NS-wandeling Woldberg: rondwandeling vanaf station Steenwijk NS-wandeling Woldberg: rondwandeling vanaf station Steenwijk
Overijssel – NS-wandeling – 17km

NS-wandeling Woldberg: rondwandeling vanaf station Steenwijk

NS-wandeling Woldberg: rondwandeling vanaf station Steenwijk NS-wandeling Woldberg: rondwandeling vanaf station Steenwijk
Overijssel – NS-wandeling – 17km

NS-wandeling Woldberg: rondwandeling vanaf station Steenwijk

Mooie wandeling over een beboste stuwwal, door het stroomdal van de Steenwijker Aa en over het prachtige familielandgoed Heerlijkheid De Eese. De lange variant beveel ik van harte aan, anders mis je het mooiste stuk. Beklim ook even de uitzichttoren: na welgeteld 131 treden – puf puf – krijg je als beloning schitterend uitzicht over Steenwijk en omgeving.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Glooiende bossen
  • Stroomdal van de Steenwijker Aa
  • Fraai familielandgoed
  • Uitzichttoren
  • De Woldberg
  • Vestingstad Steenwijk
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Veel medewandelaars

Deze nieuwe NS-wandeling (uit 2015) is aardig populair merkte ik: er waren op deze zomervakantiedag nogal wat medewandelaars op pad. En een flinke stroom fietsers: de fietsvierdaagse was gaande. Heel Overijssel-op-leeftijd had z’n e-bike van stal gehaald.

Steenwijker Aa

Snel na Steenwijk loop je door het weidse stroomdal van de Steenwijker Aa. Weliswaar over verharde paden, maar dat doet niet af aan het lieflijke landschap met weilanden en koeien ten noorden van Steenwijk, helemaal in het groene kruintje van Overijssel.

NS-wandeling Woldberg | Rondwandeling vanaf station Steenwijk

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Tuk’s T-huis

Na wat kilometertjes kom je bij iets leuks: Tuk’s T-huis, gevestigd in een oude boerderij. Meer dan hartelijke ontvangst en lekkere eigengemaakte taart. Op een steenworp afstand piept stalen uitkijktoren Woldberg 24 meter boven het maaiveld uit.

Nationaal Park De Weerribben

Toen ik boven was, na op de kop af 131 treden, bleek er flink wat wind te staan. Dat gaf de gekke sensatie dat ik met toren en al heen en weer zwabberde, als een dronken zeeman op woelige baren. Wiebelig maar schitterend zicht tot aan Heerenveen en Giethoorn. De spitse toren van de St. Clemenskerk priemt hoog boven Steenwijk uit. En zag ik daar in de verte nou Nationaal Park De Weerribben liggen?

NS-wandeling Woldberg | Rondwandeling vanaf station Steenwijk

Mooie holle paden

Verder gaat het, door uitgestrekte bossen over mooie holle paden. Ze zijn uitgesleten door het water dat al sinds jaar en dag van de flanken van De Woldberg afstroomt. Al snel klim je die Woldberg op. De klim valt mee, maar het uitzicht bovenop is nul komma niks: je staat gewoon tussen de bomen. Afijn, het uitzicht heb je in de toren al gehad, zullen we maar zeggen.

De Woldberg: 26 meter hoog

De Woldberg zelf is wel een merkwaardig verschijnsel: de 26 meter hoge berg duikt op in het volledig vlakke Steenwijkerland waar je hier doorheen loopt. Puin uit het gebombardeerde Rotterdam is gebruikt voor het verharden van paden op De Woldberg. Omdat dit puin veel kalk bevat, groeien hier allerlei kalkminnende plantensoorten.

NS-wandeling Woldberg | Rondwandeling vanaf station Steenwijk

Ontstaan in de ijstijd

De Woldberg is de noordelijke punt van een enorm stuwwalcomplex, ontstaan in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, 150.000 jaar geleden. Het complex van stuwwallen, glaciale ruggen en bekkens rond Steenwijk is zeer gaaf en daarmee van bijzondere aardkundige waarde.

Goudschat op de berg

Ergens op de berg moet nog een goudschat verborgen liggen. Tijdens een overstroming van de Zuiderzee aan de voet van De Woldberg is namelijk een bootje vergaan waarmee een jonkheer zijn goud in veiligheid wilde brengen. Het goud is nooit teruggevonden. Zo wil in ieder geval het verhaal.

NS-wandeling Woldberg | Rondwandeling vanaf station Steenwijk

Eeserveld: heideveld & grafheuvels

Opeens opent het bos zich en sta je nogal onverwachts aan de rand van een schitterend heideveld: het Eeserveld. De heuveltjes die je ziet zijn grafheuvels, 30.000 jaar geleden opgetrokken. Ook zijn hier overblijfselen gevonden van karrensporen uit de Middeleeuwen. Die wijzen erop dat hier toen een voorname handelsroute liep.

Landgoed Heerlijkheid De Eese

Landgoed Heerlijkheid De Eese is een van de hoogtepunten van de wandeling. Reden om zeker de lange variant te kiezen. De Eese is een prachtig familielandgoed met een bonte verzameling bijzondere gebouwen. Zoals het omgrachte slot uit 1619, jachthuis St. Hubert, een immense boerderij, een houten landhuis en een koetshuis.

NS-wandeling Woldberg | Rondwandeling vanaf station Steenwijk

Cultuurhistorische buitenplaats

Enkele huizen vallen op door de bouwstijl: gemaakt van rood hout afkomstig uit Scandinavië. Ook de karakteristieke lanenstructuur van het omliggende park springt in het oog. Reden waarom De Eese is aangewezen als ‘cultuurhistorische buitenplaats’.

De Heer van De Eese

Het landgoed ligt op het snijpunt van Overijssel, Drenthe en Friesland. De Eese is grotendeels in bezit van de familie Van Karnebeek. In 1923 kocht jonkheer Herman van Karnebeek het landgoed. Hij was destijds minister van Buitenlandse Zaken en noemde zich al gauw ‘Heer van De Eese’. Het oude slot is ‘Strikt privé’, zo lees ik op strenge verbodsborden.

NS-wandeling Woldberg | Rondwandeling vanaf station Steenwijk

Vestingstad Steenwijk

Heb je bij terugkomst in Steenwijk nog tijd over, wandel het sfeervolle vestingstadje even in. Vooral de omgeving van de Markt is zeer de moeite waard: een prachtig plein met rondom Jugendstil-panden. De grachten en stadswallen stammen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen Steenwijk een strategische plaats was in de strijd tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje.

NS-wandeling Woldberg | Rondwandeling vanaf station Steenwijk

Hoe lang duurde de Tachtigjarige Oorlog?

Ik plofte neer op een van de aanlokkelijke terrasjes om nog even na te genieten van de wandeling. En om op m’n iPhone op te zoeken hoe lang de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648) ook al weer duurde. Omdat ze niet precies weten wanneer die oorlog begon en er halverwege ook nog eens een Twaalfjarig Bestand was, is het eigenlijk de Ongeveer Zeventigjarige Oorlog. Bekt alleen voor geen meter.

 

Mooiste natuurhuisjes van Overijssel!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

ns wandeling steenwijk-10
ns wandeling steenwijk-11
ns wandeling steenwijk-12
ns wandeling steenwijk-13
ns wandeling steenwijk-14
ns wandeling steenwijk-15
ns wandeling steenwijk-16
ns wandeling steenwijk-17
ns wandeling steenwijk-18
ns wandeling steenwijk-19
ns wandeling steenwijk-20
ns wandeling steenwijk-21
ns wandeling steenwijk-22
ns wandeling steenwijk-23
ns wandeling steenwijk-24
ns wandeling steenwijk-25
ns wandeling steenwijk-26
ns wandeling steenwijk-27
ns wandeling steenwijk-28
ns wandeling steenwijk-29
ns wandeling steenwijk-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Overijssel >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy