Canon G1 X Mark III: compactcamera met spiegelreflexkwaliteit

De Canon G1 X Mark III combineert de snelheid, kwaliteit en flexibiliteit van een spiegelreflexcamera met de eenvoudige bediening van een PowerShot compactcamera. Dé compactcamera voor semi-professionals. Winnaar van de TIPA-award 2018. Alle belangrijke reviews & tests!

Canon PowerShot G1 X Mark III Sensor: aps-c | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief (fullframe-equivalent): 24-72mm f/2.8-5.6 | Beelden per seconde: 7 | Video: Full HD | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 399gr | Release datum: november 2017 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Canon G1 X Mark III: enorme sensor

Wauw: Canon pakt met de nieuwste versie van de geliefde G1 X-serie flink uit! De Canon PowerShot G1 X Mark III compactcamera heeft namelijk een enorme sensor aan boord: een sensor van aps-c formaat. Normaal gesproken tref je die alleen aan in systeemcamera’s en spiegelreflexen.

Compactcamera voor (semi-)professionals

De G1 X Mark III is dan ook een compactcamera voor (semi-)professionals. Z’n voorganger, de G1 X Mark II, was geliefd bij professionele fotografen die hem omarmden als tweede camera naast hun spiegelreflex. De Canon G1 X Mark III past weliswaar niet in je broekzak, maar hij is wel zeer compact waardoor je hem overal mee naartoe kunt nemen.

Canon G1 X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon G1 X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon G1 X Mark III op Kamera-express.nl >>

Twee keer zo duur, twee keer zo goed?

De Mark III is een heel stuk duurder dan z’n voorganger (ongeveer twee keer zo duur), maar gezien de specs is hij het ook waard. Want de G1 X Mark III heeft beslist vooraan gestaan toen de features werden uitgedeeld... Kijk maar even mee.

Canon PowerShot G1 X Mark III De aps-c sensor van de EOS 80D

De Canon G1 X Mark III is uitgerust met de aps-c sensor die ook in de Canon EOS 80D zit, een spiegelreflexcamera uit het middensegment. Samen met de superieure DIGIC 7 processor en de nauwkeurige optische zoom biedt de G1 X Mark III de flexibiliteit die nodig is voor een breed scala aan onderwerpen, van hoogwaardige straatfotografie tot landschapsfotografie en het schieten van documentaires.

Sensor + processor = uitstekende beeldkwaliteit

Het hart van alle camera’s bestaat uit de sensor en de beeldprocessor. De sensor van de G1 X Mark III is dus ongewoon groot voor een compact. En de DIGIC 7 processor heeft z’n sporen al ruim verdiend in een hele serie uitstekende Canon-camera’s. Samen zorgen ze voor een uitstekende beeldkwaliteit. En dankzij de Auto Lighting Optimiser en Diffraction Correction, die ook in Canons vlaggenschip spiegelreflex EOS-1D X Mark II worden gebruikt, heb je minder tijd nodig voor nabewerking van de opnames.

Goede foto’s bij slecht licht

De G1 X Mark III heeft een hoge gevoeligheid van ISO 100 tot 25.600. Daardoor schiet je ook bij mindere lichtomstandigheden (schemer of binnenshuis) razendscherpe en heldere beelden van schitterende kwaliteit. Of het nu om een scène met veel contrast gaat, zoals binnenshuis, waar een hoge helderheid en weinig ruis belangrijk zijn. Of om onderwerpen met weinig contrast, zoals op een mistige dag: de G1 X Mark III levert altijd uitstekende resultaten.

Canon PowerShot G1 X Mark III Dual Pixel CMOS autofocussysteem

De G1 X Mark III is ook de eerste compactcamera van Canon die is uitgerust met het Dual Pixel CMOS autofocussysteem. Daardoor kun je razendsnel scherpstellen en hoef je geen spontaan moment meer te missen. De beeldstabilisator compenseert daarbij ongewenste bewegingen over 5 assen en levert een winst op van 4 stops. Je kunt dus ook in schemerige omstandigheden lang uit de hand blijven fotograferen zonder te flitsen.

Alle shots zijn raak

En dat de Dual Pixel CMOS autofocus snel is, is een understatement. Hij stelt in slechts 0.09 seconde scherp. Hoe snel knipper jij met je ogen? Die razendsnelle scherpstelling is ook nog eens heel nauwkeurig. Dat geeft je de zekerheid dat al je shots raak zijn.

Zeer fraaie bokeh

Het objectief biedt een veelzijdig scherpstelbereik van 24-75mm (fullframe-equivalent) en een minimale scherpstelafstand van maar 10 centimeter. En je kunt werken met een kleine scherptediepte, bijvoorbeeld bij portretten: je onderwerp steekt dan ragscherp af tegen een onscherpe achtergrond. Hiervoor zorgt de combinatie van de grote sensor en het grote f/2.8-5.6 diafragma. Het diafragma is bovendien opgebouwd uit 9 lamellen. Dit biedt je een fraaie, cirkelvormige bokeh.

Canon G1 X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon G1 X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon G1 X Mark III op Kamera-express.nl >>

Canon PowerShot G1 X Mark III Prachtige video’s & time-lapses

Met de Canon G1 X Mark III kun je ook schitterende video’s maken. Je kunt in Full HD filmen met 60 beelden per seconde. De vloeiende en trillingsvrije beelden zijn het resultaat van Dual Pixel-autofocus en 5-assige beeldstabilisatie. Daarnaast biedt de camera time-lapse en prachtige panoramamogelijkheden.

Intuïtieve bediening

Ondanks z’n professionele features is de Canon G1 X Mark III zeer eenvoudig, intuïtief te bedienen. En je kunt de camera simpel aanpassen aan je eigen wensen. De centraal geplaatste elektronische zoeker biedt een hoge resolutie. En je kunt eenvoudig scherpstellen via het touchscreen.

Weerbestendige body: fotograferen in de regen

Nog een feature die de professionele kwaliteit van de G1 X Mark III onderstreept: de body is weerbestendig. Daarmee kun je de camera gerust bij slecht weer gebruiken (mist of een regenbui). Wil je echt diep het water in: je kunt hem gebruiken met een optioneel verkrijgbare onderwaterbehuizing.

Canon PowerShot G1 X Mark III Canon G1 X Mark III: uitstekend verbonden

Ook met de connectiviteit zit het wel goed. De Canon G1 X Mark III is uitgerust met onder meer wifi en Dynamic nfc. Zodat je met een simpele tik verbinding maakt met bijvoorbeeld je smartphone. Via je smartphone met Bluetooth schakel je je camera op afstand in en je kunt hem op afstand bedienen.

Stiekem edelherten fotograferen

De volledig handmatige bediening via wifi maakt het mogelijk om een live beeld weer te geven op je smartphone of tablet. Stel je de mogelijkheden eens voor: je kunt bijvoorbeeld edelherten of wilde zwijnen observeren en fotograferen, zonder ze bij hun bezigheden te storen!

Ideaal alternatief voor de DSLR

Kortom: de G1 X Mark III combineert de snelheid, kwaliteit en flexibiliteit van een spiegelreflexcamera met de super eenvoudige bediening van een PowerShot compactcamera. Deze camera is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een compact alternatief voor een DSLR, maar wel spiegelreflexkwaliteit verlangt.

Canon G1 X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon G1 X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon G1 X Mark III op Kamera-express.nl >>

Benieuwd naar de beste compactcamera’s? Heb ik voor je op een rij gezet >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon dubbele cashback lente promotie!

Ontvang tot €150 cashback op geselecteerde Canon systeemcamera's en objectieven. Verdubbel je cashbackbedrag bij aankoop van twee of meer actieproducten. Zo wordt de aanschaf van een systeemcamera en lens wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 15 mei 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 15 mei 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Professionele reviewers over de Canon G1 X Mark III

De Canon PowerShot G1 X Mark III: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder kort voor je samen.

 

Canon PowerShot G1 X Mark III Fototijdschrift Zoom.nl over de Canon G1 X Mark III

“Compact met reflexaspiraties” kopt fototijdschrift Zoom.nl (april 2018), en dat is precies waar het om gaat bij deze camera, die je “zo in je jaszak steekt als je die enorme fototas een keer thuis wilt laten”. De specs zijn op papier spectaculair. Maar hoe is dat in de praktijk?, vraagt Zoom.nl zich af.

Uitstekende camera

Een uitstekende camera is het, zo blijkt uit het review. Met z’n grote sensor steekt hij bijvoorbeeld de Sony RX100 V de loef af. Helaas is de lens daarbij niet erg lichtsterk. Waardoor een van de voordelen van de grote sensor wegvalt: het creëren van een mooie achtergrondscherpte, bijvoorbeeld bij portretten.

Schitterende landschapsfoto’s

Op de groothoekstand is de lichtsterkte wel dik in orde. Het objectief in combinatie met de grote sensor is in staat om bijvoorbeeld schitterende landschapsfoto’s te schieten. Grote plus is de stof- en spatwaterdichtheid.

Ideale vlogcamera

In theorie is de G1 X III de ideale vlogcamera, dankzij de dual pixel-technologie en het gestabiliseerde objectief. Het naar alle kanten draaibare aanraakscherm helpt daar ook bij. Helaas is er geen 4K aan boord.

Goud Award

Ergonomie van deze compactcamera is uitstekend, evenals de elektronische zoeker. Dankzij de handige knoppen (bijvoorbeeld het belichtingscompensatiewieltje) kun je de instellingen makkelijk naar je hand zetten. “Al met al is de G1X Mark III geen echte portretcamera, maar wel heel geschikt voor landschappen.” Eindoordeel: een 7.7 en de Goud Award.

Canon G1 X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon G1 X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon G1 X Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Canon PowerShot G1 X Mark III Andere (professionele) reviewers over de Canon G1 X Mark III

 • Chip Fotomagazine (juli 2018): “De G1 X Mark III heeft niet veel meer gemeen met zijn voorganger. Dankzij de APS-C-sensor, hoge prestaties en brede uitrusting, belandt dit toestel eerder in de luxe klasse”, aldus de reviewer van Chip. Zo is de sensor veel beter dan die van z’n voorganger en is de resolutie bijna verdubbeld. Dankzij de Digic-7 processor werkt het toestel razendsnel. En de autofocus is ook al zo snel: het kost maar 0.3 seconde om scherp te stellen.
  De beeldkwaliteit van deze Canon is eveneens uitstekend. “Zowel in de hoeken als in het midden meten we voortdurend hoge resoluties en de kleine 3x zoom presteert ook uitstekend. Tot 1600 ISO maakt deze camera gedetailleerde foto’s die niet onderdoen voor de topmodellen.” Ook de hoeveelheid ruis in de beelden is heel beperkt.
  De beperking zit hem wel in de video: alleen Full-HD is mogelijk, dus geen 4K. En ook een aansluiting voor een microfoon ontbreekt. De accu is ook wat aan de zwakke kant. Maar al met al presteert deze camera van nog geen 400 gram uitstekend. Hij biedt een “krachtig totaalpakket”. Wel moet je “1200 euro overhebben voor deze handzame APS-C-camera in zakformaat”. Eindscore: Zeer goed met een puntentotaal van 95/100.
 • Dpreview.com: Reviewer Carey Rose noemt de G1 X Mark III een ‘indrukwekkende compactcamera met een grote aps-c sensor, een zoomlens en een veelzijdig zoombereik’. “It has tons of direct controls and can produce great image quality, but is expensive and the permanently attached lens has a slow aperture range and hampers an otherwise capable, pocketable camera.”
  Carey Rose is minder positief over deze camera dan de andere reviewers hieronder. “I find it hard to imagine myself recommending the G1 X III to anyone in particular. Sony's options are less user-friendly, but offer far more speed and video options. Perhaps most crucially, Canon's own G7 X Mark II offers similar speed, smaller size, better battery life and comparable (if not better) image quality in most situations besides daylight landscapes. Also, it's considerably less expensive.” Toch krijgt deze Canon nog een redelijk hoog cijfer: 79%.
 • Canon PowerShot G1 X Mark III Fotograaf Pieter Dhaeze op Eoszine.nl: Deze G1X mark III is in alle opzichten een bijzondere en unieke camera, aldus Dhaeze. Anders dan systeemcamera’s past hij in je jaszak of handtas. En dankzij de enorme sensor en hoge verwerkingssnelheid heeft hij toch het karakter van een aps-c spiegelreflex. De bediening is lekker intuïtief en de kleine body zit bomvol mogelijkheden. Dankzij de scherpe zoomlens kun je met deze Canon vele onderwerpen op hoog niveau registeren.
  Maar voor wie is deze camera bedoeld? Allereerst voor de reizende fotograaf. “Met deze camera fotografeer je net zo onopvallend (en stil) als met je telefoon, maar dan op veel hogere kwaliteit en snelheid.” En vanwege z’n weerbestendigheid hoef je ook niet bang te zijn voor regendruppel, sneeuwvlok of zandkorrel. “Het beeldmateriaal uit deze camera is tot ISO 6400 prima geschikt (JPEG of RAW via DPP) voor grootformaat of voor professionele publicaties. Daar hoef je je niet voor te schamen.”
  Ook voor gezinnen is dit de perfecte camera. “Je kunt hem altijd onopvallend bij je dragen of in de buurt hebben en zo de leukste spontane momenten van je kroost vereeuwigen als foto’s of als video. Zowel thuis als op een citytrip of vakantie. Wederom op het hoogste kwaliteitsniveau, waar je later nog veel plezier van zult beleven.”
  En niet in de laatste plaats is het voor de professional een mooie tweede camera naast z’n spiegelreflex. “Als je dan een keer een opdracht hebt waarbij volledige stilte vereist is of je niet als fotograaf wil opvallen, dan kun je toch met EOS-kwaliteit ruisarme foto’s maken.”
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Geweldige compactcamera! In het bezit van een fullframe spiegelreflex heb ik deze camera erbij gekocht om altijd iets handzaams op zak te kunnen hebben. Mijn eisen daarbij waren compact, maar wel de best mogelijke beeldkwaliteit. Ik heb deze camera nu ruim twee maanden in bezit en aan beide voldoet de camera ruim voldoende. Alhoewel niet de allerkleinste compact past hij toch nog prima in mijn binnenzak. Ook de beeldkwaliteit met APS-C sensor is prima. Ik heb deze PowerShot puur voor fotograferen gekocht. Dus van het 'gemis' dat deze camera geen 4K video biedt heb ik geen last.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Absolute top onder de compacts , APS-c sensor, panorama foto's, kantelscherm, doorkijzoeker, alleen maar positief en super in de hand liggend.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op internet: “Super compact camera, met veel mogelijkheden! Al een tijdje zoekende naar een compacte camera om mee op reis te nemen. Omdat ik normaal gesproken met een spiegelreflexcamera fotografeer (op de manuele stand) wilde ik zo min mogelijk compromissen sluiten. De Canon G1X mark III biedt dezelfde sensor en processor als de Canon 80D. De eerste ervaringen zijn verrassend goed. Goed bruikbaar bij wat hogere ISO, en in lighroom kun je de RAW bestanden nog gewoon bewerken zoals ik gewend ben. De lens is wat minder lichtsterk dan ik veelal gewend ben, maar in de praktijk komt deze lens toch goed tot zijn recht. Met name omdat de lens bij de grootste diafragma's al wel goed scherp is. Een ander opvallend punt is de stof- en spatwaterdichtheid, en dat merk je ook als je de camera vastpakt. Een stevige compact camera met veel mogelijkheden.”
 • Techradar.com: Reviewer Phill Hal is onder de indruk: “Certainly a big improvement over the undercooked G1 X Mark II. The fact that Canon has managed to engineer a camera this size with a large APS-C sensor is very impressive.” En nog indrukwekkender is het dat dit de eerste aps-c compactcamera is met een zoomlens aan boord. Daarmee is de G1 X III een unieke camera. “Canon may have hit the sweet spot for enthusiast photographers looking for a compact partner for their DSLR kit, or for those looking for a versatile and neat all-in-one solution that delivers DSLR-quality images.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com: De Canon PowerShot G1X Mark III heeft niet minder dan een heuse aps-c sensor aan boord, aldus reviewer Gordon Laing. Een van de grootste sensoren die je op dit moment kunt vinden in compactcamera’s. En deze Canon is de enige compact die deze enorme sensor koppelt aan een zoomlens, een elektronische zoeker, een zeer goed touchscreen plus een fasedetectie autofocussysteem “that provides confident focus-pulling in movies and tracking on stills at 7fps.”
  Hij heeft geen 4k video aan boord, maar dat viel volgens de reviewer te verwachten. En ook niet onverwachts: het is een van de duurste compacten van dit moment. “But there's no denying the appeal of the overall feature-set and squeezing the photo and movie quality of models like the EOS 80D into a compact weatherproof body weighing less than 400g. It's one of Canon's most compelling cameras for a while and looks set to be as popular as a standalone camera as it will a companion to larger DSLRs.”
 • Ephotozine.com: Canon biedt met deze camera iets unieks: een 24 megapixel aps-c sensor plus een veelzijdige zoomlens in een zeer compacte body, die niet veel groter is dan andere pocketcamera’s, aldus de reviewer. Canon is er dus in geslaagd een soort miniatuur DSLR te produceren. “If you're looking for a compact camera, that has Digital SLR image quality, then the Canon Powershot G1 X Mark III is the closest thing you're likely to find.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com: De Canon PowerShot G1 X Mark III is de kleinste G-series camera tot nog toe, maar heeft merkwaardig genoeg de grootste beeldsensor van alle camera’s uit deze serie, aldus reviewer Mark Goldstein. Deze Canon biedt daarmee beeldkwaliteit die vergelijkbaar is met die van een spiegelreflex, in een compactcamera die in je zak past. “There are a few notable drawbacks, though, with the increase in sensor size necessitating a shorter, slower lens, the puzzling continued lack of 4K video shooting, and also a significant increase in price compared to the previous model.”
  Maar toch, als je een kleine camera zoekt die dit hoge niveau van beeldkwaliteit levert, zet deze Canon dan zeker op je shortlist. Alle minpunten van zijn voorganger, de G1 X Mark II, zijn aangepakt en verbeterd. Nog twee pluspunten: hij is weerbestendig en erg gebruiksvriendelijk. “We've always been fans of Canon's user interface on its DSLRs, and also now on the PowerShot G1 X Mark III.” De conclusie is helder: “The new Canon PowerShot G1 X Mark III can be summed up in one word - premium. It's a premium compact camera that offers premium image quality and handling, albeit with a premium price tag to match.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Pocket-lint.com: Ook reviewer Mike Lowe is enthousiast. In de wereld van de compactcamera’s is het heel zeldzaam dat je er eentje vindt met een aps-c sensor aan boord. Dat alleen al maakt van deze G1 X III een mijlpaal. “And a hugely capable one. Sure, the aperture limitations from that 24-72mm f/2.8-5.6 equivalent lens are a little bit of an issue, but the large-scale sensor makes such light work of image quality that Canon has a surefire success on its hands here.” Wel eentje die nogal prijzig is helaas. “But given that it's out there entirely on its own with no competition gnawing at its heels, we think those who have been seeking such a camera for some time will be thoroughly impressed.”
 • Trustedreviews.com: Andy Westlake kan bijna niet geloven dat zo’n kleine camera zo’n grote sensor én ook nog een zoomlens kan bevatten. “What’s more, from my short time with it so far it appears to be a very usable camera indeed, with excellent handling and rapid autofocus. It’s fair to say there’s nothing else quite like it on the market.” Dus zoek je een pocketcamera met een kort zoombereik en de hoogst mogelijke beeldkwaliteit, zet dan de G1 X III zeker bovenaan je lijstje.

Canon G1 X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon G1 X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon G1 X Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Canon PowerShot G1 X Mark III Belangrijkste kenmerken van de Canon PowerShot G1 X Mark III

 • Zeer bijzonder voor compactcamera’s: 24.2 megapixel aps-c sensor
 • Dual Pixel CMOS autofocus: zeer snel en nauwkeurig scherpstellen
 • Gemakkelijke en snelle bediening via het 3 inch kantelbaar touchscreen
 • 5-assige beeldstabilisatie en een hoge ISO-gevoeligheid
 • Filmen in Full HD-kwaliteit met 60 frames per seconde
 • Creatieve opties en geavanceerde connectiviteit
 • DIGIC 7 beeldprocessor
 • Uitstekende beeldstabilisatie
 • Kortste focusafstand: 10cm
 • Water- en stofbestendig

Canon G1 X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon G1 X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon G1 X Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 compactcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compactcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste compactcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 compactcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (14 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy