De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Dalfsen | Rechterense Veld & landgoederen

Trage Tocht Dalfsen | Rechterense Veld & landgoederen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingDalfsen (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Schitterende natuurwandeling over onverharde, avontuurlijke paadjes. Je loopt hier in het Vechtdal bij Dalfsen, over drie landgoederen en het Rechterense Veld. Oneindige maisvelden wisselen stuivertje met natte heidevelden. Gemengde loofbossen, rijke boerenhoeves en statige landhuizen vind je op je pad. En wat een rust!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Trek waterdichte schoenen aan

Zoals op bijna alle Trage Tochten zijn waterdichte schoenen aan te bevelen. In regenrijke periodes veranderen paden in halve sloten. Menig omweggetje moest ik door het bos nemen om modderpoelen te ontlopen. Leuk toch?

Fluisterstille bossen

Door fluisterstille bossen wandel je over paadjes in alle soorten en maten. Van modderpaadjes door vers gekapt bos tot zandpaadjes over de heide. Heerlijk. Over heide gesproken: hij stond, eind juli, nog net niet in bloei, maar het scheelde niet veel meer. Is de heide vroeg dit jaar?

Trage Tocht Dalfsen | Rechterense Veld & landgoederen

Rechterense Veld

Die bijna-bloeiende-heide kom je tegen op het Rechterense Veld, een afwisselend gebied met ook nog naald- en loofbos. Ooit was dit een stuifzandgebied, de heuvels zijn nog altijd goed zichtbaar. Hier groeien nu zeldzame planten als bospaardenstaart en koningsvaren. Broedvogels als raaf, buizerd en boomleeuwerik voelen zich er thuis. En ook de prachtige wielewaal kun je tijdens het wandelen soms spotten.

Oude houten schaapskooi

Niets van dat alles kwam ik tegen. Het was er muisstil, zo in het diepst van de zomer. Wel zag ik boven de vochtige heide en de poelen flink wat libellen en vlinders dartelen. Het zeldzame heideblauwtje komt hier voor, maar bleef buiten mijn blikveld. Leuk voor een foto is de mooie houten schaapskooi, die nog stamt uit de tijd dat de schaapherder met zijn kudde op de heide rondstruinde.

Trage Tocht Dalfsen | Rechterense Veld & landgoederen

Eindeloze maisvelden

Even verder loop je langs bosranden met zicht op onvervalst boerenland. Eindeloze maisvelden staan schouder aan schouder met weiden gevuld met vrolijke koeien. Goed boeren is het hier, je komt langs prachtige rietgedekte hoeves. Het is een landschap van essen, die zo kenmerkend zijn in het Overijsselse Vechtgebied.

Essen langs de Vecht

“Essen, wat zijn dat?”, vraag je je misschien af. Door het meanderen van de Vecht en de wisselende waterstanden werd in de loop van de tijd zand op de oevers gespoeld. De wind blies deze zandpartijen bij elkaar tot rivierduinen. Deze glooiende duinen lagen als een kralensnoer langs de oevers van de Vecht. De eerste boeren legden op deze hoogten hun akkers aan: de essen.

Trage Tocht Dalfsen | Rechterense Veld & landgoederen

Idyllische landgoederen

Deze wandeling kent flink wat afwisseling. Loop je rond De Boskamp (met horeca en camping) van de open akkers het dichte, glooiende woud weer in, even verder wandel je opeens door idyllische landgoederen met bijzonder statige landhuizen.

Buitenplaats Den Aalshorst

Buitenplaats Den Aalshorst bijvoorbeeld. Het gelijknamige landhuis stamt uit 1720 en wordt gechaperonneerd door twee even statige bouwhuizen. Samen vormen ze een mooi voorplein. Aalshorst wordt omgeven door een achttiende-eeuwse park, met grachten en twee ‘grand canals’. Doe maar duur, zou m'n oma zeggen.

Trage Tocht Dalfsen | Rechterense Veld & landgoederen

Landgoed Den Berg

Even verderop betreed je Landgoed Den Berg, waarvan de bijzondere edelmanswoning ook uit het begin van de achttiende eeuw stamt. Het rijke en adellijke geslacht Van Dedem maakte hier eeuwenlang de dienst uit.

Zee van Rododendrons

Het landhuis ligt in het middelpunt van een uitgestrekt lanenstelsel waarvan de Berger Allee maar liefst 2,5 kilometer lang is. Het is een huis van allure. Het lijkt bijna een kasteel zoals het zich trots ligt te spiegelen in de omringende vijver met lelies op het water en een zee van rododendrons op de oevers.

Trage Tocht Dalfsen | Rechterense Veld & landgoederen

Politiek op Den Berg

De Van Dedems hadden niet de minste banen: ze waren aan de slag als burgemeester, Tweede Kamerlid, ambassadeur. Prominente staatslieden waren daarom geziene gasten op Den Berg. Schaepman, voorman van de Rooms-Katholieke Staatspartij, dichtte in het gastenboek:

Hier leeft en heerst bij allen
gastvrijheid zonder erg
Wat is het goed te rusten
te rusten op Den Berg

Trage Tocht Dalfsen | Rechterense Veld & landgoederen

Dalfsen in zicht

Afijn, Dalfsen komt weer in zicht. Het schijnt een heel mooi plaatsje te zijn. Helaas moet ik me haasten om de trein te pakken. Nog een keertje terug naar Dalfsen dus maar? Dolgraag!

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Trage Tochten & Groene Wissels: betaald per 2021

Trage Tochten en Groene Wissels waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde route. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van OverijsselDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Overijssel >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>