Een parel in het Vechtdal is deze Trage Tocht vanuit Dalfsen. Je wandelt over heerlijke onverharde paadjes door het brede rivierdal, langs eindeloze rijen knotwilgen. En je krijgt uitzichten op het indrukwekkende kasteel Rechteren in de verte, waar nog een heuse graaf resideert. Op de terugweg wandel je over de uitgestrekte landgoederen Rechteren en Den Berg en kom je langs een mooie havezate.
Wandelen door het Vechtdal in de zomer is zalig. Altijd als ik er ben overvalt me een vredig gevoel: het landschap is schitterend en het is zo heerlijk rustig. Dit stokoude land ziet er al eeuwen ongeveer uit als vandaag, begin juli 2020.
Vanuit het Overijsselse dorpje Dalfsen heb ik al aardig wat wandelkilometers gemaakt, en ik dacht de omgeving goed te kennen. Toch verrast deze Trage Tocht met nieuwe landschappen, nieuwe uitzichten, nieuwe paadjes.
Een eerste ‘nieuw pad’ betreed je al snel na de start op het station. Het golft mee met het Vechtdal door goudgele velden met rietgekraagde slootjes, gelardeerd door rijen knotwilgen en heggen. Een heerlijk landschap waar telkens iets nieuws de aandacht trekt. Tal van vlinders en libellen, een bloemenweelde aan de slootkanten.
Verderop doemt langzaam kasteel Rechteren op aan de horizon. Een indrukwekkend kasteel is het. Het ligt op een eiland in een rivierarm van de Vecht. Een stenen boogbrug geeft toegang tot het kasteel. Het is het enige kasteel in Overijssel uit de middeleeuwen dat bewaard is gebleven.
Het is nog steeds in het bezit van de familie Van Rechteren, die het al bewoont sinds de 14de eeuw. Nu woont Christiaan Graaf van Rechteren Limpurg er met zijn gezin. “Ze denken vaak dat je erg rijk bent als je hier woont”, zegt hij in een interview in dagblad Tubantia. “Maar in het bijhouden van een landgoed gaat heel veel geld zitten, tónnen per jaar. Het ziet er hier pico bello uit, maar dat komt ook omdat er continu aan wordt gewerkt.”
In dat geval ga ik toch maar niet in een kasteel wonen. Van een afstandje kun je helemaal gratis genieten.
Het pad schildert weidse slingers door het landschap en elke keer krijg je weer nieuwe vergezichten. Bijzonder mooi is een stukje dat er op de kaart als een omweg uitziet, voorbij punt 3. En dat is het ook, maar sla het vooral niet over. Je wandelt over een grasdijk langs de bosrand, ondertussen genietend van de uitzichten richting de Vecht. In de verte tevreden grazende runderen en paarden.
Halverwege kun je goed rusten op het ruime terras van café-restaurant Madrid in buurtschap Hessum. Madrid opende in 1862 als herberg annex stalhouderij. Postkoetsen die van Zwolle naar Coevorden reden, wisselden hier van paarden, terwijl de inzittenden lekker aan de borrel gingen. De naam Madrid kreeg het vanwege de Spaanse bouwstijl.
Voorbij Madrid krijgt de wandeling een ander karakter. Je wandelt over het halfopen landschap van de landgoederen Rechteren en Den Berg. Boerderijen, houtwallen, watergangen, weilanden met koeien – lekker gevarieerd allemaal. En wát een rust.
Via de buurtschap Millingen kom je op een lange kaarsrechte dubbele bomenlaan richting havezate Den Berg. Deze Trage Tocht slaat een paar honderd meter voor de havezate af, maar ik wil het natuurlijk wel even bewonderen.
Het huis is prachtig, en het heeft ook statuur. Door de eeuwen heen hebben talloze Overijsselse edellieden het huis bewoond, waaronder een aantal Tweede Kamerleden. Prominente staatslieden waren geziene gasten op Den Berg.
Dan volgt nog een fraai onverhard traject door rivierduinen. Bloemrijke paadjes leiden je langs een dode rivierarm waar het riet welig tiert. Luid kikkergekwaak klinkt op, libellen en waterjuffers doen hun best niet op de foto te komen. Tot het einde toe blijft dit een topwandeling.
Deze wandeling heb ik gedaan in juli 2020. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.