De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Wandelspoor Holten – Nijverdal | Over de Holterberg

Wandelspoor Holten – Nijverdal | Sallandse Heuvelrug & Holterberg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Wandelspoor

Startplaats of station van deze wandelingHolten (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 88/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Schitterende wandeling door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug over bijna alleen maar onverharde paden. Je klimt over de Holterberg en de Nijverdalse berg, en verkent het uitgestrekte landgoed Noetselerberg. Volgens routemaker Marycke Naber is haar Wandelspoor mooier dan de voormalige NS-wandeling. Een gewaagde uitspraak die vraagt om een een fact check...

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling: klein juweeltje

Want laten we wel wezen: die oude NS-wandeling Holterberg is een klein juweeltje. Je doorkruist prachtige, gevarieerde bossen. Trekt over uitgestrekte heidevelden. Geniet van een mysterieus dal vol jeneverbessen. De hoogteverschillen zorgen daarbij voor absurd mooie uitzichten.

NS-wandeling = OV-stapper

NS heeft deze wandeling om onbegrijpelijke redenen uit z’n collectie gehaald. Ik zou hem juist tot het einde der tijden ‘in the house’ houden. Maar goed, Wandelnet heeft hem overgenomen en hernoemd tot OV-stapper Holterberg. Chapeau! Hopelijk biedt Wandelnet hem tot het einde der tijden aan op z’n site.

Bekijk op Frankwandelt.nl >>

Bekijk op Wandelnet.nl >>

Wandelspoor Holten – Nijverdal | Sallandse Heuvelrug & Holterberg

Wandelspoor & NS-wandeling: veel overeenkomsten

Vergelijken we het Wandelspoor van Marycke Naber met de voormalige NS-wandeling, dan valt vooral op dat er veel overeenkomsten zijn. Geen wonder, want ze lopen beide tussen Holten en Nijverdal. Het Wandelspoor begint in Holten, de NS-wandeling in Nijverdal, maar dat is natuurlijk lood om oud ijzer.

Verschillen tussen de routes

Grootste verschil tussen beide routes zit hem in het traject over het noordelijke heideveld ‘Noetselerveld’. Het Wandelspoor snijdt hem flink anders aan, met een mooiere lus, waardoor je er langer van kunt genieten. Ook in het zuiden van de route maakt de route van Marycke een extra lus door natuurreservaat Het Numendal. Daar is het ook wonderschoon, dus dit is zeker een verbetering.

Wandelspoor Holten – Nijverdal | Sallandse Heuvelrug & Holterberg

NS-wandeling: te kort

Jammer van de NS-wandeling vond ik altijd dat hij zo kort was: nog geen 14 kilometer. Dat is mij eigenlijk te kort. Het Wandelspoor is 16 kilometer, dankzij de extra lussen. Dat komt wat mij betreft al meer in de richting van een mooie lengte voor een dagwandeling.

Het oordeel: Wandelspoor is mooier

Kortom: Marycke heeft gelijk dat haar route mooier is dan de NS-wandeling, al zijn de verschillen wel marginaal. Maar toch krijgt ook deze wandeling de felbegeerde Frankwandelt-rating AAA+.

Wandelspoor Holten – Nijverdal | Sallandse Heuvelrug & Holterberg

Mijn blog over de NS-wandeling

Ik ga de route verder niet helemaal opnieuw beschrijven. Bekijk voor een uitgebreide beschrijving van al het heerlijks dat je onderweg tegenkomt mijn blog over de NS-wandeling.

NS-wandeling Holterberg op Frankwandelt.nl >>

Bijzonder geschikt voor de herfst

Wel valt me op – ik heb hem op 8 november 2019 gelopen – dat deze wandeling ook bijzonder geschikt is voor de herfst. De gevarieerde bossen staan op een adembenemende manier in vuur en vlam. Het roestbruin van de uitgebloeide heidevelden voegen nog flink wat sfeer toe.

Wandelspoor Holten – Nijverdal | Sallandse Heuvelrug & Holterberg

Wereldtijdpad

Leuk blijft verder het Wereldtijdpad, waar je bij Marycke in het begin langskomt en bij de NS-wandeling aan het eind. Langs dit pad staan paaltjes met kubusjes waarop de belangrijkste gebeurtenissen van elk jaar staan, van nu tot het jaar nul. De route van Marycke volgt dit pad veel langer dan de NS-wandeling, helemaal tot in de 19de eeuw. Nog een plus dus.

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van OverijsselDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Overijssel >>

 

Tags: 15-20 km, lijnwandelingen, Wandelsporen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>