Trage Tocht Heino | Landgoederen Velner, 't Nijenhuis & 't Rozendael

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Heino | Landgoederen Velner, 't Nijenhuis & 't Rozendael

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 13 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingHeino (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 83/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Heerlijke, afwisselende wandeling door het mooie Salland. Je komt over liefst 3 landgoederen, die elk hun eigen karakter hebben, maar alledrie grossieren in natuurschoon. Monumentale beuken- en eikenlanen vormen het hoofdbestanddeel. Kasteel Nijenhuis met z’n beeldentuin zorgt voor nog meer variatie. Toptocht!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Romantische eikenlaan, weids boerenland

Direct vanaf de bushalte lopen we een romantische, onverharde eikenlaan op. Gechaperonneerd door hoge eiken kunnen we nauwelijks naast elkaar lopen, zo smal is het pad. Tussen de bomen door hebben we zalig zicht op weids boerenland.

Vredig landschap

Het landschap verkeert halverwege februari nog in wintertooi, al doet de zon net alsof het al lente is. En de vele vogeltjes onderweg hebben er ook al zin in. Van Salland worden we altijd helemaal Zen: het is een vredig landschap. Verderop stuiten we op paarden die gevieren een hooibaal verschalken. Een haan met z’n kippetjes schiet verontwaardigd kakelend voor onze wandelschoenen weg. En wij maar stil genieten.

Trage Tocht Heino | Landgoederen Velner, 't Nijenhuis & 't Rozendael

Koeiendans

Eikenlaan wisselt stuivertje met een beukenlaan die last heeft van koninklijke allures. Weilanden groener dan groen zijn in afwachting van de jaarlijkse koeiendans: het moment in de lente waarop de boeren hun koeien weer de wei in laten na een lange winter op stal. Heerlijk gezicht: rennend, springend en dansend van blijheid gaan de dames de eerste grassprietjes tegemoet.

Echt boerenland

Nu komen we langs oude, Sallandse boerderijen waar de dames nog op stal staan. We zwaaien en krijgen koeienknipogen terug. Op hobbelige klinkerweggetjes wijken we meerdere malen uit voor passerende tractoren. Echt boerenland.

Trage Tocht Heino | Landgoederen Velner, 't Nijenhuis & 't Rozendael

Landgoed ‘t Nijenhuis

Dan wandelen we landgoed ‘t Nijenhuis op, met z’n dromerige lanen, z’n diepzwarte slootjes, z’n spiegelende vijvers en z’n verdomd krappe draaihekje. Gelukkig zijn wij superslank, maar hoe kom je hier als dikkedeur door?

Van Gogh & Mondriaan

Tussen de hoge bomen schemert Kasteel Nijenhuis al. Met z’n schitterende beeldentuin en mooie kunstcollectie is dit het hoogtepunt van de wandeling. Het kasteel zelf (uit 1685) mag er ook wezen. Het is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Dirk Hannema, voormalig directeur van museum Boymans (al op z’n 26ste!) toonde er zijn Van Goghs en Mondriaans.

Trage Tocht Heino | Landgoederen Velner, 't Nijenhuis & 't Rozendael

Beeldentuin & Museum De Fundatie

Ook nu is Nijenhuis ‘kunst-minded’: in het kasteel is Museum De Fundatie gevestigd, met wisselende expo’s en een mooie vaste collectie. Highlight is de beeldentuin, waar we een aangenaam uurtje doorbrengen. Leukste kunstwerk is wat mij betreft de enorme, spiegelende bal op het grasveld: altijd aangenaam om m’n knappe voorkomen te bewonderen. Kijk voor expo’s en openingstijden op: www.museumdefundatie.nl.

Landgoed ‘t Rozendael

Dan hebben we nóg een landgoed tegoed: 't Rozendael. Het huis waar je langskomt, stamt al uit 1394 en ligt er schitterend bij in een entourage van weilanden en bosranden. De adellijke familie Van Ittersum is eigenaar van dit rijksmonument.

Trage Tocht Heino | Landgoederen Velner, 't Nijenhuis & 't Rozendael

Druivenkas & duiventil

Ook het koetshuis, het park, de toegangsbrug, een muur met een druivenkas, een 18de eeuwse duiventil en tuinornamenten zijn monumentaal. Let even op die duiventil: hij is fel rood en wit geschilderd, kleuren die verwijzen naar het wapen van de familie Van Ittersum.

Volkomen opgeladen en boordevol indrukken arriveren we weer bij station Heino. Zet deze wandeling zeker op je bucketlist!

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

trage tocht heino-10
trage tocht heino-11
trage tocht heino-12
trage tocht heino-13
trage tocht heino-14
trage tocht heino-15
trage tocht heino-16
trage tocht heino-17
trage tocht heino-18
trage tocht heino-19
trage tocht heino-20
trage tocht heino-21
trage tocht heino-22
trage tocht heino-23
trage tocht heino-24
trage tocht heino-25
trage tocht heino-26
trage tocht heino-27
trage tocht heino-28
trage tocht heino-29
trage tocht heino-30
trage tocht heino-31
trage tocht heino-32
trage tocht heino-33

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Overijssel >>

 

rondwandelingen, Trage Tochten, Salland, 10-15 km

  • Hits: 4637

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy