Fujifilm X100F | Dé compactcamera voor straatfotografen

Fujifilm X100F is dé premium compactcamera voor straatfotografen. Ook populair bij reportage- en productfotografen. Vierde generatie in deze bejubelde 'rangefinder-serie'. “De aantrekkelijkste professionele compactcamera van dit moment: uniek in zijn soort en de beste X100 tot op heden.” Alle belangrijke reviews!

Breaking: opvolger Fujifilm X100VI

Op 20 februari 2024 is de Fujifilm X100VI aangekondigd. Een fraaie upgrade van het origineel voor straatfotografen. Komt eind februari 2024 op de markt. Benieuwd?

Mijn review van de Fujifilm X100VI >>

Sensor: aps-c | 24.3 megapixel | Beelden per seconde: 8 | Video: Full HD | Vaste primelens (kleinbeeld-equivalent): 35mm f/2 | Gewicht body: 419gr | Release datum: 23 februari 2017 | Frankwandelt-rating 88/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR

Opvolger Fujifilm X100V op CameraNU.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Cameraland.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X100F premium compactcamera Fujifilm X100-serie: looks & brains

Wauw wat is-ie weer mooi, de vierde versie van de beroemde en geliefde Fujifilm X100 serie. De X100F is echt zo'n camera waar ik direct enorm hebberig van word. Stijlvol, compact, retro, lekker. Maar uiteraard zijn het niet alleen de looks die tellen, maar vooral: de brains.

Allernieuwste technologie

En dat zit wel goed. Want de al uitstekende voorganger in de X100-serie is nog verder verbeterd met alle nieuwe technologie die het gerenommeerde Fujifilm in huis heeft. Onder veel meer: een geüpdatete sensor, een vernieuwd autofocussysteem, een grotere batterij en een verbeterde ergonomie.

Straat- & reportagefotografie

De X100F is alweer de vierde generatie uit de beroemde X100-serie van Fujifilm. Deze compacte, retro Fujifilm is voorzien van een vast Fujinon 23mm f/2.0 objectief. Ja, je leest het goed: een vast objectief. Het is dan ook geen systeemcamera (met verwisselbaar objectief) maar een premium compactcamera met een vaste primelens van hoge kwaliteit. Met dit geweldige objectief, de verbeterde hybride zoeker en autofocus is de X100F uitermate geschikt voor straat-, reportage- en productfotografie.

Fujifilm X100F premium compactcameraUitstekende hybride zoeker

Die verbeterde hybride zoeker biedt een combi van elektronisch en optisch, waarbij je heel eenvoudige wisselt van zoeker. De X100F beschikt over een Eletronic Rangefinder (ERF) modus. Een klein elektronisch LCD-schermpje rechts onderin je zoeker dat over de optische zoeker wordt gelegd. Hiermee kun je scherpte, TTL-kijkhoek, belichting en witbalans in real time bekijken.

Exact scherpstellen

Het beeld dat je in deze elektronische meetzoeker ziet, kun je tot 6 keer vergroten. Hierdoor controleer je de scherpte en het exacte scherpstelpunt nog beter. De achterkant van de camera is helemaal vernieuwd waarbij je alle belangrijke functies direct met je rechterhand bedient.

Fujifilm X100F premium compactcamera Onder de motorkap: X-Trans beeldsensor

Net als Fujifilms vlaggenschepen X-T2 en X-Pro2 systeemcamera's is ook de Fujifilm X100F premium compactcamera uitgerust met de inmiddels vermaarde 24.3 megapixel aps-c X-Trans CMOS III beeldsensor. Plus een X-Processor Pro beeldverwerkingsprocessor. Onder de motorkap zit het dus helemaal snor met de X100F.

Allerhoogste beeldkwaliteit

En dat verzekert jou als fotograaf van beelden van de allerhoogste kwaliteit met de schitterende kleuren en het detailniveau waar Fujifilm om bekend staat. Ik stond bijvoorbeeld versteld van de beeldkwaliteit die de X-T2 biedt. En die van de X100F doet daar nauwelijks voor onder, zoals blijkt uit de reviews (zie hieronder).

Autofocus sterk verbeterd

Ook het autofocussysteem van de X100F is sterk verbeterd ten opzichte van z'n voorgangers. Het autofocusalgoritme is veel sneller en de camera telt liefst 91 autofocuspunten, dubbel zoveel als z'n voorganger. Met een joystick naast het LCD-scherm kun je snel en doeltreffend het autofocuspunt verplaatsen. Heel handig, zo'n pienter pookje, kan ik je verzekeren. Je hebt de keuze uit zes verschillende autofocus-instellingen.

Fujifilm X100F premium compactcamera Handige draaiknoppen

Het retro-uiterlijk is niet alleen supermooi. Maar er zitten retro-elementen op die ook nog eens superhandig zijn. Zoals de grote draaiknoppen voor sluitertijd en belichtingscompensatie bovenop. Listig van Fuji: in de draaiknop voor de sluitertijd hebben ze een draaiknopje geïntegreerd voor het wijzigen van de ISO-instelling (zie de foto hiernaast). En dat zijn tegelijk allemaal knoppen die je verreweg het meest gebruikt. Allemaal bij de hand dus.

Straatfotografie in de schemer

De XT100F is minder dan z'n voorgangers gevoelig voor digitale ruis. Ook bij straatfotografie in de avond of nacht levert hij nog prachtige beelden met bijvoorbeeld mooie zachte huidtinten. Ook bij weinig omgevingslicht of bij onderwerpen met weinig contrast of fijne details kan de camera snel scherpstellen. Dat heb ik bij de X-T2 gemerkt: dat blijft allemaal supergoed werken, zelfs in het bijna-donker.

Snelheidsmonster

En snel dat-ie is! Binnen 0.5 seconde is de XT100F klaar voor gebruik. Hij heeft een intervaltijd van 0.2 seconde tussen twee opnames. Scherpstellen gebeurt in een micro-knipoog van 0.08 seconde en de camera reageert al binnen 0.01 seconde nadat je de ontspanknop hebt ingedrukt. Een waar snelheidsmonster dus.

Fujifilm X100F premium compactcamera Fujifilm 23mm f/2.0: snel & scherp

Het standaardobjectief dat er vast opzit is ook al een juweeltje: de Fujinon 23mm f/2.0. Zeer compact en perfect geschikt voor omstandigheden die vragen om snelheid van werken, zoals scenes op straat of bij reportages. Over dit objectief heb ik al vele jubelende reviews gelezen. Het objectief heeft een kleinbeeldequivalent van 35mm. Met die vaste brandpuntafstand heeft bijvoorbeeld Magnum-fotograaf Henri Cartier-Bresson al zijn beroemde straatbeelden geschoten (weliswaar wel met een superdure analoge Leica als camera).

Groot diafragma: mooi bokeh

Het Fujinon 23mm objectief heeft een groot diafragma van f/2.0, waardoor er meer licht op de sensor valt. Uitstekend geschikt voor schemerige omstandigheden dus. En je kunt er die mooie achtergrondonscherpte (bokeh) mee krijgen. Daarmee laat je bijvoorbeeld portretten er echt loeischerp uitknallen.

Echte fotografen-camera

Het is echt een fotografen-camera. Je kunt er ook prachtige Full HD-filmpjes mee schieten, maar dit is dus niet in 4K-kwaliteit. Is video helemaal jouw ding, dan is hij minder geschikt.

Wat-ie niet heeft...

Is dit een compactcamera die alles in huis heeft? Nee. Hij heeft een geweldig display. Maar wat-ie bijvoorbeeld niet heeft is een kantelbaar scherm. En hij heeft ook geen touchscreen. Als die twee zaken voor jou erg van belang zijn, dan zou ik naar een concurrent grijpen (de Sony's en de Panasonics). Ik denk dat Fujifilm er bewust voor heeft gekozen bepaalde features juist niet te bieden. Om bijvoorbeeld gewicht en prijs zo laag mogelijk te houden. Fuji focust met de X100-serie op fotografen pur sang.

In de beperking....

Voor aardig wat fotografen zal een beperking zijn: de vaste 35mm lens (kleinbeeldequivalent). Als je gewend bent aan een camera met zoomlens, is dat natuurlijk wel even wennen (zacht gezegd). Maar hier geldt het spreekwoord: in de beperking toont zich de meester. De echt grote fotografen van deze aarde schoten en schieten bijna allemaal met een prime lens (dus geen zoomlens). Overigens zijn er voor de X100F ook een soort opzetlensjes beschikbaar, waarmee je in 28mm en 50mm kunt schieten. En hij kan beperkt digitaal zoomen, waarbij de kwaliteit toch heel goed blijft.

Gratis app: foto's delen met de wereld

Wat voor veel fotografen wel heel handig is: met de gratis app van Fujifilm kun je rechtstreeks jouw straatfoto's of -video's delen met de rest van de wereld. De app kan GPS-data aan opnames koppelen. En je kunt hem ook als afstandsbediening gebruiken. Kun jij als fotograaf ook zelf eens op die groepsfoto met je vrienden of familie staan.

Update: opvolger Fujifilm X100V!

De Fujifilm X100F heeft een fantastische opvolger: de Fujifilm X100V. Alles aan deze nieuwe compactcamera voor straatfotografen is beter en sneller dan bij de voorganger. Ben je benieuwd naar deze schitterende camera?

Mijn review van de Fujifilm X100V >>

Fujifilm X100V op CameraNU.nl >>

Fujifilm X100V op Cameraland.nl >>

Fujifilm X100V op Kamera-express.nl >>

 


Benieuwd naar alle Fujifilm-camera’s? Bekijk mijn handige overzicht >>


Fujifilm X100F: Reviews & Tests

De Fujifilm X100F: wat vinden de serieuze reviewers ervan? Bij deze camera oor straatfotografen laat ik een aantal rasechte straatfotografen aan het woord. Misschien zijn die nog wel waardevoller dan reviews van techneuten.

 

Fujifilm X100F premium compactcamera DPReview over de Fujifilm X100F

Op DPReview noemt reviewer Richard Butler de Fuji X100F een camera om zeer serieus te nemen. Al zal de X100F niet op iedereen aantrekkingskracht uitoefenen, “the combination of its large sensor, small body, classic looks and layout has attracted a dedicated user base”. Voor wie nu wil instappen in de X100-serie: “The X100F is the one to go for: it is, in every way, the best in the series so far.”

X100F goed genoeg om te moeten upgraden?

De toon is gezet: de beste van de al zeer lovend besproken Fujifilm-serie. Maar Butler stelt gelijk de vraag die gesteld moet worden: “Is the X100F good enough to convince existing converts to upgrade?” En met humor stelt Butler: “Spoiler: Yes.”

Extreem goede sensor

Om de beeldkwaliteit is de X-serie al vele malen geroemd (X-T2 en X-Pro2). En dat heeft onder andere te maken met de sensor. In deze review wordt dat nog eens benadrukt: “The sensor in the X100F is extremely good, giving plenty of dynamic range and very good noise performance.”

Filmsimulaties: briljant

De filmsimulaties zijn een ander krachtig punt van Fuji: “[They] help add a pop of color to even the drabbest of Seattle winters.” Daar komt bij dat ook de JPEG's van Fuji uitstekend zijn. “The X100F's JPEGs remain one of our favorite features. There isn't widespread agreement in the office about which Film Simulation is best, but there is consensus that the Film Simulation modes give some of the most attractive color responses of any brand.”

Snelste camera uit de serie

En dan de snelheid van de X100F: ook dat zit meer dan goed. De X100F is de snelste camera in deze serie “and it makes a big difference to the experience”. Ook de autofocus is snel en accuraat, zelfs bij slecht licht. “So long as you can find something with a reasonable amount of contrast, the X100F will focus in very low light.”

Video is OK, maar niet excellent

Video is geen 'unique selling point' van de X100F. “The quality is good, for Full HD (1080p), but we doubt a significant number of buyers will be looking to use the X100F for anything more than short clips.”

X100F: een grote stap vooruit

Reviewer Richard Butler memoreert eerdere versies van de X100-serie. Elke versie was weer iets beter, maar de verbeteringen waren vaak niet groot genoeg om te 'moeten' upgraden. De X100F is anders. “The image quality takes a huge leap forward, as do the ergonomics, thanks to the addition of the AF joystick. But most significantly, the speed of operation, including that of the lens, has been noticeably improved. We think it's enough to change the way you feel about the camera.”

X100F: Gold Award

En dus is upgraden 'essential' als je een vorige versie hebt, zoals de X100T. “On balance, we think this is the 'rush out and buy one' product that we've always hoped the X100 series would be.” De X100F krijgt van DPReview de felbegeerde Gold Award, met een score van maar liefst 83%.

Opvolger Fujifilm X100V op CameraNU.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Cameraland.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X100F premium compactcameraFotograaf Jonas Rask over de Fujifilm X100F

De Deense reviewer (en dr.) Jonas Rask is een echte Fujifilm straatfotograaf. En hij is uiterst enthousiast over de jongste telg, de X100F. Hij schrijft er liefdevol over als een "small silver package" met een "incredible image quality and its undeniable charm". Iconische camera's, zo noemt hij de X100-serie.

Deense groep straatfotografen

Jonas Rask is lid van het Platea Collective, een Deens groep straatfotografen. En schiet al vele jaren met Fujifilm X-camera's. Prachtige platen zijn het. Wauw, die man kan fotograferen zeg. Neem een kijkje op z'n site.

Even krachtig als de X-T2

Volgens Rask was de X100-serie altijd bedoeld als 'compact camera'. "It was never meant to be anything else. But the truth is that with the X100F, it is now just as powerful as the flagship cameras in the Fujifilm lineup: The X-Pro2 and XT2." Fuji's compactcamera is volwassen geworden dus. Ten opzichte van z'n voorganger is er sprake van een "massive spec upgrade". En: "The X100F is the sharpest looking, best operating and most versatile version of the X100 series yet."

Uiterst hoge kwaliteit

Alles aan de camera is van uiterst hoge kwaliteit, aldus Rask. De geweldige hybride zoeker, de snelle en accurate autofocus, de schietsnelheid, de beeldkwaliteit, de bouwkwaliteit. En, niet onbelangrijk: over het bedieningsgemak is echt tot in de finesses nagedacht.

Filmsimulaties van Fuji

Rask roemt ook de filmsimulaties van de Fuji-X-camera's. Iets waarvan ik ook enorm veel plezier heb. Hiermee kun je de kwaliteiten en de sfeer van oude analoge Fujifilm-rolletjes simuleren. Je zou er nostalgisch van worden. Rask gebruikt vooral de zwartwit filmsimulatie Acros. "I have written about its fantastic features, tonality, and light-level-based grain control here. It’s absolutely fantastic to have this film simulation in the X100F."

Beeldkwaliteit ongekend

De beeldkwaliteit van de X100F is ongekend, aldus Rask. "The image quality from the X100F can easily match that of the X-Pro2 – XF23mm f/2 combo. So the choice is yours! – The colors are rich, the images are sharp, and the jpegs from the X-Trans 3 do NOT give you wax-figure skin in portraits."

Ideaal voor straatfotografen

De X100F is in de ogen van Rask een pure straatfotografie-camera. "Of course the X100 functions as a street photography camera for the majority of its user base. Its rangefinder’esque look and feel makes you think of leica, and the silent shutter and small size makes it ideal for many street photographers around the world.”

Enorm bruikbaar

Maar het grootste 'selling point' van de X100F is volgens Rask: de enorme bruikbaarheid in zeer uiteenlopende situaties. "I have not found myself in a situation where I could not take the image that I had imagined in my head with just the X100 and the 2 conversion lenses. Landscapes, starscapes, cityscapes, street, documentary, family and leisure, portraiture, products, concerts, travel, weddings…etc etc. This little box will do it all. And it will do them all very very very well!"

Camera voor een verlaten eiland

Het is dan ook dé camera die hij bij zich hoopt te hebben als hij ooit nog eens op een verlaten eiland strandt...

Opvolger Fujifilm X100V op CameraNU.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Cameraland.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X100F premium compactcameraStraatfotograaf Adrian Murray over de Fujifilm X100F

Straatfotograaf en reviewer Adrian Murray van fotografen-site Petapixel.com mocht 2 maanden met een testexemplaar van de X100F op pad. En doet daar op Petapixel uitgebreid verslag van. Fan van Fuji was hij al, hij fotografeert veel met de nieuwe X-Pro2.

'Wonderful results'

In die 2 maanden nam Murray de x100F overal mee naartoe: “I kind of made it my go-to camera for just about anything and everything—from my more artistic professional shots, to travel, to basic family vacation images. This camera has been everywhere—from around my own home in Kentucky, to the Great Wall of China, to Disney World in Florida. I’ve thrown just about everything I could at it and the x100F delivered wonderful results.”

Veel specs uit de X-Pro2

Tot z'n grote vreugde zag hij veel specs van de X-Pro2 terugkeren in de X100F: de grote sensor, de handige joystick en knoppen, de verbeterde batterijlevensduur.

Heerlijk bokeh

Maar wat vooral opvalt is de geweldige beelden die de X100F produceert: “The lens resolved wonderfully on the 24mp sensor. I was able to walk away with stunning detail from a tiny little camera. I believe this is the same lens seen in the previous models, and it is still just as excellent as it was on the older sensor. The bokeh is very pleasant and has a smooth aesthetic to it.”

Adembenemende foto's

Het bewijs staat bij het artikel, adembenemende foto's. Dat die man kan fotograferen, merk je aan de schitterende composities. Maar de X100F heeft ook z'n aandeel: heerlijke scherpte, geweldige kleuren, boordevol details. Landschapsfoto's, portretten, straatfotografie, het ziet er allemaal supermooi uit.

Past in je jaszak

Ook hoe hij voelt en werkt, de hele 'handling', is volgens Murray geweldig: “Functionally, the camera reminds me of a shrunk down X-Pro2 with a tiny 23mm lens fixed to it. I love that. (...) The X-Pro2 is a great camera, but it feels a bit bulky for everyday use. Since I use the 35mm focal length (full-frame equivalent) a lot of the time, that makes the x100F a great fit for me. It fits easily in some of my jacket pockets, hides away nicely, and makes quick family and travel photos a breeze.”

Minpuntje: autofocus minder snel

Eén minpuntje noemt Murray ook: de autofocus is niet zo snel als die van de XT-2. Maar dat mag je ook haast niet verwachten. “That’s about my only gripe about this camera: it’s autofocus isn’t DSLR quality. That’s not a huge deal, and as I mentioned earlier it’s still plenty fast to get whatever shot I wanted.”

Opvolger Fujifilm X100V op CameraNU.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Cameraland.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X100F premium compactcamera Straatfotograaf Derek Clark over de Fujifilm X100F

Ook straatfotograaf en reviewer Derek Clark mocht 2 maanden met een testexemplaar van de X100F aan de slag. Deze echte Fuji-fanaat schiet al z'n professionele beelden met zo ongeveer alle Fuji-camera's die op aarde zijn. Geweldige beelden, leuk om op z'n site te kijken en inspiratie op te doen.

'Most beautiful camera'

Hij begint met een liefdesverklaring over het uiterlijk van de X100F: “Your opinion may differ from mine, but I think the X100F is the most beautiful camera I have seen in my entire life! It keeps the look of the original X100, but the lines are cleaner, sharper and the top plate now slopes from the upper to the lower level. This, more than any other camera, has that thing where you just want to pick it up and hold it in your hands.” En ik geloof dat ik het wel met hem eens ben...

Veel specs van de professionele X-T2 en X-Pro2

Maar het uiterlijk is uiteindelijk natuurlijk niet belangrijk, toch? Het gaat om de prestaties. En dat zit helemaal goed: dit is een beauty mét brains. Want ook Clark constateert dat de X100F veel specs heeft overgenomen van de professionele, en inmiddels veel bejubelde Fujifilm X-Pro2 en X-T2. “The X100F has been brought up to spec with the two flagship Fuji cameras, the X-Pro2 and the X-T2, which is pretty impressive in this much smaller camera. It has the same 24 megapixel sensor and processor, which seems to be the new standard in X-Series cameras.”

Lekker in dagelijks gebruik

Ook veel van de superhandige knoppen en menu-items stammen van de professionele Fuji's. Zoals de grote ISO-knop en belichtingscompensatieknop bovenop. En dat maakt de X100F heel lekker in het dagelijks gebruik.

Beest van een camera

Al met al is de X100F volgens Clark een beest van een camera. “I hate to state the obvious, but the X100F is the best X100 camera so far. The X100F, X-Pro2 and X-T2 have jumped so far ahead of all the other X-Series cameras that I'm now in the process of selling both my X-T1's and probably my X-E2, in favour of the X100F, X-Pro2 and X-T2. I'm not sure what the fate of my X100T will be yet.”

'Flagship of the compacts'

En tot slot heeft Clark nog wel een leuke vergelijking met de professionele modellen: “I think the X100F is of close to perfection. (...) The X-Pro2 and the X-T2 are the dual flagship models, but I personally see the X100F as a 3rd flagship. The flagship of the compacts.”

Opvolger Fujifilm X100V op CameraNU.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Cameraland.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Kamera-express.nl >>

 

Andere (professionele) reviewers over de Fujifilm X100F

Hieronder staan andere reviews van de Fujifilm X100F op een rij.

Fototijdschrift Focus over de Fujifilm X100F

“Een aantrekkelijk, hoogwaardige compactcamera”, zo beschrijft reviewer Mich Buschman van fototijdschrift Focus de X100F. Weliswaar is hij niet weerbestendig, “maar degelijk uitgevoerd met een voorbeeldige ergonomie, ondanks de compacte uitvoering.”

Fraaie beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is volgens Focus fraai. “En naar smaak te presenteren dankzij de vele filmsimulatiemodi.” Mooie extra's zijn volgens Focus de twee sluiteropties, de hybride zoeker, het ingebouwde ND-filter, de flitsmogelijkheden dankzij de centraalsluiter, het autofocus-joystickje, het Q-snelmenu en nog veel meer.

Optimaal gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van de X100F is optimaal. “Handig dat je van bovenaf in één oogopslag de relevante fotografische instellingen overziet: diafragma, ISO-waarde, sluitertijd en belichtingscorrectie.”

Meest aantrekkelijke professionele compactcamera

Mooi zijn ook de twee conversielenzen die je erbij kunt kopen. “Zinvolle toevoegingen op reportage: ze bouwen de X100F uit tot een klein systeem.” De testredactie van Focus noemt de Fujifilm X100F al met al “de meest aantrekkelijke professionele compactcamera van dit moment: uniek in zijn soort en de beste X100 tot op heden.” De X100F scoort dan ook een hoog cijfer: 8.7.

Fototijdschrift Digifoto Pro over de Fujifilm X100F

“Deze vierde iteratie van de X100-serie is onverwacht populair”, constateert reviewer Menno Visser van fototijdschrift Digifoto Pro. Een beetje vreemd is het wel, voor deze 'specialistencamera' voor straatfotografen. Of niet? Het is gewoon een verdomd goede camera, constateert Digifoto Pro (alleen gebruiken ze nettere woorden).

Heel fijn in het gebruik

“Het succes van de vierde telg van de Fujifilm X100 serie mag dan voor Fujifilm een beetje als verrassing komen, voor ons is duidelijk waarom er zoveel interesse is in de X100F. De kleine aanpassingen zoals de joystick en nieuwe lay-out van de knoppen maken de camera heel fijn in het gebruik, de beeldkwaliteit is wederom super en de creatieve mogelijkheden zijn ruimschoots aanwezig.”

Zeer enthousiast

Hoe goed Digifoto Pro ook zoekt, echte minpunten zijn heel lastig te vinden. “Als we nog één aanpassing op ons verlanglijstje mogen zetten is het een kantelbaar scherm, maar al met al worden we zeer enthousiast over deze nieuwe compacte camera van Fujifilm.”

Photographyblog over de Fujifilm X100F

Reviewer Amy Davis van Photographyblog.com noemt de X100F een 'very enjoyable camera to use'. “And fans of the brand and this style of camera will not be disappointed by the improvements made to this latest iteration.”

Heldere en levendige foto's

De autofocus is verbeterd en je kunt erop vertrouwen. De beelden zijn helder en levendig, en de verschillende filmsimulaties geven je veel mogelijkheden om de kleurweergave precies zo te krijgen als je verlangt. Ze zijn geweldig om mee te experimenteren. Ook is het gewoon een 'lekker ding', met perfect gewicht en compactheid.

Ideaal voor straatfotografie

“And with a 35mm f/2 lens, it’s the ideal camera for street photography - if that’s the kind of work you like to do, then you’ll find it very appealing. Some will find having a fixed focal length a drawback, but it’s quite a flexible length for a range of different subjects that forces you to work with your feet rather than relying on a zoom.”

Geweldig in het gebruik

De X100F is geweldig in het gebruik, met al z'n knoppen en buttons, waardoor je lekker makkelijk en snel de settings kunt aanpassen. Minpunt is het vaste, niet aanraakgevoelige scherm. Daar valt nog iets te wensen. Maar voor het overige is de camera 'Highly Recommended.

Ephotozine over de Fujifilm X100F

Ephotozine.com noemt de X100F een echte 'fotografencamera', een camera met het uiterlijk en het gevoel van een premium camera, ontworpen met fotografen in gedachten. “The unique optical and electronic viewfinder along with the retro and classic styling, with direct manual controls, makes this a desirable camera that quite easily justifies its price.”

Allerhoogste beeldkwaliteit

Maar de X100F heeft veel meer in huis. De beeldkwaliteit weerspiegelt die schitterende 'looks'. “With Fujifilm’s latest 24 megapixel sensor, you can achieve the highest image quality possible from an APS-C sensor, with excellent noise performance, superb colour reproduction, and exceptionally sharp images. The Fujinon 23mm f/2 lens is capable of producing sharp images with plenty of detail.” Predicaat 'Highly Recommended', met 4.5 uit 5 sterren.

Amateurphotographer over de Fujifilm X100F

Reviewer Andy Westlake van Amateurphotographer memoreert dat de X100-serie al lange tijd een favoriet is onder serieuze fotografen. “for its unrivalled combination 
of stunning good looks, intuitive, dial-led handling, and excellent image quality”. Met de X100F zet Fuji deze traditie voort: “making substantial improvements without losing the essence of the original, and its 24-milion-pixel sensor brings the best image quality 
yet.”

X-Processor Pro: de echte ster

Maar de echte ster van deze Fuji is de X-Processor Pro “because it makes the camera feel that much snappier and more responsive in every aspect of its operation. This is particularly noticeable with the autofocus – I’m really quite impressed Fujifilm has managed to get the lens moving so fast.”

Veel significante verbeteringen

Maar er is meer goeds aan de X100F dan verbeterde beeldkwaliteit en autofocus. Het is de optelsom van veel kleine maar significante verbeteringen die het maakt tot de geweldige camera die het is. “Additions such as the AF joystick, full-image electronic preview in the optical finder, and extended ISO and exposure compensation control options all make the X100F an absolute joy to use.”

Inspirerende camera

Het is daarom een zeer inspirerende camera, die uitnodigt om op pad te gaan en te fotograferen. “Few cameras inspire you to pick them up and go out shooting in the way this one does, and few deliver such attractive results when you get home and look at your pictures. Make no mistake; it’s a serious photographic tool.” Eén ding is zeker: “like its predecessors it’s one of the most desirable cameras on the market.” Met 5 sterren krijgt de X100F het predicaat 'Goud'.

Klanten over de Fujifilm X100F

Minstens even waardevol vind ik vaak de reviews van gebruikers. Dus hoe mensen zoals jij en ik de camera ervaren. Er staan een paar hele leuke op CameraNU.nl en Kamera-express.nl.

 • Klantreview op CameraNU.nl: “De nieuwe X100F, de vierde generatie, is een hele stap vooruit”, vindt gebruiker Wim op CameraNU.nl. “Autofocus is uitstekend, continu fotograferen geweldig. En de camera, die nog altijd dezelfde lens heeft, maakt nog mooiere foto's dankzij onder meer een veel grotere sensor. Bovendien is de bediening verbeterd door meer en gewijzigde knoppen en betere software.” Heel leuk, omdat de camera zo'n mooi retro uiterlijk heeft, krijgt hij reacties als: 'kun je daar nog filmpjes voor krijgen?' “Van harte aanbevolen.”
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Prachtige camera, welke dagelijks meereist in de tas. super compact. Geen zware tas met DSLR en lenzen. gewoon eenvoudig op pad.” oordeelt gebruiker Paul op CameraNU.nl. “Een mini X-Pro2: snel, goede sensor, goede focus en prachtige plaatjes met deze 23mm lens (35mm) . Wat een hele mooie functie op deze vernieuwde versie is, is het digitaal zoomen naar 50 en 70mm met een up-scaling in de body naar 24 megapixel zonder verlies.”
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Kleine compacte camera met alles erop en eraan. Je kan alles regelen via functieknoppen of wielen aan de buitenkant van de camera. Je hoeft dus niet steeds in de menu te duiken. Het vast 35mm equivalent daagt je uit om steeds zo creatief mogelijk te handelen in de straten. Topcamera!”
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Na jarenlang spiegelreflexen sjouwen ben ik eens gaan Kijken wat ik nu eigenlijk gebruik en wat mijn favoriete camera’s zijn geweest door de jaren heen. Mijn favoriete camera’s waren de Ricoh GR en de Minolta XG-M, beide met een lichte groothoek. Ik ben op zoek gegaan naar een soortgelijke camera welke mijn d7000 set kon vervangen en meer aansluit bij wat ik fijn vind om mee te fotograferen. De beeldkwaliteit en bouwkwaliteit moest wel top zijn. Dit is de X100F geworden. Gemaakt in Japan, absoluut topkwaliteit en heel erg fijn in gebruik. Ik heb hem altijd bij mij (itt tot een spiegelreflex) en het is een genot om te gebruiken als je onderweg bent.”

Opvolger Fujifilm X100V op CameraNU.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Cameraland.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm X100F

 • Stijlvolle retro-uitstraling
 • 23mm-objectief: ideaal voor straat-, reportage- en portretfotografie
 • Verbeterde hybride optische en digitale elektronische zoeker
 • 24.3 megapixel aps-c X-Trans CMOSIII beeldsensor
 • X-Processor Pro beeldverwerkingsprocessor
 • Electronic Rangefinder-modus
 • Razendsnelle autofocus
 • Mooie en handige draaiknoppen bovenop
 • Behuizing met kunstleer voor betere grip
 • Ingebouwd ND-filter + creatieve filters
 • Dankzij wifi te gebruiken met app voor direct online delen

Opvolger Fujifilm X100V op CameraNU.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Cameraland.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Kamera-express.nl >>

 

Filmpje: straatfotograaf Maurizio Faraboni met de X100F

De Fujifilm X100F is uitermate geschikt voor straatfotografie. De Italiaanse fotograaf Maurizio Faraboni heeft de retro-Fujifilm meegenomen op een avontuur in de stad en vertelt erover in een boeiende video.

Opvolger Fujifilm X100V op CameraNU.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Cameraland.nl >>

Opvolger Fujifilm X100V op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (15 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy