iPhone 13 Pro: beste smartphone, beste camera’s

De iPhone 13 Pro is volgens reviewers de beste smartphone van dit moment. Pronkjuweel is het nieuwe camerasysteem. Daarmee schiet je ongekend scherpe, heldere foto’s en video’s. Oók bij weinig licht. Met het nieuwe 120Hz beeldscherm zien die beelden er soepel en vloeiend uit. De A15 Bionic-chip levert razendsnelle prestaties. En hij is helemaal klaar voor 5G. Alle belangrijke reviews!

Opvolger iPhone 15 Pro is verschenen

De iPhone 15 Pro is verschenen! Alle reviews staan weer voor je op een rij. Benieuwd?

Mijn review >>

iPhone 13 ProCamera: 3 lenzen met 6x optische zoom | Resolutie: 12 megapixel | Video: 4K @ 60fps | Scherm: Super Retina XDR-display met ProMotion | Verversingssnelheid: 120fps | Schermdiagonaal: 6.1 inch | Processor: A15 Bionic-chip | Intern werkgeheugen: 6 GB | Accu: tot 22 uur video afspelen | Waterbestendigheid: IP68-norm2 | Gewicht: 204gr | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs (256 GB): 1.279 euro op Bol.com en op Coolblue.nl en op Amazon.nl

iPhone 13 Pro op Bol.com >>

iPhone 13 Pro op Coolblue.nl >>

iPhone 13 Pro op Amazon.nl >>

Gloednieuw camerasysteem

Breaking news van de iPhone 13 Pro is natuurlijk het nieuwe camerasysteem. Het is de grootste upgrade van het pro-camerasysteem tot nog toe. Dankzij drie camera’s met grotere sensor schiet je fenomenale foto’s en video’s, ook binnenshuis of ‘s avonds. Met de telelens zoom je 3x in zonder kwaliteitsverlies. Portretfoto’s krijgen veel diepte dankzij het bokeh-effect. Daarnaast maak je prachtige macro-foto’s boordevol details. Ook kun je macro-video’s maken, met slo-mo en timelapse.

iPhone 13 ProBioscoop in je broekzak

Over filmen gesproken: met de iPhone 13 Pro maak je professioneel uitziende video’s. Gebruik de nieuwe Filmmodus en schiet filmische beelden zoals je ze in de bioscoop ziet. De Filmmodus verkleint de scherptediepte automatisch, voor dramatische effecten. Je kunt de focus ook na het filmen nog verleggen. De iPhone 13 Pro is de enige smartphone waarmee je het scherptediepte-effect achteraf kunt aanpassen.

iPhone 13 Pro op Bol.com >>

iPhone 13 Pro op Coolblue.nl >>

iPhone 13 Pro op Amazon.nl >>

Helder en vloeiend display

De iPhone 13 Pro beschikt over een 6.1 inch Super Retina XDR-display met ProMotion. De verversingssnelheid van het scherm past zich constant aan aan wat je doet. Wanneer je scrolt of gamet, ververst het scherm maar liefst 120 keer per seconde en zien animaties er vloeiend uit. Lees je online een artikel, dan ververst het scherm minder vaak: dat is rustiger voor je ogen.

Intuïtief en helder

Alles wat je doet en ziet voelt sneller, intuïtiever en natuurlijker aan. De iPhone 13 Pro wordt zo een verlengstuk van je ogen en handen. Het kristalheldere scherm verbetert scrollen, swipen en gamen. Ook heeft hij verbeterde helderheid voor buiten: alles ziet er bij fel zonlicht nog levendiger uit op je scherm.

Snelle chip, duurzame batterij

Dankzij de snelle A15 Bionic-chip met 5 core GPU geniet je van ongelooflijke grafische prestaties. En omdat de iPhone 13 Pro zuiniger is dan de iPhone 12 Pro gaat de batterij 1,5 uur langer mee. Daardoor ga je langer door zonder opladen.

Ontwerp en connectiviteit

De iPhone 13 Pro is robuust gebouwd met roestvrij chirurgisch staal. Het scherm heeft een Ceramic Shield, een mix van glas en nanokeramische kristallen die sterker zijn dan metaal. De waterbestendigheid is toonaangevend: volgens IP68-norm. En met 5G kun je supersnel downloaden, superscherp streamen en zelfs voor intensieve multiplayer-games draait hij z’n hand niet om. De iPhone 13 Pro heeft meer 5G-banden voor 5G-snelheden op nog meer plekken.

iPhone 13 Pro op Bol.com >>

iPhone 13 Pro op Coolblue.nl >>

iPhone 13 Pro op Amazon.nl >>

Update: opvolger iPhone 14 Pro!

De iPhone 13 Pro heeft een opvolger: de iPhone 14 Pro. Alles aan deze nieuwe top smartphone is beter en sneller dan bij de voorganger. Benieuwd?

Mijn review van de iPhone 14 Pro >>

 

iPhone 13 ProFranks overpeinzingen

Na ruim een week met mijn nieuwe iPhone 13 Pro ben ik nog steeds van m’n sokken geblazen. Door de ongelofelijke camera’s. Door het supersoepele en spatheldere scherm. Door de waanzinnig lange accuduur. Onder dit kader komen experts aan het woord, maar eerst mijn ervaringen.

Waarom m’n iPhone SE niet meer voldeed

Die ervaringen begonnen een paar weken geleden, toen ik meer en meer aanliep tegen de waardeloze accuduur van m’n oude iPhone SE, zelfs met een kakelverse accu. Die gaf er vaak al na een halve dag de brui aan. Een lekker klein smartphone’tje, dat wel. En de SE had me altijd goed gediend. Maar mooie foto’s of filmpjes kon ik er niet mee schieten. En ik had hem toch ook al drie jaar. Dus...

Financiële gedachtekronkels

Allemaal redenen waarmee ik mezelf meer en meer overtuigde dat ik best een nieuwe iPhone zou kunnen kopen. En dat krap 1.300 euro helemaal niet zo’n groot bedrag was. Dat ging ongeveer zo: “Stel ik gebruik m’n iPhone 2 uur per dag. Dan is dat 700 uur per jaar en 2.100 uur in 3 jaar. Dus kost hij mij maar 62 cent per uur – 1.300 gedeeld door 2.100. En wat koop je tegenwoordig nou nog voor 62 cent? Niets toch?” Je kunt jezelf van alles wijsmaken. Als je maar wilt.

iPhone 13 Pro: ongelofelijk goed

Nu ik hem een week in huis heb, ben ik ervan overtuigd geraakt dat het geen gekke aanschaf is. Ik heb er de hele dag door enorm veel plezier van. Alle reviewers zeggen het, en ik ben het met ze eens: de iPhone 13 Pro is een ongelofelijk goede smartphone. Alles werkt bijzonder soepel, intuïtief, ik zou zelfs willen zeggen: mensvriendelijk.

Veel betere camera’s

Neem de camera’s, die door reviewers de hemel in geprezen worden (op de selfie-camera na). De tele-camera geeft zoveel meer mogelijkheden voor optisch inzoomen: dichterbij je onderwerp komen zonder kwaliteitsverlies. In de portretmodus maak je karaktervolle portretten met een verrassend mooie bokeh (onscherpe achtergrond). Kan ik zeggen als ik hem vergelijk met m’n fullframe systeemcamera Nikon Z7 II.

Mooie bokeh, waanzinnige macro’s

OK, het topniveau van fullframe camera’s haalt hij (bij lange na) niet. Maar met de iPhone 13 Pro haal je wel een uitstekende allround pocketcamera in huis waarmee je óók zeer weidse ultragroothoekfoto’s schiet. En de groothoeklens heeft een macrostand waarmee je liefst 2 centimeter van je onderwerp kunt komen. Van de details die je zo tevoorschijn tovert valt je mond open van verbazing. En dan hebben we het nog niet over de geweldige video-mogelijkheden en -kwaliteit gehad.

Hoge refresh-rate mét ProMotion

De soepele ervaringen met de iPhone 13 Pro hebben grotendeels te maken met het nieuwe scherm. Dat heeft een verversingssnelheid van 120Hz, dubbel zo snel als de voorganger. Apple combineert die razende snelheid met ProMotion: intelligente technologie die deze refresh-rate opschroeft als je van waanzinnige graphics geniet en verlaagt als je al die power niet nodig hebt, zodat de batterij langer meegaat. De refresh-rate wordt zelfs aangepast aan de snelheid waarmee je je vinger beweegt bij het scrollen.

Android afgetroefd

Daarmee troeft Apple de Android-concurrentie flink af. Die heeft weliswaar al veel langer 120Hz schermen, maar zoals een reviewer zegt: Apple heeft dit veel beter geïmplementeerd in combinatie met ProMotion. Bovendien biedt IOS van oudsher al soepeler ervaringen dan Android.

Minpunten zijn er ook

Zijn er dan helemaal geen minpunten? Die zijn er zeker. De eerste: ben je een kleine smartphone gewend zoals ik (iPhone SE), dan is de iPhone 13 Pro een zware joekel. Voor mij houdt hij nog net goed vast. Bezitters van kleine handen zullen er problemen mee hebben. Al is het zo dat alles went (behalve een vent).

Geen Touch ID-sensor

Tweede minpunt: ik mis een thuisknop met Touch ID-sensor. In corona-tijd is het met mondkapje op lastig betalen met de iPhone 13 Pro: hij herkent je stomweg niet. Logisch natuurlijk: veiligheid voor alles. En je kunt uiteraard betalen door je toegangscode in te tikken, maar dat werkt niet lekker soepel. Reden waarom ik weer ben overgestapt op betalen met ouderwets plastic.

Beste smartphone van dit moment

Maar op die overkomelijke minpunten na denk ik dat de iPhone 13 Pro de beste smartphone van dit moment is. Nu maar hopen dat de iPhone 14 Pro niet dusdanig veel beter is dat ik mezelf weer allerlei verhaaltjes op de mouw moet spelden om die aan te schaffen...

Foto-gallery

Heb al snel wat fotootjes met de iPhone 13 Pro geschoten, ook 's avonds (bij het Amsterdam Light Festival). Bekijk ze hieronder. De beelden zijn flink uitgeperst, om de laadtijd van deze pagina te versnellen, de originele beelden zijn beter. De komende tijd update ik deze fotomap, dus kom zeker nog eens terug.

iphone13pro-10
iphone13pro-11
iphone13pro-12
iphone13pro-13
iphone13pro-14
iphone13pro-15
iphone13pro-16
iphone13pro-17
iphone13pro-18
iphone13pro-19
iphone13pro-20
iphone13pro-21
iphone13pro-22
iphone13pro-23
iphone13pro-24
iphone13pro-25
iphone13pro-26
iphone13pro-27
iphone13pro-28
iphone13pro-29
iphone13pro-30
iphone13pro-32
iphone13pro-33
iphone13pro-34
iphone13pro-35

iPhone 13 Pro op Bol.com >>

iPhone 13 Pro op Coolblue.nl >>

iPhone 13 Pro op Amazon.nl >>

 

iPhone 13 Pro(Professionele) reviewers over de iPhone 13 Pro

De iPhone 13 Pro: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Tweakers.net (Friso Weijers, full review): De iPhone 13 Pro is van alle nieuwe iPhones het meest verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, aldus Friso. Dat biedt een goede reden om de forse meerprijs neer te leggen voor de Pro boven de iPhone 13.
  De Pro heeft een uitstekend scherm. Dat kan nu eindelijk ook op het gebied van refreshrate mee met de concurrentie in dit segment. De behuizing is relatief compact, al heeft hij een vrij forse camerabobbel. Onder de motorkap schuilt de snelste smartphonechip van dit moment.
  De camera is een uitblinker, vooral in snelheid, consistentie en videokwaliteit. De selfiecamera en telecamera zijn minder indrukwekkend. Hij heeft een uitstekende accuduur, al is die minder extreem lang dan die van de iPhone 13 Pro Max. “Al met al biedt de iPhone 13 Pro een overtuigend totaalpakket.” Eindoordeel: Excellent Award.
 • Techradar.com (James Peckham, Sabine Schults en Jarno Stinissen, full review): De iPhone 13 Pro is volgens de reviewers een van de beste smartphones van dt moment, hoewel hij niet heel veel nieuws te bieden heeft om een upgrade ten opzichte van de iPhone 12 Pro te rechtvaardigen.
  Wel is de accuduur prima. En de prestaties zijn razendsnel. Verder krijg je “een mooie camera-opzet plus een zeer soepel uitziend 120Hz scherm”. Geen van de upgrades zijn spectaculair, toch “biedt de iPhone 13 Pro een fantastische smartphone-ervaring”. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Iculture.nl: De verbeteringen en vernieuwingen van de iPhone 13 Pro ten opzichte van z’n voorganger zijn niet spectaculair. Alles draait hier volgens de reviewer om de details. Daardoor is “het totaalpakket toch aantrekkelijk als je nog niet op de iPhone 12-serie was overgestapt. Je krijgt alle vernieuwingen van vorig jaar, die net wat meer zijn aangescherpt, plus diverse extra’s. Het nieuwe design, 5G, MagSafe en ProMotion kunnen reden genoeg zijn om te upgraden.”
  Heel veel is er dus niet veranderd ten opzichte van de voorganger. De verbeteringen zijn eerder praktisch en degelijk dan innovatief of vernieuwend.
  Toch is de iPhone 13 Pro (Max) volgens de reviewer “een fenomenaal goede smartphone en wat ons betreft een 8,5 waardig. Qua performance, cameraprestaties, duurzaamheid en gebruiksgemak is alles top-notch.”
  Minpunten voor de reviewer zijn de grotere ‘camerabult’ en het ontbreken van Touch ID. De extra camerafuncties en het prachtige scherm maken veel goed. “Alles waar je écht om geeft (de batterij, performance, camera en scherm) zijn verbeterd op een manier waar eigenlijk weinig op aan te merken valt.” Eindoordeel: het cijfer 8.5.
 • Iphoned.nl (Mike Peek, full review): De iPhone 13 Pro is ‘de juiste keus voor verwende fotografen’ zoals de kop boven Mike’s review ons vertelt. Mike is dan ook zeer enthousiast over de iPhone 13 Pro. “Het is zeker geen revolutionaire smartphone, maar hij biedt wel prettige verfijningen ten opzichte van vorig jaar. De camera’s zijn uitstekend, de accu gaat lang mee en dankzij het 120Hz-scherm voelt de smartphone heel erg snel en soepel aan.”
  Heb je nu een iPhone 12, dan raadt Mike af om te upgraden. Want dat is nog steeds een prima smartphone. En wacht de volgende versie af: “volgend jaar steekt Apple de iPhone mogelijk weer eens in een écht nieuw jasje”. Maar heb je een iPhone 11 of ouder dan zul je “heel veel plezier beleven aan de iPhone 13 Pro”.
 • Ign.com (Nick Nijland): “De iPhone 13 Pro is wederom een fantastische iteratie iPhone, met als hoogtepunten het 120Hz scherm, de batterijduur en de indrukwekkende camera's.”
 • iPhone 13 ProNotebookcheck.nl (Stanislav Kokhanyuk, full review): Veel wijzigingen aan het ontwerp biedt de iPhone 13 Pro niet, aldus Stanislav. Baanbrekende nieuwe functies heeft hij ook niet. Maar heel mooi: Apple's top-end smartphone krijgt eindelijk een 120-Hz scherm. Dit scherm “zou wel eens het beste smartphonedisplay op de markt kunnen zijn op dit moment”. Het heeft een zeer hoge helderheid en geweldige kleurnauwkeurigheid.
  Ook de batterijduur is indrukwekkend. En “alleen fans van krachtige zoomlenzen zullen iets kunnen vinden dat beter is dan de iPhone in de Android wereld. Als het op videografie aankomt, is de iPhone koning.” Eindoordeel: 91/100.
 • Icreatemagazine.nl (Koen van Ekeren, full review): Heb je een oudere iPhone dan de 12-serie, dan zijn de verbeteringen volgens Koen aanzienlijk. Dat is volgens hem overigens ook het geval als je voor de iPhone 13 of iPhone 13 mini kiest. Die zijn voor de meeste mensen meer dan goed genoeg.
  Toch maakt Apple het wel verleidelijk om voor de Pro-versie te kiezen, al is het prijsverschil van 250 euro vrij groot. “Maar je krijgt een betere batterijduur, een echte zoom-camera, de macromodus en een luxe 120 Hz ProMotion-scherm. Functies waar je goed mee zonder kunt, maar die je straks niet meer wilt missen.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Techzine.nl (Sander Kleijn, full review): Sander schrijft z’n review niet na een paar dagen met de iPhone 13 Pro, maar na twee volle maanden. En weet dus ook waar hij het over heeft. Is de iPhone 13-serie een verplichte aankoop? vraagt hij zich af.
  Voor de iPhone 13 is het antwoord ontkennend. “Voor wie op dit moment met een goed werkende iPhone 11 of 12 rondloopt is er geen overtuigende reden om te upgraden naar een iPhone 13.” De camera is wel fors verbeterd, maar eigenlijk merk je dat volgens Sander alleen als je veel fotografeert bij sfeerlicht. “Ook is het bij de iPhone 13 jammer dat ProMotion ontbreekt; we zouden de gok wagen om te wachten op de iPhone 14, die dit hopelijk wél ondersteunt.”
  En de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max dan? Die hebben immers wel ProMotion. Maar ook die zijn volgens Sander lastig aan te raden als upgrade, zeker omdat de prijskaartjes fors zijn. Ze hebben dan wel ProMotion en dat is prettig. Maar volgens Sander schaf je daar geen nieuw toestel voor aan. Ook hier zitten de grootste verbeteringen in de camera’s. “Maar tenzij je (semi)professioneel fotografeert of filmt zien we het ook hier niet lonen om te upgraden zolang je huidige toestel nog voldoet.”
  Sander hoopt dat de iPhone 14-serie overtuigende argumenten zal geven voor een upgrade. Hij denkt dan aan het verdwijnen van de notch, het hapje uit het scherm dat de TrueDepth-camera voor Face ID en het maken van selfies herbergt. Of de terugkeer van Touch ID. “Wij durven een upgrade tot die tijd wel uit te stellen.”
 • Cnet.com (Patrick Holland, full review): Volgens Patrick komt Apple eindelijk met features over de brug die we al jaren hebben gewild: up to date camera’s, een grotere accu en een display met een hoge verversingssnelheid.
  De iPhone 13 Pro en 13 Pro Max hebben volgens Patrick de beste camera's en de beste batterijduur van alle iPhones die Cnet ooit heeft getest. Ook bieden ze hoogwaardige functies, zoals de mogelijkheid om ProRes-video’s op te nemen. Daardoor zijn ze de ‘Pro’ in z’n naam waardig. Ook in allerlei andere opzichten zijn het uitstekende smartphone. Daarom krijgen ze de hoogste onderscheiding: Editor’s Choice.
 • Tomsguide.com (Jordan Palmer, full review): De iPhone 13 Pro is volgens Jordan een van de krachtigste telefoons ooit. “Ondanks de grotere camerabult en het ontbreken van Touch ID, is de nieuwste iPhone een beest van een smartphone, met een fantastisch scherm en uitstekende camera's.” Even indrukwekkend is overigens de iPhone 13 Pro Max die wel een stukje duurder (en groter/zwaarder) is. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Theverge.com (Dieter Bohn, full review): ‘Een beter display, de beste camera en indrukwekkende batterijduur’. Die kop boven het review vat de plussen van de iPhone 13 Pro mooi samen. De iPhone 13 Pro en 13 Pro Max zijn volgens Dieter ontworpen voor mensen die om details geven. De verbeteringen ten opzichte van de voorgangers zijn aanzienlijk, maar op het eerste gezicht niet duidelijk.
  Die aanzienlijke verbeteringen zitten volgens Dieter in drie zaken: het ongelofelijke camerasysteem, de geweldige accuduur en het nieuwe display met z’n hoge verversingssnelheid.
  Dat lijken misschien zaken die ‘nice to have’ zijn, maar Dieter denkt daar anders over. Neem de batterijduur. Dieter gaat met veel meer vertrouwen een lange dag op pad zonder een externe accu. “De iPhone overschrijdt hiermee een belangrijke grens: dat ik erop vertrouw dat ik een normale dag door kan komen zonder angst voor een lege batterij.”
  Iets soortgelijks geldt voor de andere features. Neem het nieuwe display met een hoge verversingssnelheid (120Hz) en ProMotion. Critici zeggen dat Android-smartphones al veel langer 120Hz schermen hebben. Apple zou laat zijn. Maar ten eerste was daar op iPhones minder noodzaak toe omdat iOS zelf een zeer soepel besturingssysteem. En nu heeft Apple het scherm op een manier geïmplementeerd die de Androids van hun sokken blazen. Het gaat niet om de precieze 120Hz, de echte waarde zit in de excellente implementatie ervan in combinatie met ProMotion.
  Minpunten zijn er ook: de selfiecamera scoort niet meer dan gemiddeld, de Filmmodus is niet erg ‘Pro’ en de lightning-connector in plaats van USB-C beperkt de opties. Eindoordeel: het cijfer 9.
 • Photographyblog.com (Amy Davies, full review): De iPhone 13 Pro levert volgens Amy uitstekende resultaten. Het is zeker de beste iPhone tot nu toe. Vooral voor wie de kwaliteit van de camera belangrijk is.
  Bezitters van een iPhone 12 Pro zullen geen enorme update vinden als ze de nieuwe Pro kopen. Toch zijn er vele kleine upgrades die de iPhone 13 Pro behoorlijk verleidelijk maken. Toch kan Amy zich voorstellen dat wie een iPhone 12 Pro heeft, wacht met upgraden tot de iPhone 14 op de markt komt.
  En kun je niet beter de iPhone 13 kopen, die een stukje goedkoper is? Volgens Amy is het prijsverschil maar klein. Fotografen en mensen met fotografie als hobby worden ongetwijfeld beter bediend door de iPhone 13 Pro. Dan kun je ook in onbewerkt formaat werken (raw-bestanden), krijg je een extra telelens, betere mogelijkheden bij weinig licht en een betere processor. Je krijgt ook het ProRes-videoformaat (vanaf de 256 GB-versie), een extra voordeel als je veel video’s schiet.
  De foto’s en video’s van de iPhone 13 Pro zijn uitstekend, zoals we gewend zijn van iPhones. Met zeker merkbare verbeteringen, vooral aan de ultragroothoeklens, maar over de hele linie zijn er kleine verbeteringen in kwaliteit en features zichtbaar. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op Coolblue.nl: “Apple iPhone 13 Pro is de beste iPhone die in 2021 verkrijgbaar is. Het is een razendsnel toestel dankzij de A15 Bionic Chip en heeft een heel goede batterij die anderhalve dag meegaat. Ik maak dankzij de verschillende lenzen in iedere situatie foto's van hoge kwaliteit. De macrofotografie mogelijkheid is een mooie toevoeging. Wil je meer schermruimte en nog meer batterij? Dan raad ik de grotere Apple iPhone 13 Pro Max aan.” Bekijk het hele review >>
 • Klantreview op Bol.com: “Ik ben van een Samsung s10 naar deze telefoon gegaan. Voor sommige misschien een rare keuze, maar ik raad echt aan iedereen aan om echt voor deze telefoon te gaan als je twijfelt.
  Het scherm, camera’s en besturingssysteem zijn vernieuwend voor mij! Plus de kleur van dit apparaat blijft geweldig!
  Verder was de levering top, volgende dag (zoals beloofd) was hij binnen!
  Ik schrijf deze recensie 10 dagen na mijn aankoop en ik sta er nog steeds versteld van deze telefoon, ik heb aan het einde van mijn dag nog ruim 30% over, ongeveer met 8 uur schermtijd, geweldig toch?” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Coolblue.nl: “Overtreft verwachtingen. Deze iPhone 13 Pro gekocht omdat m'n iPhone 7 Plus er na 5 jaar intensief gebruik mee gestopt was. De Pro versie gekozen vanwege de camera(s) en de kwaliteit is nog hoger dan verwacht! Met name prachtige portretfoto's en foto's in donkere situaties, werkelijk subliem! Video's zijn scherp, met name de Cinematic Mode is erg leuk om mee te werken.” Bekijk alle reviews van kopers >>

iPhone 13 Pro op Bol.com >>

iPhone 13 Pro op Coolblue.nl >>

iPhone 13 Pro op Amazon.nl >>

 

iPhone 13 ProThe Challenge: iPhone 13 Pro (Max) versus Nikon D810

In het bekende fototijdschrift Digifoto Pro (Dré de Man, nr. 5 2021) staat een mooie ‘challenge’: hoe goed is de iPhone 13 Pro (Max) als je hem vergelijkt met de al wat oudere spiegelreflexcamera Nikon D810? Lees en huiver...

Nikon D810: antieke camera

Even vooraf: de Nikon D810 kwam op 26 juni 2014 op de markt. In cameratermen is dat bijna een antiek beestje. En hoewel het ruim zeven jaar geleden een van de beste DSLR’s op de markt was, met een hoge resolutie fullframe sensor, is hij geen partij meer als je hem vergelijkt met de topcamera’s van nu.

iPhone 13 Pro (Max): allerbeste camera’s

De iPhone 13 Pro (Max) heeft op dit moment de allerbeste camera’s aan boord van alle smartphone, vindt ook Digifoto Pro. Maar hoe goed ook, en ondanks alle moeite die smartphonefabrikanten doen, kun je niet ontsnappen aan de beperkingen die de vorm van een smartphone met zich meebrengt. “Je mist bijvoorbeeld een normale zoeker en dat is niet alleen bij fel licht een groot nadeel maar ook bij het richten van de camera.”

Beperkingen van een smartphone-camera

Grootste beperkingen worden volgens reviewer Dré de Man echter veroorzaakt door de geringe diepte van de smartphone. “Daardoor is het onmogelijk een grotere sensor te gebruiken en kunnen de objectieven ook alleen maar heel klein zijn.” En dat betekent het nodige voor de beeldkwaliteit.

Onoverkomelijke hordes

In het lab van Digifoto Pro komt naar voren dat de sensoren per oppervlakte-eenheid qua ruis en dynamiek niet verschillen van die van spiegelreflex- en systeemcamera’s. “Maar omdat ze zoveel kleiner zijn, vormen ruis- en dynamiek onoverkomelijke hordes.” En dat betekent dat er in je beelden toch meer storende ruis te zien is. En dat je iPhone-camera’s minder goed uit de voeten kunnen met de verschillen tussen diepe schaduwen en felle lichten.

Minder mooie bokeh

Ook de bokeh is een dingetje. Bokeh is de kwaliteit van de achtergrondonscherpte, bijvoorbeeld bij portretfotografie. Je kent het wel: een ragscherp portret met zo’n heerlijk vervaagde achtergrond. Dré: “Software om op kunstmatige manier een onscherpe achtergrond te creëren kent ook duidelijke beperkingen, zowel qua sterkte van het effect als in de kwaliteit ervan. Datzelfde geldt voor ruisonderdrukking.” De bokeh van de iPhone is een hele prestatie, maar duidelijk veel minder mooi dan die van de Nikon D810.

iPhone 13 Pro: verbazingwekkend goed

Stelt de iPhone 13 Pro dan teleur? Wel als je hem vergelijkt met een (oude) topcamera als de Nikon D810, zeker als je de beelden sterk vergroot. Tegelijk is de iPhone 13 Pro (Max) vergeleken met andere smartphones “juist verbazingwekkend goed”.

Extra lenzen: enorme aanwinst

De beide extra objectieven zijn volgens Dré “een enorme aanwinst en het gebruik van RAW en handmatige belichting maken dat je er op een vrij normale manier mee kunt fotograferen. Je krijgt foto’s die er op het scherm van de telefoon heel goed uitzien en soms zelfs op een grote monitor. Je kunt er vooral met heel veel plezier mee fotograferen.”

Geen bedreiging voor camerafabrikanten

Dré ziet in de iPhone 13 Pro (Max) geen bedreiging voor de camerafabrikanten. “Integendeel: het zou me niets verbazen, wanneer kopers van een smartphone als de iPhone 13 Pro Max uiteindelijk overstappen op een ‘echte’ camera. Zo’n smartphone vormt namelijk een heel aantrekkelijke manier om kennis te maken met van de fascinerende mogelijkheden van de fotografie.”

iPhone 13 Pro op Bol.com >>

iPhone 13 Pro op Coolblue.nl >>

iPhone 13 Pro op Amazon.nl >>

 

iPhone 13 ProPlussen en minnen van de iPhone 13 Pro

 • Dankzij ProMotion ververst het display 120 keer per seconde: bewegingen tijdens scrollen en gamen zien er vloeiend uit
 • Scherpe foto’s bij weinig licht dankzij de verbeterde beeldstabilisatie en grotere sensor
 • iPhone 13 Pro is zuiniger dan iPhone 12 Pro: de batterij gaat 1.5 uur langer mee
 • De camera maakt macro-foto’s en -video’s heel dichtbij, tot 2 cm van je onderwerp
 • Een oplader en oordopjes zijn niet standaard meegeleverd
 • De batterij van de iPhone 13 Pro gaat minder lang mee dan die van de iPhone 13 Pro Max

iPhone 13 Pro op Bol.com >>

iPhone 13 Pro op Coolblue.nl >>

iPhone 13 Pro op Amazon.nl >>

 

Vragen en antwoorden over de iPhone 13 Pro

Hieronder staan de meest gestelde vragen over de iPhone 13 Pro én de antwoorden

Is de iPhone 13 Pro zijn geld waard?

Of de iPhone 13 Pro zijn hoge prijskaartje waard is, kan alleen jij zelf bepalen. Maar op basis van de reviews heeft hij de beste camera, de beste batterij, een van de beste schermen ooit in een productietelefoon en de snelste chip op de markt. De iPhone 13 Pro Max is dan ook de beste telefoon die je nu kunt kopen. En ja: hij is duur.

Is de iPhone 13 Pro goed?

De iPhone 13 Pro is een van de beste smartphones van dit moment, ook al biedt het toestel te weinig nieuws om een upgrade ten opzichte van de iPhone 12 Pro te rechtvaardigen, vinden meerdere reviewers. Hoewel geen van de upgrades echt gigantisch is, biedt de iPhone 13 Pro wel een fantastische smartphone-ervaring. Dus is hij goed? Ja, hij is goed!

Is de iPhone 13 Pro beter dan de iPhone 12 Pro?

De toestellen uit de iPhone 13-serie zijn uitgerust met een gloednieuwe A15 Bionic-processor. Deze maakt de telefoons uit de iPhone 13-serie een stuk sneller dan de toestellen uit de iPhone 12-serie. De telefoons uit de iPhone 12-serie zijn voorzien van een A14 Bionic-processor. Verder hebben de iPhone 13-modellen nieuwe camera’s gekregen die een sprong voorwaarts betekenen in beeldkwaliteit en mogelijkheden.

Wat is het verschil tussen iPhone 12 Pro en de iPhone 13 Pro?

Het eerste grote verschil tussen de iPhone 13 Pro (Max) en de iPhone 12 Pro (Max) is de ProMotion technologie in het scherm. Tijdens het scrollen of gamen ververst het scherm extra vaak: maximaal 120 keer per seconde. Het scherm van iPhone 13 Pro is 6,1 inch, dat van iPhone 13 Pro Max 6,7 inch. Het tweede grote verschil zijn de camera’s, die betere beeldkwaliteit hebben en meer mogelijkheden hebben, zoals macrofotografie.

 

Mooie YouTube-review van de iPhone 13 Pro

Bekijk een mooie YouTube-review van de iPhone 13 Pro door Dieter Bohn van The Verge (17:02 minuten). Alle voordelen en nadelen komen langs, en je ziet schitterende beelden gemaakt met deze iPhone. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

iPhone 13 Pro op Bol.com >>

iPhone 13 Pro op Coolblue.nl >>

iPhone 13 Pro op Amazon.nl >>

 

De beste smartphone-camera’s

Benieuwd welke smartphone’s de beste camera’s aan boord hebben? Ik heb het voor je op een rij gezet.

Beste smartphone-camera’s >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Top 10 superzoomcamera's

Ben je benieuwd naar de beste superzoomcamera's van dit moment? Ik heb de Top 10 voor je op een rij gezet. Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem eens een kijkje bij deze fantastische alleskunners!

Top 10 superzoomcamera's >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (22 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy