Canon Powershot Zoom: deze camera-kijker verrijkt je wandelingen

Zou het niet mooi zijn, heb ik vaak gedacht, als er een apparaatje zou bestaan waarmee je tijdens het wandelen vogels en andere dieren kunt spotten én fotograferen. Een camera en verrekijker in één. Die ook nog eens licht is en gewoon in je broekzak past. De Canon Powershot Zoom is exact zo’n tool. Perfect voor wandelaars. Een maand lang ging ik met deze camera-kijker op pad.

Canon Powershot Zoom: aanrader voor wandelaars

Ooievaars bespieden

Een lente-achtige woensdag op het Errekomsepad, een populair Klompenpad rond Oranjestad Buren. Hier in de Betuwe tref je een beeldschoon vestingstadje en – in het juiste jaargetijde – uitbundige fruitbloesem. In dit aardse paradijs wemelt het ook van de vogels. En vandaag zelfs ooievaars die op hoge poten achter een ploegende boer aan paraderen. Op jacht naar onfortuinlijke wormen en andere insecten.

Canon Powershot Zoom: aanrader voor wandelaars

Canon PowerShot ZoomDichtbij de vogelwereld

Met m’n Powershot Zoom kan ik dit tafereeltje vanuit de verte goed observeren. De 400mm-lens van deze camera-kijker haalt de vogelwereld lekker dichtbij. Een wereld die anders voor je verborgen zou blijven. Het beeld in de zoeker is veel scherper dan je verwacht van zo’n mini-apparaatje dat prima in de palm van je hand past. En ondanks de fikse tele is het beeld redelijk stabiel, dankzij de Image Stabilizer die aan boord is.

Canon PowerShot Zoom op CameraNU.nl >>

Canon PowerShot Zoom op Bol.com >>

Canon PowerShot Zoom op Kamera-express.nl >>

Alle details in beeld

Twee ooievaars woelen met hun snavel de grond om. Ik zie alle details tegen de achtergrond van de omgeploegde akker. Het prachtige wit van hun veren, de diepzwarte vleugeltoppen. Het oranjerood van hun spitse snavel en poten. Een oer-Hollands beeld waar je nooit genoeg van krijgt.

Canon Powershot Zoom: aanrader voor wandelaars

Foto’s van dichtbij

Met de Powershot Zoom kun je niet alleen verrekijken, je kunt er ook mee fotografen. Met m’n duim leg ik via een knop op de onderkant de ooievaars voor eeuwig vast. Evenals de opvliegende meeuwen op de akkers die ook een graantje/wormpje willen meepikken. Wat de ooievaars meesmuilend toestaan. Ik zie bijna het chagrijn in hun ogen.

Canon Powershot Zoom: aanrader voor wandelaars

Inzoomen tot 800mm

Het mooie van een verrekijker is dat je er ver mee kunt kijken. Het vervelende: het is nooit ver genoeg. Ook de 400mm van de Powershot Zoom zou wat mij betreft het dubbele aantal millimeters mogen tellen. Heel fijn: ook dat heeft deze kleine krachtpatser in huis. Met een simpele druk op de zoomknop aan de bovenkant zoom je tot 800mm. Dat zijn wel digitale millimeters: je krijgt niet de beeldkwaliteit van de 400mm. Toch kom je nog net iets dichter op de veren van de vogel of de vacht van het hert en de haas.

Canon Powershot Zoom: aanrader voor wandelaars

Heerlijke hazen

Over hazen gesproken: op een NS-wandeling langs de traag stromende rivier De Linge, een week later, spot ik er twee. Een paartje dat verliefd door de uiterwaarden dartelt. Naast me kijken twee heren op leeftijd toe. De één met z’n smartphone in de aanslag, de ander met een compactcamera. Op hun foto’s zijn de hazen twee verloren puntjes in het groen. Ik zit ze met m’n camerakijker toch wel aardig op hun immense oren. Zie hun zachtwitte huppelkontjes. En schiet een paar heerlijke beelden.

Canon Powershot Zoom: aanrader voor wandelaars

Rijk palet aan vogels

Nog een weekje later heb ik de Powershot Zoom in m’n broekzak tijdens een fraaie kasteelwandeling op landgoed Staverden op de Veluwe. De dichte bossen herbergen een rijk palet aan vogels. Ik schiet een ooievaar op haar nest die een jong aan het voeren is. Dat jong had ik met blote ogen niet gezien.

Canon Powershot Zoom: aanrader voor wandelaars

Hakkende specht

Verderop in het bos hakt een middelste bonte specht een hol uit in een eeuwenoude boom. Af en toe werpt hij een wantrouwende blik op me over z’n schouder: dichterbij komen is onmogelijk. De Powershot Zoom brengt me toch lekker dicht op z’n bonte veren en ik kan ‘m goed bestuderen en vastleggen voor thuis. Want is het wel een middelste bonte? Of toch de kleine bonte? Vanavond maar eens de foto vergelijken op de site van Vogelbescherming.

Canon Powershot Zoom: aanrader voor wandelaars

Meer beelden dan anders

Die foto zou ik trouwens nooit kunnen maken met m’n smartphone of professionele camera met 24-70mm zoomlens. Zo kom ik ook vandaag met meer beelden terug dan anders. En tussen alle wandelingen door schiet ik ook thuis en in een vakantiehuisje in Drenthe nog mooie beelden: een knobbelzwaan in de gracht, een lieflijk roodborstje, een brutale Vlaamse Gaai in de tuin.

Canon Powershot Zoom: aanrader voor wandelaars Canon Powershot Zoom: aanrader voor wandelaars

Canon PowerShot ZoomFoto’s bekijken op laptop of smartphone

Thuis haal ik al die foto’s binnen op m’n laptop. Dat gaat lekker snel. Je kunt ze trouwens ook snel binnenhalen op je smartphone met de gratis Canon-app. Kun je ze gelijk delen op je socials. Met die app kun je de Powershot Zoom ook simpel bedienen. Zodat je op je scherm verre dieren, zeilboten en kerktorentjes dichtbij kunt zien en kunt fotograferen met een simpele schermtik.

Acceptabele foto’s

Die foto’s zijn alleszins acceptabel, vooral als je ze een beetje bewerkt. Zeker als het weer meezit, zijn scherpte en kleuren prima. Kijk maar naar de plaquette van het monumentale weeshuis in vestingstadje Buren of de rode kat op de foto’s hieronder (beide op 400mm). Dat geldt voor de optische 400mm. Zoom je in tot 800mm dan zijn de foto’s te korrelig. Die 800mm is alleen bruikbaar om te verrekijken, of voor determinatie van dieren. Overigens kun je ook Full HD-filmpjes schieten, die bij 400mm ook zeker acceptabel zijn.

Canon Powershot Zoom: aanrader voor wandelaars Canon Powershot Zoom: aanrader voor wandelaars

Canon PowerShot ZoomMindere punten

Heeft de Powershot Zoom ook mindere punten? Dat heeft hij, maar dat geldt voor elke camera of kijker. Ten eerste moet je voor het verrekijken niet de scherpte, details en kleuren verwachten die je met een dure verrekijker krijgt. En datzelfde geldt voor de foto’s: verwacht niet dezelfde beeldkwaliteit als die van een goede camera. Op kortere afstanden winnen topmodellen smartphones het ook wat beeldkwaliteit betreft. Maar je smartphone reikt veel minder ver dan de Powershot Zoom. Daarmee had ik de foto’s in dit artikel onmogelijk kunnen maken.

70 minuten kijken / 150 foto’s

Goed om te weten: met een verrekijker kun je eindeloos kijken zonder dat je kijker gaat protesteren. Met de Powershot Zoom is het na zo’n 70 minuten gedaan met kijken: de accu moet dan aan de oplader. Zelf ben ik er vijf wandeldagen mee op pad geweest, en had ik bij thuiskomst steeds nog een halfvolle accu. Dus voor mij is het geen punt, maar wel goed om te weten. Overigens kun je op één acculading ongeveer 150 foto’s schieten, voor mij ook ruim voldoende.

Canon Powershot Zoom: aanrader voor wandelaars

Aanrader voor wandelaars

Conclusie: de Canon Powershot Zoom verrijkt je wandelleven. Je zit vogels en andere dieren dicht op de vacht/veren zonder een verrekijker mee te zeulen. En je kunt ze ook nog fotograferen met acceptabele resultaten. Daarbij is de Powershot Zoom zo compact en licht dat hij in vrijwel elke broekzak past. Kortom: een aanrader voor wandelaars.

Canon PowerShot Zoom op CameraNU.nl >>

Canon PowerShot Zoom op Bol.com >>

Canon PowerShot Zoom op Kamera-express.nl >>

Canon PowerShot ZoomHighlights van de Canon PowerShot Zoom

 • Mooie foto’s: 12 megapixel sensor
 • Optische superzoom: 100mm en 400mm
 • Nog dichterbij: digitale superzoom tot 800mm
 • Mooie video’s: Full HD 1080p-video met 30 beelden per seconce
 • Stabiele beelden: optische beeldstabilisatie aan boord
 • Zeer licht: weegt maar 145 gram
 • Super compact: past in elke broekzak
 • Ideaal voor vogelaars en wildspotters
 • Krachtig: gaat snel aan en zoomt razendsnel
 • Snelle schieter: 10 beelden per seconde
 • Altijd scherp: autofocus met gezichtsherkenning
 • Gratis app: zet beelden snel over naar je smartphone

Canon PowerShot ZoomFeiten over de Canon PowerShot Zoom

 • Gewicht: 145 gram
 • Lengte x hoogte x breedte: 103 x 51 x 33mm
 • Wifi en bluetooth: ingebouwd
 • Zoomlens: 100 en 400mm optisch; 800mm digitaal
 • Video: Full HD met 24, 25 en 30 beelden per seconde
 • Minimale scherpstelafstand: 100cm bij 100mm / 450 cm bij 400mm en 800mm
 • Accuduur: 70 minuten verrekijken, 60 minuten video, 150 foto’s
 • Frankwandelt-rating 80/100 (prijs/kwaliteit-verhouding)
 • Prijs inclusief oplader en microSD-kaart: 289 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Canon PowerShot Zoom op CameraNU.nl >>

Canon PowerShot Zoom op Bol.com >>

Canon PowerShot Zoom op Kamera-express.nl >>

 

Foto’s met de Canon PowerShot Zoom

Hieronder een selectie van de 1000 foto’s die ik met de Canon Powershot Zoom heb geschoten. De meeste tijdens wandelingen, een aantal in de tuin van een vakantiehuisje in Drenthe en thuis in Amsterdam. De foto’s zijn flink verkleind om de laadtijd van deze pagina laag te houden, de beeldkwaliteit is in werkelijkheid dus beter.

canon-powershot-zoom-10
canon-powershot-zoom-11
canon-powershot-zoom-12
canon-powershot-zoom-13
canon-powershot-zoom-14
canon-powershot-zoom-15
canon-powershot-zoom-16
canon-powershot-zoom-17
canon-powershot-zoom-18
canon-powershot-zoom-19
canon-powershot-zoom-20
canon-powershot-zoom-21
canon-powershot-zoom-22
canon-powershot-zoom-23
canon-powershot-zoom-24
canon-powershot-zoom-25
canon-powershot-zoom-26
canon-powershot-zoom-27
canon-powershot-zoom-28
canon-powershot-zoom-29
canon-powershot-zoom-30
canon-powershot-zoom-31
canon-powershot-zoom-32
canon-powershot-zoom-33
canon-powershot-zoom-34
canon-powershot-zoom-35
canon-powershot-zoom-36
canon-powershot-zoom-ervaringen-800px

Canon PowerShot Zoom op CameraNU.nl >>

Canon PowerShot Zoom op Bol.com >>

Canon PowerShot Zoom op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Canon PowerShot Zoom

Bekijk een mooi YouTube-filmpje over de Canon PowerShot Zoom door fotograaf en filmer Jaco Pattikawa (4:35 minuten). Jaco laat je goed zien waartoe dit kleine apparaatje allemaal in staat is.

Canon PowerShot Zoom op CameraNU.nl >>

Canon PowerShot Zoom op Bol.com >>

Canon PowerShot Zoom op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 superzoomcamera's

Ben je benieuwd naar de beste superzoomcamera's van dit moment? Ik heb de Top 10 voor je op een rij gezet. Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem eens een kijkje bij deze fantastische alleskunners!

Top 10 superzoomcamera's >>

 

Top 10 Travelzoomcamera's

Benieuwd naar de beste travelzoomcamera? Ik heb een Top 10 samengesteld op basis van de belangrijkste reviews op internet en in de fotovakbladen. Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 Travelzoomcamera's >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Overzicht van alle camera's op Frankwandelt.nlAlle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (17 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy