangsscherm altijd te zien, dus je hoeft er niet eens op te tikken om helemaal bij te blijven.

Superkrachtig, supervloeiend

Dankzij de grensverleggende A17 Pro-chip haal je een superkrachtige iPhone is huis. De gedetailleerde, supervloeiende graphics zijn oogverblindend. Je speelt je favoriete 3D games zonder haperingen en bewerkt razendsnel zware bestanden, zoals je zelfgemaakte video's. Je raast door veeleisende workloads en runt probleemloos al je zakelijke apps.

Mooiere foto’s dan ooit

Met Apple iPhone 15 Pro maak je ook mooiere foto’s dan ooit. Op de achterkant vind je een camera met een standaard-, groothoek- en telelens. Daar maak je altijd scherpe foto's en video's mee, ook bij weinig licht dankzij de nachtmodus. Met de telelens zoom je tot 3 keer in zonder kwaliteitsverlies.

Klaar voor actie

Helemaal nieuw is de handige actieknop aan de zijkant, die je zelf een functie kunt geven. Met de actieknop ga je direct naar je favoriete feature. Zet bijvoorbeeld ‘Geluid uit’, Camera, Dictafoon of Opdrachten onder de actieknop en met één simpele druk op die knop schakel je die functie in.

USB-C-aansluiting

De batterij van iPhone 15 Pro gaat bij gemiddeld gebruik een hele dag mee. Fijn is ook dat deze iPhone voor het eerst een USB-C-aansluiting heeft, waardoor alle standaardkabeltjes gewoon passen. Dat heeft natuurlijk ook een keerzijde: je oude accessoires met een Lightning-aansluiting passen juist niet meer.

iPhone 15 Pro op Bol.com >>

iPhone 15 Pro op Coolblue.nl >>

iPhone 15 Pro op Amazon.nl >>

iPhone 15 ProProfessionele reviewers over de iPhone 15 Pro

De iPhone 15 Pro: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Tweakers.net (Friso Weijers en Donovan Kerssenberg, full review): Tweakers bespreekt zowel de iPhone 15 Pro als de iPhone 15 Pro Max in één review, en dat is handig voor de keuze tussen beide modellen. Als eerste valt de nieuwe vormgeving op. Beide modellen zijn een stuk lichter dan de voorgangers en tegelijk voorzien van een luxueuze titanium rand. Ze liggen lekker in de hand.
  Het scherm is qua specs niet veranderd, maar is “nog steeds een van de felste smartphoneschermen die er zijn”. Mooi is de betere kleurweergave. Ze hebben de snelste smartphonechip van dit moment – de nieuwe A17- en de toestellen hebben ook meer werkgeheugen dan de oude modellen. Handig is de USB-C-poort, waardoor je externe opslag kunt aansluiten. De oplaadsnelheid is en blijft traag.
  De iPhone 15 Pro Max heeft een vernieuwing die aan de Pro voorbijgaat: de nieuwe 5x telecamera met zijn innovatieve tetraprisma. De reviewers: “Dat is best jammer, want als gebruiker van de gewone iPhone 15 Pro, uitgerust met dezelfde camera van vorig jaar, zit je een beetje op de tweede rang.” Wel hebben beide toestellen verbeterde beeldverwerking aan boord, waardoor foto's scherper zijn met soms wat betere belichting. De accuduur van de Max steekt erbovenuit, die van de Pro is gemiddeld.
  De update is al met al minder spannend dan je zou verwachten, concluderen de reviewers. Maar de voorgangers waren natuurlijk al erg goed. Heb je die in huis, dan ligt een upgrade volgens hen niet voor de hand, zeker gezien het hoge prijskaartje. Voor wie tussen beide toestellen wil kiezen: de Max bevat de meeste vernieuwing en is de beste van de twee toestellen. Die krijgt van Tweakers de Ultimate-award.
 • Techradar.com (Bram Lodewijks, full review): De iPhone 15 Pro is volgens Bram een uitstekende smartphone dankzij nieuwe materialen, een comfortabeler ontwerp, de USB-C-aansluiting, de geweldige Actieknop en een enorm krachtige chipset. “Dit jaar moet hij weliswaar onderdoen voor de iPhone 15 Pro Max, aangezien die 5x optisch kan inzoomen terwijl de iPhone 15 Pro dezelfde 3x optische zoom van de voorbije jaren behoudt.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Icreatemagazine.nl (Ward Edema, full review): Volgens Ward is de iPhone 15 Pro (Max) voor de meesten vooral een hebbeding ten opzichte van de normale iPhone 15. “Maar de verbeterde camera en toevoeging van usb-c zijn wel echt functies waar professionele gebruikers blij van worden.” Ook het design is weer prachtig. Bovendien heeft hij een nieuwe, supersnelle chip en een handige actieknop. Al met al volgens Ward “genoeg redenen om je partner te overtuigen dat je er toch écht een nodig hebt”. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • iPhone 15 ProCnet.com (Patrick Holland, full review): De recensent is zeer enthousiast over de iPhone 15. “Uiteindelijk ben ik onder de indruk van de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max. Ik raad beide aan voor iedereen die vanaf een 12 Pro, 12 Pro Max of ouder komt.” Zeker als je van een iPhone 12 of ouder overstapt. Functies als het Dynamic Island, de usb-c-poort en het vernieuwde design maken de iPhone 15 een grote stap in vergelijking met oudere modellen.
  Wie wil kiezen tussen de 15 Pro en de 15 Pro Max zal zich volgens Patrick laten overtuigen door de 5x telefoto op de Pro Max. “Maar als je niet veel ingezoomde foto's maakt, kun je het beste bij het kleinere Pro-formaat blijven.”
 • Amateurphotographer.com (Amy Davies, full review): Vanuit fotografisch oogpunt is de iPhone 15 Pro volgens Amy de beste iPhone die Apple ooit heeft gemaakt. “Maar bezit je de iPhone 14 Pro, dan zijn de verbeteringen relatief marginaal, en in sommige gevallen waarschijnlijk niet significant genoeg om de aanschaf van een gloednieuwe, erg dure telefoon te rechtvaardigen.”
  De beeldkwaliteit is vrijwel hetzelfde als die van de iPhone 14 Pro. “Hoewel dat betekent dat het heel goed is, uitstekend zelfs, is het onwaarschijnlijk dat je het zult zien als je een enorme sprong in kwaliteit verwacht door te upgraden naar de iPhone 15 Pro.”
  De meeste verbeteringen komen zitten in de bruikbaarheid, schrijft Amy. Zoals de automatische portretmodus, de extra 1x lensopties en hardwarewijzigingen zoals de nieuwe actieknop en de toevoeging van een USB-C-poort om op te laden. “Of je bereid bent een nieuwe telefoon te kopen om deze verbeteringen te krijgen, hangt af van je persoonlijke smaak en budget.” Heb je een ouder model, dan zijn de verschillen in beeldkwaliteit duidelijker.
  Kun je vanuit fotografisch oogpunt beter de iPhone 15 Pro Max aanschaffen? Alleen als je hunkert naar meer telebereik. “Het kleinere scherm en de verstandige zoom zijn zo ongeveer de perfecte balans. Maar dat is mijn persoonlijke voorkeur.”
  Volgens Amie blijft de Samsung S23 Ultra de beste smartphone voor fotografen, maar de iPhones komen op een goede tweede plaats. “Al met al uitstekende apparaten. De iPhone 15 Pro komt op onze lijst met de beste smartphones voor fotografen terecht.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Theguardian.com (Samuel Gibbs, full review): Voor het eerst in een paar jaar moeten kopers van de beste smartphones van Apple een moeilijkere beslissing nemen over hun volgende upgrade, schrijft Samuel in zijn review. “De iPhone 15 Pro is met enige marge de beste kleinere telefoon op de markt, maar heeft niet langer de beste camera op een iPhone.”
  Qua hardware is het meeste hetzelfde gebleven. Maar de Pro 15 mist nu de 5x optische zoom, waardoor de 15 Pro Max die die camera wel heeft, een zinvollere upgrade is geworden. Toch is de kleinere 15 Pro volgens Samuel nog steeds een aanzienlijke verbetering ten opzichte van eerdere iPhone Pro's. Hij is nu merkbaar lichter, heeft de voordelen van USB-C plus de handige actieknop.
  De batterijduur van de 15 Pro is iets korter dan die van de Max, maar het kleinere, lichtere en comfortabelere ontwerp zal meer mensen aanspreken. Ook is hij een stuk voordeliger. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • iPhone 15 ProIculture.nl (Gonny van der Zwaag, full review): De iPhone 15 Pro is volgens Gonny “jouw keuze als je een krachtig toptoestel wil hebben, dat je nog gemakkelijk in één hand kunt vasthouden”. De titanium behuizing ziet er mooi uit en is lichter dan de voorganger.
  Extra op het Pro-model ten opzichte van de standaard iPhone 15 zijn onder meer de nieuwe actieknop en typische pro-eigenschappen zoals ProMotion en always-on. Dus met de iPhone 15 Pro krijg je volgens Gonny toch echt meer. De actienkop is een mooie extra, maar Gonny had liever gezien dat je er meer functies aan kunt koppelen.
  De iPhone 15 Pro is van de nieuwe serie de beste keuze. De €250 extra voor de extra zoom van de iPhone 15 Pro Max zou zij niet aanraden, want het grotere formaat maakt niet iedereen blij.
  De iPhone 15 Pro bevat volgens Gonny meer verbeteringen dan je op het eerste gezicht ziet, terwijl je er wel ongemerkt van profiteert. “Al die kleine dingen zorgen wel voor een fantastische gebruikerservaring, met hard- en software die moeiteloos met elkaar samenwerkt.”
 • iPhone 15 ProWired.com (Julian Chokkattu, full review): Net als Tweakers reviewt Wired de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max in één bespreking. En de onderkop maakt al duidelijk waar de voorkeur van Julian ligt: “If you're choosing between Apple's two premier handsets, we say go big or go home.”
  Waar Julian blij van wordt bij beide modellen is de USB-C-aansluiting, en het gebruik van titanium dat zorgt voor een lichtere telefoon. Ook de nieuw toegevoegde actieknop is handig. De camera’s zijn natuurlijk geweldig, waarbij de Max pronkt met de 5X zoom. Ook heeft de Max de langste batterijduur van bijna twee dagen.
  Minder blij wordt Julian van de kleinere iPhone 15 Pro. Die voelt zich volgens hem verwaarloosd. Ook jammer is dat de toestellen niet sneller opladen dan de voorgangers en dat de meegeleverde kabel ondersteunt geen USB 3-datasnelheden ondersteunt. Eindoordeel: 80/100.
 • Ign.com (Jaron Schneider, full review): De iPhone 15 Pro en Pro Max hebben volgens Jaron meer te bieden dan hun vergelijkbare uiterlijk doet vermoeden. “Nog meer camerafuncties op professioneel niveau, serieuze gamingkracht en de al lang verwachte vrijheid van de eigen Lightning-kabels maken dit een aanzienlijke upgrade ten opzichte van de telefoon van vorig jaar.” Eindoordeel: 90/100.
 • Theverge.com (Allison Johnson, full review): Mooie upgrades aan de iPhone 15 Pro zijn volgens Allison vooral de USB-C-aansluiting en de vele opties voor de actieknop. Ook zijn er een aantal betekenisvolle verbeteringen aan de camera en is het toestel lichter en prettiger om vast te houden en te gebruiken.
  Minder fijn is dat de 5x telefoto-camera die je wel op de Max aantreft, ontbreekt op de iPhone 15 Pro. Ook ondersteunt de meegeleverde USB-C-kabel geen hoge gegevensoverdrachtsnelheden. Eindoordeel: 80/100. Overigens scoort de Max in dit review precies hetzelfde.
 • Tweakers (Jelle, video-review): Jelle van Tweakers laat in een mooie video-review zien welke van de iPhone 15-serie het beste uit de uitgebreide test van Tweakers komt. “Is de duurste iPhone 15 Pro Max ook echt de beste koop? Of is dat misschien toch een 'reguliere' iPhone 15.”
  Benieuwd? Je vindt deze video-review onderaan deze pagina.

iPhone 15 Pro op Bol.com >>

iPhone 15 Pro op Coolblue.nl >>

iPhone 15 Pro op Amazon.nl >>

 

iPhone 15 ProBelangrijkste kenmerken van de iPhone 15 Pro

 • Scherp kijken: 6,1 inch Super Retina XDR-display 2 met ProMotion
 • Dynamic Island: een magische manier om je iPhone te gebruiken
 • Extreme beeldkwaliteit: 48 megapixel hoofdcamera voor tot 4x hogere resolutie
 • Super video’s: filmmodus nu in 4K Dolby Vision tot 30 bps
 • Actiemodus: vloeiende en stabiele handheld video’s
 • Veiligheid voorop: Crashdetectie schakelt hulp in wanneer jij dat niet kunt
 • Lange adem: batterij voor een hele dag en tot 23 uur video afspelen
 • Razendsnel en krachtig: nieuwe A17 Bionic smartphone-chip én supersnel 5G voor mobiele data
 • Robuust gebouwd: toonaangevend stevig en waterbestendig design met Ceramic Shield
 • Instelbare actieknop: sprint direct naar je favoriete feature

iPhone 15 Pro op Bol.com >>

iPhone 15 Pro op Coolblue.nl >>

iPhone 15 Pro op Amazon.nl >>

 

Tweakers: mooie YouTube-review van de iPhone 15-serie

Bekijk een mooie YouTube-review van de iPhone 15-serie door Jelle van Tweakers (11:33 minuten). Jelle laat zien welke van de iPhone 15’s het beste uit de uitgebreide test komt. “Is de duurste iPhone 15 Pro Max ook echt de beste koop? Of is dat misschien toch een 'reguliere' iPhone 15.” Kijken!

iPhone 15 Pro op Bol.com >>

iPhone 15 Pro op Coolblue.nl >>

iPhone 15 Pro op Amazon.nl >>

 

De beste smartphone-camera’s

Benieuwd welke smartphone’s de beste camera’s aan boord hebben? Ik heb het voor je op een rij gezet.

Beste smartphone-camera’s >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Top 10 superzoomcamera's

Ben je benieuwd naar de beste superzoomcamera's van dit moment? Ik heb de Top 10 voor je op een rij gezet. Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem eens een kijkje bij deze fantastische alleskunners!

Top 10 superzoomcamera's >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy