Pieterpad etappe 24: van Montfort naar Sittard Pieterpad etappe 24: van Montfort naar Sittard
Limburg – Pieterpad – 24km

Pieterpad etappe 24: van Montfort naar Sittard

Pieterpad etappe 24: van Montfort naar Sittard Pieterpad etappe 24: van Montfort naar Sittard
Limburg – Pieterpad – 24km

Pieterpad etappe 24: van Montfort naar Sittard

‘Desolaat’, zo karakteriseerde de uitbater van mijn B&B het gebied dat ik vandaag doorkruis. En desolaat is het, tussen Montfort en Sittard. Maar het begint fraai, met het Kasteel van Montfort. Daarna volgt een onverharde tocht over stil boerenland. Je passeert de Duitse grens en de plek waar Nederland op z’n smalst is. Snelstromende beekjes en de historische binnenstad van Sittard krikken deze etappe wat op.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Kasteel van Montfort
  • Winand Opgenhaffen
  • Nederland op z’n smalst
  • Naturschutzgebiet in Duitsland
  • Historische binnenstad van Sittard
  • Ook wat tamme stukken
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Kasteel van Montfort

Nadat je het uitgestorven Montfort hebt verlaten, arriveer je al snel bij het kasteel, dat rust in het dal van een klaterend beekje. Bij het vergis-bombardement van Montfort in de Tweede Wereldoorlog is het kasteel gelukkig gespaard gebleven.

Tijd van de pijl en boog

Een ruïne is het wel, maar dat is niet de schuld van de geallieerden of de Duitsers. Dat krijg je er gewoon van als je hoogbejaard bent, dan brokkel je af: het kasteel dateert al uit 1260. Destijds – de Pieterpadgids spreekt over ‘de tijd van de pijl en boog’ – gold het kasteel als onneembaar. En zo ziet het er ook wel een beetje uit.

Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Onzichtbare / verdwenen moerassen

Een verharde beukenlaan gaat even later over in een onverharde weg die meebuigt met de bosrand aan je rechterhand. Achter die bossen vind je oude moerassen, vertelt de gids, maar zien doe je ze niet. Links kijk je uit over akkers en weilanden, die ooit ook moeras waren.

Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24

Details en bijzondere verhalen

Een houten kruisje aan een boom, een provisorisch herdenkingsteken voor gevallen geallieerden, een boer die in de verte een paal in de grond slaat met een moker. Als er weinig te beleven valt, klampen je ogen zich vast aan details. En aan bijzondere verhalen.

Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24

Winand Opgenhaffen

Zoals verderop, waar ik op een bankje m’n knorrende maag stil met een broodje. Volgens een bordje zat op ditzelfde bankje tientallen jaren vrijwel elke dag Winand Opgenhaffen. Een markante man, blind vanwege een hersenbloeding op z’n twintigste. Ontelbare Pieterpadders hebben een praatje met hem gemaakt. Hij kende de omgeving op z’n duimpje, ondanks z’n handicap. In 2011 verdween hij plots. Vijf dagen later werd hij gevonden, in een greppel. Z’n trouwe hond hield de wacht.

Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24

Asperges

Twee Pieterpad-dames passeren, ze verdwijnen langs een bosrand met in een verre weide grazende paarden, een fraai tafereeltje. Bossen wisselen af met boerenland. Net ingezaaide akkers, asperges die rijpen binnen hun langgerekte plastic jassen. Dat duurt nog even, want restaurantmenu’s vermelden ze dezer dagen niet.

Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24 Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24

Modderminnende scharrelvarkens

Het dorpje Slek komt in beeld en verdwijnt zonder veel gedachten weer uit beeld. Dat het landschap hier wat saai is, moeten de makers van de gids ook gedacht hebben, want ze grijpen naar hoogtepunten ver van de route. Toch leuk om te weten dat er een kilometer van het pad af een abdij ligt met ‘modderminnende scharrelvarkens’. Verderop nodigt een kapelletje uit om een kaarsje te branden.

Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24

Lentegevoel & IJzerenbosch

Dan ketst het Pieterpad af op een weg en wordt het landschap plots mooier. Langs een beekje worstelt het pad zich door een omhulsel van groen. Vroegbloeiende sleedoorn zorgt voor een lentegevoel. Het beekje wordt even later braver en nu volg je het ook over een fietspad. Je loopt het IJzerenbosch in, een ‘natuurgebied in ontwikkeling’ dat je doorkruist over alweer een fietspad.

Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24 Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24

Naturschutzgebiet

En zo blijft het allemaal wat tam. Tot je verderop de grens met Duitsland passeert, en je een prachtige onverharde bomenlaan volgt door een ‘Naturschutzgebiet’ met aan beide zijden sappige velden en fraaie boomgroepen. Boven de velden cirkelen roofvogels. En je kunt je voorstellen dat je hier bij schemering nogal wat wild treft.

Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24 Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24

Nederland op z’n smalst

Je bereikt het dorpje Isenbruch dat als belangrijkste wapenfeit heeft dat het het meest westelijk gelegen Ortschaft van Duitsland is. Verder heeft het weinig te bieden, maar aan de bouwstijl van de huizen merk je direct dat je hier niet in Nederland bent. Op een steenworp afstand ligt het punt waar Nederland op z’n allersmalst is: 4800 meter. Hier zou je binnen een uurtje door drie landen kunnen wandelen.

Kasteel Millen: zugang verboten

Het volgende Duitse dorpje, Millen, kan bogen op een kasteel. Dat krijg je helaas niet te zien: het verschuilt zich achter groen aan het eind van een knotwilgenlaan met een bordje waar geen woord Spaans bij is: Zugang verboten.

Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24

Langste beek van NL

De Geleenbeek, de langste beek van Nederland, brengt je nu stap voor stap dichter bij Sittard. Die beek is niet alleen lekker lang, maar stroomt ook on-Nederlands woest. Tussen de bomen doemen intussen flatgebouwen op, en even later zie je de stadswallen en de skyline van Sittard.

Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24

Sittard & Toon Hermans

Een stadje met een verrassend fraai middeleeuws centrum. Door klinkerstraten met monumentale panden – waaronder eentje waar cabaretier Toon Hermans heeft gewoond – bereik je al snel de Markt, met z’n verzameling historisch gebouwen en gezellige terrasjes.

Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24 Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24

St. Petruskerk & St. Michielskerk

Rond de markt staan nog meer gebouwen die de moeite van een bezoek waard zijn. Zoals de St. Petruskerk, met z’n 80 meter hoge toren uit 1518, of de St. Michielskerk, een Dominicaanse kloosterkerk gebouwd in de stijl van de Zuid-Nederlandse barok. Sittard is zeker het hoogtepunt van deze etappe, maar daar is ook niet veel voor nodig. Wanneer wordt Limburg nou eens echt mooi?

Pieterpad Montfort - Sittard | Etappe 24

Twee wandelgidsen voor het Pieterpad

Het Pieterpad wandelen wordt een feestje met de twee mooie gidsen. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Pieterpad Deel 1 Pieterburen-Vorden >>

Pieterpad Deel 2 Vorden-Maastricht >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T5, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
pieterpad-montfort-sittard-10
pieterpad-montfort-sittard-11
pieterpad-montfort-sittard-12
pieterpad-montfort-sittard-13
pieterpad-montfort-sittard-14
pieterpad-montfort-sittard-15
pieterpad-montfort-sittard-16
pieterpad-montfort-sittard-17
pieterpad-montfort-sittard-18
pieterpad-montfort-sittard-19
pieterpad-montfort-sittard-20
pieterpad-montfort-sittard-21
pieterpad-montfort-sittard-22
pieterpad-montfort-sittard-23
pieterpad-montfort-sittard-24
pieterpad-montfort-sittard-25
pieterpad-montfort-sittard-26
pieterpad-montfort-sittard-27
pieterpad-montfort-sittard-28
pieterpad-montfort-sittard-29
pieterpad-montfort-sittard-30
pieterpad-montfort-sittard-31
pieterpad-montfort-sittard-32
pieterpad-montfort-sittard-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Limburg!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Limburg? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Limburg >>

 

De 10 leukste hotels van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Limburg >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy