Fujifilm XF10: ideale pocketcamera voor smartphone-fotografen

Prachtige compactcamera in de populaire X-serie van Fujifilm: de XF10. Deze pocketcamera (280gram!) beschikt over een enorme sensor: aps-c. Dankzij Bluetooth deel je je schitterende foto’s razendsnel. Ideale camera om naast je smartphone altijd bij je te hebben. "Ik werd van m’n sokken geblazen door de resolutie die uit zo’n kleine camera komt." Alle reviews & tests.

Sensor: aps-c | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 18.5mm f/2.8 / fullframe-equivalent: 28mm | Beelden per seconde: 6 | Video: 4K | Scherm: touchscreen, niet kantelbaar | Elektronische zoeker: nee | Gewicht body: 280gr | Release datum: augustus 2018 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs inclusief lens: 459 euro op CameraNU.nl

Fujifilm XF10 op CameraNU.nl >>

Fujifilm XF10Fujifilm XF10: zwart & champagne

De Fujifilm XF10 is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en champagne.

Fujifilm XF10 in zwart >> >>

Fujifilm XF10 in champagne >> >>

Fujfilm XF10: altijd op zak

Dit is misschien wel dé camera om naast je smartphone altijd op zak te hebben. Hij is lekker klein, maar heeft een joekel van een sensor. Die is 14 keer zo groot als de sensor in een standaard smartphone. Daardoor zijn de beelden die eruit komen ragscherp, schitterend gedetailleerd en prachtig van kleur. Ook kun je dankzij de grote sensor prachtige achtergrondscherpte bereiken, bijvoorbeeld bij portretten (bokeh).

Fujifilm XF10Veel beter dan een smartphone

Dus stel je eens voor dat je alle foto’s die je nu maakt met je smartphone heel veel beter kunt maken met deze kleine pocketcamera. Je in het fotograferen of 4K-filmen enorm kunt uitleven met alle creatieve mogelijkheden die deze camera biedt. En daarna via Bluetooth razendsnel kunt delen met vrienden of op social media. Hoe chill is dat?

Fujifilm XF10 op CameraNU.nl >>

En net zo simpel als je smartphone

Fotograferen met de XF10 is even simpel als met je telefoon. Eenvoudig via een touchscreen. De kleuren die de XF10 tevoorschijn tovert zijn om te watertanden zo mooi. Fuji heeft bijna een eeuw ervaring met kleurenfilms en heeft juist die kleurweergave in al z’n digitale camera’s geoptimaliseerd.

Fujifilm XF10Ideale reisgenoot

De Fujifilm XF10 is dankzij z’n ongeëvenaarde beeldkwaliteit ten opzichte van een smartphone ook de ideale reisgenoot voor iedereen die van fotografie houdt. Hij is zo compact dat hij eenvoudig in je broekzak past. En daardoor neem je hem ook heel makkelijk overal mee naar toe.

Enorm dynamisch bereik

De aps-c sensor van de XF10 zorgt niet alleen voor prachtige detailweergave, maar ook voor een enorm dynamisch bereik. Daardoor kan hij uitstekend omgaan met situaties waarin schaduwpartijen en fel zonlicht op één foto staan.

Hoogwaardige lens

De XF10 beschikt over een uitstekende, hoogwaardige en lichtsterke lens met een vast brandpunt: de 18.5mm f/2.8 van Fujinon. In fullframe-termen is dit een 28mm groothoeklens. Een lens met vast brandpunt schiet veel scherpere beelden dan een zoomlens. En door de vaste brandpuntsafstand kan de camera ook lekker klein blijven.

Fujifilm XF10Digitale teleconverter

Toch kun je er ook andere brandpuntsafstanden mee gebruiken, dankzij de uitstekende digitale teleconverter. Daarmee schiet je opnames met een beeldhoek van 35mm of 50mm (fullframe-equivalent). Al deze beeldhoeken zijn uitstekend geschikt voor reis- en straatfotografie.

De kwaliteit van analoge filmrolletjes

Nog zoiets moois van Fujifilm: de XF10 beschikt over maar liefst 11 unieke filmsimulaties en 19 geavanceerde filters. Om die filmsimulaties is Fuji geliefd: ze geven je beelden het effect van beroemde analoge filmrolletjes die Fuji vroeger maakte. Daardoor kun je compleet losgaan met je creativiteit.

Levendige filmische beelden

Twee prachtige nieuwe filters heeft de XF10. Je schiet filmische en artistieke plaatjes met de Rich & Fine en de Monochrome filters. Het Rich & Fine filter zorgt voor levendige en heldere kleuren in het midden en creëert een lichte schaduw op de hoeken van je foto.

Fujifilm XF10Vierkante foto’s

En dan nog iets heel leuks voor smartphone-fotografen: de Fujifilm XF10 is de eerste camera van de X-serie die beschikt over de ‘Square mode'. Daar kun je via het touchscreen snel vierkante foto’s schieten. Die kun je vervolgens simpel op je sociale media zetten, waar dit beeldformaat uiterst populair is, bijvoorbeeld op Instagram.

Filmen in 4K & slow motion

De XF10 kan trouwens ook al filmen als de beste. Hij heeft 4K-video in huis, en je kunt er geweldige beelden in slow motion mee maken, doordat hij HD high speed video aan boord heeft.

Stijlvolle compact voor creatievelingen

Kortom: de XF10 is een stijlvolle mini-compactcamera voor foto- en filmliefhebbers die creatiever zijn dan hun smartphone aankan. Hoe creatief ben jij?

Fujifilm XF10 op CameraNU.nl >>

Wat vinden professionele reviewers?

De Fujifilm XF10: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, de camera is pas op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Fototijdschrift Focus Magazine (oktober 2018): ‘Straatkunstenaar’, kopt Focus boven het mooie review. Deze kleine en lichte premium compactcamera heeft een grote aps-c sensor en een aantrekkelijk prijskaartje. Dat het een camera voor straatfotografen is blijkt bijvoorbeeld uit een handige feature: Snapshot. Daarmee zet je de focusafstand vast op bijvoorbeeld 5 meter en het diafragma op f/8. En dan is alles scherp van 2.5 meter tot oneindig. Nuttig voor straatfotografie omdat je niet meer hoeft scherp te stellen.
  En handig, want (minpunt): de autofocus van de XF10 is niet de snelste. Wel mooi is dat de camera de geliefde filmsimulaties van Fujifilm aan boord heeft. Samen met de digitale filters zijn er zo vele mogelijkheden om de beeldweergave al in de camera aan te passen.
  De scherpte is bij de grootste opening in het beeldmidden heel goed, naar de randen redelijk. Een stop diafragmeren zorgt voor optimale scherpte in het hele beeld.
  “De uitrusting en bediening doen vermoeden dat Fujifilm met dit toestel eerder smartphonegebruikers die een goede camera zoeken, op het oog heeft dan Fujifilm-liefhebbers die een tweede toestel willen.” Instagramplaatjes schiet je makkelijk dankzij het 1:1 beeldformaat dat je kunt kiezen. En via wifi en Bluetooth kun je ze snel delen. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van de Fuji X-A5. En dat wil zeggen: prima. Eindcijfer: 7.6.
 • Fujilove.com (fotograaf Take Kayo): Dit is een camera voor fotografen die een compacte 'point and shoot' zoeken, maar dan met de grootst mogelijke sensor. Wil je dat, dan zijn er slechts 2 opties: de Ricoh GR II én deze Fujifilm XF10. Met de 24 megapixel Bayer-sensor zonder ‘low pass filter’ neem je schitterende foto’s met de geweldige filmsimulaties waar Fujifilm zo geliefd om is. De 18.5mm f/2.8 lens is lekker snel.
  Met de XF10 kun je foto’s van professionele kwaliteit maken om hem vervolgens in je broekzak te stoppen... “I am blown away at the resolution coming out of such a small camera. In daily use I found the camera very practical as I took the XF10 with me everywhere and didn’t even feel I had a camera on me.”
  Met de Bluetooth/WiFi-optie lukt het om je beelden snel op je smartphone te krijgen en ze vervolgens te delen op social media. Dat gaat “super fast and easy, although Fujifilm really needs to update the Cam Remote app”.
  Al met al is deze XF10 de premium compactcamera voor fotografen die prioriteit geven aan beeldkwaliteit van foto’s. Voor wie vooral video schiet, een superzoom zoekt of een selfie-scherm: zoek een andere camera. “For me, it’s the new XF1/XQ2 but with a huge sensor and a decent quality lens.”
 • Photographyblog.com: De nieuwe Fujifilm XF10 is een zeer succesvolle poging om zowel smartphone-upgraders als serieuze enthousiaste fotografen te behagen. Beide kampen worden uitstekend bediend door de excellente beeldkwaliteit in combinatie met het extreem kleine formaat.
  De combinatie van de grote aps-c sensor met de excellente vaste lens maken de Fujifilm XF10 uitstekend geschikt om beelden neer te zetten die zo goed zijn als de dure X-serie camera’s van Fujifilm. Hij heeft dezelfde sensor en beeldprocessor als de X-T100 en X-A5 systeemcamera’s. Dat betekent dat de beeldkwaliteit excellent is.
  De lens is ook eersteklas kwaliteit. Met z’n snelle f/2.8 diafragma met 9 bladen, maakt het gemakkelijk om heerlijke bokeh-effecten te krijgen. En de foto’s zijn scherp van hoek tot hoek als je een beetje diafragmeert naar f/4.0. Het ontwerp is zo simpel mogelijk gehouden, maar biedt gevorderde gebruikers genoeg manieren om handmatig te bedienen. Een elektronische zoeker mist, wat begrijpelijk maar wel jammer is.
  Al met al is de XF10 een zeer welkome loot aan de uitgebreide Fujifilm-boom met aps-c camera’s. Z’n mogelijkheden en excellente beeldkwaliteit zullen zowel beginners als gevorderde gebruikers weten te bekoren. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com: De Fujifilm XF10 is ongelofelijk compact voor een camera met zo’n grote sensor. Maar hij heeft geen ingebouwde zoeker en het scherm achterop is niet kantelbaar. Hij heeft een meer ‘plastic’ gevoel dan andere Fujifilm camera’s, maar toch is hij goed gebouwd, past hij makkelijk in een broekzak en levert hij beelden van hoge kwaliteit.
  Dankzij z’n grote sensor en z’n hoge kwaliteit lens is de XF10 wel een zeer capabele compactcamera. Ruis is heel goed onder controle en de beelden zitten tjokvol details. De lens heeft een groot diafragma, waardoor je de scherptediepte van je foto’s heel beperkt kan houden. Dat geeft scherpe beelden met een mooie wazige achtergrond. Precies wat je wilt, bijvoorbeeld bij portretten.
  De lens heeft een brandpuntsafstand van 28mm, een stuk meer groothoek dan de populaire 35mm die veel straatfotografen gebruiken. Toch is dit een erg veelzijdige brandpuntsafstand. Je kunt ook lekker dichtbij fotograferen: vanaf 10cm. Dat maakt extra creatieve beelden mogelijk.
  Kortom: Fujifilm heeft een indrukwekkende camera gecreëerd die in je jaszak, broekzak of handtas past. Jammer at er geen kantelbaar scherm op zit, dat zou je veel meer flexibiliteit geven bij het componeren van beelden. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.

Fujifilm XF10 op CameraNU.nl >>

 

Fujifilm XF10Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm XF10

 • 24.2 megapixel APS-C CMOS sensor
 • Fujinon 18.5mm f/2.8 objectief: 28mm in fullframe-equivalent
 • Met digitale teleconverter voor 35mm en 50mm
 • HD en 4K video-functie
 • Square modus (vierkante foto’s) en nieuwe creatieve filters
 • Zeer compact en licht van gewicht
 • Bluetooth en wifi: snel delen op social media
 • 11 unieke filmsimulaties en 19 geavanceerde filters

Fujifilm XF10 op CameraNU.nl >>

 

Mooi filmpje over de Fujifilm XF10

Bekijk hieronder een mooi filmpje over de Fujifilm XF10.

Fujifilm XF10 op CameraNU.nl >>

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €300 korting op Fuji-X camera’s en Fuji objectieven!

Fujifilm heeft ook deze winter weer een geweldige cashback-actie. Koop je een Fujifilm X-camera of een Fujifilm objectief, dan ontvang je tot 300 euro korting! De actie loopt van 10 oktober 2018 tot en met 10 januari 2019.

Bekijk deze Fujifilm Cashback >>

 

Beste compactcamera's tot 500 euroBeste compactcamera's tot 500 euro

Je zoekt een supergoeie compactcamera. En je hebt maximaal 500 euro te besteden. Wat is de beste koop voor jou? Bekijk de beste compactcamera's tot 500 euro.

Beste compactcamera's tot €500 >>

 

CameraNU.nl Beste webshop voor de Fujifilm XF10

Zo’n mooie camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Voor de Fujifilm XF10 beveel ik van harte CameraNU.nl aan. Een camerawinkel met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De zes voordelen van CameraNU:
 • Dé foto- en videospecialist
 • Score op Kieskeurig: 9.2 (34.637 reviews)
 • Score op Trustpilot: 9.6 (900 reviews)
 • Prachtige, grote fysieke winkel in Urk
 • Alle medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen gratis in huis!

Fujifilm XF10 op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 10 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 10 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 10 nieuwste camera’s >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)