Heerlijke, afwisselende wandeling door het mooie Salland. Je komt over liefst 3 landgoederen, die elk hun eigen karakter hebben, maar alledrie grossieren in natuurschoon. Monumentale beuken- en eikenlanen vormen het hoofdbestanddeel. Kasteel Nijenhuis met z’n beeldentuin zorgt voor nog meer variatie. Toptocht!
Direct vanaf de bushalte lopen we een romantische, onverharde eikenlaan op. Gechaperonneerd door hoge eiken kunnen we nauwelijks naast elkaar lopen, zo smal is het pad. Tussen de bomen door hebben we zalig zicht op weids boerenland.
Het landschap verkeert halverwege februari nog in wintertooi, al doet de zon net alsof het al lente is. En de vele vogeltjes onderweg hebben er ook al zin in. Van Salland worden we altijd helemaal Zen: het is een vredig landschap. Verderop stuiten we op paarden die gevieren een hooibaal verschalken. Een haan met z’n kippetjes schiet verontwaardigd kakelend voor onze wandelschoenen weg. En wij maar stil genieten.
Eikenlaan wisselt stuivertje met een beukenlaan die last heeft van koninklijke allures. Weilanden groener dan groen zijn in afwachting van de jaarlijkse koeiendans: het moment in de lente waarop de boeren hun koeien weer de wei in laten na een lange winter op stal. Heerlijk gezicht: rennend, springend en dansend van blijheid gaan de dames de eerste grassprietjes tegemoet.
Nu komen we langs oude, Sallandse boerderijen waar de dames nog op stal staan. We zwaaien en krijgen koeienknipogen terug. Op hobbelige klinkerweggetjes wijken we meerdere malen uit voor passerende tractoren. Echt boerenland.
Dan wandelen we landgoed ‘t Nijenhuis op, met z’n dromerige lanen, z’n diepzwarte slootjes, z’n spiegelende vijvers en z’n verdomd krappe draaihekje. Gelukkig zijn wij superslank, maar hoe kom je hier als dikkedeur door?
Tussen de hoge bomen schemert Kasteel Nijenhuis al. Met z’n schitterende beeldentuin en mooie kunstcollectie is dit het hoogtepunt van de wandeling. Het kasteel zelf (uit 1685) mag er ook wezen. Het is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Dirk Hannema, voormalig directeur van museum Boymans (al op z’n 26ste!) toonde er zijn Van Goghs en Mondriaans.
Ook nu is Nijenhuis ‘kunst-minded’: in het kasteel is Museum De Fundatie gevestigd, met wisselende expo’s en een mooie vaste collectie. Highlight is de beeldentuin, waar we een aangenaam uurtje doorbrengen. Leukste kunstwerk is wat mij betreft de enorme, spiegelende bal op het grasveld: altijd aangenaam om m’n knappe voorkomen te bewonderen. Kijk voor expo’s en openingstijden op: www.museumdefundatie.nl.
Dan hebben we nóg een landgoed tegoed: 't Rozendael. Het huis waar je langskomt, stamt al uit 1394 en ligt er schitterend bij in een entourage van weilanden en bosranden. De adellijke familie Van Ittersum is eigenaar van dit rijksmonument.
Ook het koetshuis, het park, de toegangsbrug, een muur met een druivenkas, een 18de eeuwse duiventil en tuinornamenten zijn monumentaal. Let even op die duiventil: hij is fel rood en wit geschilderd, kleuren die verwijzen naar het wapen van de familie Van Ittersum.
Volkomen opgeladen en boordevol indrukken arriveren we weer bij station Heino. Zet deze wandeling zeker op je bucketlist!
Deze wandeling heb ik gedaan in februari 2019. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.