Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 22 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingOmmen (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Ook deze Groene Wissel door het Vechtdal is superlekker. Onderweg merk je hoe vruchtbaar dit rivierdal eigenlijk is. Een land van overvloed. Met overdreven frisse koeien op overdreven groene weilanden bezaaid met overdreven veel bloemen. Op de bosrijke tweede helft zwoeg je door de Sahara...

Snel prachtig wandelen? De mooiste Groene Wissels >>

Gekwetter van vogels

De reacties op Wandelzoekpagina zijn veelbelovend. “Wat een intense rust, op het gekwetter van de vogels na. Heerlijk!”, schrijft Mark. En Gerda voegt toe: “Een heerlijke wandeling. Je waant je overal behalve in Nederland. Zelfs rode bessenstruiken (vol) en frambozen (leeg).” Ook CS heeft 'volop genoten': “Nederland over zandpaden verkennen, het is nog mogelijk.” En Frankwandelt? Die krijgt er bijzonder veel zin in.

Ommen met horeca

Ommen is een prima startpunt voor deze wandeling. Aan horeca en dorpsvertier geen gebrek in ieder geval. Dat het hier goed wonen is, bewijzen de vele kasten van huizen. De eerste kilometers gaan over minder leuk asfalt, maar die ben ik snel vergeten op de vele schitterende onverharde paadjes die volgen.

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

IJzeren kalf

Let vlak voor de eerste zandweg even op een bijzonder kunstwerk op een kleine brink: een kalf, samengesteld uit bij elkaar gescharrelde moeren, bouten en ander roestig ijzerwerk. Van de hand van kunstenaar Eric Schutte, die we ook op Groene Wissel Dalfsen tegenkwamen.

Springlevend

En opeens moet ik weer denken aan de vraag die hij ons toen stelde: 'Wat is werkelijkheid?' Dit kalf ziet er namelijk springlevend uit. Alsof hij, ondanks zijn overdosis zware metalen, zo de wei zou kunnen binnenlopen.

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Bloemrijke weilanden

Echte koeien kom ik volop tegen onderweg. Ze grazen op weilanden die aflopen naar de Vecht en boordevol bloemen staan. Een kleurrijke mix van paardenbloemen, boterbloemen, zuring, allerhande klavers, zoemende bijtjes en fladderende vlinders. “Weten jullie wel hoe goed jullie het hebben?”, roep ik naar een koppel grazende koeien. Een lodderige knipoog is mijn deel.

Observatie-hut-op-pootjes

Over stille landweggetjes en paadjes wandel ik over de Achter Es en langs het natuurgebied de Junner Koelanden. Neem even een kijkje in de grappige observatiehut-op-pootjes: hij biedt mooi zicht over het dal van de Vecht dat vervaagt in verre bossen en wuivende graslanden. Met een beetje mazzel kun je genieten van de oeverzwaluwen en ijsvogels die hier dikgezaaid zijn.

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Vredig tafereeltje

Bij Junne steek ik de Vecht over. Mooi plekkie om even op een bankje te verpozen en hersenloos over de rivier te staren. Een handvol vissertjes decoreert de oevers, een troepje kanoërs zakt traag de rivier af. Hoe vredig kan het leven zijn?

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Landgoed Junne

Dan wandel ik de afwisselende bossen van landgoed De Junne in. Vóór de Tweede Wereldoorlog was hier een werkverschaffingskamp: onder leiding van de Nederlandse Heidemaatschappij moesten werkloze arbeiders uit het westen het ruige gebied ontginnen. Tot eind jaren 60 kapten ze hier ook hout voor de Limburgse mijnen.

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Jeneverbessen

De afwisseling kan niet op: via een smal wandelspoor loop ik over heide en tussen schilderachtige jeneverbessen. Vooral als de heide in bloei staat vanaf half augustus zal dit stukje een van de hoogtepunten van deze wandeling zijn.

Pieterpad & bejaarden

Verderop loopt de Groene Wissel een paar keer gelijk op met het Pieterpad. En zonder enige waarschuwing ben ik opeens onderdeel van een vrolijke wandelgroep van 65-plussers. Ik gooi het tempo omhoog en schud ze gelukkig af, want de rustige bossen wil ik niet met kakelende bejaarden delen. Met alle respect.

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Zwoegen door de Sahara

Lekker stil is het in de Sahara, een zandverstuiving vlak voor Ommen. Leuke naam, maar het is wel even ploeteren door het mulle zand. De zandverstuiving is in vroeger eeuwen gevormd doordat de wind vat kreeg op de kale grond. Die was ontstaan door begrazing met schapen en het afplaggen van heide. Verderop ligt nog collega-zandverstuiving Kalahari.

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Versgekookt eitje

Via een mooie (asfalt)weg wandel ik langs jaloersmakende, rietgedekte villa's naar het station van Ommen. Onderweg kom ik nog langs een kraampje waar ik een versgekookt scharreleitje op de kop tik. Superlekkere wandeling!

O ja: de horeca halverwege vind ik geen aanrader. Een beetje saaie tent gelegen langs een beetje saaie autoweg.

Provinciewandelgids Overijssel Oost

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Overijssel Oost van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de veelzijdige provincie Overijssel. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

groene wissel ommen vechtdal-10
groene wissel ommen vechtdal-11
groene wissel ommen vechtdal-12
groene wissel ommen vechtdal-13
groene wissel ommen vechtdal-14
groene wissel ommen vechtdal-15
groene wissel ommen vechtdal-16
groene wissel ommen vechtdal-17
groene wissel ommen vechtdal-18
groene wissel ommen vechtdal-19
groene wissel ommen vechtdal-20
groene wissel ommen vechtdal-21
groene wissel ommen vechtdal-22
groene wissel ommen vechtdal-23
groene wissel ommen vechtdal-24
groene wissel ommen vechtdal-25
groene wissel ommen vechtdal-26
groene wissel ommen vechtdal-27
groene wissel ommen vechtdal-28
groene wissel ommen vechtdal-29
groene wissel ommen vechtdal-30
groene wissel ommen vechtdal-31
groene wissel ommen vechtdal-32
groene wissel ommen vechtdal-33
groene wissel ommen vechtdal-34
groene wissel ommen vechtdal-35
groene wissel ommen vechtdal-36

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Overijssel >>

 

rondwandelingen, Groene Wissels, 20-25 km, Vechtdal

  • Hits: 8999

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy