NS-wandeling Nijenhuis | Wandelroute door Salland

NS-wandeling Nijenhuis door Salland Waar vind je in Nederland nog stilte? Hier dus, in het mooie Overijsselse Salland tussen Wijhe en Heino. Over boerenland wandel je langs weteringen. Sloten met rietkragen, kikkers die voor je opspringen. Scharrelkoeien en eco-varkens staan je enthousiast op te wachten.

Kasteel Nijenhuis

En opeens loop je over een imposante beukenlaan naar het mooie kasteel Nijenhuis, met een boeiende beeldentuin en kasteelmuseum De Fundatie. Lekker lopen in Salland.

Spectaculaire wandeling?

Op deze mooie vrijdag kom ik geen enkele wandelaar tegen. Zelfs op zondagen is het hier zeer rustig, zo lees ik in commentaren op Eropuit.nl. Heel spectaculair is de wandeling niet, misschien ligt het daar aan? Akkers en weilanden, doorsneden door watertjes, rustige asfaltweggetjes en bomenrijen. En boerendorpen Wijhe en Heino zijn ook niet bepaald idyllisch. Maar die stilte, die is heel spectaculair.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

NS-wandeling Nijenhuis door Salland

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingWijhe

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 74/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Vanaf station Wijhe loop je vrijwel direct de imposante bomenlaan van landgoed De Gelder in. Weilanden, akkers, boerderijen en weteringen afgewisseld met beukenlanen en bosjes bepalen het beeld van bijna vergeten landgoederen als Hagenvoorde en De Velner. Je komt langs een aantal havezaten.

Havezaten in Salland

In de 17e en 18e eeuw verschenen op veel plaatsen in Salland kastelen en buitenplaatsen, vaak met uitgestrekte landgoederen eromheen en voorzien van een gracht. Het predicaat ‘havezate’ werd alleen toegekend als de eigenaar lid was van de Overijsselse Ridderschap. Op je wandeling kom je langs een aantal (voormalige) havezaten en buitenplaatsen: De Gelder, Langeveldsloo, Hagenvoorde, De Velner, ‘t Nijenhuis en ’t Rozendael.

Welvarende landgoederen

Veel havezaten werden in de Franse tijd gesloopt of raakten in verval tijdens de 19e en 20e eeuw. Maar je ziet in het landschap nog duidelijk sporen van die verdwenen tijd. Grachten, bomenlanen, parkbossen en grote boerderijen verwijzen naar ooit zeer welvarende landgoederen.

 

Vlindertuin & insectenhotel

Na een prachtig (maar nat!) graspad langs een rietgekraagde sloot waar kikkertjes voor je wegspringen, sta je opeens middenin een bloemrijke vlindertuin, ontworpen door Anneletty Schumacher. Ook al weer zo weinig spectaculair, maar wel heel leuk. Kinderen van de aanpalende Elshofschool hebben meegeholpen met de aanleg en de bouw van een insectenhotel. Terwijl vlinders en bijen om m’n hoofd cirkelen, hap ik hier mijn boterhammetje weg. Als het regent kun je schuilen in de wilgentakkenhut. Over regen gesproken: RTV-Oost neemt hier met enige regelmaat z’n weerpraatje op.

Kasteel Nijenhuis

Het laatste deel van de wandeling voert door landgoed 't Nijenhuis met zijn fraaie kasteel (tenminste, als het je lukt het zeer slanke toegangshek door te komen...). Dat kasteel, loop het niet zomaar voorbij. Met z’n schitterende beeldentuin en mooie kunstcollectie is dit het hoogtepunt van de wandeling. Het kasteel zelf (uit 1685) mag er ook wezen. Het is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Dirk Hannema, voormalig directeur museum Boymans, woonde er tot 1984 en toonde er zijn Van Goghs en Mondriaans.

Museum De Fundatie

Ook nu is Nijenhuis ‘kunst-minded’: in het kasteel is Museum De Fundatie gevestigd, met wisselende expo’s en een mooie vaste collectie, waarin ik verliefd werd op de koeien-schetsen van Jan Voerman. Highlight is de beeldentuin, met werk uit de collectie van Museum Beelden aan Zee. Kijk voor expo’s en openingstijden op: www.museumdefundatie.nl.

EKO-boerderij Overesch

Vlak voor het einde kom je nog iets leuks tegen: de varkens van EKO-boerderij Overesch. Net als ik er ben drijven de boeren hun bio-varkens het weiland in. Met knorrend genoegen storten ze zich in de modderpoel. De familie Overesch heeft een ‘skybox’ van waaruit je de varkens kunt bekijken en er is een biologische winkel. Meer info: www.overesch.nl.

Sandton Hotel Pillows in ZwolleMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Sandton Hotel Pillows in Zwolle

Schitterend hotel in het hartje Zwolle. Prachtige villa met authentieke stijl en sfeer. Krijgt van 733 gasten op Trivago.nl een 8,6: "Ik was aangenaam verrast door de sfeer, de prettige ontvangst en de rust in het hotel. Heerlijk!”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: NS-wandelingen, Salland, 15-20 km, lijnwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!