De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Oud Avereest | Reestdal, Takkenhoogte & Meeuwenveen

Trage Tocht Oud Avereest | Reestdal, Takkenhoogte & Meeuwenveen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling13 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingOud Avereest (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Na herfstige meidagen breekt de zon stralend door in het Reestdal. Prachtig is het hier, op de grens van Overijssel en Drenthe. Ik zou bijna zeggen: paradijselijk. Overdreven? Ga zelf een kijkje nemen en geniet intussen van deze gevarieerde wandeling door eeuwenoud cultuurlandschap. Misschien loop je de das nog tegen het lijf.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Natuurinformatiecentrum De Wheem

De wandeling start en eindigt bij Natuurinformatiecentrum De Wheem, een mooie, karakteristieke Reestdalboerderij. Die is alleen in de weekends beperkt open. Kijk voor actuele openingstijden op Landschapoverijssel.nl.

Kronkelende grens

De Reest vormt kilometerslang de kronkelende grens tussen Drenthe en Overijssel. Deze veenbeek is de levensader van het eeuwenoude landschap van het Reestdal. In het ongeschonden beekdal liggen hooilanden en monumentale boerderijen. Maar ook heuvelachtige bossen en heidevelden op oude rivierduinen.

Trage Tocht Oud Avereest | Reestdal, Takkenhoogte & Meeuwenveen

Oud Avereest

Het Reestdal kent vele buurtschappen en Oud Avereest is er één van. Een troepje huizen en boerderijen rondom een schattig kerkje uit 1236. Lange tijd was dit de enige kerk in de wijde omtrek, en je ziet nog enkele smalle kerkenpaden waarover gelovigen van heinde en ver toestroomden. Oud Avereest is een beschermd dorpsgezicht, en als je het ziet snap je waarom.

Reestdal

Het Reestdal, ik had er nog nooit van gehoord. Maar het is zeker een van de mooiste rivierdalen van Nederland. De afwisseling is enorm, de rust ongekend. Moeras, graslanden, hooilanden, bos, heide en veentjes. Bijzondere bewoner van het Reestdal is de das. Tegen de schemer verlaten dassen hun burcht en kun je ze zien rondscharrelen.

Trage Tocht Oud Avereest | Reestdal, Takkenhoogte & Meeuwenveen

Das bij m’n tentje

Ooit, in het Zwarte Woud, waggelde opeens een das naar m’n tentje. Schrok me een hoedje, maar toen hij mij zag, schoot hij ervandoor als een duveltje uit een doosje. Zou ik ook doen als ik mezelf tegenkwam...

Floor & Faun

Het Reestdal is rijk aan flora en fauna. Tal van vogels leven hier, waaronder wulp, graspieper en kwartel. Poelkikker en adder proberen elkaar te slim af te zijn. Zeldzame insecten als bruine vuurvlinder en weidebeekjuffer beconcurreren elkaar in schoonheid. En voor de ooievaars zijn ze allemaal meer dan welkom, want ze zijn spekkies voor hun bekkies.

Trage Tocht Oud Avereest | Reestdal, Takkenhoogte & Meeuwenveen

Takkenhoogte & Meeuwenveen

Je wandelt een mooi stuk door de natuurreservaten Takkenhoogte en Meeuwenveen. Nog niet zo lang geleden werd hier grootschalig mais verbouwd, nu zijn ze omgevormd tot een uitgestrekt heide- en veengebied met fraaie eikenbosjes. Loop vlak na het begin even de ‘kijkheuvel’ op (met lekkere bankjes), dan kijk je prachtig uit over het hele gebied.

Pingoruïne

Het Meeuwenveen is een pingoruïne. Deze voormalige ijsheuvel uit het Weichselien (beter bekend als de laatste ijstijd) is ontstaan door bevroren grondwater dat omhoog is gekomen. De laag aarde die meekwam, is met het smeltwater van de ijsheuvel gegleden. Zo ontstond een ringwal rond de heuvel. Na het smelten van de ijskern is er binnen de wal een vennetje achtergebleven: het Meeuwenveen. Het ven heet zo omdat hier vroeger een grote kokmeeuwenkolonie zat. Die is allang verdwenen.

Trage Tocht Oud Avereest | Reestdal, Takkenhoogte & Meeuwenveen

Kolonie oeverzwaluwen

Takkenhoogte is vernoemd naar de familie Takken die hier in de negentiende eeuw woonde en boerde. Begin twintigste eeuw ging het bedrijf te gronde door een miltvuurbesmetting waaraan alle koeien bezweken. Het verhaal gaat dat ergens op Takkenhoogte de kadavers begraven liggen. Het gebied werd opnieuw ingericht als natuurreservaat. Oeverzwaluwen kregen daar blijkbaar lucht van, want een complete kolonie komt hier sindsdien broeden in het zand. In de winter verkassen ze naar tropisch Afrika. Die hebben het dik voor mekaar.

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Trage Tochten & Groene Wissels: betaald per 2021

Trage Tochten en Groene Wissels waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde route. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van OverijsselDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Overijssel >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>