Landgoedwandeling Heino: Kasteel 't Nijenhuis & landgoederen Landgoedwandeling Heino: Kasteel 't Nijenhuis & landgoederen
Overijssel – landgoedwandeling – 15km

Landgoedwandeling Heino: Kasteel 't Nijenhuis & landgoederen

Landgoedwandeling Heino: Kasteel 't Nijenhuis & landgoederen Landgoedwandeling Heino: Kasteel 't Nijenhuis & landgoederen
Overijssel – landgoedwandeling – 15km

Landgoedwandeling Heino: Kasteel 't Nijenhuis & landgoederen

Zeer fraaie wandeling over liefst 4 landgoederen in Salland, met allemaal hun eigen karakter en sfeer. Topper is landgoed Nijenhuis, met een indrukwekkend kasteel, een museum plus een bijzondere beeldentuin. Op de overige landgoederen vind je een bijzonder schaars goed in Nederland: diepe rust. Aanrader!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Kasteel Nijenhuis
  • Fraaie beeldentuin
  • Boerenlandgevoel
  • Landgoederen
  • Horeca in Heino
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Regen van eikels

Deze mooie landgoedwandeling komt het best tot z’n recht op een zonnige dag in de herfst. Vanwege de bijzonder gevarieerde landgoedbossen spatten de kleuren ervan af, terwijl bij elk zuchtje wind een regen van eikels op je neerdaalt. Ik draag om die reden vandaag m’n petje: op een deuk in m’n schedel zit ik niet te wachten.

Kasteel Nijenhuis in strijklicht

Als ik in alle vroegte arriveer, is Kasteel Nijenhuis nog dicht. Door de hoge hekken schiet ik wat platen van het kasteel dat baadt in laag strijklicht. Jammer dat ik de beeldentuin nu mis. Maar wat is de omgeving hier adembenemend mooi. Begin oktober krijgen de bossen al die betoverende kleuren die de herfst tot mijn favoriete jaargetijde maken (samen met de lente, zomer en winter).

Landgoedwandeling Heino | Kasteel 't Nijenhuis & landgoederen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Ik wil hier niet weg!

Over onverharde lanen met aan weerszijden hoge Amerikaanse eiken voert de wandeling me, terwijl ik mooie doorkijkjes krijg op het gulle boerenland dat Nijenhuis omgeeft. Het is hier zo heerlijk en zo rustig dat ik talm bij elk fotogeniek uitzicht. Treuzel bij elk paddenstoeltje. En aan de praat raak met een club gezellige koeien. Ik wil hier niet weg. Zoeken ze niet nog een kasteelheer? Ik solliciteer!

Open boerenland

Maar vooruit dan maar weer. Via een grappig antiek draaihekje waar je beslist niet te mollig voor moet zijn (ik moet mijn rugzak afdoen), verlaat ik landgoed Nijenhuis. En betreed een veel opener landschap. Oude Saksische boerderijen, weilanden vol dromerige koeien, een paard dat me enthousiast hinnikend tegemoet komt, goudgele maisvelden die op de horizon afkoersen.

Landgoedwandeling Heino | Kasteel 't Nijenhuis & landgoederen

Terug in de tijd

Kom ik op Nijenhuis nog een handvol medewandelaars tegen, op de landgoederen die volgen, heerst diepe rust. Zelfs op deze prachtige zondag in de herfst. Waar heb je dat nog in Nederland? Het lijkt alsof ik in een tijdcapsule ben gestapt en een eeuw terug in de tijd ben gekatapulteerd.

Landgoed ‘t Reelaer

Over modderige lanen met enorme beuken die het zonlicht mooi filteren wandel ik over landgoed De Velner. Helaas zonder het landhuis dat hier eeuwenlang stond, maar in 1838 is gesloopt. Een prachtige havezate tref ik wel op landgoed 't Reelaer, dat al in het jaar 1430 werd genoemd. Het behoorde toe aan adellijke families. Sinds 1911 is 't Reelaer in handen van de familie Van Welderen, die de naam van baron Rengers draagt.

Landgoedwandeling Heino | Kasteel 't Nijenhuis & landgoederen

Mysterieus landhuis

Het statige landhuis houdt zich mysterieus verscholen achter een slotgracht-met-kroos en een eeuwenoude beuk. Zijn de bewoners thuis? Ik zou best een kijkje binnen willen nemen. Verderop staat een vervallen boerenstal waar koeien met hun magen in de weer zijn. Een brutale gans pikt in het halfduister een graantje mee. Let even op de luiken en deuren van de bijgebouwen en boerderijen: ze dragen een gele diabolo op een blauwe achtergrond, de kleuren van de familie Rengers.

Landgoedwandeling Heino | Kasteel 't Nijenhuis & landgoederen

Heino met horeca & ‘t Rozendael

Dan koers je aan op het dorpje Heino en wordt de wandeling verhard en gelijk een stuk minder mooi. Voordeel: je vindt in het centrum van Heino flink wat horeca waar je op een terrasje even kunt bijtanken voor de laatste loodjes: een tocht over ‘t Rozendael. Jammer genoeg niet over stille boerenpaadjes, maar over de weg (puntenaftrek!) maak je een rondje over deze fraaie buitenplaats met een al even fraai landhuis.

Landgoedwandeling Heino | Kasteel 't Nijenhuis & landgoederen

Rijksmonument & fraaie duiventil

Het huis stamt al uit 1394 en rust in een ansicht van weilanden en herfstige bosranden. De adellijke familie Van Ittersum is eigenaar van dit rijksmonument. Ook het mooie koetshuis met schuur, het park, de toegangsbrug, een muur met een druivenkas, een 18de eeuwse duiventil en tuinornamenten zijn monumentaal. Let even op die duiventil: hij is fel rood en wit geschilderd, kleuren die verwijzen naar het wapen van de familie Van Ittersum.

Tip: bezoek kasteel Nijenhuis

Tip: kasteel Nijenhuis opent pas om 11 uur z’n poorten. Ben je er nog nooit geweest, dan is het zwaar aan te raden om een bezoek te brengen aan de fraaie beeldentuin plus museum De Fundatie (gevestigd in het kasteel), waar je eigentijdse kunst vindt. Mocht je op GPS lopen, dan zou je bijvoorbeeld de route kunnen omdraaien en in de middag op Nijenhuis arriveren.

 

Wandelgids 'De mooiste landgoedwandelingen in Salland'

Deze wandeling komt uit de supermooie gids ‘De mooiste landgoedwandelingen in Salland’ van Marycke Naber. Met 12 dagtochten van 10 tot 15 km over de schitterende landgoederen van Overijssel.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Overijssel!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
landgoedwandeling heino-10
landgoedwandeling heino-11
landgoedwandeling heino-12
landgoedwandeling heino-13
landgoedwandeling heino-14
landgoedwandeling heino-15
landgoedwandeling heino-16
landgoedwandeling heino-17
landgoedwandeling heino-18
landgoedwandeling heino-19
landgoedwandeling heino-20
landgoedwandeling heino-21
landgoedwandeling heino-22
landgoedwandeling heino-23
landgoedwandeling heino-24
landgoedwandeling heino-25
landgoedwandeling heino-26
landgoedwandeling heino-27
landgoedwandeling heino-28
landgoedwandeling heino-29
landgoedwandeling heino-30
landgoedwandeling heino-31
landgoedwandeling heino-32
landgoedwandeling heino-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Overijssel >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy