‘Niet weids, niet groots, maar weergaloos’, dicht Koos Geerds over zijn geliefde Overijsselse Vecht. Weergaloos is ook het Vechtdal, waar deze schitterende wandeling doorheen voert. De rivier zelf verschuilt zich, wél krijg je weidse uitzichten vanaf de Besthemerberg. Plus een afwisseling van loofbossen, bloemrijke hooilanden en heidevelden. Kasteel Eerde geeft deze tocht extra cachet.
Vanaf het station van Ommen pak je een rustig asfaltweggetje langs akkers en weilanden. Plus een hele serie rietgedekte villa’s: het is goed wonen in het Vechtdal. Al snel klim je gestaag door loof- en dennenbossen naar de Besthemerberg.
Een klim om van te gaan hijgen, want de Besthemerberg ligt 33 meter boven NAP. Op de top ga ik eerst even kijken bij het Bostheater Ommen, met 2.500 plaatsen het grootste openluchttheater van Nederland. Het schijnt gezegend te zijn met een geweldige akoestiek. Reden waarom zangers als Douwe Bob, De Dijk en Danny Vera hier graag midden in het bos optreden. Als ik er ben zijn ze het podium net aan het opbouwen voor een optreden van de Edwin Evers Band met hun ‘Daar Zijn We Weer Tour’.
Vandaag zijn er juist bijzonder weinig mensen in het Vechtdal, maar samen met een jong gezinnetje beklim ik de forse uitkijktoren. Vanaf achttien meter hoogte genieten we van het ruige heidegebied in de diepte, dat nog net in bloei staat. In de herfst krijg je hier adembenemende uitzichten over verkleurende bossen, weet ik van een andere wandeling.
De route kiest een mooi paadje langs het heideveld en buigt de afwisselende bossen in. Kronkelpaadjes wisselen stuivertje met kaarsrechte lanen, soms vier rijen beuken of eiken breed. De stilte wordt af en toe aangenaam verstoord door spechtengetik of een miauwende buizerd. Ook uit de bosjes klinkt trouwens gemiauw...
Midden in het bos is er een andere onderbreking: een monument voor Strafkamp Erika. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit een werkkamp met een hardvochtig regime. De knokploeg van Erika hield razzia’s, en knokploeglid Herbertus Bikker ging dusdanig tekeer dat hij bekendstond als de ‘Beul van Ommen’.
Wrede historie die in schril contrast staat met deze vredige plek in het bos. En met een episode die aan de oorlog voorafging. Want hier werden voor de oorlog de 'Sterkampen' van de theosofische beweging gehouden, met de vredelievende Indiase goeroe Krishnamurti als spreker.
Je loopt landgoed Eerde op, waar het getuige een grappig bordje wemelt van de wilde planten die je moet sparen. Het loont de moeite om – even van de route af – een blik te werpen op Kasteel Eerde. Dit forse landhuis in Louis XIV-stijl stamt uit 1715 en is gebouwd door de roemruchte familie Van Pallandts. Doe je dat niet, dan krijg je het kasteel later uit de verte goed in beeld: je loopt er in een ruime u-bocht omheen.
Eigenaar Philip baron van Pallandt was een idealist. Zo mocht de lokale padvinderij z’n landgoed gebruiken. En Philip was een bewonderaar van de eerder genoemde goeroe Krishnamurti. Philip schonk hem in 1923 kasteel Eerde plus het bijbehorende landgoed. Zeven jaar later gaf Krishnamurti het kasteel terug aan de baron, omdat hij geen goeroe meer wilde zijn. Sindsdien is er een internationale school gevestigd.
Vlakbij het kasteel kom je op een mooie, verstilde plek in het bos langs een grafkelder uit 1850, waar drie leden van de familie Van Pallandt begraven liggen. Ze hebben in hun kelder trouwens gezelschap van vleermuizen die hier overwinteren.
Dan volg je vele prachtige kilometers door het Vechtdal. Trajecten door mooie oude loofbossen wisselen af met paden langs ruige velden waar Natuurmonumenten de biodiversiteit aan het opkrikken is, getuige de vele insecten. Af en toe vind je een uitgestrekt heideveld op je pad. Monumentale boerderijen liggen prachtig verscholen in verre bosranden. Met de vele eeuwenoude beuken en eiken moet dit ook een heerlijke herfstwandeling zijn.
In het Eerder Achterbroek wandel je door een karakteristiek Saksisch hoevenlandschap, aaneengeregen door houtwallen. Vooral in de zomer geniet je hier van de kleurenpracht van rode klaver, sint-janskruid en duizendblad. Op een beschaduwd bankje met uitzicht over akkers en weilanden geniet ik van m’n lunch. Geen mens te bekennen, wel een handvol koeien. Bij schemering kun je aan de bosrand reeën spotten.
Een donker bospad leidt naar een onverwacht hoogtepunt: het schilderachtige Besthmener ven, een paradijs voor watervogels. In de zomer wemelt het hier van de libellen en vlinders. En ik moet oppassen waar ik m’n grote wandelschoenen neerplant: met elke stap zoekt een wolkje mini-kikkertjes een veilig heenkomen.
Stap na voorzichtige stap wandel ik over een minipaadje rond het vennetje. Nogmaals staat de klim naar de Besthemerberg op het program, waarna de route via landweggetjes terugkeert naar het station. Echt een heerlijke tocht.
Deze wandeling heb ik gedaan in september 2021. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
In twaalf verschillende rondjes wandel je stroomafwaarts. Je bezoekt schilderachtige plaatsjes als Vilsteren en Beerze, struint over de heide aan de voet van de Lemelerberg en kijkt vanaf de top tot ver voorbij Zwolle. Echt een aanrader!
De volgende wandelroute uit deze gids staat ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.