Trage Tocht Vasse: Mosbeek, Tutenberg & Vasserheide Trage Tocht Vasse: Mosbeek, Tutenberg & Vasserheide
Overijssel – Trage Tocht – 17km

Trage Tocht Vasse: Mosbeek, Tutenberg & Vasserheide

Trage Tocht Vasse: Mosbeek, Tutenberg & Vasserheide Trage Tocht Vasse: Mosbeek, Tutenberg & Vasserheide
Overijssel – Trage Tocht – 17km

Trage Tocht Vasse: Mosbeek, Tutenberg & Vasserheide

Superlekkere Trage Tocht voor rustzoekers. Je wandelt door het prachtige dal van de Mosbeek in Twente. Na de start in het sfeervolle dorpje Vasse loop je over onverharde paadjes door gevarieerd bos. Verwilderde heide, de meanderende Mosbeek, monumentale watermolens, de mysterieuze Mandercirkels. En stilte, oorverdovende stilte.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
 • Voor rustzoekers
 • Fraai beekje
 • Flora en fauna
 • Vasse: Parel van Twente
 • Watermolens
 • Bijzondere Mandercirkels
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Waterdichte schoenen & Groene Wissel

Trek bij nat weer hoge waterdichte schoenen aan, want sommige paden zijn anders lastig begaanbaar. En voor Groene Wissel-fans: er loopt ook een Wissel door dit gebied. Die is vrijwel identiek, maar laat het mooie zuidelijke deel links liggen en is daardoor een kilometer of 5 korter.

Mosbeek: piepklein stroompje

De Mosbeek is een beetje een lachertje. Een piepklein stroompje dat als een bruine slang door het groen slingert. Snel stromen doet-ie wel. Over een lengte van 5,7 kilometer overbrugt hij een hoogteverschil van liefst 51 meter. Het is ook een van de laatste ongeschonden beken van Nederland.

Trage Tocht Vasse | Mosbeek, Tutenberg & Vasserheide

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Vliegend hert

Indrukwekkend is de invloed die de Mosbeek heeft op het landschap, dat een ongekende soortenrijkdom heeft. Nachtzwaluw, grote gele kwikstaart, zompsprinkhaan, beekoeverlibel, ze zijn hier allemaal te vinden. En het uiterst zeldzame vliegend hert, de grootste kever van Nederland (een gevaarte van 9 centimeter!). Ze hebben enorme kaken waarvan de vorm lijkt op een hertengewei. Hopelijk leidt dit weetje niet tot akelige nachtmerries....

Vasse: de Parel van Twente

Vasse profileert zicht onbescheiden als ‘de Parel van Twente’. Het lijkt mij wat overdreven, maar misschien zien Tukkers dingen die ik niet zie. Afijn, het is zeker een aangenaam dorp, met een gezapig kerkje, een mooie begraafplaats, nogal wat horeca. Enorme troef is natuurlijk de ligging middenin het meer dan schitterende Twentse esdorpenlandschap. Daardoor is het een ideaal uitgangspunt voor wandel- en fietstochten.

Trage Tocht Vasse | Mosbeek, Tutenberg & Vasserheide

Herman Finkers

En er valt nog wel wat te lachen over Vasse: de bekendste horecagelegenheid van het dorp is Tante Sien. En die wordt aangehaald in teksten en grappen van cabaretier Herman Finkers. Zoals in dit lied:

“Een stoere boerenvrouw, dat is mijn tante Sien
Die heeft in haar leven niet zo veel gezien
Geboren in Vasse en altijd daar gewoond
Geen enkel ander dorp heeft zich ooit aan haar vertoond
Haar hele leven heeft mijn tante Vasse slechts gezien
Vasse ligt in Nederland, dat weet u wel misschien
Het lag in de oorlog in het Duitse Rijk
En na de oorlog weer in ons koninkrijk
Dus dankzij de oorlog heeft mijn tante Sien
In haar leven toch nog iets van de wereld gezien”

Trage Tocht Vasse | Mosbeek, Tutenberg & Vasserheide

Watermolens: Frans & Bels

Het leuke van een snelstromende beek: je kunt er energie mee opwekken. En dat deden ze in vroeger eeuwen door middel van molens. Langs de Mosbeek stonden drie molens. Nu zijn er nog twee over, beide uit 1727. Je komt langs de Molen van Bels, die als papiermolen is gebouwd maar waar later cichorei en koren werden gemalen. En als je daar toch bent, bezoek dan ook even de nabijgelegen Molen van Frans, een papiermolen. Het is een mini-ommetje over een idyllisch molenpaadje en Frans is nog mooier dan Bels.

Trage Tocht Vasse | Mosbeek, Tutenberg & Vasserheide

Mandercirkels

Tegen de Nederlands-Duitse grens liggen de Mandercirkels: twee enorme cirkelvormige akkers uit 1929. De toenmalige eigenaar, de industrieel G. Jannink, bewerkte zijn land in één lange spiraallijn. Zo hoefde hij niet steeds zijn ploeg te keren. Volgens de legende voltooide de ploeg, als hij eenmaal op gang was, vanzelf en zonder bijsturen het omploegen van de akker. Hoe dan ook, het is een bijzonder gezicht, twee volledig ronde akkers. Zo bijzonder dat kunstenaar Paul de Kort in 1991 de akkers omvormde tot een landschapskunstwerk.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan in juni 2014. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes van Overijssel!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

trage tocht vasse mosbeek-10
trage tocht vasse mosbeek-11
trage tocht vasse mosbeek-12
trage tocht vasse mosbeek-13
trage tocht vasse mosbeek-14
trage tocht vasse mosbeek-15
trage tocht vasse mosbeek-16
trage tocht vasse mosbeek-17
trage tocht vasse mosbeek-18
trage tocht vasse mosbeek-19
trage tocht vasse mosbeek-20
trage tocht vasse mosbeek-21
trage tocht vasse mosbeek-22
trage tocht vasse mosbeek-23
trage tocht vasse mosbeek-24
trage tocht vasse mosbeek-25

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Overijssel >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy