Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren
Groningen – langeafstandspad – 23km

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren
Groningen – langeafstandspad – 23km

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

De stad Groningen uitlopen is vandaag geen sinecure: er zijn werkzaamheden, zware werkzaamheden. Na omtrekkende bewegingen wordt de route gelukkig mooier en mooier. Je kronkelt verhard mee met het Hoornsediep en scheert langs het Paterswoldsemeer. Daarna komt deze etappe goed op stoom, met prachtige trajecten door bossen en over boerenland.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Schilderachtig Hoornsediep
  • Paterswoldsemeer
  • Bossen en boerenland
  • Beekdal van de Drentse Aa
  • Dorp van Berend Botje
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Gaat er niets boven Groningen?

Er gaat niets boven Groningen, maar nu even niet. Het complete gebied rond het (mooie) Centraal Station, startpunt van deze route, is opgebroken (juni 2021). Vanaf het station loopt mijn GPS-track al na honderd meter dood op een streng bord dat zegt dat ik niet mag doorlopen. Maar hoe ik dan mijn Pieterpad moet vervolgen, vertellen ze er niet bij. Een volslagen onduidelijke situatie, waarin ik aan de Goden en mezelf ben overgeleverd.

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Pantha Rei

Na wat omzwervingen die anderhalve kilometer extra kosten (en de etappe is al zo lang), pak ik de Pieterpad-draad weer op langs het Noord-Willemskanaal. Mooi is het niet, langs de snelweg lopen die me hoorbaar en zichtbaar begeleidt. Montere vrachtschepen langs de kant houden de moed erin. Pantha Rei heet er eentje: alles stroomt. De Goede Verwachting een ander, en daar klamp ik me maar aan vast.

Schilderachtig Hoornsediep

Even verder pakt het kronkelende Hoornsediep het stokje over, en dat is een mooi stuk, al blijven mijn vibramzolen schuren over asfalt. Dit diepje is ook al onderdeel van de Drentsche Aa, zoals zoveel beken in deze contreien. Het dijkje waar je overheen wandelt is zeker schilderachtig. Molen De Helper – die de gelijknamige polder heeft drooggemalen – verhoogt de wandelvreugde verder.

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

Paterswoldsemeer

Deze molen uit 1863 staat op de oostelijk oever van het Paterswoldsemeer, waar het Pieterpad vlak langskomt. Je ziet alleen glimpjes van dit forse meer tussen de bossen doorschemeren. Een zeilboot lijkt door de weilanden te varen, een optische illusie. Dan kijk ik opeens uit over het meer, paarden grazen op de voorgrond, een vredig tafereeltje.

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

Vogelconcerten

Inmiddels zijn stad en werkzaamheden ver weg. Snelwegherrie heeft plaatsgemaakt voor het roepen van een koekoek in de verte en vogelconcerten dichtbij. Een van de (vele) leuke kanten van wandelen is dat de omgeving binnen een paar kilometer een complete metamorfose kan ondergaan. M’n stemming verandert mee, van chagrijnig naar vrolijk fluitend met de vogels.

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

Gasvlam-kunstwerk

Mooie uitzichten over bloemrijke velden krijg je hier. Af en toe een monumentale boerenhoeve in de verte. Knotwilgen lang slootjes, gevarieerd bos in de verte. Een groot ‘gasvlam-kunstwerk’ van Kurt W. Forster rijst op tussen de bomen.

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

Nog maar 447 kilometer

Het Hoornsediep neemt je verder mee op z’n kronkelroute. Luid kikkergekwaak klinkt vanuit riet langs de oevers. Over het water suizen ontelbaar veel libellen. Een oud houten bord vertelt dat de Sint Pietersberg nog maar 447 kilometer ver is. Daar lach ik om in m’n overmoed.

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

Eindelijk onverharde paden

De route komt langs en een stukje door het dorp Haren. Zeg je Haren, dan zeg je kapitale villa’s. En verkeerd wonen is het hier zeker niet. Dan laat je het asfalt achter je en vervolgt het Pieterpad – eindelijk – over onverharde paadjes. Zwoegen over mulle zandpaden maakt duidelijk dat wandelen over asfalt ook zo z’n voordelen heeft 😁 En zo is er altijd weer wat te wensen/klagen.

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

Velden vol bloemen

Het landschap wordt intussen mooier en mooier. Ongelofelijk mooi soms. Langs bosranden gaan je stappen, met telkens waanzinnig weids uitzicht over landerijen. Weides met loom grazend vee, aardappel- en maisvelden die pas zijn ingezaaid. Dan weer velden vol bloemen waar grazende paarden decoratief tegen afsteken.

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

Beekdal van de Drentse Aa

De landerijen wisselen stuivertje met het gevarieerde Noordlaarderbos. Hier pak je spannende kronkelpaadjes door dicht bos dat zich af en toe opent voor verwilderde heideveldjes. Je wandelt hier op de flank van het beekdal van de Drentse Aa en je vindt dop- en struikheide op je pad, en prachtige planten als gevlekte orchis, valkruid en klokjesgentiaan. Nu in juni schiet het vingerhoedskruid kleurrijk op in de bermen. 

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

Tranendal & Appelbergen

Het bos opent zich weer voor een paadje tussen de velden dat luistert naar de naam Tranendal. Maar verdrietig wandelen is het hier beslist niet. Verderop duik je de bossen weer in en kom je langs paviljoen Appelbergen, mocht de horecabehoefte nijpend worden.

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

Over de Hondsrug

Je wandelt vervolgens over de hogere zandgronden van Drenthe, de Hondsrug. Hier vind je overal sporen van vroegere bewoning. De wandeling voert langs oude zwerfkeien en verderop langs het meest bijzondere hunebed dat ik ooit heb gezien.

Hunebed voor je deur

Liggen de meeste hunebedden tussen akkers of in het bos, hunebed D4 is een uitzondering: dit zeer forse exemplaar staat pal naast een 19de eeuwse boerderij. Leuk: een hunebed voor je deur. Hij heeft nog een tweelingbroer – D3 – die er pal naast staan, in gezelschap van een flink uit de kluiten gewassen eik. Het is ook nog een vrijwel gaaf hunebed. Dus ga zeker even kijken, even van het pad af.

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

Dorp van Berend Botje

Deze etappe eindigt met een lang, onbeschut traject door mais- en aardappelvelden. Omdat het een hete dag is, groeit het verlangen naar Zuidlaren stap na stap. Mais en aardappels kunnen me gestolen worden, wat ik wil is horeca. Gelukkig heeft het dorp van Berend Botje daar niet op bezuinigd.

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

Twee wandelgidsen voor het Pieterpad

Het Pieterpad wandelen wordt een feestje met de twee mooie gidsen. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Pieterpad Deel 1 Pieterburen-Vorden >>

Pieterpad Deel 2 Vorden-Maastricht >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
pieterpad 03 groningen zuidlaren-100
pieterpad 03 groningen zuidlaren-101
pieterpad 03 groningen zuidlaren-102
pieterpad 03 groningen zuidlaren-103
pieterpad 03 groningen zuidlaren-104
pieterpad 03 groningen zuidlaren-105
pieterpad 03 groningen zuidlaren-106
pieterpad 03 groningen zuidlaren-107
pieterpad 03 groningen zuidlaren-108
pieterpad 03 groningen zuidlaren-109
pieterpad 03 groningen zuidlaren-110
pieterpad 03 groningen zuidlaren-111
pieterpad 03 groningen zuidlaren-112
pieterpad 03 groningen zuidlaren-113
pieterpad 03 groningen zuidlaren-114
pieterpad 03 groningen zuidlaren-115
pieterpad 03 groningen zuidlaren-116
pieterpad 03 groningen zuidlaren-117
pieterpad 03 groningen zuidlaren-118
pieterpad 03 groningen zuidlaren-119
pieterpad 03 groningen zuidlaren-120
pieterpad 03 groningen zuidlaren-121
pieterpad 03 groningen zuidlaren-122
pieterpad 03 groningen zuidlaren-123

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Groningen!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Groningen? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Groningen >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy