Dit zijn de killer-camera’s van 2022!

Wat zijn dé camera’s van 2022? Welke topcamera’s drukken hun onuitwisbare stempel op dit jaar? Wat zijn de allerallerbeste systeemcamera’s, compactcamera’s en spiegelreflexen? Alle killer-camera’s van 2022 heb ik voor jullie op een rij gezet!

Laatste update: 8 september 2022

Sony A1De killer-camera’s van dit moment

  • Hieronder zie je mijn lijst met killer-camera’s. Klik op de naam en je scrollt naar beneden, naar de korte beschrijving.
  • De nummer 1 in mijn lijstje is niet per sé de beste killercamera. Je kunt geen top systeemcamera met een top compactcamera vergelijken.
  • Bij elke camera staat een ‘Frankwandelt-rating’. Dit cijfer geeft een waardering van de camera ten opzichte van andere camera’s in zijn (prijs)klasse.
  • Canon is eind mei 2022 met twee prachtige systeemcamera’s met aps c-sensor op de proppen gekomen: de Canon EOS R7 en de Canon EOS R10. De R7 gaat concurreren met de Fujifilm X-T4 en de R10 met de Fujifilm X-S10 in onderstaande lijst. We zullen zien wat de reviewers erover te melden hebben.
    > Mijn review van de Canon EOS R7 >>
    > Mijn review van de Canon EOS R10 >>
  • Een serieuze concurrent van de Fujifilm X-T4 wordt… de Fujifilm X-H2S, waarmee Fuji de wereld verblijdt. De eerste reviews zeggen het al: dit is een geweldige aps c-camera met een stacked sensor, die liefst 40 beelden per seconde schiet en kan filmen in 4K met 120fps. Dit wordt vrij zeker de nieuwe koning onder de aps c-camera’s.
    > Mijn review van de Fujifilm X-H2S >>
  • Nog meer Fuji-nieuws: Fuji heeft aangekondigd dat het in september 2022 met een nieuwe stacked sensor komt met liefst 40 megapixel. Die komt waarschijnlijk in een broer van bovenstaande camera: de Fujifilm X-H2. Hoeveel koningen kan het aps c-segment verdragen?
  • En tot slot is er nog het nieuwe vlaggenschip van Hasselblad: de X2D 100C. Met z’n exceptionele beeldkwaliteit gaat deze middenformaatcamera vol de concurrentie aan met de middenformaten van Fujifilm (GFX 100 en GFX 110S). Hij heeft een high res 100MP sensor in een compacte, lichte en zeer elegante body. De previews zien er alvast veelbelovend uit.
    > Mijn review van de Hasselblad X2D 100C >>
  • Kritisch als jullie zijn, vragen jullie je natuurlijk af waarom bepaalde geweldige camera’s niet in mijn lijstje staan. Mijn antwoord: je moet nu eenmaal keuzes maken in het leven. Onderstaand vind je mijn killercamera-keuze. Maar uiteraard zijn er nog heel veel meer uitstekende camera’s. Mijn website puilt ervan uit!

Killer-camera's op een rij

  1. Nikon Z9 | Bekijk >>
  2. Canon EOS R3 | Bekijk >>
  3. Sony A1 | Bekijk >>
  4. Nikon Z7 II | Bekijk >>
  5. Canon EOS R5 | Bekijk >>
  6. Fujifilm GFX 100S | Bekijk >>
  7. Sony A7 IV | Bekijk >>
  8. Fujifilm X-T4 | Bekijk >>
  9. Fujifilm X-Pro3 | Bekijk >>
  10. Fujifilm X-S10 | Bekijk >>
  11. OM System Olympus OM-1 | Bekijk >>
  12. Sony A7S III | Bekijk >>
  13. Nikon D850 | Bekijk >>
  14. Canon 5D Mark IV | Bekijk >>
  15. Canon EOS R6 | Bekijk >>
  16. Nikon D500 | Bekijk >>
  17. Canon EOS 90D | Bekijk >>
  18. Nikon D5600 | Bekijk >>
  19. Fujifilm X100V | Bekijk >>
  20. Sony RX10 IV | Bekijk >>
  21. Sony RX100 VII | Bekijk >>
  22. Panasonic TZ200 | Bekijk >>
  23. Bonus: nóg 6 killer-camera’s | Bekijk >>

 

Nikon Z91. Nikon Z9: beste fullframer voor profs (hoge resolutie)

De Nikon Z9 is een sensationele fullframer. De gloednieuwe stacked cmos-sensor telt 46 megapixel, hij schiet 20fps raw-beelden met continue autofocus en videografen kunnen zich verheugen op 8K-video. “De meest indrukwekkende en capabele camera van dit moment,” aldus een reviewer.

Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 20 in volledige resolutie / tot 120fps in lagere resolutie | Video: 8K op 60p | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 1.340gr | Release datum: eind 2021 | Verwachte Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 5.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De krachtigste camera

De Nikon Z9 is misschien wel de krachtigste camera op de markt. Een echte powerhouse: hij schiet 20 beelden per seconde in RAW met volledige autofocus. Ook neem je 8K-video op en hij heeft een volledig nieuw ontwikkelde ‘stacked’ sensor met 46 megapixel. De zeer krachtige processor zorgt voor razendsnelle verwerking van de beelden-tsunami. De Nikon Z9 staat nummer 1 op de wishlist van veel professionele sport-, actie- en wildlife-fotografen.

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z9

De Nikon Z9 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Canon EOS R32. Canon EOS R3: beste fullframer voor profs (high speed)

De EOS R3 is Canons vlaggenschip voor professionele sport-, actie- en wildlife-fotografen. Met een onovertroffen burstsnelheid van 30fps met volledige autofocus. Uniek is de oog-autofocus: je selecteert een focuspunt door ernaar te kijken via de zoeker. “De professionele camera van de toekomst – en hij is er nu al”, aldus een reviewer.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.1 megapixel | Beelden per seconde: 30 met volledige autofocus | Video: 4K @ 120fps / 6K @ 60fps | Scherm: vari-angle touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 1.015gr | Release datum: eind november 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 6.100 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Canons nieuwe sportheld...

De EOS R3 is Canons nieuwe sportheld. Een echt topmodel waar professionele sport-, actie- en wildlife-fotografen hun vingers bij zullen aflikken. Z’n snelheid is onovertroffen: 30fps mét autofocus. Perfect voor grote sportevenementen als de Olympische Spelen en Formule 1. Hij heeft speciale tracking-mogelijkheden voor auto's en motorfietsen. De autofocus is sowieso ‘next level’. Want hij heeft het grensverleggende Eye Control AF-systeem aan boord: selecteer of verplaats het scherpstelpunt met je oog.

Canon EOS R3 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R3 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R3 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS R3

De Canon EOS R3 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Sony A13. Sony A1: beste fullframer voor profs (hoge resolutie)

De Sony A1 is het geweldige nieuwe vlaggenschip van Sony. Dit topmodel combineert een uiterst hoge resolutie aan ongelofelijke hypersnelheid. Is dit dé camera waarop iedereen heeft zitten wachten?

Sensor: fullframe | Resolutie: 50.1 megapixel | Beelden per seconde: 30 (met elektronische sluiter) | Video: 8K/30p / 4K/120p in 10-bit 4:2:2 All-I | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 737gr | Release datum: maart 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 7.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Sony A1 schiet liefst 30 beelden per seconde en heeft tóch een hoge resolutie van 50 megapixel op z’n fullframe sensor. Om dat mogelijk te maken heeft Sony een compleet nieuwe Exmor RS CMOS-sensor ontwikkeld. Zoals bekend is Sony dé sensormaker van dit moment. De firma levert sensoren aan alle grote cameramerken. Geen wonder dat de nieuw ontwikkelde sensor dus in het nieuwe vlaggenschip van Sony zelf is beland.

Sony A1 op CameraNU.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A1

De Sony Alpha A1 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Nikon Z7 II4. Nikon Z7 II: razendsnel resolutiemonster

De Nikon Z7 II is de splinternieuwe fullframe systeemcamera van deze 101 jaar oude firma. Aan boord is een sensor met zeer hoge resolutie plus dubbele beeldprocessors die hem sneller maken dan de voorganger. Volgens DPReview is dit de beste camera voor landschapsfotografen.

Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K/60p | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 705gr (met accu en geheugenkaart) | Release datum: december 2020 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs body + lens: 4.179 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Voordeel van Nikon boven Sony is het zeer uitgebreide lenzenarsenaal van Nikon. Die zijn (via de bijgeleverde FTZ-adapter) direct geschikt voor de Z7 II. Bovendien werkt Nikon hard aan het groeiende arsenaal lenzen met Nikon Z-mount. De Z-lenzen worden stuk voor stuk de hemel ingeprezen door professionele reviewers. Samen met de Z7 II.

Nikon Z7 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z7 II

De Nikon Z7 II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Canon EOS R55. Canon EOS R5: resolutiemonster met 8K-video

De Canon EOS R5 is een systeemcamera met hoge resolutie op de fullframe sensor. Hij schiet foto’s met 20 beelden per seconde en video in 8K-resolutie. Ook beeldstabilisatie is aan boord die tot 8 stops winst biedt. Een van de toppers van dit moment!

Sensor: fullframe | Resolutie: 45 megapixel | Beelden per seconde: 12 (mechanisch) / 20 (elektronisch) | Video: 8K met 30fps / 4K met 120fps of 60fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (vari-angle) | Gewicht body: 650gr | Objectief: RF 24-70mm f/2.8L IS USM | Release datum: 30 juli 2020 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs body + lens: 6.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Klantreviews op CameraNU.nl >>

De Canon EOS R5 is een professionele fullframe systeemcamera voor fotografen en filmmakers. Een echte hybride professional dus, met baanbrekende nieuwe functies. De EOS R-camera’s die tot nog toe zijn verschenen kregen behalve lof ook aardig wat kritiek. Canon pareert die kritiek met de EOS R5 in één klap. Een regelrechte game changer.

Canon EOS R5 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R5 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R5 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS R5

De Canon EOS R5 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Fujifilm GFX 100S6. Fujifilm GFX 100S: beste betaalbare middenformaat

De Fujifilm GFX 100S schiet waanzinnig mooie beelden dankzij z’n middenformaat sensor met een resolutie van 102 megapixel. De sensor levert de beste beeldkwaliteit op aarde. Toch is deze killercamera niet groter dan een fullframe systeemcamera. ‘Betaalbaar’ is trouwens een relatief begrip...

Sensor: middenformaat / 43.8 x 32.9mm | Resolutie: 102 megapixel | Beelden per seconde: 5 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 900gr | Release datum: begin maart 2021 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 5.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Het hart van de Fujifilm GFX 100S bestaat uit een zeer snelle CPU: een quad-core X-Processor 4 in combinatie met een groot formaat 102 megapixel backside illumination CMOS-sensor. Hierdoor schiet je beelden met een ongekend hoge beeldkwaliteit. Vergeleken met fullframe sensoren is de middenformaat sensor in de GFX 100S liefst 1.7x groter. Uiteraard is deze middenformaat geen snelheidsduivel, maar vergeleken met andere middenformaten is hij dat wél.

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm GFX 100S

De Fujifilm GFX 100S heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Sony A7 IV 7. Sony A7 IV: beste allround fullframe systeemcamera

Wordt de Sony A7 IV dé klapper van 2022. Met features uit topmodellen Sony A1, A7R IV, A7S III en A9 II. Een echte hybride camera – voor fotografie én video. Uitstekende balans tussen prijs en kwaliteit. “Elke serieuze fotograaf zet de A7 IV bovenaan z’n lijst,” aldus een reviewer.

Sensor: fullframe | Resolutie: 33 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K op 60p / 10-bit 4:2:2 HLG / Full HD op 120p | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 658gr | Release datum: december 2021 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body en lens: 2.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Topper in fotografie én video

Topcamera in het kwadraat voor een redelijk prijskaartje. Voor z’n features speelt de Sony A7 IV leentjebuur bij vlaggenschepen als de nieuwe Sony A1, A9 II en A7R IV. Maar er zijn ook totaal nieuwe features aan boord. Daarbij is het een echte hybride camera: een topper in fotografie én video. Met de nieuw ontwikkelde 33 megapixel sensor leg je als fotograaf alle details vast. En als videograaf schiet je 4K-video met 60fps (met aps-c crop). De bediening is daarbij gebruiksvriendelijke en intuïtief.

Sony A7 IV op CameraNU.nl >>

Sony A7 IV op Cameraland.nl >>

Sony A7 IV op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A7 IV

De Sony A7 IV heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Fujifilm X-T48. Fujifilm X-T4: beste systeemcamera met aps-c-sensor

De Fujifilm X-T4 is de opvolger van de zeer populaire X-T3. Met tal van nieuwe specs om van te watertanden. Ingebouwde beeldstabilisatie met een winst tot 6.5 stops bijvoorbeeld. En een naar alle kanten draaibaar display.

Sensor: aps-c | Resolutie: 26 megapixel | Beelden per seconde: 20 fps met autofocus / 15fps met nieuwe mechanische sluiter | Beeldstabilisatie (IBIS): tot 6.5 stops winst | Video: 4K DCI of UHD op 60fps / 1080 op 240fps | Scherm: vari-angle touchscreen | Elektronische zoeker: 3.68 miljoen punten OLED | Objectief: Fujifilm 16-80mm f/4.0 | Gewicht body: 607gr | Release datum: eind april 2020 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs inclusief 16-80mm lens: 2.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Volgens professionele reviewers is de Fujifilm X-T4 de allerbeste aps-c camera van dit moment. Nog beter dan voorganger X-T3. Nóg sneller, en de autofocus kan veel beter bewegende onderwerpen, gezichten én ogen vastgrijpen én -houden. De in-body beeldstabilisatie is natuurlijk een waar juweeltje, evenals het naar alle kanten draaibare touchscreen. En dan die beeldkwaliteit: om te zoenen zo mooi. Met Fuji’s vermaarde filmsimulaties voor jpeg’s.

Fujifilm X-T4 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T4 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T4 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-T4

De Fujifilm X-T4 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Fujifilm X-Pro39. Fujifilm X-Pro3: beste systeemcamera voor straatfotografen

De camera waarop alle reportage-, documentaire en straatfotografen hebben zitten wachten: de Fujifilm X-Pro3. Een volstrekt unieke camera, waar je van houdt of die je verafschuwt. Met de best mogelijk beeldkwaliteit in een extreem duurzame titanium body.

Sensor: aps-c | Resolutie: 26 megapixel | Lens: Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR / fullframe-equivalent: 24mm | Beelden per seconde: 11/30 | Video: 4K | Display: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 497gr | Release datum: eind november 2019 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 2.319 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Meer nog dan de andere X-camera’s, zoals de X-T4, biedt de X-Pro-serie camera’s waar fotografen echt emotioneel over worden. Sommigen lyrisch, anderen juist het tegenovergestelde. Liefhebbers van de X-Pro3 zijn straatfotografen, documentaire fotografen of reportagefotografen. Dit omdat de Pro de klassieke meetzoeker-camera van Fuji is (rangefinder), vergelijkbaar met de Leica M-serie. En ook omdat hij lekker draagbaar is en een knoppen-ontwerp heeft dat intuïtieve bediening mogelijk maakt.

Fujifilm X-Pro3 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-Pro3 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-Pro3 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-Pro3

De Fujifilm X-Pro3 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Fujifilm X-S1010. Fujifilm X-S10: beste systeemcamera uit het middensegment

De Fujifilm X-S10 kost nog geen 1.000 euro (body-prijs) maar heeft wel professionele ambities. De camera is simpel in gebruik, uiterst compact en heerlijk licht. Met de X-S10 schiet je foto's en video's van professionele kwaliteit. En hij heeft nog uitstekende beeldstabilisatie aan boord ook.

Sensor: aps-c | Resolutie: 26.1 megapixel | Objectief: XC 15-45mm f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 22-68mm | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K/30fps, Full HD 60fps | Scherm: vari-angle touchscreen | Gewicht body: 465gr | Release datum: 19 november 2020 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs inclusief lens: 1.149 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De X-S10 is Fujifilms zoveelste ster in de volop bekroonde X-serie. Voor de X-S10 heeft Fuji alle excellente eigenschappen van z’n recente systeemcamera’s gebundeld in een gloednieuwe behuizing. De X-S10 heeft het compacte formaat van de X-T30, de techniek en beeldkwaliteit van de X-T4 en de grip en het comfort van de X-H1. Resultaat: een compacte camera die heerlijk in de hand ligt en is uitgerust met alle moderne snufjes.

Fujifilm X-S10 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-S10 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S10 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-S10

De Fujifilm X-S10 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

OM System Olympus OM-111. OM System Olympus OM-1: beste microfourthirds camera

De OM System Olympus OM-1 is het vlaggenschip van OM Digital Solutions, de opvolger van het gerenommeerde Olympus. Deze compacte systeemcamera met microfourthirds sensor schiet liefst 120 beelden per seconde in RAW. Perfecte camera voor sport- en natuurfotografen.

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 20.4 megapixel | Objectief: 12-40mm f/2.8 PRO II / fullframe-equivalent: 24-80mm | Beelden per seconde: 120 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 511gr | Release datum: maart 2022 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 2.799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

De OM-1 is een zeer veelzijdige high-end systeemcamera met een microfourthirds sensor. Hij is weerbestendig en volgestouwd met geavanceerde functies en artificiële intelligentie. En snel dat-ie is: hij schiet tot 120 beelden per seconde in RAW-formaat. Ondanks z’n professionele kwaliteiten is het ook een lichtgewicht camera. Helemaal nieuw zijn de gestapelde BSI Live MOS-sensor en de krachtige TruePix X processor. De beeldkwaliteit is dankzij die sensor ‘next level’. De resolutie is zeer hoog, de beelden hebben levendige kleuren, zijn haarscherp en bevatten nauwelijks ruis.

OM System OM-1 op CameraNU.nl >>

OM System OM-1 op Cameraland.nl >>

OM System OM-1 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de OM System Olympus OM-1

De OM System Olympus OM-1 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Sony A7S III12. Sony A7S III: beste fullframe camera voor videografen

De Sony A7S III is hét werkpaard voor videografen. Hij zet ultieme prestaties neer bij weinig licht. En heeft spectaculaire video-features: 4K HDR video tot 120fps. De nieuwe Koning van de Video krijgt een Diamant Award van Zoom.nl en een ‘Excellent Award’ van Tweakers.

Sensor: fullframe | Resolutie: 12.1 megapixel | Video: 4K HDR video tot 120fps | Scherm: vari-angle touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 614gr | Release datum: september 2020 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body: 3.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

4K-video met 120fps

De Sony A7S III overtreft concurrenten als de Canon EOS R5/R6 en de Panasonic S1H met z’n videospecificaties. Hij schiet 4K-video's met maar liefst 120fps, terwijl je opneemt in 10-bits 4:2:2. Dat betekent: vrijwel onbeperkte creatieve vrijheid in de nabewerking. Wel is er bij 120fps een kleine uitsnede van 1.1x. De camera is geoptimaliseerd voor video: met 4K 60fps kan hij meer dan een uur achter elkaar filmen zonder dat oververhitting optreedt.

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A7S III

De Sony A7S III heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Nikon D85013. Nikon D850: beste fullframe spiegelreflex voor profs

Opvolger van de vermaarde Nikon D810. Met spectaculaire features, zoals 48 megapixels op de sensor plus een 8K time-lapsefunctie. Juichend besproken door alle reviewers.

Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 9 | Video: 4K | Display: kantelbaar touchscreen | Lens: Nikon 24-70mm f/2.8E VR | Gewicht body: 915gr | Release datum: 8 september 2017 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs inclusief lens: 5.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Misschien is het vloeken in de kerk maar in mijn ogen is de Nikon D850 even goed als beide topmodellen van Canon en Nikon (de Canon 1D X Mark III en de Nikon D6). OK, hij haalt hun snelheid niet. Maar let even op de combinatie van snelheid (9 beelden per seconde) en resolutie (45.7 megapixel). Een combinatie waar menig professionele fotograaf van zal gaan watertanden (of mogelijk zelfs kwijlen).

Nikon D850 op CameraNU.nl >>

Nikon D850 op Cameraland.nl >>

Nikon D850 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon D850

De Nikon D850 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Canon 5D Mark IV14. Canon 5D Mark IV: (bijna de) beste fullframe spiegelreflex voor profs

Op de Nikon D850 na: de beste allrounder onder de fullframe spiegelreflexen. Van alle markten thuis, en op al die markten doet hij mee aan de top.

Sensor: fullframe | Resolutie: 30.4 megapixel | Beelden per seconde: 7 | Display: touchscreen, niet kantelbaar | Lens: Canon EF 24-105mm f/4.0L IS II USM | Video: 4K | Gewicht body: 890gr | Release datum: september 2016 | Frankwandelt-rating 91/100 | Prijs inclusief lens: 4.149 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Populaire pvolger van de geliefde topcamera Canon 5D Mark III. De belangrijke reviewers zijn zeer lovend. De lichtgevoelige Canon 5D Mark IV is niet zomaar een opvolger: de verbeteringen zijn opvallend en groot. Om de belangrijkste te noemen: een veel grotere sensor, wifi en GPS zijn toegevoegd, hij heeft een groot touchscreen en uitgebreide 4K-videomogelijkheden. Daarmee is deze Canon een zeer krachtige en supersnelle werkcamera. Topcamera in het kwadraat.

Canon 5D Mark IV op CameraNU.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS 5D Mark IV

De Canon EOS 5D Mark IV heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Canon EOS R615. Canon EOS R6: beste fullframe instapper

De Canon EOS R6 is dé betaalbare allround fullframe systeemcamera. Hij schiet foto’s met 20 beelden per seconde en vloeiende video in 4K met 60fps. Ook beeldstabilisatie is aan boord die tot 8 stops winst biedt.

Sensor: fullframe | Resolutie: 20 megapixel | Beelden per seconde: 12 (mechanisch) / 20 (elektronisch) | Video: 4K met 60fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (vari-angle) | Beeldstabilisatie: tot 8 stops | Objectief: RF 24-105mm IS STM f/4.0-7.1 | Gewicht body: 598gr | Release datum: 27 augustus 2020 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body plus lens: 2.849 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De laatste maanden buitelden de ‘instapmodellen’ fullframe systeemcamera’s over elkaar: Nikon Z5, Sony A7C, Panasonic S5 en Canon EOS R6. Die laatste is de killer van dit lijstje, maar de andere doen er maar weinig voor onder. Hoewel gezakt in prijs is de EOS R6 wel verreweg het duurste en heeft de minste megapixels op z’n sensor. Mede daardoor is hij ook een ster in de schemering.

Canon EOS R6 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R6 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R6 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS R6

De Canon EOS R6 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Nikon D50016. Nikon D500: beste spiegelreflex met aps-c-sensor

Het vlaggenschip van Nikon in de DX-serie: de aps-c-spiegelreflexen van Nikon. Sneller dan snelle camera met een al even snelle autofocus. En wát een beeldkwaliteit!

Sensor: DX | Resolutie: 20.9 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Display: kantelbaar touchscreen | Video: 4K | Gewicht: 860gr (body) | Release datum: februari 2017 | Frankwandelt-rating 84/100 | Prijs body: 1.749 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De beste aps-c spiegelreflex van dit moment. De D500 heeft trekjes van z'n grote broer de D5 meegekregen, zoals het autofocussysteem en de 4K-filmfunctie. De D500 heeft een robuuste weerbestendige behuizing van magnesium en carbon. Een van de opvallendste pluspunten van de Nikon D500 is de snelheid: hij schiet liefst 10 beelden per seconde. En dat doet hij met behoud van de uitstekende beeldkwaliteit en de razendsnelle autofocus. Ideaal voor sport- en actiefotografen.

Nikon D500 op CameraNU.nl >>

Nikon D500 op Cameraland.nl >>

Nikon D500 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon D500

De Nikon D500 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Canon EOS 90D17. Canon EOS 90D: beste middenklasse spiegelreflex

Net als voorganger 80D is ook de Canon EOS 90D weer razend populair. Een snelle DSLR met excellente beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijke bediening, wat we konden zien in ‘Het Perfecte Plaatje’. Goud Award bij Zoom.nl.

Sensor: aps-c | Resolutie: 32.5 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Objectief: 18-55mm IS STM f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 28.8-88mm | Video: 4K (tot 30fps) | Scherm: kantelbaar (zijkant) touchscreen | Gewicht body: 701gr | Release datum: oktober 2019 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs inclusief lens: 1.449 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Canon neemt spiegelreflexen nog steeds zeer serieus, ondanks de enorme opmars van systeemcamera’s. Dat blijkt uit de fantastische opvolger voor een van de populairste spiegelreflexen op de markt. De EOS 90D is Canons vlaggenschip van z’n vloot aan aps-c spiegelreflexen. De 90D heeft een gloednieuwe aps-c sensor met veel meer megapixels op de teller dan z’n voorganger: 32.5 megapixel. De 90D heeft ook de nieuwe snellere beeldprocessor aan boord: DIGIC 8. Heb je die enorme afdrukken gezien bij ‘Het Perfecte Plaatje’?

Canon EOS 90D op CameraNU.nl >>

Canon EOS 90D op Cameraland.nl >>

Canon EOS 90D op Bol.com >>

Canon EOS 90D op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS 90D

De Canon EOS 90D heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Nikon D5600 DSLR Zwart + 18-105mm VR18. Nikon D5600: beste spiegelreflex voor instappers

Voorganger Nikon D5500 is al uitgebreid bejubeld, de Nikon D5600 is het nieuwe 'topmodel voor instappers'. Prachtige camera voor een even prachtige prijs.

Sensor: DX | Resolutie: 24.2 megapixel | Beelden per seconde: 5 | Display: kantelbaar touchscreen | Video: Full HD | Lens: Nikon 18-105mm VR / fullframe-equivalent: 27-158mm | Gewicht body: 465gr | Release datum: 24 november 2016 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs inclusief lens: 899 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Veel reviewers hebben als commentaar dat de upgrade ten opzichte van voorganger D5500 minimaal is. De enige grote verbetering: je kunt makkelijk foto's aan je smartphone en social media toevoegen via SnapBridge. En dat is inderdaad geen aardverschuiving. Maar bedenk: aan een geweldige camera hoef je ook niet meer veel te sleutelen. En geweldig is hij. Je schiet er schitterende, scherpe beelden mee, vol levensechte kleuren en fijne details.

Nikon D5600 op CameraNU.nl >>

Nikon D5600 op Cameralan.nl >>

Nikon D5600 op Bol.com >>

Nikon D5600 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon D5600

De Nikon D5600 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Fujifilm X100V19. Fujifilm X100V: beste compactcamera voor straatfotografen

De Fujifilm X100V is dé compactcamera voor straatfotografen. De lichtsterke primelens is ideaal om straattaferelen vast te leggen. De X100-serie van Fuji is ook populair bij reportage- en productfotografen. Gold Award bij DPReview.

Sensor: aps-c | Resolutie: 26.1 megapixel | Beelden per seconde: 11 | Video: 4K/30fps | Vaste primelens: 23mm f/2 Mark II / kleinbeeld-equivalent: 35mm | Gewicht body: 469gr | Release datum: eind maart 2020 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief vaste lens: 1.599 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Fujifilm X100-serie is zeer geliefd bij straat- en documentaire fotografen vanwege een combinatie van factoren: eersteklas beeldkwaliteit dankzij de grote aps-c sensor en een premium lichtsterke prime-lens, een hybride zoeker en niet onbelangrijk: een prachtig stijlvol ontwerp. Echt een sieraad om bij je te hebben op straat. Tech-website Techradar heeft deze serie niet voor niets op z’n lijst met ‘meest opwindende camera’s van het decennium’ geplaatst. De Fuji X100V is een grote update van voorganger X100F.

Fujifilm X100V op CameraNU.nl >>

Fujifilm X100V op Cameraland.nl >>

Fujifilm X100V op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X100V

De Fujifilm X100V heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Sony Cybershot DSC-RX10 IV op CameraNU.nl20. Sony RX10 IV: beste superzoomcamera

De Sony RX10 III kreeg alle lof toegezwaaid. Deze opvolger, de Mark IV, is nog weer een stuk beter, en vooral: heel veel sneller. Zo snel dat de serieuze reviewers zowat van hun test-stoeltjes vielen van verbazing.

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 megapixel | Optische zoom (fullframe-equivalent): 24-600mm (25x), f/2.4-4.0 | Elektronische zoeker: ja | Display: kantelbaar touchscreen | Video: 4K | Gewicht: 1.095gr | Release datum: oktober 2017 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs: 1.699 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Sony RX10-serie werd van het begin af aan de hemel in geprezen. En ze werden met elke nieuwe versie beter en beter. De Sony RX10 Mark IV steekt met kop en schouders boven concurrerende superzooms uit. Razende snelheid is een van z’n kernkwaliteiten. En daarnaast werkt de autofocus als een malle zo goed. Kortom: De Mark IV is een waar snelheidsmonster, wat uniek is voor superzoomcamera’s. De belangrijke reviewsite DPReview noemt hem ‘De Ultieme Bridgecamera’.

Sony RX10 IV op CameraNU.nl >>

Sony RX10 IV op Cameraland.nl >>

Sony RX10 IV op Bol.com >>

Sony RX10 IV op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn reviews van de Sony RX10 IV

De Sony RX10 IV heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Sony Cybershot DSC-RX100 VI21. Sony RX100 VII: beste geavanceerde compactcamera

Sony is uitvinder van de 1 inch edelcompact. Met deze zevende versie van de befaamde RX100-serie heeft Sony z’n top compactcamera verder verbeterd.

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 megapixel | Objectief: 24-200mm f/2.8-4.5 (fullframe-equivalent) | Beelden per seconde: 90 | Video: 4K / 30fps (max) | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 302gr | Release datum: augustus 2019 | Frankwandelt-rating 97/100 | Prijs: 1.199 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Dit is alweer de 7de generatie van Sony’s beroemde compactcamera-serie RX100. Sony lijkt voor deze serie definitief overgestapt op het zoombereik 24-200mm, want ook de nieuwste telg heeft weer een 8x optische zoomlens. De sensor van nummertje 7 is verder verbeterd en helemaal nieuw zijn de autofocusfuncties die ook in de professionele Sony A9 systeemcamera zit. Kortom: alles is beter.

Sony RX100 VII op CameraNU.nl >>

Sony RX100 VII op Cameraland.nl >>

Sony RX100 VII op Bol.com >>

Sony RX100 VII op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony RX100 VII

De Sony RX100 VII heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Panasonic TZ20022. Panasonic TZ200: beste travelzoomcamera

Opvolger van de razend populaire TZ100. Ook deze TZ200 wordt de hemel ingeprezen als allerbeste travelzoomcamera. Met flink wat verbeteringen. De belangrijkste: hij heeft veel meer telebereik (15x optische zoom).

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 megapixel | Lens: 24-360mm | Beelden per seconde: 30 | Video: 4K | Display: vast touchscreen | Gewicht: 340gr | Release datum: maart 2018 | Frankwandelt-rating 87/100 | Release datum: maart 2018 | Prijs: 649 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Naar de Panasonic TZ200 hebben velen reikhalzend uitgekeken. En niet alleen wie op reis of vakantie gaat. Nog steeds is voorganger TZ100 razend populair. En nog steeds is het de allerbeste travelzoomcamera. Op de TZ200 na dan. Ook de TZ200 heeft een grote 1 inch sensor aan boord. En ten opzichte van z’n voorganger is het zoombereik flink opgeschroefd tot 24-360mm. Zodat je ook die langs flitsende ijsvogel beeldvullend in je zoeker kunt vangen. Top!

Panasonic TZ200 op CameraNU.nl >>

Panasonic TZ200 op Cameraland.nl >>

Panasonic TZ200 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Panasonic TZ200

De Panasonic TZ200 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Leica M10En nóg meer killer-camera’s....

En nóg is het lijstje niet af. Er zijn namelijk nog meer killer-camera’s die ik graag onder je aandacht breng. Waarom ze niet in bovenstaand lijstje staan? Ze zijn te duur of voor een te specifieke doelgroep. Maar het zijn wel échte killers!

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Beste Website van het Jaar 2021

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (53 beoordelingen)

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy