Zalige Sallandse Zandloper | Boetelerveld - Nijverdal

Sallandse Zandloper van het Boetelerveld naar Nijverdal De Sallandse Zandloper in Overijssel heeft alles in huis voor een fantastisch weekendje wandelen. Wij liepen van het Boetelerveld bij Raalte naar Nijverdal: 22 kilometer genieten van verstild boerenland, uitgestrekte heidevelden en dichte bossen. En wat zijn de mensen hier superaardig!

Totale route: 45 km

De totale route telt 45 kilometer. Goed te doen in 2 wandeldagen, al zijn er bikkels die zo'n traject in 1 dag klaren. Wij gaan hem zeker nog een keertje helemaal doen. Maar dan relaxt vanuit een lekker hotelletje.

Hotel-restaurant De Zwaan

En dan wordt het vast weer het hotel waar we nu verbleven: Best Western De Zwaan in Raalte. Prima hotel dat strategisch ligt halverwege de Zandloper. Of misschien wel het prachtige hotel Hoog-Holten (zie mijn tip onderaan deze wandeling).

Wandeling in de buurt: NS-wandeling Holterberg

Een schitterende wandeling in de buurt is NS-wandeling Holterberg. Je start in Nijverdal en wandelt naar Holten. Frankwandelt-rating AAA+!

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Sallandse Zandloper van het Boetelerveld naar Nijverdal

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling23 km

Wat voor soort wandeling?Paaltjeswandeling

Startplaats of station van deze wandelingBoeterveld

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 84/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de Zandloper-siteGa naar de website van de Zandloper

Een van de prettige kanten van wandelen: je komt helemaal tot rust. Voor gestreste stedelingen zoals wij is wandelen in de natuur pure therapie. Heb je geen dure zielenknijper voor nodig, een paar wandelschoenen volstaat.

Natuurgebied Boetelerveld

Stap na heilzame stap voelen we de stress wegvloeien op het natuurrijke Boetelerveld, waar we onze wandeling starten. Zo'n 100 jaar geleden zagen grote delen van Salland er ongeveer uit zoals dit natuurgebied: een mengeling van bos en heide, het enige overgebleven natte heidegebied in Salland. Op het Zandloperpad zelf houden we onze sokken gelukkig kurkdroog.

Melkviooltje & zonnedauw

Libellen hebben het hier naar hun zin. In groten getale scheren ze voor onze voeten over het zandpad op zoek naar een van de vele kikkerrijke poelen en vennetjes in de omgeving. Door de bijzondere omstandigheden van nat en schraal land herbergt het Boetelerveld veel bijzondere planten en dieren. Nachtorchis, brede orchis en het melkviooltje doen het hier goed. En de bijzondere zonnedauw, een vleesetend plantje. Ogen open dus!

 

Gered door de watersnood

Tjonge: bijna was dit landschappelijke pareltje net als alle woeste grond in de gemeente Raalte ten prooi gevallen aan de ontginningsijver. Volgens de oorspronkelijke ruilverkavelingplannen zouden zich grote ontginningsboerderijen in het gebied vestigen. Door de watersnoodramp van 1953 werd dat afgeblazen. Het subsidiegeld werd doorgeschoven naar Zeeland voor de wederopbouw van boerderijen.

Verscholen roodborstjes

Gelukkig maar, zeggen we tegen elkaar, terwijl we halverwege het Boetelerveld ons lunchpakketje uitstallen op een bankje, ondertussen genietend van de rijkdom aan vogelgeluiden. Twee wandeldames-op-leeftijd luisteren even met ons mee naar een driftig zingend roodborstje dat we maar niet te zien krijgen. Gisteren maakten we ons nog druk over strakke deadlines, nu hebben we een vriendelijk gesprek over verscholen roodborstjes. Het kan verkeren.

Sjans van de koeien

Verder trekken we, over de zalige Sallandse zandloper. Kleine paadjes en boerenweggetjes slingeren ons door puur boerenland. Opkomend mais tot aan de einder zien we. Een boer op een tractor die z'n land bemest. En koeien, oneindig veel koeien die op ons komen afhollen alsof we lustobjecten zijn. Ik voel me sexy als ik wandel. Leuke titel voor een liedje misschien?

Van oost naar west door Salland

De Sallandse Zandloper is een wandelroute dwars door Salland. De route van 45 kilometer loopt van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug naar de uiterwaarden van de IJssel. Het hoogteverschil is ruim 65 meter. Alle informatie vind je op de mooie website Sallandnatuurlijkgastvrij.nl.

Ruige sloten

Van de gebaande paden af ploeteren we verder langs ruig begroeide slootkanten. Een verstoorde zwaan kijkt kwaad op. Wij roepen vrolijk: “Hé schoonheid, kijk niet zo boos.”

De man met de hamer

De drukte van stad en werk, ze lijken eindeloos ver weg. En de wandelkoek is nog lang niet op: nu stevenen we af op dichte bossen. En opeens gaat het lopen moeizamer. Komen we de man met de hamer tegen? Nee, we klimmen een berg op: de Sallandse Heuvelrug.

Sallandse Heuvelrug: gevormd door ijs

Zo’n 150.000 jaar geleden kwam hier een enorme gletsjer met piepende remmen tot stilstand. IJs dat kwam afzakken uit Scandinavië. De bevroren ondergrond werd door de enorme kracht van het ijs omhoog gedrukt, waardoor stuwwallen ontstonden. Het smeltwater van ijs en sneeuw polijstte het landschap verder.

Wit kasteeltje & rododendrons

Mooie, gevarieerde bossen zijn het waar we hier doorheen lopen over schattige paadjes. Verderop komen we bij iets heel bijzonders. Een hoge heuvel met heide op de flanken. En bovenop een wit kasteeltje omgeven door bloeiende rododendrons in alle kleuren van de regenboog. We ploffen neer op een bankje en genieten in stilte van deze levende ansicht.

Huis De Sprengenberg

Wat wij voor 'kasteeltje' verslijten, is Huis De Sprengenberg, gebouwd rond 1900 in opdracht van A.A.W. van Wulfften Palthe. Palthe woonde in Almelo en bezat het land rond de heuvel, waar hij geregeld joeg. In 1898 liet hij een theekoepeltje bouwen waar de jagers een beetje konden bijkomen van al dat geknal op herten en zwijnen. In de jaren daarna kwamen daar uitbreidingen bij, zoals de galerij en de toren.

Wandelgidsje

De Sallandse Zandloper maakt deel uit van het Wandelnetwerk Salland en is in twee richtingen bijzonder goed gemarkeerd op paaltjes. Een handzaam wandelboekje biedt leuke weetjes, mooie kaartjes en een overzicht van bezienswaardigheden langs de route. Te koop bij VVV's en Tourist Info's in Salland.

Heksenhuisje

Palthe, oprichter van de Palthe-textielfabrieken (nu: Stomerij Palthe), was zeer geïnteresseerd in de nieuwste technieken en paste deze toe in het landhuis. Zo was het huis geheel zelfvoorzienend met een eigen waterput en windmolen. Bij het huis hoort ook een badhuisje, dat door omwonenden 'het heksenhuisje' wordt genoemd.

Torentje van Palthe

In Salland staat het huis bekend als het Torentje van Palthe. Huis en bijbehorend landgoed De Sprengenberg zijn nu eigendom van stichting Huis Bergh en worden in stand gehouden door afstammelingen van de familie Palthe. Het huis in nu onbewoond.

Luxe hotel & sterrenrestaurant

Een fietsend stel stopt bij ons bankje en samen bedenken we leuke bestemmingen voor het Torentje van Palthe. Een luxe hotel waarvan de beste kamers natuurlijk voor onszelf zijn. Met een sterrenrestaurant waar we elke avond uitgebreid mogen voorproeven. En bedienden die ons de ganse dag in de watten leggen. Ja ja, wij zouden het wel weten!

Veldboeketjes tussen het graan

We trekken verder over dit bijzondere landgoed. Akkers vol wild graan met daartussen veldboeketjes van felblauwe korenbloemen en witgele madeliefjes. Een eikenlaan met een monumentale stolpboerderij aan het einde. Boven de maisvelden piept een kerktorentje uit. Soms is het leven bijzonder mooi.

Golvende heidevelden

We klimmen hoger en hoger. OK, stijgijzers of sherpa's hebben we niet nodig, maar we bevinden ons hier toch ruim 70 meter boven NAP. Op het hoogste punt kijken we puffend uit over heidevelden die prachtig gedrapeerd zijn over de golvende Sallandse Heuvelrug. Een gevalletje van WAUW!

Café Budde

Langzaam laten we ons afrollen naar Nijverdal. En we rollen zo het terras op van café Budde, waar ze ons een heerlijk helder biertje plus een welverdiende maaltijd serveren. Geweldig land, Salland.

Restaurant & Hotel Hoog HoltenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Restaurant & Hotel Hoog Holten

Verscholen in de bossen van De Sallandse Heuvelrug ligt het charmante Restaurant & Hotel Hoog Holten. Gevestigd in een voormalig jachthuis. Smaakvol ingerichte en luxueuze kamers. Uitstekend restaurant en ruim terras met verbluffend uitzicht. Krijgt van 179 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 8,6: "Fantastisch! De derde keer dat we hier waren. Heel mooi hotel, ruime kamers van alle gemakken voorzien. Personeel is heel vriendelijk en fantastisch gegeten in het restaurant."

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: meerdaagse wandelingen, Salland, tweedaagse wandelingen, 20-25 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!