Wandelspoor Holten-Nijverdal: over de Holterberg Wandelspoor Holten-Nijverdal: over de Holterberg
Overijssel – lijnwandeling – 16km

Wandelspoor Holten-Nijverdal: over de Holterberg

Wandelspoor Holten-Nijverdal: over de Holterberg Wandelspoor Holten-Nijverdal: over de Holterberg
Overijssel – lijnwandeling – 16km

Wandelspoor Holten-Nijverdal: over de Holterberg

Schitterende wandeling door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug over bijna alleen maar onverharde paden. Je klimt over de Holterberg en de Nijverdalse berg, en verkent het uitgestrekte landgoed Noetselerberg. Volgens routemaker Marycke Naber is haar Wandelspoor mooier dan de voormalige NS-wandeling. Een gewaagde uitspraak die vraagt om een een fact check...

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Uitzichten vanaf de Holterberg
  • Glooiende heidevelden
  • Bossen & zandverstuivingen
  • Schilderachtige jeneverbessen
  • Wereldtijdpad
  • Bekroond met de Frankwandelt-rating AAA+
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling: klein juweeltje

Want laten we wel wezen: die oude NS-wandeling Holterberg is een klein juweeltje. Je doorkruist prachtige, gevarieerde bossen. Trekt over uitgestrekte heidevelden. Geniet van een mysterieus dal vol jeneverbessen. De hoogteverschillen zorgen daarbij voor absurd mooie uitzichten.

NS-wandeling = OV-stapper

NS heeft deze wandeling om onbegrijpelijke redenen uit z’n collectie gehaald. Ik zou hem juist tot het einde der tijden ‘in the house’ houden. Maar goed, Wandelnet heeft hem overgenomen en hernoemd tot OV-stapper Holterberg. Chapeau! Hopelijk biedt Wandelnet hem tot het einde der tijden aan op z’n site.

Bekijk op Frankwandelt.nl >>

Bekijk op Wandelnet.nl >>

Wandelspoor Holten – Nijverdal | Sallandse Heuvelrug & Holterberg

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Wandelspoor & NS-wandeling: veel overeenkomsten

Vergelijken we het Wandelspoor van Marycke Naber met de voormalige NS-wandeling, dan valt vooral op dat er veel overeenkomsten zijn. Geen wonder, want ze lopen beide tussen Holten en Nijverdal. Het Wandelspoor begint in Holten, de NS-wandeling in Nijverdal, maar dat is natuurlijk lood om oud ijzer.

Verschillen tussen de routes

Grootste verschil tussen beide routes zit hem in het traject over het noordelijke heideveld ‘Noetselerveld’. Het Wandelspoor snijdt hem flink anders aan, met een mooiere lus, waardoor je er langer van kunt genieten. Ook in het zuiden van de route maakt de route van Marycke een extra lus door natuurreservaat Het Numendal. Daar is het ook wonderschoon, dus dit is zeker een verbetering.

Wandelspoor Holten – Nijverdal | Sallandse Heuvelrug & Holterberg

NS-wandeling: te kort

Jammer van de NS-wandeling vond ik altijd dat hij zo kort was: nog geen 14 kilometer. Dat is mij eigenlijk te kort. Het Wandelspoor is 16 kilometer, dankzij de extra lussen. Dat komt wat mij betreft al meer in de richting van een mooie lengte voor een dagwandeling.

Het oordeel: Wandelspoor is mooier

Kortom: Marycke heeft gelijk dat haar route mooier is dan de NS-wandeling, al zijn de verschillen wel marginaal. Maar toch krijgt ook deze wandeling de felbegeerde Frankwandelt-rating AAA+.

Wandelspoor Holten – Nijverdal | Sallandse Heuvelrug & Holterberg

Mijn blog over de NS-wandeling

Ik ga de route verder niet helemaal opnieuw beschrijven. Bekijk voor een uitgebreide beschrijving van al het heerlijks dat je onderweg tegenkomt mijn blog over de NS-wandeling.

NS-wandeling Holterberg op Frankwandelt.nl >>

Bijzonder geschikt voor de herfst

Wel valt me op – ik heb hem op 8 november 2019 gelopen – dat deze wandeling ook bijzonder geschikt is voor de herfst. De gevarieerde bossen staan op een adembenemende manier in vuur en vlam. Het roestbruin van de uitgebloeide heidevelden voegen nog flink wat sfeer toe.

Wandelspoor Holten – Nijverdal | Sallandse Heuvelrug & Holterberg

Wereldtijdpad

Leuk blijft verder het Wereldtijdpad, waar je bij Marycke in het begin langskomt en bij de NS-wandeling aan het eind. Langs dit pad staan paaltjes met kubusjes waarop de belangrijkste gebeurtenissen van elk jaar staan, van nu tot het jaar nul. De route van Marycke volgt dit pad veel langer dan de NS-wandeling, helemaal tot in de 19de eeuw. Nog een plus dus.

 

Mooiste natuurhuisjes van Overijssel!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
wandelspoor holten nijverdal-10
wandelspoor holten nijverdal-11
wandelspoor holten nijverdal-12
wandelspoor holten nijverdal-13
wandelspoor holten nijverdal-14
wandelspoor holten nijverdal-15
wandelspoor holten nijverdal-16
wandelspoor holten nijverdal-17
wandelspoor holten nijverdal-18
wandelspoor holten nijverdal-19
wandelspoor holten nijverdal-20
wandelspoor holten nijverdal-21
wandelspoor holten nijverdal-22
wandelspoor holten nijverdal-23
wandelspoor holten nijverdal-24
wandelspoor holten nijverdal-25
wandelspoor holten nijverdal-26
wandelspoor holten nijverdal-27
wandelspoor holten nijverdal-28
wandelspoor holten nijverdal-29
wandelspoor holten nijverdal-30
wandelspoor holten nijverdal-31
wandelspoor holten nijverdal-32
wandelspoor holten nijverdal-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Overijssel >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy