NS-wandeling Boerskotten | Dwars door Twente

NS-wandeling Boerskotten NS-wandeling Boerskotten, ik was het halve land afgereisd en had me er enorm op verheugd. “Een prachtig glooiend Twents landschap met karakteristieke boerderijen, fraaie landgoederen, groetende mensen,” aldus een lekkerbekkende NS.

Waarom viel hij tegen?

Inderdaad, dat klopt. Waarom viel hij dan toch een beetje tegen? Waren de boerderijen niet karakteristiek genoeg? Glooide het landschap dan niet prachtig? En groetten de mensen niet genoeg (of nog erger: te veel)? Nee dat was het niet.

Hooggespannen verwachtingen

Misschien was ik met het verkeerde wandelbeen uit bed gestapt. En al had Gerrit Hiemstra mooi weer voorspeld, toch voelde ik alras nare spatjes. Ook moest ik twee keer de snelweg over, en dat betekent op Frankwandelt fors puntenaftrek. Maar het is vooral: mijn verwachtingen waren hoog gespannen.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

NS-wandeling Boerskotten

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling11 of 17 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingOldenzaal (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 73/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Even m'n narrenkap afzetten: er zitten volop leuke kanten aan deze wandeling. Het begint al lekker vlak na het station. Je komt langs het schitterende landhuis De Haer, omgeven door een parkje met hoge bomen en een vijver in de vorm van een Napoleonshoed.

Kalheupinkpark

Daarna maak je een wandelingetje door het mooie Kalheupinkpark met bijzondere bomen en grappige beelden. Het park stamt uit de tijd dat de textielindustrie in Twente glorieus bloeide. De textielfamilie Gelderman stichtte een landgoed waar Leonard Springer in 1913 een tuin in Engelse stijl aanlegde. Bos, glooiende weiden en een waterplas vormen samen een fraai natuurgebied.

Glooiend landschap

En dan ga je het weidse glooiende landschap in dat NS me voorspiegelde. Inderdaad, boerenland zover het oog reikt. Over onverharde mooie paadjes golf je mee tussen velden en akkers. Let op de prachtige boerderijen die hier en daar het landschap sieren. De boerderij waar nu Natuurmonumenten zetelt, mag er ook wezen, neem vooral even een kijkje binnen.

Boerskotten

Boerskotten, de naamgever van deze NS-wandeling, komt aan het eind in zicht. Een mooi landgoed met prachtige lanen met loofbomen, kleine weilanden met houtwallen en akkers met kruiden en wilde bloemen. Beheerder Natuurmonumenten streeft in Boerskotten naar natuurlijke bossen met inheemse boomsoorten.

Heel jammer dat snelweg A1 Boerskotten doormidden snijdt. Wildtunnels en ecoducten voor reeën, marters en muizen zijn aardige gestes. Maar zo'n herrieweg verstoort de weidsheid, ruimte en rust die ik hier hoopte te vinden. Frankwandelt is niet snel tevree.

Theekoepel & Godin Diana

Op Boerskotten kom je nog een paar hoogtepuntjes tegen. Vlakbij een schitterende vakwerkschuur zie je opeens een mooi theekoepeltje. Het koepeltje werd voor een dominee gebouwd, stond een tijd elders maar werd in 1868 verplaatst naar Boerskotten. En vlak daarbij schemert opeens aan de bosrand in de verte een wit beeld. “Wat zullen we nou beleven?,” dacht ik. Het is een beeld van Diana, Godin van de Jacht. Het beeld werd geplaatst door de landeigenaar in de 18de eeuw.

 

Oldenzaal

Mocht je nog tijd hebben dan loont een wandelingetje door Oldenzaal. In de late middeleeuwen raakte het stadje door grote branden en plunderingen in verval. Toen de Hollandse steden opbloeiden en de Hanze in verval raakte, was Oldenzaal nog slechts een zieltogend stadje aan de grens met Duitsland. De textielindustrie bloeide er, maar de arbeiders bleven arm. Nu heeft Oldenzaal veel bedrijven in de transportsector vanwege de ligging aan de A1. Je weet wel, die herrieweg. Frankwandelt = zeurpiet.


Grand Boutique Hotel Huis VermeerMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Grand Boutique Hotel Huis Vermeer

Schitterend hotel op 200 meter van het centrum van Deventer. Krijgt van 412 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,5. “Gastheerschap met een grote G!” en “In 1 woord: fantastisch!”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, NS-wandelingen, 15-20 km, Twente

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!