Mooie wandeling over een beboste stuwwal, door het stroomdal van de Steenwijker Aa en over het prachtige familielandgoed Heerlijkheid De Eese. De lange variant beveel ik van harte aan, anders mis je het mooiste stuk. Beklim ook even de uitzichttoren: na welgeteld 131 treden – puf puf – krijg je als beloning schitterend uitzicht over Steenwijk en omgeving.
Deze nieuwe NS-wandeling (uit 2015) is aardig populair merkte ik: er waren op deze zomervakantiedag nogal wat medewandelaars op pad. En een flinke stroom fietsers: de fietsvierdaagse was gaande. Heel Overijssel-op-leeftijd had z’n e-bike van stal gehaald.
Snel na Steenwijk loop je door het weidse stroomdal van de Steenwijker Aa. Weliswaar over verharde paden, maar dat doet niet af aan het lieflijke landschap met weilanden en koeien ten noorden van Steenwijk, helemaal in het groene kruintje van Overijssel.
Na wat kilometertjes kom je bij iets leuks: Tuk’s T-huis, gevestigd in een oude boerderij. Meer dan hartelijke ontvangst en lekkere eigengemaakte taart. Op een steenworp afstand piept stalen uitkijktoren Woldberg 24 meter boven het maaiveld uit.
Toen ik boven was, na op de kop af 131 treden, bleek er flink wat wind te staan. Dat gaf de gekke sensatie dat ik met toren en al heen en weer zwabberde, als een dronken zeeman op woelige baren. Wiebelig maar schitterend zicht tot aan Heerenveen en Giethoorn. De spitse toren van de St. Clemenskerk priemt hoog boven Steenwijk uit. En zag ik daar in de verte nou Nationaal Park De Weerribben liggen?
Verder gaat het, door uitgestrekte bossen over mooie holle paden. Ze zijn uitgesleten door het water dat al sinds jaar en dag van de flanken van De Woldberg afstroomt. Al snel klim je die Woldberg op. De klim valt mee, maar het uitzicht bovenop is nul komma niks: je staat gewoon tussen de bomen. Afijn, het uitzicht heb je in de toren al gehad, zullen we maar zeggen.
De Woldberg zelf is wel een merkwaardig verschijnsel: de 26 meter hoge berg duikt op in het volledig vlakke Steenwijkerland waar je hier doorheen loopt. Puin uit het gebombardeerde Rotterdam is gebruikt voor het verharden van paden op De Woldberg. Omdat dit puin veel kalk bevat, groeien hier allerlei kalkminnende plantensoorten.
De Woldberg is de noordelijke punt van een enorm stuwwalcomplex, ontstaan in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, 150.000 jaar geleden. Het complex van stuwwallen, glaciale ruggen en bekkens rond Steenwijk is zeer gaaf en daarmee van bijzondere aardkundige waarde.
Ergens op de berg moet nog een goudschat verborgen liggen. Tijdens een overstroming van de Zuiderzee aan de voet van De Woldberg is namelijk een bootje vergaan waarmee een jonkheer zijn goud in veiligheid wilde brengen. Het goud is nooit teruggevonden. Zo wil in ieder geval het verhaal.
Opeens opent het bos zich en sta je nogal onverwachts aan de rand van een schitterend heideveld: het Eeserveld. De heuveltjes die je ziet zijn grafheuvels, 30.000 jaar geleden opgetrokken. Ook zijn hier overblijfselen gevonden van karrensporen uit de Middeleeuwen. Die wijzen erop dat hier toen een voorname handelsroute liep.
Landgoed Heerlijkheid De Eese is een van de hoogtepunten van de wandeling. Reden om zeker de lange variant te kiezen. De Eese is een prachtig familielandgoed met een bonte verzameling bijzondere gebouwen. Zoals het omgrachte slot uit 1619, jachthuis St. Hubert, een immense boerderij, een houten landhuis en een koetshuis.
Enkele huizen vallen op door de bouwstijl: gemaakt van rood hout afkomstig uit Scandinavië. Ook de karakteristieke lanenstructuur van het omliggende park springt in het oog. Reden waarom De Eese is aangewezen als ‘cultuurhistorische buitenplaats’.
Het landgoed ligt op het snijpunt van Overijssel, Drenthe en Friesland. De Eese is grotendeels in bezit van de familie Van Karnebeek. In 1923 kocht jonkheer Herman van Karnebeek het landgoed. Hij was destijds minister van Buitenlandse Zaken en noemde zich al gauw ‘Heer van De Eese’. Het oude slot is ‘Strikt privé’, zo lees ik op strenge verbodsborden.
Heb je bij terugkomst in Steenwijk nog tijd over, wandel het sfeervolle vestingstadje even in. Vooral de omgeving van de Markt is zeer de moeite waard: een prachtig plein met rondom Jugendstil-panden. De grachten en stadswallen stammen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen Steenwijk een strategische plaats was in de strijd tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje.
Ik plofte neer op een van de aanlokkelijke terrasjes om nog even na te genieten van de wandeling. En om op m’n iPhone op te zoeken hoe lang de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648) ook al weer duurde. Omdat ze niet precies weten wanneer die oorlog begon en er halverwege ook nog eens een Twaalfjarig Bestand was, is het eigenlijk de Ongeveer Zeventigjarige Oorlog. Bekt alleen voor geen meter.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.