Dit zijn de killer-camera's van 2018!

Wat zijn de killer-camera's van dit moment?
Wat zijn de killer-camera's van dit moment?

Wat zijn dé camera's van 2018? Welke topcamera's drukken hun onuitwisbare stempel op dit jaar? Ik heb alle killer-camera's voor jullie op een rij gezet.

Camera's die blijvend indruk maken

Je hebt van die camera's die met veel tamtam hun plek opeisen aan de top van alle hitlijsten. Sommige langverwacht: camera's waar iedereen al heel lang naar heeft zitten smachten. Andere maken hun entree totaal onverwacht maar zijn tegelijk niet meer weg te denken. Stuk voor stuk camera's die blijvende indruk maken dus.

Bejubeld door alle reviewers

Veel camera's die ertoe doen in 2018 zijn in 2017 of zelfs in 2016 op de markt gekomen. Ze zijn zo aan alle kanten bejubeld door reviewers dat ze zeker nog in 2018 en misschien zelfs wel daarna het hoogste woord voeren in cameraland.De killer-camera's van 2018

  • Hieronder zie je mijn lijstje met killer-camera's. Klik op de naam en je scrollt naar beneden, naar de korte beschrijving.
  • De nummer 1 in mijn lijstje is niet per sé beter dan de nummer 14. Je kunt geen top systeemcamera met een top compactcamera vergelijken.
  • Als je even niet oplet staan er weer nieuwe killer-camera’s aan het firmament. Deze camera’s maken een grote kans om in mijn toplijstje te belanden: Sony Alpha A7 III (mijn preview), Fujifilm X-H1 (mijn preview), Panasonic TZ200 (mijn preview), Panasonic GH5S (mijn preview), Sony Alpha A7R III (mijn preview).
KillercameraPrijs
01. Sony A9€ 4,799Bekijk >>
02. Nikon D850€ 5,949Bekijk >>
03. Canon 5D Mark IV€ 4,999Bekijk >>
04. Sony Alpha A7R III€ 5,629Bekijk >>
05. Nikon D500€ 2,869Bekijk >>
06. Fujifilm X-T2€ 1,949Bekijk >>
07. Olympus E-M1 Mark II€ 2,599Bekijk >>
08. Panasonic G9€ 1,699Bekijk >>
09. Panasonic GH5€ 2,598Bekijk >>
10. Fujifilm X100F€ 1,399Bekijk >>
11. Nikon D5600€ 875Bekijk >>
12. Sony RX10 IV€ 1,999Bekijk >>
13. Sony RX100 V€ 950Bekijk >>
14. Panasonic TZ100€ 569Bekijk >>
Bonus: nóg 5 killer-camera’s!Duur!Bekijk >>

 

Sony A9 1. Sony A9: beste fullframe systeemcamera voor profs

Hebben we met de Sony A9 een ‘game changer’ voor professionals? Het lijkt er op: deze langverwachte fullframe systeemcamera schiet liefst 20 beelden per seconde. Ongeëvenaard.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Display: kantelbaar touchscreen | Video: 4K | Gewicht body: 673gr | Prijs body: 4.799 euro (Cameranu.nl)

Nikon en Canon moeten zich zorgen gaan maken. Hun beide topmodellen voor professionals – de Nikon D5 en de Canon 1D X Mark II – krijgen een frontale aanval te verduren van de Sony A9. Met deze fullframe systeemcamera mikt Sony op dezelfde doelgroep. De camera is én sneller én goedkoper én lichter.

Excellente beeldkwaliteit én razende snelheid

Die professionele doelgroep hecht niet alleen aan de allerbeste beeldkwaliteit, maar vooral ook aan snelheid. Op het eerste punt scoort Sony al jaren steeds beter en beter, en minimaal vergelijkbaar met het topsegment van de spiegelreflexen. En die snelheid: de Sony schiet 20 beelden per seconde. De Canon 1D X Mark II en de Nikon D5 blijven steken op 16 fps. Ook niet verkeerd natuurlijk...

Geen black-out tijd meer

Extra troef van de Sony A9: hij kent geen black-out tijd meer: je kunt met die ongekend hoge snelheid blijven doorvuren zonder dat je daarvan iets in je zoeker merkt. Die geeft continu beeld, shot na shot. En daarmee vervalt een van de bezwaren van vooral professionals tegen systeemcamera's, want die gaven altijd een (steeds korter durende) black-out tijd. Dat bezwaar heeft Sony nu in één daverende klap tenietgedaan. Daar komt bij dat er in de buffer plaats is voor maar liefst 241 raw-bestanden of 362 jpg's.

Bekijk de Sony A9 >>

Bekijk mijn review van de Sony A9

De Sony A9 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Nikon D850 2. Nikon D850: beste fullframe spiegelreflex voor profs

Opvolger van de vermaarde Nikon D810. Met spectaculaire features, zoals 48 megapixels op de sensor plus een 8K time-lapsefunctie. Juichend besproken door alle reviewers.

Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 9 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Objectief: Nikon 24-70mm f/2.8E VR | Gewicht body: 915gr | Prijs inclusief lens: 5.949 euro (Cameranu.nl)

Misschien is het vloeken in de kerk maar in mijn ogen is de Nikon D850 even goed als beide topmodellen van Canon en Nikon (de Canon 1D X Mark II en de Nikon D5). OK, hij haalt hun snelheid niet. Maar let even op de combinatie van snelheid (9 beelden per seconde) en resolutie (45.7 megapixel). Een combinatie waar menig professionele fotograaf van zal gaan watertanden (of mogelijk zelfs kwijlen).

Voor heel veel fotogenres

De Nikon D850 heeft heel veel te bieden voor heel veel fotogenres. Voor actie- of modefotografie, maar ook voor het vastleggen van reportages, landschappen, 4K-UHD video en 8K-timelapses. De snelheid is indrukwekkend voor een fullframe met zoveel megapixels op de sensor (7 beelden per seconde). Ook de buffer tot 51 raw-foto's is flink groot. Ik durf gerust te stellen: de D850 is de allerbeste allround fullframer voor professionals (of voor zeer ambitieuze amateurs met een uitstekend gevulde portemonnee).

Beter dan concurrent Canon 5D IV

Om al die redenen vind ik hem net iets beter dan de Canon EOS 5D Mark IV in dit lijstje (zie ook mijn Top 10 spiegelreflexen). Nikon verslaat in mijn ogen dus de Canon. Niet met een megaverschil, maar wel met een flinke neuslengte. Maakt dat de 5D IV tot een mindere camera? Geenszins, het zijn twee reuzen in de wereld der spiegelreflexen. En de Sony A9 dan, hierboven in mijn lijstje? Ik schat de Nikon D850 in als even goed. Voor wie extreme snelheid nodig heeft wint de Sony, voor landschaps- en architectuurfotografen wint de Nikon.

Bekijk de Nikon D850 >>

Bekijk mijn review van de Nikon D850

De Nikon D850 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Canon 5D Mark IV 3. Canon 5D Mark IV: (bijna de) beste fullframe spiegelreflex voor profs

Op de Nikon D850 na: de beste allrounder onder de fullframe spiegelreflexen. Van alle markten thuis, en op al die markten doet hij mee aan de top.

Sensor: fullframe | Resolutie: 30.4 megapixel | Beelden per seconde: 7 | Display: touchscreen, niet kantelbaar | Lens: Canon EF 24-105mm f/4.0L IS II USM | Video: 4K | Gewicht body: 890gr | Prijs body & 24-105mm IS II USM objectief: 4.999 euro (Cameranu.nl)

De camerawereld is in 2016 flink opgeschud door Breaking News: introductie van de langverwachte opvolger van de geliefde topcamera Canon 5D Mark III. Nu is hij op de markt en de belangrijke reviewers zijn zeer lovend. De lichtgevoelige Canon EOS 5D Mark IV is niet zomaar een opvolger: de verbeteringen zijn opvallend en groot. Om de belangrijkste te noemen: een veel grotere sensor (30.4 versus 22.3 megapixel), wifi en GPS zijn toegevoegd, hij heeft een 3.2 inch touchscreen en uitgebreide 4K-videomogelijkheden.

Krachtige en snelle werkcamera

De 30.4 megapixel sensor heeft bijna 30 procent meer pixels dan de sensor van de Mark III. Samen met de nieuwe DIGIC6+ processor (geleend van grote broer Canon 1DX II) en andere innovatieve functies is de toon gezet voor een zeer krachtige en supersnelle werkcamera. De DIGIC 6+ zorgt ervoor dat je beelden kunt schieten met verbluffende snelheid en kwaliteit: tot wel 7 frames per seconde, met volledige autofocus tracking.

Achteraf de scherpte aanpassen

Bijzonder is ook het scherpstelsysteem. Ook deze is geleend van de 1DX Mark II. En Canon introduceert nog iets speciaals: het 'Dual Pixel RAW-systeem'. Hiermee kun je achteraf kleine aanpassingen doen aan bijvoorbeeld het scherpstelpunt, het reduceren van overstraling en het verschuiven van de voorgrondonscherpte. Kortom: topcamera in het kwadraat. Ik ga sparen!

Bekijk de Canon 5D Mark IV >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS 5D Mark IV

De Canon EOS 5D Mark IV heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Sony Alpha A7R III + Sony 24-70mm f/2.8 4. Sony Alpha A7R III: beste fullframe systeemcamera voor semi-profs

De gloednieuwe Sony Alpha A7R III combineert een uiterst hoge resolutie aan ongelofelijke hypersnelheid. Is dit dé camera waar iedereen op heeft zitten wachten?

Sensor: fullframe | Resolutie: 42.4 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Objectief: Sony 24-70mm f/2.8 | Gewicht: 657gr | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs body + lens: 5.629 euro (Cameranu.nl) | Prijs body: 3.499 euro (Cameranu.nl)

Sony mikt met de opvolger A7R III vooral op professionele fotografen. Dankzij de krachtige eigenschappen fotografeer je tot 10 beelden per seconde met volledige AF/AE-Tracking. In combinatie met de zeer hoge resolutie kun je gerust spreken van een snelheidsmonster. Wat heeft hij allemaal aan boord?

Uitmuntende beeldkwaliteit

Allereerst het hart van iedere camera: de sensor en de processor. Beide zijn bij deze Sony indrukwekkend. Hij combineert een krachtige BIONZ X beeldprocessor met een 35mm fullframe Exmor R CMOS-beeldsensor met een hoge resolutie van 42.4 megapixel. Deze sensor is nog een stuk beter dan de toch al extreem goede sensor van de A7R II. De nieuwe sensor kan veel efficiënter invallend licht verzamelen. Hierdoor neemt de lichtgevoeligheid toe. De reviews tot nog toe noemen de beeldkwaliteit niet minder dan uitmuntend.

Bekijk de Sony Alpha A7R III >>

Bekijk mijn review van de Sony Alpha A7R III

De Sony Alpha A7R III heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Nikon D500 5. Nikon D500: beste spiegelreflex met aps-c-sensor

Het vlaggenschip van Nikon in de DX-serie: de aps-c-spiegelreflexen van Nikon. Sneller dan snelle camera met een al even snelle autofocus.

Sensor: DX | Resolutie: 20.9 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Display: kantelbaar touchscreen | Video: 4K | Lens: Nikon 16-80mm f/2.8-4.0 VR / fullframe-equivalent: 24-120mm | Gewicht: 860gr (body) | Prijs: 2.869 euro, inclusief lens (Cameranu.nl)

De beste aps-c spiegelreflex van dit moment. De D500 heeft een 20.9-megapixel aps-c-sensor en heeft een aantal trekjes van z'n grote broer de D5 meegekregen (het topmodel van Nikon), zoals het uitgebreide autofocussysteem en een 4K-filmfunctie. De Nikon D500 heeft uiteraard een robuuste weer- en stofbestendige behuizing, gemaakt van magnesium en carbon. Achterop de camera prijkt nu een solide kantelbaar aanraakscherm.

Razendsnelle camera

Een van de opvallendste pluspunten van de Nikon D500 is de snelheid: hij schiet liefst 10 beelden per seconden. En dat razendsnelle schieten doet hij met behoud van de uitstekende beeldkwaliteit en de razendsnelle autofocus. De Nikon D500 beschikt over een buffer met ruimte voor liefst 79 RAW-bestanden. Ideaal voor sport- en actiefotografen.

Beste uit de Test

De Nikon D500 is Beste uit de Test bij de Consumentenbond (juli 2016) en is bekroond met de EISA-Award 'Beste semi-professionele spiegelreflex 2016-2017'. Een erkend toppertje dus, al met al.

Bekijk de Nikon D500 >>

Bekijk mijn review van de Nikon D500

De Nikon D500 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Fujifilm X-T2 6. Fujifilm X-T2: beste systeemcamera met aps-c-sensor

Een van de twee topmodellen van Fujifilm, naast de X-Pro2. Beide camera's zijn zeer in trek bij liefhebbers én professionals. Extreem lovend besproken in alle reviews.

Sensor: aps-c | Resolutie: 24.3 megapixel | Beelden per seconde: 8 | Video: 4K | Lens: Fujifilm XF 18-55mm OiS F/2.8-4.0 / fullframe-equivalent: 27-83mm | Display: kantelbaar, geen touchscreen | Gewicht body: 457gr | Prijs body + lens: 1.949 euro (Cameranu.nl)

Tjonge, Fujifilm maakt het ons niet makkelijk. Twee topmodellen brachten ze in 2016 uit. Naast deze nog de X-Pro2, die ook uitstekend besproken is. Allebei dijken van camera's. Deze X-T2 is beter in video (4K), schiet sneller en heeft een kantelbaar scherm, de X-Pro2 is een rangefinder model (meetzoeker) en is daardoor beter geschikt voor straatfotografie. Ze hebben dezelfde sensor aan boord: de 24 megapixel X-trans. En ze hebben beide een prachtig gebouwde, spatwaterdichte retro body.

Diamant Award van Zoom.nl

Ook de X-T2 heeft een uitstekende, razendsnelle autofocus. Wat moet je nou kiezen? Schiet je veel video of ben je een actiefotograaf: kies dan voor de X-T2. Ben je voornamelijk een straatfotograaf, dan is er een lichte voorkeur voor de X-Pro2. Maar beide camera's zullen je veel plezier geven. Van mij krijgen beide een enorme Duim Omhoog! Van fotovakblad Zoom krijgt de X-T2 het hoogste predikaat: Diamant.

Bekijk de Fujifilm X-T2 >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-T2

De Fujifilm X-T2 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Olympus E-M1 Mark II 7. Olympus E-M1 Mark II: snelste systeemcamera aller tijden

Vlaggenschip van Olympus dat op de valreep van 2016 met een daverende klap het winkelschap binnenvoer. Snelheidsmonster van jewelste. Ook in 2018 veruit de snelste.

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 20.4 megapixel | Beelden per seconde: 60 | Video: 4K | Lens: Olympus 12-40mm f/2.8 / fullframe-equivalent: 24-80mm | Gewicht body: 574gr | Prijs body + lens: 2.599 euro (Cameranu.nl)

De OMD E-M1 Mark II is het nieuwe topmodel van Olympus dat de concurrentie laat beven. Kloppend hart is de nieuwe 20 megapixel microfourthirds beeldsensor. Hij heeft een kleinere sensor dan de camera's waar hij mee concurreert. Groot voordeel van de microfourthirds sensor zijn de compactere vormen en vooral: de veel hogere schietsnelheid. Een compacte snelheidsduivel dus.

Zoefzoef: 60 beelden per seconde

Grootste troef: de camera kan liefst 18 beelden per seconde in raw schieten met volledige autofocus. Zonder continue scherpstelling ratelt de camera zelfs tot 60 beelden per seconde. Ja, je leest het goed. 60 beelden. Per seconde.

Tot 5 seconde uit het vuistje schieten

Ook met z'n beeldstabilisatie zet Olympus de nieuwe norm. De OMD E-M1 Mark II heeft een 5-assige stabilisator in huis. Olympus claimt tot 6 stops bewegingsonscherpte te stabiliseren. Met deze camera kun je scherpe foto's uit het vuistje schieten met een sluitertijd tot 5 seconden. Doe normaal!

Nooit meer het beslissende moment missen

Een ander briljant snufje is de Pro Capture Mode. Daarmee maakt de camera al stilletjes 14 foto's per seconde voordat jij de sluiter helemaal hebt ingedrukt. Druk je hem vervolgens helemaal in, dan schakelt de Olympus over op 60 beelden per seconde. Je mist daardoor nooit meer ‘het beslissende moment'.

Bekijk de Olympus E-M1 Mark II >>

Bekijk mijn review van de Olympus E-M1 Mark II

De Olympus E-M1 Mark II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Panasonic Lumix DC-G9 8. Panasonic G9: beste microfourthirds camera voor fotografen

De gloednieuwe Panasonic Lumix DC-G9 combineert hoge beeldkwaliteit met ultrasnelle opnames en een compacte body. Daarmee is het de perfecte camera voor wildlife- en natuurfotografie.

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 20.3 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 658gr | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs body: 1.699 euro (Cameranu.nl)

Het hart van de G9 wordt gevormd door een 20.3 megapixel microfourthirds sensor. Samen met de nieuwste Venus-processor zorgt dit voor uitzonderlijke beelden met zeer veel details, weinig ruis en fantastische kleuren en helderheid. Lastige omstandigheden zoals weinig licht vormen geen probleem voor deze prachtige camera.

Camera voor pure fotografen

De Panasonic G9 is het fotografische broertje van de Panasonic GH5, die vooral op videografen mikt. Een van de belangrijkste specs is de 5-assige beeldstabilisatie. Die zorgt voor maar liefst 6.5 stops voordeel. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas als je met de DC-G9 onderwerpen zoals wilde dieren vanuit de hand met een lange telelens vastlegt. De Panasonic blinkt ook uit met z’n extreme snelheid. Hij schiet liefst 60 beelden per seconde (AF-S) en 20 beelden per seconde bij continue autofocus (AF-C).

Bekijk de Panasonic Lumix DC-G9 >>

Bekijk mijn review van de Panasonic Lumix DC-G9

De Panasonic Lumix DC-G9 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Panasonic Lumix GH5 9. Panasonic GH5: beste systeemcamera voor videofilmers

Lang voor hij op de markt kwam, was er over de Panasonic GH5 een bloednerveus gegons te horen in kringen van videoliefhebbers en reviewers. Is inmiddels verkrijgbaar. 'Nieuwe videokoning', zo kopte fotoblad Digifoto Pro. Terecht.

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 18 megapixel | Beelden per seconde: 60 | Display: kantelbaar touchscreen | Lens: Panasonic 12-60mm f/2.8-4.0 / fullframe-equivalent: 24-120mm | Video: 4K/6K | Gewicht body: 645gr | Prijs inclusief lens: 2.598 euro (Cameranu.nl)

Een echte camera voor videografen. De eerste camera die vloeiende 4K-beelden bij 60fps / 50fps vastlegt. Plus levensechte 4K-beelden met 4:2:2-subsampling en een kleurdiepte van 10 bits. Als je oren nu tuiten, onthoud dan: dit zijn professionele video's om je vingers bij af te likken.

Photomodus met 6K

Daarnaast heeft de GH5 de van Panasonic bekende Photo-modus aan boord. Maar die heeft nu geen 4K- maar – hou je vast – een 6K-variant. Hiermee kun je een foto van 18 megapixel halen uit een ultrahoge kwaliteit video. De resolutie is hiermee 9 keer hoger dan die van Full HD.

Cameraklapper voor videografen

De specs zijn om van te watertanden. Voor videografen is de GH5 dé cameraklapper van 2017. En die klap galmt nog door in 2018. Ook dankzij een uitgekiende marketingstrategie van Panasonic. Maar het is ook gewoon een verdomd goeie killercamera.

Bekijk de Panasonic GH5 >>

Bekijk mijn review van de Panasonic GH5

De Panasonic GH5 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Fujifilm X100F10. Fujifilm X100F: beste camera voor straatfotografen

Gloednieuwe premium compactcamera voor straatfotografen. Ook populair bij reportage- en productfotografen. Vierde generatie in deze bejubelde 'rangefinder-serie'. Bekroond met de prestigieuze TIPA-Award 2017.

Sensor: aps-c | Resolutie: 24.3 megapixel | Beelden per seconde: 8 | Display: vast, geen touchscreen | Lens: Fujifilm 23mm f/2.0 / fullframe-equivalent: 35mm | Video: Full HD | Gewicht: 419gr | Prijs inclusief lens: 1.399 euro (Cameranu.nl)

Wat is-ie weer mooi, de vierde versie uit de beroemde en geliefde Fujifilm X100-serie. De X100F is echt zo'n camera waar ik direct enorm hebberig van word. Stijlvol, compact, retro, lekker ding. Maar uiteraard zijn het niet alleen de looks die tellen, maar vooral: de brains.

Excellent vast objectief

Deze compacte, retro Fujifilm is voorzien van een vast Fujinon 23mm f/2.0 objectief van excellente kwaliteit (fullframe-equivalent: 35mm). Met dit geweldige objectief, de verbeterde hybride zoeker en autofocus is de X100F uitermate geschikt voor straat-, reportage- en productfotografie.

Extreem goede sensor en processor

Net als Fujifilms vlaggenschepen X-T2 en X-Pro2 is ook de Fujifilm X100F uitgerust met de vermaarde 24.3 megapixel aps-c X-Trans CMOS III beeldsensor. Plus de al even vermaarde X-Processor Pro beeldverwerkingsprocessor. Onder de motorkap zit het dus helemaal snor met de X100F.

Bekijk de Fujifilm X100F >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X100F

De Fujifilm X100F heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Nikon D5600 DSLR Zwart + 18-105mm VR 11. Nikon D5600: beste spiegelreflex voor instappers

Voorganger Nikon D5500 is al uitgebreid bejubeld, de Nikon D5600 is het nieuwe 'topmodel voor instappers'.

Sensor: DX | Resolutie: 24.2 megapixel | Beelden per seconde: 5 | Display: kantelbaar touchscreen | Video: Full HD | Lens: Nikon 18-105mm VR / fullframe-equivalent: 27-158mm | Gewicht body: 465gr | Prijs body & objectief: 875 euro (Cameranu.nl)

Veel reviewers hebben als commentaar dat de upgrade ten opzichte van voorganger D5500 minimaal is. De enige grote verbetering: je kunt makkelijk foto's aan je smartphone en social media toevoegen via SnapBridge. En dat is inderdaad geen aardverschuiving. Maar bedenk dat je aan een al geweldige camera misschien niet zoveel meer hoeft te sleutelen.

Prachtige beelden vol details

En geweldig is hij. Schitterende, scherpe beelden vol kleur en details schiet hij. Ook de D5600 heeft weer een prima kantelbaar touchscreen, waarmee je kunt scherpstellen en fotograferen. Plus een razendsnelle autofocus. En dat allemaal in een lekker compacte, lichtgewicht body. En dus SnapBridge, waarmee het tevens een mooie 'social media-spiegelreflex' is geworden. Heb je dat laatste niet nodig, dan kun je geld besparen en de Nikon D5500 kopen, zolang die nog wordt aangeboden.

Bekijk de Nikon D5600 >>

Bekijk mijn review van de Nikon D5600

De Nikon D5600 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Sony Cybershot DSC-RX10 IV op Cameranu.nl 12. Sony RX10 IV: beste superzoomcamera

De Sony RX10 III kreeg vorig jaar alle lof toegezwaaid. Deze opvolger, de Mark IV, is nog weer een stuk beter, en vooral: heel veel sneller. Zo snel dat de serieuze reviewers zowat van hun test-stoeltjes vielen van verbazing.

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 megapixel | Optische zoom (fullframe-equivalent): 24-600mm (25x), f/2.4-4.0 | Elektronische zoeker: ja | Display: kantelbaar touchscreen | Video: 4K | Gewicht: 1.095gr | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs: 1.999 euro op Cameranu.nl >>

Al ruim een jaar na introductie van de spectaculair goede superzoomcamera Sony RX10 Mark III komt Sony met de opvolger: de Mark IV. En nog maar pas geleden heeft Sony met de Mark III de EISA-Award in de wacht gesleept: Beste Superzoomcamera van 2017-2018. Wie stopt Sony?

Razendsnelle superzoom

Razende snelheid is een van de kernkwaliteiten van deze superzoom. Schiet in de burststand liefst 24 beelden per seconde met volledige AF/AE-tracking (de III doet het met 14 bps, ook niet slecht). En daarnaast werkt de autofocus als een malle zo goed. Kortom: De Mark IV is een waar snelheidsmonster, wat uniek is voor superzoomcamera’s.

Zeer goede reviews

De Sony RX10 Mark IV biedt uitstekende prestaties voor zowel hobbyfotografen als professionals die op zoek zijn naar de ultieme alles-in-één camera. De Sony RX10 Mark IV ligt volop in de schappen. Inmiddels zijn er ook belangrijke reviews verschenen, en die zijn vol lof. Zo noemt de belangrijke reviewsite DPreview hem ‘De Ultieme Bridgecamera’.

Bekijk de Sony RX10 IV >>

Bekijk mijn reviews van de Sony RX10 IV

De Sony RX10 IV heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

Bekijk voorganger Sony RX10 III

Voorganger Sony RX10 III is ook een uitstekende superzoom en nog volop verkrijgbaar voor een veel lagere prijs. Benieuwd?

Bekijk mijn review >>

 

Sony Cybershot DSC-RX100 V13. Sony RX100 V: beste geavanceerde compactcamera

Sony is uitvinder van de 1 inch edelcompact. Met deze vijfde versie van de befaamde RX100-serie heeft Sony een edelcompact in het kwadraat afgeleverd.

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 megapixel | Optische zoom: 24-70mm, f/1.8-2.8 | Elektronische zoeker: ja | Display: kantelbaar, geen touchscreen | Video: 4K | Gewicht: 299gr | Prijs: 950 euro op Cameranu.nl >>

Beste geavanceerde compactcamera van dit moment. De vijfde versie van de alom geprezen RX100-serie levert nog weer betere beelden, is nog weer sneller, heeft nog meer geavanceerde opties in huis. En dat alles past nog steeds prima in je broekzak! Waar ligt de grens? Alleen die hoge prijs is een belemmering, maar die prijs is inmiddels al 200 euro gezakt!

Scherpstellen binnen 0.05 seconde

Een van de grensverleggende verbeteringen is het toevoegen van een 'Fast Hybrid AF-systeem' met 315 fase-detectiepunten. Mooie woorden, maar voor jou betekent het dat je in staat bent om binnen 0.05 seconde scherp te stellen. Perfect voor actie- of sportfotografie.

4K in bioscoopkwaliteit

Schiet je graag filmpjes? Ook dan is dit jouw compact. De 4K-video's zijn van ongekend hoge bioscoopkwaliteit. Scherp, gedetailleerd, helder. Ook in slomo's is de Mark V een Pro.

Schitteren bij de schemer

Nog een ijzersterk punt van deze gloednieuwe versie van de Sony RX100: hij schittert bij schemer. Ook als het licht minder wordt kun jij door blijven schieten zonder flits. Zelfs op de hoogste gevoeligheid van 12.800 ISO levert deze compact nog bruikbare beelden.

Bekijk de Sony RX100 V >>

Bekijk mijn review van de Sony RX100 V

De Sony RX100 V heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Panasonic TZ100 14. Panasonic TZ100: beste travelzoomcamera

De Nummer 1 Travelzoomcamera volgens Chip Fotomagazine. Bekroond met de EISA-Award 'Beste travel compactcamera 2016-2017'.

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 megapixel | Optische zoom: 25-250 mm (10x) | Beelden per seconde: 10 | Display: touchscreen, niet kantelbaar | Video: 4K | Gewicht: 312gr | Prijs: 569 euro (Cameranu.nl)

De beste travelzoomcamera van dit moment volgens vele professionele reviewsites en fototijdschriften. En dat is zonder enige twijfel het geval. Deze compacte camera op broekzakformaat bevat een joekel van een sensor (1 inch). En geeft daarmee de concurrentie flink het nakijken op het gebied van beeldkwaliteit en scherpte.

Veel sneller dan concurrenten

Deze travel-beauty is ook nog eens heel veel sneller dan andere travelzooms. En de integratie van een 4K Photo-modus is zeer geslaagd. Enige nadeel: het zoombereik is een stuk minder dan dat van andere travelzooms: 25-250 mm (fullframe-equivalent). Voor mij is dat wel een belangrijk punt. Maar toch een terechte eerste plaats bij de travelzooms.

Bekijk de Panasonic TZ100 >>

Bekijk mijn review van de Panasonic TZ100

De Panasonic TZ100 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Leica M10En nóg 5 killer-camera’s....

En nóg is het lijstje niet af. Er zijn namelijk nog 5 killer-camera’s die ik graag onder je aandacht breng. Waarom ze niet in bovenstaand lijstje staan? Ze zijn te duur en voor een te specifieke doelgroep. Maar het zijn wel échte killers!

 

Cameranu.nl Beste webshop voor camera's

Zo’n mooie camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Voor camera's beveel ik van harte Cameranu.nl aan. Een camerawinkel met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De zes voordelen van Cameranu:
  • Dé foto- en videospecialist
  • Score op Kieskeurig: 9.2 (34.637 reviews)
  • Score op Trustpilot: 9.6 (900 reviews)
  • Prachtige, grote fysieke winkel in Urk
  • Alle medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen gratis in huis!

Alle camera’s op Cameranu >>

Een andere uitstekende webshop is natuurlijk Kamera-express.nl!

Alle camera’s op Kamera-express >>

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 10 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 10 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 10 nieuwste camera’s >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)