De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Landgoedwandeling Olst | Groot Hoenlo, Boxbergen & Spijkerbosch

Landgoedwandeling Olst | Groot Hoenlo, Boxbergen & Spijkerbosch

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Landgoedwandeling

Startplaats of station van deze wandelingOlst (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Zijn meesterproef ‘De ontdekking van de hemel’ schreef Harry Mulisch in Huis Groot Hoenlo, waar deze tocht langsvoert. Wij wandelen door het aardse paradijs dat het landhuis omgeeft. Stil boerenland, paadjes langs een oude wetering en dwars door de velden. Aanrader!

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Wat een rust!

Als we uit de boemel stappen in Olst daalt er direct een gelukzalige rust over ons. Als die brutale merel er niet geweest was, hadden we het bloed in onze oren kunnen horen ruisen, zo stil is het hier. En het mooiste komt nog: dat blijft zo tot we de boemel naar het drukke westen weer pakken.

Huis Groot Hoenlo

Het heerlijke van een landgoedwandeling is dat er ook altijd fraaie landhuizen te bewonderen zijn. En dat zit op deze tocht wel goed. Vrij snel na de start kom je al bij het eerste: Huis Groot Hoenlo. Al in 1233 werd Hoenlo genoemd, het is daarmee een van de oudste havezaten van Salland. Het huidige huis is in de 15de eeuw gebouwd.

Landgoedwandeling Olst | Groot Hoenlo, Boxbergen & Spijkerbosch

De ontdekking van de hemel

Z’n bekendheid heeft Groot Hoenlo te danken aan een van Neerlands grootste schrijvers: Harry Mulisch. Hij heeft hier gewoond, beheerde een dependance van het Haags Letterkundig Museum en schreef hier zijn meesterproef ‘De ontdekking van de hemel’. In dat vuistdikke boek noemt hij het landgoed ‘Groot Rechteren’. De verfilming van het boek is overigens niet hier opgenomen, maar in het nabijgelegen kasteel ‘t Nijenhuis bij Heino.

Inspirerende omgeving

Harry keek vanuit z’n landhuis op bossen en uitgestrekte landerijen. Een zalige omgeving die ongetwijfeld inspirerend werkt op schrijverszielen. Via Huize Klein Hoenlo (ook geen verkeerd optrekje) stappen we dat mooie landschapsschilderij binnen.

Landgoedwandeling Olst | Groot Hoenlo, Boxbergen & Spijkerbosch

Rietgedekte boerderijen

We wandelen langs boerenweiden, groeten koeien die verkoeling zoeken in de schaduw van hoge bomen, zien rietgedekte boerderijen waar geen kip te bekennen is. Komen langs sappige velden vol paardenbloemen. En langs een vijver bomvol luidruchtig kikkerleven.

‘Definitief gesloten’

Halverwege de wandeling zou volgens ons gidsje Uitspanning De Lepelaar liggen. Maar als we daar vol verwachting arriveren staat daar een sneu bordje: ‘Definitief Gesloten. Pand is te koop nu’. Zielig. Ook voor ons, want we hadden wel zin in een natje en een droogje.

Landgoedwandeling Olst | Groot Hoenlo, Boxbergen & Spijkerbosch

Rodebeukenlaan

Verder gaan we, over schitterende beklinkerde bomenlanen die zich uitstrekken naar de horizon. Eén klinkerlaan heeft twee rijen met uitsluitend rode beuken. De zon zet de laan in vuur en vlam. Oogstrelend.

Grote familie op de fiets

Even verderop verlaten we de klinkers voor een onverhard boerenweggetje tussen de bomen. We moeten aan de kant voor een enorme stroom geanimeerde fietsers. ‘Grote familie’ roept een man met een vrolijk hoofd naar ons. We lachen mee.

Landgoedwandeling Olst | Groot Hoenlo, Boxbergen & Spijkerbosch

Huis Boxbergen

Huis Boxbergen met z’n oprijlaan van oude klinkers moeten we even goed op de foto zetten, zo mooi vinden we het. Dat ik daarvoor met m’n snufferd naar de keien duik in een niet al te flatterende pose mag de pret niet drukken (zie foto’s hieronder).

Kast van een huis

Boxbergen werd voor het eerst vermeld in 1344. Het huidige huis is rond 1650 gebouwd. Destijds had het liefst 7 gevels en was het een van de grootste huizen van Overijssel. De havezate werd rond 1750 drastisch verkleind, maar het blijft een kast van een huis.

Landgoedwandeling Olst | Groot Hoenlo, Boxbergen & Spijkerbosch

Prachtig paadje tussen de velden

Na een flink stuk langs de oude Soestwetering, een watergang die ontspringt aan de voet van de Holterberg en helemaal naar Zwolle loopt, duiken we een graspad tussen de velden in. We hobbelen door het hoge gras langs een bloemrijke sloot richting een oude boerderij in de verte. Prachtig paadje.

Huize Spijkerbosch

Als toetje krijgen we nog Huize Spijkerbosch. Het spierwitte huis ligt met z’n leistenen dak en wapperende driekleur idyllisch ingebed in een entourage van eeuwenoude bomen. Spijkerbosch werd al in 1490 vermeld, maar het huidige huis is begin 17de eeuw gebouwd. Na de Reformatie was het een belangrijk toevluchtsoord voor katholieken. Er werden kerkdiensten gehouden, huwelijken voltrokken en kinderen gedoopt.

Landgoedwandeling Olst | Groot Hoenlo, Boxbergen & Spijkerbosch

St. Willibrorduskerk

Dan is de landhuiskoek op. In het gehuchtje waar je doorheen komt stond vroeger nog een schilderachtige havezate: Boskamp. Maar die is gesloopt en op zijn plek zie je nu de neogotische St. Willibrorduskerk uit 1895. Al snel komt Olst weer in zicht. Met tegenzin stappen we in de boemel naar de drukte.

Wandelgids 'De mooiste landgoedwandelingen in Salland'

Deze wandeling komt uit de supermooie gids ‘De mooiste landgoedwandelingen in Salland’ van Marycke Naber. Met 12 dagtochten van 10 tot 15 km over de schitterende landgoederen van Overijssel.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van OverijsselDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Overijssel >>

 

Tags: rondwandelingen, Salland, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>