Trage Tocht Vasse | Wandeling in het dal van de Mosbeek en over de Vasserheide

Trage Tocht Vasse in het dal van de Mosbeek en over de Vasserheide

Superlekkere wandeling, speciaal aanbevolen voor rustzoekers. Je wandelt door het prachtige dal van de Mosbeek in het heuvelachtige landschap van Twente. Na de start in het sfeervolle dorpje Vasse loop je door gevarieerd bos, voornamelijk over onverharde paadjes. Verwilderde heide, de meanderende Mosbeek, monumentale watermolens, de mysterieuze Mandercirkels, en stilte, oorverdovende stilte.

Waterdichte schoenen & Groene Wissel

Trek bij nat weer hoge waterdichte schoenen aan, want sommige paden zijn anders lastig begaanbaar. En voor Groene Wissel-fans: er loopt ook een Wissel door dit gebied. Die is vrijwel identiek, maar laat het mooie zuidelijke deel links liggen en is daardoor een kilometer of 5 korter.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Trage Tocht Vasse in het dal van de Mosbeek en over de Vasserheide
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling17 km
  Wat voor soort wandeling?Trage Tocht
  Startplaats of station van deze wandelingVasse, bushalte RK kerk
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De Mosbeek is een beetje een lachertje. Een piepklein stroompje dat als een bruine slang door het groen slingert. Snel stromen doet-ie wel. Over een lengte van 5,7 kilometer overbrugt hij een hoogteverschil van liefst 51 meter. Het is ook een van de laatste ongeschonden beken van Nederland.

Vliegend hert

Indrukwekkend is de invloed die de Mosbeek heeft op het landschap, dat een ongekende soortenrijkdom heeft. Nachtzwaluw, grote gele kwikstaart, zompsprinkhaan, beekoeverlibel, ze zijn hier allemaal te vinden. En het uiterst zeldzame vliegend hert, de grootste kever van Nederland (een gevaarte van 9 centimeter!). Ze hebben enorme kaken waarvan de vorm lijkt op een hertengewei. Hopelijk leidt dit weetje niet tot akelige nachtmerries....

Vasse: de Parel van Twente

Vasse profileert zicht onbescheiden als ‘de Parel van Twente’. Het lijkt mij wat overdreven, maar misschien zien Tukkers dingen die ik niet zie. Afijn, het is zeker een aangenaam dorp, met een gezapig kerkje, een mooie begraafplaats, nogal wat horeca. Enorme troef is natuurlijk de ligging middenin het meer dan schitterende Twentse esdorpenlandschap. Daardoor is het een ideaal uitgangspunt voor wandel- en fietstochten.

Herman Finkers

En er valt nog wel wat te lachen over Vasse: de bekendste horecagelegenheid van het dorp is Tante Sien. En die wordt aangehaald in teksten en grappen van cabaretier Herman Finkers. Zoals in dit lied:

“Een stoere boerenvrouw, dat is mijn tante Sien
Die heeft in haar leven niet zo veel gezien
Geboren in Vasse en altijd daar gewoond
Geen enkel ander dorp heeft zich ooit aan haar vertoond
Haar hele leven heeft mijn tante Vasse slechts gezien
Vasse ligt in Nederland, dat weet u wel misschien
Het lag in de oorlog in het Duitse Rijk
En na de oorlog weer in ons koninkrijk
Dus dankzij de oorlog heeft mijn tante Sien
In haar leven toch nog iets van de wereld gezien”

Briljant!

Watermolens: Frans & Bels

Het leuke van een snelstromende beek: je kunt er energie mee opwekken. En dat deden ze in vroeger eeuwen door middel van molens. Langs de Mosbeek stonden drie molens. Nu zijn er nog twee over, beide uit 1727. Je komt langs de Molen van Bels, die als papiermolen is gebouwd maar waar later cichorei en koren werden gemalen. En als je daar toch bent, bezoek dan ook even de nabijgelegen Molen van Frans, een papiermolen. Het is een mini-ommetje over een idyllisch molenpaadje en Frans is nog mooier dan Bels.

Mandercirkels

Tegen de Nederlands-Duitse grens liggen de Mandercirkels: twee enorme cirkelvormige akkers uit 1929. De toenmalige eigenaar, de industrieel G. Jannink, bewerkte zijn land in één lange spiraallijn. Zo hoefde hij niet steeds zijn ploeg te keren. Volgens de legende voltooide de ploeg, als hij eenmaal op gang was, vanzelf en zonder bijsturen het omploegen van de akker. Hoe dan ook, het is een bijzonder gezicht, twee volledig ronde akkers. Zo bijzonder dat kunstenaar Paul de Kort in 1991 de akkers omvormde tot een landschapskunstwerk.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Tags: Trage Tochten

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!