De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Ootmarsum | Kuiperberg, Hazelbekke & Springendal

Trage Tocht Ootmarsum | Kuiperberg, Hazelbekke & Springendal

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tochten

Startplaats of station van deze wandelingOotmarsum (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk de wandelgids op Bol.comBekijk de wandelgids

Prachtige Trage Tocht in het uiterste oosten van Twente, vlakbij de Duitse grens. Hier vind je volgens routemaker Rob Wolfs “een walhalla voor wandelaars”. En ik geef hem gelijk. Glooiend boerenland, gevarieerde bossen, rustige paadjes. En vooral: het bijzondere Springendal, waar glasheldere beekjes ontspringen. Aanrader!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Fenomenaal panorama

Het startpunt van deze Trage Tocht trakteert je gelijk op een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. Vanaf het uitkijkpunt op de Kuiperberg op 71 meter hoogte krijg je een fenomenaal panoramazicht op het kleurrijke dal dat deze berg omgeeft. Bij helder weer zie je grote delen van Twente, met in de verte steden als Oldenzaal, Enschede en Hengelo.

Laagste watertoren van NL

Op de berg vind je ook de laagste watertoren van Nederland: omdat het hier zo hoog is, was een toren van 905 centimeter hoog genoeg om de Ootmarsummers een warme douche te bezorgen. Hij dateert uit 1934 en is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.

Trage Tocht Ootmarsum | Kuiperberg, Hazelbekke & Springendal

Afwisselend, glooiend landschap

De Trage Tocht zakt wat af en op 60 meter hoogte wandel ik door afwisselend landschap: de smalle paadjes golven door boerenland met pas ingezaaide akkers en weilanden bespikkeld met witte Charolais runderen. Die zijn veel gespierder dan de zwartwitte variant.

Enorme schubben

Dat we hier zo hoog zitten heeft te maken met een flinke stuwwal uit ijstijd ‘Saalien’ die zich uitstrekt van Ootmarsum tot Uelsen in Duitsland. Saalien drukte het land zijdelings weg en stapelde het als enorme schubben dakpansgewijs op elkaar. Het landschap doet wat Limburgs aan, hoewel ik dat nog een flinke tikkel mooier vind.

Trage Tocht Ootmarsum | Kuiperberg, Hazelbekke & Springendal

Kleinschalig landschap

Maar zeuren doe ik niet, integendeel: ik geniet me te barsten. Het glooiende landschap zorgt voortdurend voor wisselende perspectieven en fraaie panorama’s. En de tocht voert grotendeels over onverharde paden. Net als bijvoorbeeld in de Achterhoek vind je hier kleinschalig landschap: bosjes, houtwallen, beken, boerderijen, weilanden en akkers.

Beekdal van de Hazelbekke

Verderop daalt de tocht af naar het idyllische beekdal van de Hazelbekke. Dit typisch Twentse beekje dankt zijn naam aan de hazelaars die langs het water staan. Vanaf een bankje kijk ik uit over dalende velden, beschilderd in zachte pasteltinten. Een onvermoeibare pointillist heeft er ontelbare pluizenbollen van de uitgebloeide paardenbloem in gestippeld. Uit de hoge hazelaars roept een koekoek even onvermoeibaar z’n eigen naam.

Trage Tocht Ootmarsum | Kuiperberg, Hazelbekke & Springendal

Springendal: hoogtepunt

Veel meer vogels hoor ik verderop in het Springendal. Dit is het absolute hoogtepunt van deze Trage Tocht, en dat merk je ook aan de hoeveelheid wandelroutes die dit beekdal doorkruizen, zoals het Twentepad, Noaberpad en Hilligenpad. Had ik de Trage Tocht tot nog toe voor mezelf, nu moet ik hem delen met talloze mede-wandelaars.

“Daar: een groene specht!”

Erg is dat niet: de wandelaars zijn hier bijzonder vriendelijk (zoals bijna altijd trouwens). Een stel gewapend met verrekijkers en camera’s wijst opgewonden op een rijtje bomen in de verte: “Daar zit een een groene specht!” fluisteren ze net iets te hard. En verdomd, net op dat moment zie ik hem wegvliegen. Bijzondere vogel.

Trage Tocht Ootmarsum | Kuiperberg, Hazelbekke & Springendal

Borrelende beekjes

Over houten vlonders doorkruis ik het beekdal, dat bekend staat om z’n bronnen en vijvers. De Mosbeek en de Springendalsebeek ontspringen hier. Ze zijn niet gegraven, maar borrelen spontaan op uit de bodem. Het water heeft een constante temperatuur van 10 graden, is schoon en glashelder.

Beekprik: modderig visje

Met veel genoegen zwemt er daarom een zeldzaam palingachtig visje in rond: de beekprik. Die komt alleen voor in water dat schoner dan schoon is. Waarom dat zo is, is een compleet raadsel. Hij houdt zich namelijk eerst 6 jaar als blinde larve schuil in de modder. Om vervolgens nog 6 jaar als volwassen vis ook vooral in de modder te bivakkeren.

Trage Tocht Ootmarsum | Kuiperberg, Hazelbekke & Springendal

De Bronnen

Dan wijk ik wat af van de Trage Tocht, want om onbekende reden voert hij niet langs een serie spiegelgladde, romantische meertjes verderop, met de naam ‘De Bronnen’ (te zien op het kaartje van de Trage Tocht). Heerlijk om een rondje omheen te lopen. Van een lokale wandelaar begrijp ik dat het smalle paadje nu en dan afgesloten is om de vele ijsvogels die hier voorkomen rust en ruimte te gunnen.

Trage Tocht Ootmarsum | Kuiperberg, Hazelbekke & Springendal

Orchideeën & goudveil

Behalve schilderachtige meertjes en smalle beekjes vind je in het Springendal heuvels, weilanden, akkers, hooilandjes, heide en historische boerderijen. In dit gebied schijnen schitterende orchideeën voor te komen, maar hoe ik ook speur, ik zie ze niet. Ook het plantje met de prachtige naam ‘goudveil’ is mij beloofd, maar het verschijnt niet op mijn pad. Jammer.

Oud Ootmarsum

Nou ja, genoeg te genieten. Ik wandel het Springendal uit en de route voert me langs glooiende akkers en weilanden richting buurtschap Oud Ootmarsum, waar ik een prachtige boerderij bewonder. En dan piept het kerkje van Ootmarsum boven de weilanden uit.

Trage Tocht Ootmarsum | Kuiperberg, Hazelbekke & Springendal

Kunststad Ootmarsum

Dat blijkt een prachtig dorpje te zijn. Het is een van de bekendste toeristenplaatsen van Twente, maar ik was er nog nooit geweest. Zo klein als het is, manifesteert het zich als ‘kunststad’. En inderdaad kom ik langs tal van galerieën. De bekendste kunstenaar van Ootmarsum is ongetwijfeld Ton Schulten, die hier z’n eigen museum heeft.

Trage Tocht Ootmarsum | Kuiperberg, Hazelbekke & Springendal

IJs Atelier Ootmarsum

Op de Markt vind je het oude stadhuis uit 1778. Let op de versierde gevel en het stadswapen boven de ingang. Het fraaie pand herbergt tegenwoordig ‘IJs Atelier Ootmarsum’. De ijscoman wijst me vriendelijk op twee niet te missen ‘photo opportunities’. Ik geef ze maar even door:

  • Kijk vanuit de Gasthuisstraat terug richting het IJs Atelier: schitterend zicht op mooi gerenoveerde vakwerkhuisjes (de eerste foto hieronder).
  • Aan het begin van het Pläske (een smal straatje) heb je een bijzonder doorkijkje naar de Nederlandse Hervormde Kerk (de tweede foto hieronder).
Trage Tocht Ootmarsum | Kuiperberg, Hazelbekke & Springendal Trage Tocht Ootmarsum | Kuiperberg, Hazelbekke & Springendal

Aanrader

Een aanrader deze Trage Tocht. Datzelfde geldt voor het ambachtelijk schepijs van ‘IJs Atelier Ootmarsum’ dat is gemaakt door een echte Italiaanse ijsmeester.

Wandelgids ‘Wandelen op de rand van bos en boerenland’

Dit is een van de wandelingen uit de supermooie gids ‘Wandelen op de rand van bos en boerenland’ van Rob Wolfs. Met 20 rondwandelingen van 15km over ongebaande paden in Overijssel en Gelderland. Zandpadgarantie: 80%!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van OverijsselDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Overijssel >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>