Waar vind je in Nederland nog stilte? Hier dus, in het mooie Overijsselse Salland tussen Wijhe en Heino. Over boerenland wandel je langs weteringen. Sloten met rietkragen, kikkers die voor je opspringen. Scharrelkoeien en eco-varkens staan je enthousiast op te wachten.
En opeens loop je over een imposante beukenlaan naar het mooie kasteel Nijenhuis, met een boeiende beeldentuin en kasteelmuseum De Fundatie. Lekker lopen in Salland.
Op deze mooie vrijdag kom ik geen enkele wandelaar tegen. Zelfs op zondagen is het hier zeer rustig, zo lees ik in commentaren op Eropuit.nl. Heel spectaculair is de wandeling niet, misschien ligt het daar aan? Akkers en weilanden, doorsneden door watertjes, rustige asfaltweggetjes en bomenrijen. En boerendorpen Wijhe en Heino zijn ook niet bepaald idyllisch. Maar die stilte, die is heel spectaculair.
Vanaf station Wijhe loop je vrijwel direct de imposante bomenlaan van landgoed De Gelder in. Weilanden, akkers, boerderijen en weteringen afgewisseld met beukenlanen en bosjes bepalen het beeld van bijna vergeten landgoederen als Hagenvoorde en De Velner. Je komt langs een aantal havezaten.
In de 17e en 18e eeuw verschenen op veel plaatsen in Salland kastelen en buitenplaatsen, vaak met uitgestrekte landgoederen eromheen en voorzien van een gracht. Het predicaat ‘havezate’ werd alleen toegekend als de eigenaar lid was van de Overijsselse Ridderschap. Op je wandeling kom je langs een aantal (voormalige) havezaten en buitenplaatsen: De Gelder, Langeveldsloo, Hagenvoorde, De Velner, ‘t Nijenhuis en ’t Rozendael.
Veel havezaten werden in de Franse tijd gesloopt of raakten in verval tijdens de 19e en 20e eeuw. Maar je ziet in het landschap nog duidelijk sporen van die verdwenen tijd. Grachten, bomenlanen, parkbossen en grote boerderijen verwijzen naar ooit zeer welvarende landgoederen.
Na een prachtig (maar nat!) graspad langs een rietgekraagde sloot waar kikkertjes voor je wegspringen, sta je opeens middenin een bloemrijke vlindertuin, ontworpen door Anneletty Schumacher. Ook al weer zo weinig spectaculair, maar wel heel leuk. Kinderen van de aanpalende Elshofschool hebben meegeholpen met de aanleg en de bouw van een insectenhotel. Terwijl vlinders en bijen om m’n hoofd cirkelen, hap ik hier mijn boterhammetje weg. Als het regent kun je schuilen in de wilgentakkenhut. Over regen gesproken: RTV-Oost neemt hier met enige regelmaat z’n weerpraatje op.
Het laatste deel van de wandeling voert door landgoed 't Nijenhuis met zijn fraaie kasteel (tenminste, als het je lukt het zeer slanke toegangshek door te komen...). Dat kasteel, loop het niet zomaar voorbij. Met z’n schitterende beeldentuin en mooie kunstcollectie is dit het hoogtepunt van de wandeling. Het kasteel zelf (uit 1685) mag er ook wezen. Het is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Dirk Hannema, voormalig directeur museum Boymans, woonde er tot 1984 en toonde er zijn Van Goghs en Mondriaans.
Ook nu is Nijenhuis ‘kunst-minded’: in het kasteel is Museum De Fundatie gevestigd, met wisselende expo’s en een mooie vaste collectie, waarin ik verliefd werd op de koeien-schetsen van Jan Voerman. Highlight is de beeldentuin, met werk uit de collectie van Museum Beelden aan Zee. Kijk voor expo’s en openingstijden op: www.museumdefundatie.nl.
Vlak voor het einde kom je nog iets leuks tegen: de varkens van EKO-boerderij Overesch. Net als ik er ben drijven de boeren hun bio-varkens het weiland in. Met knorrend genoegen storten ze zich in de modderpoel. De familie Overesch heeft een ‘skybox’ van waaruit je de varkens kunt bekijken en er is een biologische winkel. Meer info: www.overesch.nl.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.