Trage Tocht Dalfsen | Rechterense Veld & landgoederen

Trage Tocht Dalfsen, wandeling over het Rechterense Veld & landgoederen

Leve de Trage Tochten! Dit is weer een toppertje: een schitterende natuurwandeling over onverharde, avontuurlijke paadjes. Je loopt hier in het Vechtdal over drie landgoederen en het Rechterense Veld ten zuiden van Dalfsen. Oneindige maisvelden wisselen stuivertje met natte heidevelden. Gemengde loofbossen, rijke boerenhoeves en statige landhuizen vind je op je pad. En wat een rust!

Trek waterdichte schoenen aan

Zoals op bijna alle Trage Tochten zijn waterdichte schoenen aan te bevelen. In regenrijke periodes veranderen paden in halve sloten. Menig omweggetje moest ik door het bos nemen om modderpoelen te ontlopen. Leuk toch?

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Trage Tocht Dalfsen, wandeling over het Rechterense Veld & landgoederen
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling14 km
  Wat voor soort wandeling?Trage Tocht
  Startplaats of station van deze wandelingDalfsen
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Door fluisterstille bossen wandel je over paadjes in alle soorten en maten. Van modderpaadjes door vers gekapt bos tot zandpaadjes over de heide. Heerlijk. Over heide gesproken: hij stond, eind juli, nog net niet in bloei, maar het scheelde niet veel meer. Is de heide vroeg dit jaar?

Rechterense Veld

Die bijna-bloeiende-heide kom je tegen op het Rechterense Veld, een afwisselend gebied met ook nog naald- en loofbos. Ooit was dit een stuifzandgebied, de heuvels zijn nog altijd goed zichtbaar. Hier groeien nu zeldzame planten als bospaardenstaart en koningsvaren. Broedvogels als raaf, buizerd en boomleeuwerik voelen zich er thuis. En ook de prachtige wielewaal kun je tijdens het wandelen soms spotten.

Oude houten schaapskooi

Niets van dat alles kwam ik tegen. Het was er muisstil, zo in het diepst van de zomer. Wel zag ik boven de vochtige heide en de poelen flink wat libellen en vlinders dartelen. Het zeldzame heideblauwtje komt hier voor, maar bleef buiten mijn blikveld. Leuk voor een foto is de mooie houten schaapskooi, die nog stamt uit de tijd dat de schaapherder met zijn kudde op de heide rondstruinde.

Eindeloze maisvelden

Even verder loop je langs bosranden met zicht op onvervalst boerenland. Eindeloze maisvelden staan schouder aan schouder met weiden gevuld met vrolijke koeien. Goed boeren is het hier, je komt langs prachtige rietgedekte hoeves. Het is een landschap van essen, die zo kenmerkend zijn in het Overijsselse Vechtgebied.

Essen langs de Vecht

“Essen, wat zijn dat?”, vraag je je misschien af. Door het meanderen van de Vecht en de wisselende waterstanden werd in de loop van de tijd zand op de oevers gespoeld. De wind blies deze zandpartijen bij elkaar tot rivierduinen. Deze glooiende duinen lagen als een kralensnoer langs de oevers van de Vecht. De eerste boeren legden op deze hoogten hun akkers aan: de essen.

Idyllische landgoederen

Deze wandeling kent flink wat afwisseling. Loop je rond De Boskamp (met horeca en camping) van de open akkers het dichte, glooiende woud weer in, even verder wandel je opeens door idyllische landgoederen met bijzonder statige landhuizen.

Buitenplaats Den Aalshorst

Buitenplaats Den Aalshorst bijvoorbeeld. Het gelijknamige landhuis stamt uit 1720 en wordt gechaperonneerd door twee even statige bouwhuizen. Samen vormen ze een mooi voorplein. Aalshorst wordt omgeven door een achttiende-eeuwse park, met grachten en twee ‘grand canals’. Doe maar duur, zou m'n oma zeggen.

Landgoed Den Berg

Even verderop betreed je Landgoed Den Berg, waarvan de bijzondere edelmanswoning ook uit het begin van de achttiende eeuw stamt. Het rijke en adellijke geslacht Van Dedem maakte hier eeuwenlang de dienst uit.

Zee van Rododendrons

Het landhuis ligt in het middelpunt van een uitgestrekt lanenstelsel waarvan de Berger Allee maar liefst 2,5 kilometer lang is. Het is een huis van allure. Het lijkt bijna een kasteel zoals het zich trots ligt te spiegelen in de omringende vijver met lelies op het water en een zee van rododendrons op de oevers.

Politiek op Den Berg

De Van Dedems hadden niet de minste banen: ze waren aan de slag als burgemeester, Tweede Kamerlid, ambassadeur. Prominente staatslieden waren daarom geziene gasten op Den Berg. Schaepman, voorman van de Rooms-Katholieke Staatspartij, dichtte in het gastenboek:

Hier leeft en heerst bij allen
gastvrijheid zonder erg
Wat is het goed te rusten
te rusten op Den Berg

Dalfsen in zicht

Afijn, Dalfsen komt weer in zicht. Het schijnt een heel mooi plaatsje te zijn. Helaas moet ik me haasten om de trein te pakken. Nog een keertje terug naar Dalfsen dus maar? Dolgraag!


Hotel-restaurant De Zon in OmmenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel-restaurant De Zon in Ommen

De Zon ligt op een prachtige locatie aan de oevers van de Vecht in Ommen. Warm ingerichte kamers, uitgebreid ontbijtbuffet, regionale gerechten. Bij kouder weer houden de kachels op het mooie terras je warm. Krijgt van 249 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 8,3: "Prachtige kamer met uitzicht op de Vecht, heel vriendelijk personeel, fantastisch diner. Alleen maar genieten."

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!