Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen
Groningen – langeafstandspad – 23km

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen
Groningen – langeafstandspad – 23km

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Op deze pittige etappe van het Pieterpad wandel je ruim 20 kilometer door uitgestrekt weidelandschap met – als je geluk hebt – spectaculaire wolkenluchten. Het pittoreske wierdedorp Garnwerd en het hooggelegen kerkje van Oostum liggen op de route. Fraaie kilometers voeren langs het Reitdiep tot in het oude hart van de stad Groningen. Maar oei wat een asfalt.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Mooiste dorp van Nederland
  • Weidelandschap met vergezichten
  • Wierdedorp Garnwerd
  • Kerkje van Oostum
  • Binnenstad van Groningen
  • Heel veel asfalt
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Winsum: mooiste dorp van Nederland

Etappe 2 van het Pieterpad start in Winsum. En dat is gelijk een startpunt waar je U tegen zegt. Het dorp is in 2020 door de ANWB uitgeroepen tot het allermooiste dorp van Nederland. ‘Een prachtdorp’ volgens de jury, waarin ook Wim Daniëls zitting had. De Groningse plaats gaf 50 andere dorpen het nakijken, waaronder niet de minste: Urk (Flevoland), Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant) en Hollum (Friesland).

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Langs het Winsumerdiep

Fraai is Winsum zeker, met een gemoedelijk centrum, leuke klinkerstraatjes, een korenmolen uit 1801. Heerlijke horeca vind je er ook, zoals rijksmonument De Gouden Karper, een 17de eeuwse herberg met een prachtig terras waar deze etappe officieel start. Specifiek roemde de jury het Winsumerdiep met het haventje. En langs dat diepje wandel je het dorp uit over een (ook al) mooi jaagpad.

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Asfalt, heel veel asfalt

Dat prijswinnende niveau houdt het Pieterpad niet lang vol op deze etappe. Dat ligt niet aan het weidse landschap met uitgestrekte weilanden waar de route doorheen voert, maar vooral aan het gehalte aan verharde wegen. Want tussen Winsum en Groningen stamp je vrijwel helemaal over asfalt of betonplaten. Vaak zijn dat gelukkig fietspaden en rustige weggetjes.

Grutto’s & ooievaars

Soms haakt de route aan op een kanaal, een beekje of diepje. Nu in het voorjaar klinken daar driftige kikkerconcerten uit op, terwijl op de oever een sluwe reiger net doet alsof hij er niet is. Grutto’s gruttoën in de verte, een koppel ooievaars zeilt over, schapen met lammetjes scheren de weiden. Een lentegevoel ligt zomaar op de loer.

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Korenmolen & kerkje

Hier in het Groninger land kun je nog echt ver kijken. En in die verte zie je – op speelgoedformaat – de korenmolen en het kerkje van het oude dorp Garnwerd waar je op afkoerst. Ze duiken op uit groene weiden bespikkeld met een overdaad aan gele paarden- en boterbloemen. Schitterende wolkenluchten erboven. Helemaal niets meer aan doen.

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Horizonvervuiling

Het is niet al goud wat er blinkt overigens. Nogal wat horizonvervuiling bederft het perfecte plaatje. Geen megawindmolens hier, alleen wat koddige minimolentjes. Maar lange rijen elektriciteitsmasten en moderne (en dus? lelijke) schuren doen afbreuk aan mijn plattelandsidylle.

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Garnwerd: een hoogtepunt

Dan bereikt het Pieterpad Garnwerd. Om er vervolgens straal aan voorbij te lopen. Pardon? Mijn gidsje uit 2002 zegt dat ik er doorheen moet. Sindsdien is de route blijkbaar verlegd. Waarom is me een raadsel, want Garnwerd is een waar hoogtepunt, om verschillende redenen.

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Herberg Hammingh

Ten eerste omdat herberg Hammingh (sedert 1878) hier te vinden is: wereldberoemd in Groningen. Met een heerlijk terras (‘we mogen weer’) waar je goed appeltaart met lemon curd kunt eten ondertussen uitkijkend over het weidse land. Het gebouwtje was vroeger een geliefd studieobject voor De Ploeg-schilders als Jan van der Zee, Johan Dijkstra en George Martens.

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

13e-eeuwse Sint-Ludgerkerk

Ten tweede omdat het een bijzonder schattig dorpje is met opbollende klinkerstraten, oude boerderijen, korenmolen De Meeuw, de schitterende 13e-eeuwse Sint-Ludgerkerk. Het dorp ligt, zoals veel dorpen in de omgeving, op een wierde, een kunstmatige heuvel, opgeworpen om bij hoogwater droge voeten te houden.

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Kerkje van Oostum

Nu maak je aangename omzwervingen door oude beekdalen rond het Reitdiep, de rivier die de stad Groningen vroeger verbond met de zee. Monumentale boerderijen, roestige sluizen en bruggen uit vroeger tijden vind je op je (verharde) pad. Dan doemt in het landschap iets moois op: tussen hoge bomen, op een van de meest schilderachtige wierden van Groningen, ligt het kerkje van Oostum.

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Monniken & nonnen

Het Romaanse kerkje stamt uit de 13e eeuw. Let op het dwarse zadeldak op de toren – dat dwarsliggen schijnt bijzonder te zijn – en op de zeldzame holle en bolle dakpannen, zogenaamde ‘monniken en nonnen’. Voor de kerk kun je pauzeren op twee bankjes. Ik eet mijn boterhammen juist achter de kerk, op een prachtig smeedijzeren anderhalfpersoons bankje, zeg maar een loveseat, met uitzicht over de weilanden.

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Prachtig traject

Nu wordt me helaas een mooi stuk door de neus geboord langs een aantal oude wierden, doordat de Paddepoelsterbrug voor onbepaalde tijd is gestremd. Maar de omleiding langs het Van Starkenborghkanaal is zeker niet verkeerd. Sterker nog: het is een prachtig traject. En: onverhard!

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Bloemrijke oevers

In de hoge houtwal langs het kanaal zingen ontelbare roodborstjes, koolmeesjes en winterkoninkjes. Een koekoek roept, spechten roffelen op hun trom. In de bloemrijke oevers zie ik voor het eerst deze etappe vlinders en hommels. Een complete schoolklas biologie is hier bezig plantjes en beestjes te determineren. En dus zie ik een groepje tieners gebiologeerd naar een pissebed staren.

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Futuristische gebouwen

Langzaam doemt de stad Groningen op. De futuristische gebouwen van het Zernike Science Park schemeren door de bomen. Het aangename Noorderplantsoen in Engelse landschapsstijl verenigt chillende jongeren en prachtig bloeiende kastanjes. Op de Noordermarkt zitten de terrassen vol.

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Schilderachtige haven

In het oude deel van Groningen volgt een schilderachtige haven met silo’s, pakhuizen en binnenvaartschepen. De haven ligt overigens aan hetzelfde Reitdiep waar je eerder langs hebt gelopen. Verderop snakt het verlaten Groninger Museum zichtbaar naar corona-versoepelingen. Het mooie stationsgebouw rondt deze etappe af.

Pieterpad etappe 2: van Winsum naar Groningen

Twee wandelgidsen voor het Pieterpad

Het Pieterpad wandelen wordt een feestje met de twee mooie gidsen. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Pieterpad Deel 1 Pieterburen-Vorden >>

Pieterpad Deel 2 Vorden-Maastricht >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
pieterpad 02 winsum groningen-10
pieterpad 02 winsum groningen-11
pieterpad 02 winsum groningen-12
pieterpad 02 winsum groningen-13
pieterpad 02 winsum groningen-14
pieterpad 02 winsum groningen-15
pieterpad 02 winsum groningen-16
pieterpad 02 winsum groningen-17
pieterpad 02 winsum groningen-18
pieterpad 02 winsum groningen-19
pieterpad 02 winsum groningen-20
pieterpad 02 winsum groningen-21
pieterpad 02 winsum groningen-22
pieterpad 02 winsum groningen-23
pieterpad 02 winsum groningen-24
pieterpad 02 winsum groningen-25
pieterpad 02 winsum groningen-26
pieterpad 02 winsum groningen-27
pieterpad 02 winsum groningen-28
pieterpad 02 winsum groningen-29
pieterpad 02 winsum groningen-30
pieterpad 02 winsum groningen-31
pieterpad 02 winsum groningen-32
pieterpad 02 winsum groningen-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Groningen!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Groningen? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Groningen >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy