De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Heino | Landgoederen Velner, 't Nijenhuis & 't Rozendael

Trage Tocht Heino | Landgoederen Velner, 't Nijenhuis & 't Rozendael

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling13 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingHeino (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Heerlijke, afwisselende wandeling door het mooie Salland. Je komt over liefst 3 landgoederen, die elk hun eigen karakter hebben, maar alledrie grossieren in natuurschoon. Monumentale beuken- en eikenlanen vormen het hoofdbestanddeel. Kasteel Nijenhuis met z’n beeldentuin zorgt voor nog meer variatie. Toptocht!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Romantische eikenlaan, weids boerenland

Direct vanaf de bushalte lopen we een romantische, onverharde eikenlaan op. Gechaperonneerd door hoge eiken kunnen we nauwelijks naast elkaar lopen, zo smal is het pad. Tussen de bomen door hebben we zalig zicht op weids boerenland.

Vredig landschap

Het landschap verkeert halverwege februari nog in wintertooi, al doet de zon net alsof het al lente is. En de vele vogeltjes onderweg hebben er ook al zin in. Van Salland worden we altijd helemaal Zen: het is een vredig landschap. Verderop stuiten we op paarden die gevieren een hooibaal verschalken. Een haan met z’n kippetjes schiet verontwaardigd kakelend voor onze wandelschoenen weg. En wij maar stil genieten.

Trage Tocht Heino | Landgoederen Velner, 't Nijenhuis & 't Rozendael

Koeiendans

Eikenlaan wisselt stuivertje met een beukenlaan die last heeft van koninklijke allures. Weilanden groener dan groen zijn in afwachting van de jaarlijkse koeiendans: het moment in de lente waarop de boeren hun koeien weer de wei in laten na een lange winter op stal. Heerlijk gezicht: rennend, springend en dansend van blijheid gaan de dames de eerste grassprietjes tegemoet.

Echt boerenland

Nu komen we langs oude, Sallandse boerderijen waar de dames nog op stal staan. We zwaaien en krijgen koeienknipogen terug. Op hobbelige klinkerweggetjes wijken we meerdere malen uit voor passerende tractoren. Echt boerenland.

Trage Tocht Heino | Landgoederen Velner, 't Nijenhuis & 't Rozendael

Landgoed ‘t Nijenhuis

Dan wandelen we landgoed ‘t Nijenhuis op, met z’n dromerige lanen, z’n diepzwarte slootjes, z’n spiegelende vijvers en z’n verdomd krappe draaihekje. Gelukkig zijn wij superslank, maar hoe kom je hier als dikkedeur door?

Van Gogh & Mondriaan

Tussen de hoge bomen schemert Kasteel Nijenhuis al. Met z’n schitterende beeldentuin en mooie kunstcollectie is dit het hoogtepunt van de wandeling. Het kasteel zelf (uit 1685) mag er ook wezen. Het is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Dirk Hannema, voormalig directeur van museum Boymans (al op z’n 26ste!) toonde er zijn Van Goghs en Mondriaans.

Trage Tocht Heino | Landgoederen Velner, 't Nijenhuis & 't Rozendael

Beeldentuin & Museum De Fundatie

Ook nu is Nijenhuis ‘kunst-minded’: in het kasteel is Museum De Fundatie gevestigd, met wisselende expo’s en een mooie vaste collectie. Highlight is de beeldentuin, waar we een aangenaam uurtje doorbrengen. Leukste kunstwerk is wat mij betreft de enorme, spiegelende bal op het grasveld: altijd aangenaam om m’n knappe voorkomen te bewonderen. Kijk voor expo’s en openingstijden op: www.museumdefundatie.nl.

Landgoed ‘t Rozendael

Dan hebben we nóg een landgoed tegoed: 't Rozendael. Het huis waar je langskomt, stamt al uit 1394 en ligt er schitterend bij in een entourage van weilanden en bosranden. De adellijke familie Van Ittersum is eigenaar van dit rijksmonument.

Trage Tocht Heino | Landgoederen Velner, 't Nijenhuis & 't Rozendael

Druivenkas & duiventil

Ook het koetshuis, het park, de toegangsbrug, een muur met een druivenkas, een 18de eeuwse duiventil en tuinornamenten zijn monumentaal. Let even op die duiventil: hij is fel rood en wit geschilderd, kleuren die verwijzen naar het wapen van de familie Van Ittersum.

Volkomen opgeladen en boordevol indrukken arriveren we weer bij station Heino. Zet deze wandeling zeker op je bucketlist!

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Trage Tochten & Groene Wissels: betaald per 2021

Trage Tochten en Groene Wissels waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde route. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van OverijsselDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Overijssel >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, Salland, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>