Rondwandeling Hof Espelo & Lonnekermeer | Mooiste wandeling Rondwandeling Hof Espelo & Lonnekermeer | Mooiste wandeling
Overijssel – rondwandeling – 17km

Rondwandeling Hof Espelo & Lonnekermeer | Mooiste wandeling

Rondwandeling Hof Espelo & Lonnekermeer | Mooiste wandeling Rondwandeling Hof Espelo & Lonnekermeer | Mooiste wandeling
Overijssel – rondwandeling – 17km

Rondwandeling Hof Espelo & Lonnekermeer | Mooiste wandeling

De mooiste wandeling van 2015, die moet ik natuurlijk lopen. Al gaat er nogal wat reistijd mee heen naar landgoed Hof Espelo in Twente. Maar als collega-wandelaars deze route tot winnaar hebben gebombardeerd, rol ik graag om 6 uur uit de veren. En niet voor niets: het is echt een magnifieke tocht. Via onverharde paadjes loop je over prachtige landgoederen, langs meanderende beekjes en verstilde meertjes.

Aan de wandel
 • 17km
 • Rondwandeling
 • Bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo (parkeerplaats)
 • Frankwandelt-rating: 90/100
 • Naar routebeschrijving
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
 • Mooiste wandeling 2015
 • Lekker stille landgoederen
 • Meanderende beekjes
 • Koetshuis Hof Espelo
 • Verstilde Lonnekermeer
 • Bekroond met de Frankwandelt-rating AAA+
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Mooiste wandeling van 2015

Deze wandeling is uitgeroepen tot mooiste wandeling van 2015 door bezoekers van Wandelzoekpagina.nl. Via deze site zijn vorig jaar 800.000 wandelingen gedownload. De veertien populairste zijn genomineerd, Hof Espelo kwam als winnaar uit de bus. IJzersterke punten van deze wandelroute zijn volgens wandelaars de veelzijdigheid van het landschap en de vele diersoorten.

Parels van landgoederen

Als parels aan de kroon ligt om Enschede een gordel van landgoederen. In de 19de eeuw zijn ze ontworpen in opdracht van rijke textielbaronnen. Deze wandeling voert je over twee ervan: Hof Espelo en Lonnekermeer. Je loopt hier op een steenworp afstand van de buitenwijken van Enschede en de wandeling komt ook nog eens over de soms drukke campus van de Universiteit Twente.

Rondwandeling Hof Espelo & Lonnekermeer | Mooiste wandeling 2015

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Kabaal uit de bomen

Toch, het mag niet deren. Het overgrote deel van de wandeling heb je helemaal voor jezelf. De paden zijn bijzonder rustig, al klinkt in de lente kabaal uit de bomen. Het wemelt hier namelijk van de zangvogels. En meerdere malen ben ik uitgelachen door een groene specht, die zich akelig goed had verstopt in eeuwenoude bomen.

Koetshuis Hof Espelo

Alleen de start van deze wandeling is al bijzonder leuk: het bezoekerscentrum van landgoed Hof Espelo, gevestigd in het mooie oude koetshuis van het landgoed. Het ligt aan de rand van dicht bos waar tal van wandelroutes doorheen voeren. Helaas was het bezoekerscentrum gesloten – na 2,5 uur in de trein snakte ik naar koffie. Maar op het terras genoot ik in stilte van mijn boterhammetje in het zonnetje.

Rondwandeling Hof Espelo & Lonnekermeer | Mooiste wandeling 2015

Kleine slingerpaadjes

Heerlijk wandelen is het over oude lanen en slingerpaadjes langs akkers en weilanden. Je gaat door bos met kastanjebomen van ruim 100 jaar en langs monumentale boerderijen. Dood hout laten ze gewoon staan. Ideaal voor holenbroeders als boomklevers en spechten. Ook boommarters en watervleermuizen voelen zich hier senang. Af en toe opent het eeuwenoude bos zich voor glooiende heidevelden.

Sterrenbos

Dan kom je bij iets bijzonders: het sterrenbos. Acht paden lopen vanuit het middelpunt straalsgewijs naar de uiteinden en vormen zo een ster. Het werd aangelegd naar ontwerp van landschapsarchitect Wattez. Sterrenbossen, afkomstig uit de barokke tuinarchitectuur, raakten in de 18de eeuw in zwang. Ze waren bij uitstek geschikt voor de jacht: vanuit het centrum kon je overstekend wild op alle paden afschieten.

Rondwandeling Hof Espelo & Lonnekermeer | Mooiste wandeling 2015

De Wildernis

Op dat middelpunt heb ik een kwartiertje staan wachten op overstekend wild. Zodat ik het kon schieten. Met m’n camera. Maar geen wild gezien. En dat terwijl we ons hier wel in een gebied bevinden dat luistert naar de naam ‘De Wildernis’.

Ben je van de Story?

Even verder, terwijl ik een oude boerderij kiek, duikt opeens een olijk wandelgroepje op, dat ik gelijk als decoratief element vastleg. Wat oudere wandelaars, in een opperbeste stemming. “Ben je van de Story?”, lacht een van de vrouwen, wijzend op m’n fikse camera. “Nee, van een roddelblad over wandelen,” grap ik maar terug.

Rondwandeling Hof Espelo & Lonnekermeer | Mooiste wandeling 2015

Willem Wilmink

Om nog even bij hoogstaande literatuur te blijven: heerlijke gedichten van tukker Willem Wilmink vind je her en der op bordjes rond het Lonnekermeer, het tweede landgoed waar deze wandeling doorheen voert. Je scheert langs twee intieme meertjes, verstopt tussen hoog riet. Bij eentje staat een vogelkijkhut, waar ik een grote zilverreiger zie wegzeilen over spiegelglad water.

Natuur rond het Lonnekermeer

Het Grote en Kleine Lonnekermeer zijn rond 1860 met de hand gegraven. Er was namelijk zand nodig om de spoorlijn Almelo – Salzbergen aan te leggen. Ruim 150 jaar later tiert de natuur hier welig. Liefst 27 soorten libellen voelen zich hier thuis, waaronder de zeldzame gevlekte witsnuitlibel. Ook zeldzaam is de grote weerschijnvlinder, met z’n bijzondere blauwe vleugels. IJsvogel en kleine karekiet zijn vaste bezoekers. In de lente kleuren de oevers zachtgeel van de dotterbloemen.

Rondwandeling Hof Espelo & Lonnekermeer | Mooiste wandeling 2015

Meanderende Eschbeek

Na het Lonnekermeer volgt een van de allermooiste stukjes van deze topwandeling. Je loopt hier over een smal aarden paadje langs de wild meanderende Eschbeek. Met de steile oevers is het een geweldige plek voor ijsvogels, al heb ik deze kleurrijke flitsen niet gespot helaas.

Rondwandeling Hof Espelo & Lonnekermeer | Mooiste wandeling 2015

Dolende dames

Wel spot ik nog twee dames met nordic walking-stokken die met besliste pas over het modderige pad stampen. “Bent u ook de mooiste wandeling van 2015 aan het lopen?” vragen ze vrolijk. Jawel, maar die loopt toch de andere kant op? vraag ik. Afijn, ze blijken finaal van het pad te zijn afgedwaald en aan de andere zijde van het rondje te zijn beland. Ze waren gezellig aan het beppen, zou het daardoor komen?

Terechte winnaar

De route voert verder over de campus van de Universiteit Twente, waar het gezellig druk is vanwege een open dag voor nieuwe studenten. Let daar even op het centrale gebouw De Bastille, in 1969 ontworpen door de bekende architect Piet Blom. En tot slot loop je langs akkers, door een enorm waterwingebied en over kleine bospaadjes terug naar het startpunt. Begin goed, eind goed, al goed. Prachtige dag gehad. Terechte winnaar. Doe mij er nog maar zo eentje!

Met het OV

De route start officieel bij het bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo van Landschap Overijssel. Zelf heb ik de trein gepakt naar NS-station Enschede Kennispark. Van daaraf kun je wandelen naar punt 6 in de route.

Gidsje Twaalf Twentse Tochten

De wandeling is uitgezet door Truus Wijnen. Heb je na de wandeling de smaak te pakken? Truus heeft een gidsje geschreven met nóg elf mooie wandelroutes in Twente. De wandelgids 'Twaalf Twentse Tochten' is voor 16,95 te koop in boekhandels en bij Bol.com.

Bekijk de gids op Bol.com >>

 

Filmpje over deze wandeling

Bekijk hieronder een leuk filmpje over de mooiste wandeling van 2015.

 

Mooiste natuurhuisjes van Overijssel!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

rondwandeling hof espelo-10
rondwandeling hof espelo-11
rondwandeling hof espelo-12
rondwandeling hof espelo-13
rondwandeling hof espelo-14
rondwandeling hof espelo-15
rondwandeling hof espelo-16
rondwandeling hof espelo-17
rondwandeling hof espelo-18
rondwandeling hof espelo-19
rondwandeling hof espelo-20
rondwandeling hof espelo-21
rondwandeling hof espelo-22
rondwandeling hof espelo-23
rondwandeling hof espelo-24
rondwandeling hof espelo-25
rondwandeling hof espelo-26
rondwandeling hof espelo-27
rondwandeling hof espelo-28
rondwandeling hof espelo-29
rondwandeling hof espelo-30
rondwandeling hof espelo-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Overijssel >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy