natuurhuisje banner 750px

Rondwandeling Heino: Kasteel 't Nijenhuis & landgoederen

Landgoedwandeling Heino: 't Nijenhuis, 't Reelaer & 't Rozendael Zeer fraaie wandeling over liefst 4 landgoederen in Salland, met allemaal hun eigen karakter en sfeer. Topper is landgoed Nijenhuis, met een indrukwekkend kasteel, een museum plus een bijzondere beeldentuin. Op de overige landgoederen vind je een bijzonder schaars goed in Nederland: diepe rust. Aanrader!

Deuk in m’n schedel

Deze mooie landgoedwandeling komt het best tot z’n recht op een zonnige dag in de herfst. Vanwege de bijzonder gevarieerde landgoedbossen spatten de kleuren ervan af, terwijl bij elk zuchtje wind een regen van eikels op je neerdaalt. Ik draag om die reden vandaag m’n petje: op een deuk in m’n schedel zit ik niet te wachten.

Landgoedwandeling Heino: 't Nijenhuis, 't Reelaer & 't Rozendael

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Landgoedwandeling

Startplaats of station van deze wandelingHeino (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Kasteel Nijenhuis in strijklicht

Als ik in alle vroegte arriveer, is Kasteel Nijenhuis nog dicht. Door de hoge hekken schiet ik wat platen van het kasteel dat baadt in laag strijklicht. Jammer dat ik de beeldentuin nu mis. Maar wat is de omgeving hier adembenemend mooi. Begin oktober krijgen de bossen al die betoverende kleuren die de herfst tot mijn favoriete jaargetijde maken (samen met de lente, zomer en winter).

Ik wil hier niet weg!

Over onverharde lanen met aan weerszijden hoge Amerikaanse eiken voert de wandeling me, terwijl ik mooie doorkijkjes krijg op het gulle boerenland dat Nijenhuis omgeeft. Het is hier zo heerlijk en zo rustig dat ik talm bij elk fotogeniek uitzicht. Treuzel bij elk paddenstoeltje. En aan de praat raak met een club gezellige koeien. Ik wil hier niet weg. Zoeken ze niet nog een kasteelheer? Ik solliciteer!

Open boerenland

Maar vooruit dan maar weer. Via een grappig antiek draaihekje waar je beslist niet te mollig voor moet zijn (ik moet mijn rugzak afdoen), verlaat ik landgoed Nijenhuis. En betreed een veel opener landschap. Oude Saksische boerderijen, weilanden vol dromerige koeien, een paard dat me enthousiast hinnikend tegemoet komt, goudgele maisvelden die op de horizon afkoersen.

Terug in de tijd

Kom ik op Nijenhuis nog een handvol medewandelaars tegen, op de landgoederen die volgen, heerst diepe rust. Zelfs op deze prachtige zondag in de herfst. Waar heb je dat nog in Nederland? Het lijkt alsof ik in een tijdcapsule ben gestapt en een eeuw terug in de tijd ben gekatapulteerd.

 

Landgoed ‘t Reelaer

Over modderige lanen met enorme beuken die het zonlicht mooi filteren wandel ik over landgoed De Velner. Helaas zonder het landhuis dat hier eeuwenlang stond, maar in 1838 is gesloopt. Een prachtige havezate tref ik wel op landgoed 't Reelaer, dat al in het jaar 1430 werd genoemd. Het behoorde toe aan adellijke families. Sinds 1911 is 't Reelaer in handen van de familie Van Welderen, die de naam van baron Rengers draagt.

Mysterieus landhuis

Het statige landhuis houdt zich mysterieus verscholen achter een slotgracht-met-kroos en een eeuwenoude beuk. Zijn de bewoners thuis? Ik zou best een kijkje binnen willen nemen. Verderop staat een vervallen boerenstal waar koeien met hun magen in de weer zijn. Een brutale gans pikt in het halfduister een graantje mee. Let even op de luiken en deuren van de bijgebouwen en boerderijen: ze dragen een gele diabolo op een blauwe achtergrond, de kleuren van de familie Rengers.

Heino met horeca & ‘t Rozendael

Dan koers je aan op het dorpje Heino en wordt de wandeling verhard en gelijk een stuk minder mooi. Voordeel: je vindt in het centrum van Heino flink wat horeca waar je op een terrasje even kunt bijtanken voor de laatste loodjes: een tocht over ‘t Rozendael. Jammer genoeg niet over stille boerenpaadjes, maar over de weg (puntenaftrek!) maak je een rondje over deze fraaie buitenplaats met een al even fraai landhuis.

Wandelgids Mooiste landgoedwandelingen in Salland Mooie gids

Deze wandeling komt uit de supermooie gids ‘De mooiste landgoedwandelingen in Salland’ van Marycke Naber. Met 12 dagtochten van 10 tot 15 km over de schitterende landgoederen van Overijssel.

Rijksmonument & fraaie duiventil

Het huis stamt al uit 1394 en rust in een ansicht van weilanden en herfstige bosranden. De adellijke familie Van Ittersum is eigenaar van dit rijksmonument. Ook het mooie koetshuis met schuur, het park, de toegangsbrug, een muur met een druivenkas, een 18de eeuwse duiventil en tuinornamenten zijn monumentaal. Let even op die duiventil: hij is fel rood en wit geschilderd, kleuren die verwijzen naar het wapen van de familie Van Ittersum.

Tip: bezoek kasteel Nijenhuis

Tip: kasteel Nijenhuis opent pas om 11 uur z’n poorten. Ben je er nog nooit geweest, dan is het zwaar aan te raden om een bezoek te brengen aan de fraaie beeldentuin plus museum De Fundatie (gevestigd in het kasteel), waar je eigentijdse kunst vindt. Mocht je op GPS lopen, dan zou je bijvoorbeeld de route kunnen omdraaien en in de middag op Nijenhuis arriveren.

Meer wandelingen rond Heino

Ik raakte in verwarring door alle varianten op deze wandeling die op Wandelzoekpagina staan. Behalve de tocht die ik maakte zijn er nog drie. Hieronder vind je ze allevier, aan jou de keuze...

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>