Trage Tocht Oud Avereest | Wandeling door het Reestdal en langs het Meeuwenveen

Trage Tocht Oud Avereest, Reestdal en Meeuwenveen

Na een paar herfstige meidagen brak de zon stralend door in het Reestdal. Prachtig is het hier, op de grens van Overijssel en Drenthe. Zo prachtig dat het me niet zou verbazen als het paradijs er zo ongeveer heeft uitgezien. Overdreven? Ga zelf een kijkje nemen en geniet intussen van deze zeer gevarieerde wandeling door eeuwenoud cultuurlandschap. Misschien loop je de das nog tegen het lijf.

Natuurinformatiecentrum De Wheem

De wandeling start en eindigt bij Natuurinformatiecentrum De Wheem, een mooie, karakteristieke Reestdalboerderij. Die is alleen in de weekends beperkt open. Kijk voor actuele openingstijden op www.landschapoverijssel.nl.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Trage Tocht Oud Avereest, Reestdal en Meeuwenveen
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling13 km
  Wat voor soort wandeling?Trage Tocht
  Startplaats of station van deze wandelingOud Avereest (bezoekerscentrum De Wheem)
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De Reest vormt kilometerslang de kronkelende grens tussen Drenthe en Overijssel. Deze veenbeek is de levensader van het eeuwenoude landschap van het Reestdal. In het ongeschonden beekdal liggen hooilanden en monumentale boerderijen. Maar ook heuvelachtige bossen en heidevelden op oude rivierduinen.

Oud Avereest

Het Reestdal kent vele buurtschappen en Oud Avereest is er één van. Een troepje huizen en boerderijen rondom een schattig kerkje uit 1236. Lange tijd was dit de enige kerk in de wijde omtrek, en je ziet nog enkele smalle kerkenpaden waarover gelovigen van heinde en ver toestroomden. Oud Avereest is een beschermd dorpsgezicht, en als je het ziet snap je waarom.

Reestdal

Het Reestdal, ik had er nog nooit van gehoord. Maar het is zeker een van de mooiste rivierdalen van Nederland. De afwisseling is enorm, de rust ongekend. Moeras, graslanden, hooilanden, bos, heide en veentjes. Bijzondere bewoner van het Reestdal is de das. Tegen de schemer verlaten dassen hun burcht en kun je ze zien rondscharrelen.

Ooit, in het Zwarte Woud, waggelde opeens een das naar m’n tentje. Schrok me een hoedje, maar toen hij mij zag, schoot hij ervandoor als een duveltje uit een doosje. Zou ik ook doen als ik mezelf tegenkwam...

Floor & Faun

Het Reestdal is rijk aan flora en fauna. Tal van vogels leven hier, waaronder wulp, graspieper en kwartel. Poelkikker en adder proberen elkaar te slim af te zijn. Zeldzame insecten als bruine vuurvlinder en weidebeekjuffer beconcurreren elkaar in schoonheid. En voor de ooievaars zijn ze allemaal meer dan welkom, want ze zijn spekkies voor hun bekkies.

Takkenhoogte & Meeuwenveen

Je wandelt een mooi stuk door de natuurreservaten Takkenhoogte en Meeuwenveen. Nog niet zo lang geleden werd hier grootschalig mais verbouwd, nu zijn ze omgevormd tot een uitgestrekt heide- en veengebied met fraaie eikenbosjes. Loop vlak na het begin even de ‘kijkheuvel’ op (met lekkere bankjes), dan kijk je prachtig uit over het hele gebied.

Pingoruïne

Het Meeuwenveen is een pingoruïne. Deze voormalige ijsheuvel uit het Weichselien (beter bekend als de laatste ijstijd) is ontstaan door bevroren grondwater dat omhoog is gekomen. De laag aarde die meekwam, is met het smeltwater van de ijsheuvel gegleden. Zo ontstond een ringwal rond de heuvel. Na het smelten van de ijskern is er binnen de wal een vennetje achtergebleven: het Meeuwenveen. Het ven heet zo omdat hier vroeger een grote kokmeeuwenkolonie zat. Die is allang verdwenen.

Kolonie oeverzwaluwen

Takkenhoogte is vernoemd naar de familie Takken die hier in de negentiende eeuw woonde en boerde. Begin twintigste eeuw ging het bedrijf te gronde door een miltvuurbesmetting waaraan alle koeien bezweken. Het verhaal gaat dat ergens op Takkenhoogte de kadavers begraven liggen. Het gebied werd opnieuw ingericht als natuurreservaat. Oeverzwaluwen kregen daar blijkbaar lucht van, want een complete kolonie komt hier sindsdien broeden in het zand. In de winter verkassen ze naar tropisch Afrika. Die hebben het dik voor mekaar.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Wandelarrangement in het Reestdal

Ik kreeg het verzoek of ik onderstaand wandelarrangement op mijn site wilde zetten. Doe ik graag, het klinkt namelijk hééél aantrekkelijk.

Wandelarrangement in het oorspronkelijke beekdal van de Reest

Sinds de 13e eeuw vormt het riviertje de Reest over meer dan 30 km de grens tussen de provincies Drenthe en Overijssel. In dit ongeschonden beekdal hebben vier kleinschalige B&B’s een driedaags wandelarrangement samengesteld: drie wandelingen van ca. 20km, bed en ontbijt in bijzonder gelegen accommodaties, bagagevervoer, lunch en routebeschrijving.

Je wandelt door een uniek natuurgebied, waar landgoederen, heideterreinen, bossen, graslanden en sfeervolle boerderijen als parels aan een ketting aaneengeregen worden. Onderweg kom je talloze ooievaarsnesten tegen, maar je kunt ook reeën ontmoeten, en als je geluk hebt een vos, een das of het ijsvogeltje.

 

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!