De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

OV-stapper Nijenhuis | Wijhe – Heino

OV-stapper Nijenhuis | Wijhe - Heino

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingWijhe (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 74/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Waar vind je in Nederland nog stilte? Hier dus, in het mooie Overijsselse Salland tussen Wijhe en Heino. Over boerenland wandel je langs weteringen. Sloten met rietkragen, kikkers die voor je opspringen. Scharrelkoeien en eco-varkens staan je enthousiast op te wachten.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Kasteel Nijenhuis

En opeens loop je over een imposante beukenlaan naar het mooie kasteel Nijenhuis, met een boeiende beeldentuin en kasteelmuseum De Fundatie. Lekker lopen in Salland.

Spectaculaire wandeling?

Op deze mooie vrijdag kom ik geen enkele wandelaar tegen. Zelfs op zondagen is het hier zeer rustig, zo lees ik in commentaren op Eropuit.nl. Heel spectaculair is de wandeling niet, misschien ligt het daar aan? Akkers en weilanden, doorsneden door watertjes, rustige asfaltweggetjes en bomenrijen. En boerendorpen Wijhe en Heino zijn ook niet bepaald idyllisch. Maar die stilte, die is heel spectaculair.

OV-stapper Nijenhuis | Wijhe - Heino

Imposante bomenlaan

Vanaf station Wijhe loop je vrijwel direct de imposante bomenlaan van landgoed De Gelder in. Weilanden, akkers, boerderijen en weteringen afgewisseld met beukenlanen en bosjes bepalen het beeld van bijna vergeten landgoederen als Hagenvoorde en De Velner. Je komt langs een aantal havezaten.

OV-stapper Nijenhuis | Wijhe - Heino

Havezaten in Salland

In de 17e en 18e eeuw verschenen op veel plaatsen in Salland kastelen en buitenplaatsen, vaak met uitgestrekte landgoederen eromheen en voorzien van een gracht. Het predicaat ‘havezate’ werd alleen toegekend als de eigenaar lid was van de Overijsselse Ridderschap. Op je wandeling kom je langs een aantal (voormalige) havezaten en buitenplaatsen: De Gelder, Langeveldsloo, Hagenvoorde, De Velner, ‘t Nijenhuis en ’t Rozendael.

Welvarende landgoederen

Veel havezaten werden in de Franse tijd gesloopt of raakten in verval tijdens de 19e en 20e eeuw. Maar je ziet in het landschap nog duidelijk sporen van die verdwenen tijd. Grachten, bomenlanen, parkbossen en grote boerderijen verwijzen naar ooit zeer welvarende landgoederen.

OV-stapper Nijenhuis | Wijhe - Heino

Vlindertuin & insectenhotel

Na een prachtig (maar nat!) graspad langs een rietgekraagde sloot waar kikkertjes voor je wegspringen, sta je opeens middenin een bloemrijke vlindertuin, ontworpen door Anneletty Schumacher. Ook al weer zo weinig spectaculair, maar wel heel leuk. Kinderen van de aanpalende Elshofschool hebben meegeholpen met de aanleg en de bouw van een insectenhotel. Terwijl vlinders en bijen om m’n hoofd cirkelen, hap ik hier mijn boterhammetje weg. Als het regent kun je schuilen in de wilgentakkenhut. Over regen gesproken: RTV-Oost neemt hier met enige regelmaat z’n weerpraatje op.

Kasteel Nijenhuis

Het laatste deel van de wandeling voert door landgoed 't Nijenhuis met zijn fraaie kasteel (tenminste, als het je lukt het zeer slanke toegangshek door te komen...). Dat kasteel, loop het niet zomaar voorbij. Met z’n schitterende beeldentuin en mooie kunstcollectie is dit het hoogtepunt van de wandeling. Het kasteel zelf (uit 1685) mag er ook wezen. Het is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Dirk Hannema, voormalig directeur museum Boymans, woonde er tot 1984 en toonde er zijn Van Goghs en Mondriaans.

OV-stapper Nijenhuis | Wijhe - Heino

Museum De Fundatie

Ook nu is Nijenhuis ‘kunst-minded’: in het kasteel is Museum De Fundatie gevestigd, met wisselende expo’s en een mooie vaste collectie, waarin ik verliefd werd op de koeien-schetsen van Jan Voerman. Highlight is de beeldentuin, met werk uit de collectie van Museum Beelden aan Zee. Kijk voor expo’s en openingstijden op: www.museumdefundatie.nl.

OV-stapper Nijenhuis | Wijhe - Heino

EKO-boerderij Overesch

Vlak voor het einde kom je nog iets leuks tegen: de varkens van EKO-boerderij Overesch. Net als ik er ben drijven de boeren hun bio-varkens het weiland in. Met knorrend genoegen storten ze zich in de modderpoel. De familie Overesch heeft een ‘skybox’ van waaruit je de varkens kunt bekijken en er is een biologische winkel. Meer info: www.overesch.nl.

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

Update: NS-wandeling = OV-stapper

NS heeft deze wandeling uit de collectie gehaald. Gelukkig heeft Wandelnet hem omgedoopt tot OV-stapper. En deze wandelorganisatie onderhoudt de route en de routebeschrijving. Geweldig!

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van OverijsselDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Overijssel >>

 

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>