Trage Tocht Dalfsen: landgoederen Rechteren & Den Berg Trage Tocht Dalfsen: landgoederen Rechteren & Den Berg
Overijssel – Trage Tocht – 17km

Trage Tocht Dalfsen: landgoederen Rechteren & Den Berg

Trage Tocht Dalfsen: landgoederen Rechteren & Den Berg Trage Tocht Dalfsen: landgoederen Rechteren & Den Berg
Overijssel – Trage Tocht – 17km

Trage Tocht Dalfsen: landgoederen Rechteren & Den Berg

Een parel in het Vechtdal is deze Trage Tocht vanuit Dalfsen. Je wandelt over heerlijke onverharde paadjes door het brede rivierdal, langs eindeloze rijen knotwilgen. En je krijgt uitzichten op het indrukwekkende kasteel Rechteren in de verte, waar nog een heuse graaf resideert. Op de terugweg wandel je over de uitgestrekte landgoederen Rechteren en Den Berg en kom je langs een mooie havezate.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Het fraaie Vechtdal
  • Kasteel Rechteren
  • Imposante havezate
  • Uitgestrekte landgoederen
  • Lekkere horeca onderweg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Het Vechtdal in de zomer

Wandelen door het Vechtdal in de zomer is zalig. Altijd als ik er ben overvalt me een vredig gevoel: het landschap is schitterend en het is zo heerlijk rustig. Dit stokoude land ziet er al eeuwen ongeveer uit als vandaag, begin juli 2020.

Nieuwe landschappen, nieuwe paadjes

Vanuit het Overijsselse dorpje Dalfsen heb ik al aardig wat wandelkilometers gemaakt, en ik dacht de omgeving goed te kennen. Toch verrast deze Trage Tocht met nieuwe landschappen, nieuwe uitzichten, nieuwe paadjes.

Trage Tocht Dalfsen | Landgoederen Rechteren & Den Berg

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Vlinders, libellen & bloemenweelde

Een eerste ‘nieuw pad’ betreed je al snel na de start op het station. Het golft mee met het Vechtdal door goudgele velden met rietgekraagde slootjes, gelardeerd door rijen knotwilgen en heggen. Een heerlijk landschap waar telkens iets nieuws de aandacht trekt. Tal van vlinders en libellen, een bloemenweelde aan de slootkanten.

Kasteel Rechteren

Verderop doemt langzaam kasteel Rechteren op aan de horizon. Een indrukwekkend kasteel is het. Het ligt op een eiland in een rivierarm van de Vecht. Een stenen boogbrug geeft toegang tot het kasteel. Het is het enige kasteel in Overijssel uit de middeleeuwen dat bewaard is gebleven.

Trage Tocht Dalfsen | Landgoederen Rechteren & Den Berg

Duur hoor, zo’n kasteel

Het is nog steeds in het bezit van de familie Van Rechteren, die het al bewoont sinds de 14de eeuw. Nu woont Christiaan Graaf van Rechteren Limpurg er met zijn gezin. “Ze denken vaak dat je erg rijk bent als je hier woont”, zegt hij in een interview in dagblad Tubantia. “Maar in het bijhouden van een landgoed gaat heel veel geld zitten, tónnen per jaar. Het ziet er hier pico bello uit, maar dat komt ook omdat er continu aan wordt gewerkt.”

In dat geval ga ik toch maar niet in een kasteel wonen. Van een afstandje kun je helemaal gratis genieten.

Trage Tocht Dalfsen | Landgoederen Rechteren & Den Berg

Heerlijk omweggetje

Het pad schildert weidse slingers door het landschap en elke keer krijg je weer nieuwe vergezichten. Bijzonder mooi is een stukje dat er op de kaart als een omweg uitziet, voorbij punt 3. En dat is het ook, maar sla het vooral niet over. Je wandelt over een grasdijk langs de bosrand, ondertussen genietend van de uitzichten richting de Vecht. In de verte tevreden grazende runderen en paarden.

Trage Tocht Dalfsen | Landgoederen Rechteren & Den Berg

Café-restaurant Madrid

Halverwege kun je goed rusten op het ruime terras van café-restaurant Madrid in buurtschap Hessum. Madrid opende in 1862 als herberg annex stalhouderij. Postkoetsen die van Zwolle naar Coevorden reden, wisselden hier van paarden, terwijl de inzittenden lekker aan de borrel gingen. De naam Madrid kreeg het vanwege de Spaanse bouwstijl.

Trage Tocht Dalfsen | Landgoederen Rechteren & Den Berg

Landgoed Den Berg

Voorbij Madrid krijgt de wandeling een ander karakter. Je wandelt over het halfopen landschap van de landgoederen Rechteren en Den Berg. Boerderijen, houtwallen, watergangen, weilanden met koeien – lekker gevarieerd allemaal. En wát een rust.

Trage Tocht Dalfsen | Landgoederen Rechteren & Den Berg

Dubbele bomenlaan

Via de buurtschap Millingen kom je op een lange kaarsrechte dubbele bomenlaan richting havezate Den Berg. Deze Trage Tocht slaat een paar honderd meter voor de havezate af, maar ik wil het natuurlijk wel even bewonderen.

Trage Tocht Dalfsen | Landgoederen Rechteren & Den Berg

Prominente bewoners

Het huis is prachtig, en het heeft ook statuur. Door de eeuwen heen hebben talloze Overijsselse edellieden het huis bewoond, waaronder een aantal Tweede Kamerleden. Prominente staatslieden waren geziene gasten op Den Berg.

Trage Tocht Dalfsen | Landgoederen Rechteren & Den Berg

Door rivierduinen

Dan volgt nog een fraai onverhard traject door rivierduinen. Bloemrijke paadjes leiden je langs een dode rivierarm waar het riet welig tiert. Luid kikkergekwaak klinkt op, libellen en waterjuffers doen hun best niet op de foto te komen. Tot het einde toe blijft dit een topwandeling.

 

Mooiste natuurhuisjes van Overijssel!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht dalfsen-10
trage tocht dalfsen-11
trage tocht dalfsen-12
trage tocht dalfsen-13
trage tocht dalfsen-14
trage tocht dalfsen-15
trage tocht dalfsen-16
trage tocht dalfsen-17
trage tocht dalfsen-18
trage tocht dalfsen-19
trage tocht dalfsen-20
trage tocht dalfsen-21
trage tocht dalfsen-22
trage tocht dalfsen-23
trage tocht dalfsen-24
trage tocht dalfsen-25
trage tocht dalfsen-26
trage tocht dalfsen-27
trage tocht dalfsen-28
trage tocht dalfsen-29
trage tocht dalfsen-30
trage tocht dalfsen-31
trage tocht dalfsen-32
trage tocht dalfsen-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Overijssel >>


Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy