OV-stapper Boerskotten: rondwandeling vanuit Oldenzaal OV-stapper Boerskotten: rondwandeling vanuit Oldenzaal
Overijssel – OV-stapper – 17km

OV-stapper Boerskotten: rondwandeling vanuit Oldenzaal

OV-stapper Boerskotten: rondwandeling vanuit Oldenzaal OV-stapper Boerskotten: rondwandeling vanuit Oldenzaal
Overijssel – OV-stapper – 17km

OV-stapper Boerskotten: rondwandeling vanuit Oldenzaal

OV-stapper (= oude NS-wandeling) Boerskotten, ik was het halve land afgereisd en had me er enorm op verheugd. “Een prachtig glooiend Twents landschap met karakteristieke boerderijen, fraaie landgoederen, groetende mensen,” aldus de lekkerbekkende routebeschrijving.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Glooiend boerenland
  • Schitterend landhuis
  • Fraai landgoed Boerskotten
  • Twee keer de snelweg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Waarom viel hij tegen?

Inderdaad, dat klopt. Waarom viel hij dan toch een beetje tegen? Waren de boerderijen niet karakteristiek genoeg? Glooide het landschap dan niet prachtig? En groetten de mensen niet genoeg (of nog erger: te veel)? Nee dat was het niet.

Hooggespannen verwachtingen

Misschien was ik met het verkeerde wandelbeen uit bed gestapt. En al had Gerrit Hiemstra mooi weer voorspeld, toch voelde ik alras nare spatjes. Ook moest ik twee keer de snelweg over, en dat betekent op Frankwandelt fors puntenaftrek. Maar het is vooral: mijn verwachtingen waren hoog gespannen.

OV-stapper Boerskotten | Rondwandeling vanuit Oldenzaal

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Landhuis De Haer: schitterend

Even m'n narrenkap afzetten: er zitten volop leuke kanten aan deze wandeling. Het begint al lekker vlak na het station. Je komt langs het schitterende landhuis De Haer, omgeven door een parkje met hoge bomen en een vijver in de vorm van een Napoleonshoed.

Kalheupinkpark

Daarna maak je een wandelingetje door het mooie Kalheupinkpark met bijzondere bomen en grappige beelden. Het park stamt uit de tijd dat de textielindustrie in Twente glorieus bloeide. De textielfamilie Gelderman stichtte een landgoed waar Leonard Springer in 1913 een tuin in Engelse stijl aanlegde. Bos, glooiende weiden en een waterplas vormen samen een fraai natuurgebied.

OV-stapper Boerskotten | Rondwandeling vanuit Oldenzaal

Glooiend landschap

En dan ga je het weidse glooiende landschap in dat NS me voorspiegelde. Inderdaad, boerenland zover het oog reikt. Over onverharde mooie paadjes golf je mee tussen velden en akkers. Let op de prachtige boerderijen die hier en daar het landschap sieren. De boerderij waar nu Natuurmonumenten zetelt, mag er ook wezen, neem vooral even een kijkje binnen.

OV-stapper Boerskotten | Rondwandeling vanuit Oldenzaal

Boerskotten

Boerskotten, de naamgever van deze NS-wandeling, komt aan het eind in zicht. Een mooi landgoed met prachtige lanen met loofbomen, kleine weilanden met houtwallen en akkers met kruiden en wilde bloemen. Beheerder Natuurmonumenten streeft in Boerskotten naar natuurlijke bossen met inheemse boomsoorten.

Heel jammer dat snelweg A1 Boerskotten doormidden snijdt. Wildtunnels en ecoducten voor reeën, marters en muizen zijn aardige gestes. Maar zo'n herrieweg verstoort de weidsheid, ruimte en rust die ik hier hoopte te vinden. Frankwandelt is niet snel tevree.

OV-stapper Boerskotten | Rondwandeling vanuit Oldenzaal

Theekoepel & Godin Diana

Op Boerskotten kom je nog een paar hoogtepuntjes tegen. Vlakbij een schitterende vakwerkschuur zie je opeens een mooi theekoepeltje. Het koepeltje werd voor een dominee gebouwd, stond een tijd elders maar werd in 1868 verplaatst naar Boerskotten. En vlak daarbij schemert opeens aan de bosrand in de verte een wit beeld. “Wat zullen we nou beleven?,” dacht ik. Het is een beeld van Diana, Godin van de Jacht. Het beeld werd geplaatst door de landeigenaar in de 18de eeuw.

OV-stapper Boerskotten | Rondwandeling vanuit Oldenzaal

Oldenzaal

Mocht je nog tijd hebben dan loont een wandelingetje door Oldenzaal. In de late middeleeuwen raakte het stadje door grote branden en plunderingen in verval. Toen de Hollandse steden opbloeiden en de Hanze in verval raakte, was Oldenzaal nog slechts een zieltogend stadje aan de grens met Duitsland. De textielindustrie bloeide er, maar de arbeiders bleven arm. Nu heeft Oldenzaal veel bedrijven in de transportsector vanwege de ligging aan de A1. Je weet wel, die herrieweg...

 

Mooiste natuurhuisjes van Overijssel!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

ns wandeling boerskotten-10
ns wandeling boerskotten-11
ns wandeling boerskotten-12
ns wandeling boerskotten-13
ns wandeling boerskotten-14
ns wandeling boerskotten-15
ns wandeling boerskotten-16
ns wandeling boerskotten-17
ns wandeling boerskotten-18
ns wandeling boerskotten-19
ns wandeling boerskotten-20
ns wandeling boerskotten-21
ns wandeling boerskotten-22
ns wandeling boerskotten-23
ns wandeling boerskotten-24
ns wandeling boerskotten-25

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Overijssel >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy