Groene Wissel Ommen (nr. 139): het Vechtdal, route 1 Groene Wissel Ommen (nr. 139): het Vechtdal, route 1
Overijssel – Groene Wissel – 22km

Groene Wissel Ommen (nr. 139): het Vechtdal, route 1

Groene Wissel Ommen (nr. 139): het Vechtdal, route 1 Groene Wissel Ommen (nr. 139): het Vechtdal, route 1
Overijssel – Groene Wissel – 22km

Groene Wissel Ommen (nr. 139): het Vechtdal, route 1

Ook deze Groene Wissel door het Vechtdal is superlekker. Onderweg merk je hoe vruchtbaar dit rivierdal eigenlijk is. Een land van overvloed. Met overdreven frisse koeien op overdreven groene weilanden bezaaid met overdreven veel bloemen. Op de bosrijke tweede helft zwoeg je door de Sahara...

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Fraai rivierdal
  • Bloemrijke weides
  • Mooi stadje Ommen
  • Landgoed Junne
  • Weidse vergezichten
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Gekwetter van vogels

De reacties op Wandelzoekpagina zijn veelbelovend. “Wat een intense rust, op het gekwetter van de vogels na. Heerlijk!”, schrijft Mark. En Gerda voegt toe: “Een heerlijke wandeling. Je waant je overal behalve in Nederland. Zelfs rode bessenstruiken (vol) en frambozen (leeg).” Ook CS heeft 'volop genoten': “Nederland over zandpaden verkennen, het is nog mogelijk.” En Frankwandelt? Die krijgt er bijzonder veel zin in.

Ommen met horeca

Ommen is een prima startpunt voor deze wandeling. Aan horeca en dorpsvertier geen gebrek in ieder geval. Dat het hier goed wonen is, bewijzen de vele kasten van huizen. De eerste kilometers gaan over minder leuk asfalt, maar die ben ik snel vergeten op de vele schitterende onverharde paadjes die volgen.

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

IJzeren kalf

Let vlak voor de eerste zandweg even op een bijzonder kunstwerk op een kleine brink: een kalf, samengesteld uit bij elkaar gescharrelde moeren, bouten en ander roestig ijzerwerk. Van de hand van kunstenaar Eric Schutte, die we ook op Groene Wissel Dalfsen tegenkwamen.

Springlevend

En opeens moet ik weer denken aan de vraag die hij ons toen stelde: 'Wat is werkelijkheid?' Dit kalf ziet er namelijk springlevend uit. Alsof hij, ondanks zijn overdosis zware metalen, zo de wei zou kunnen binnenlopen.

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Bloemrijke weilanden

Echte koeien kom ik volop tegen onderweg. Ze grazen op weilanden die aflopen naar de Vecht en boordevol bloemen staan. Een kleurrijke mix van paardenbloemen, boterbloemen, zuring, allerhande klavers, zoemende bijtjes en fladderende vlinders. “Weten jullie wel hoe goed jullie het hebben?”, roep ik naar een koppel grazende koeien. Een lodderige knipoog is mijn deel.

Observatie-hut-op-pootjes

Over stille landweggetjes en paadjes wandel ik over de Achter Es en langs het natuurgebied de Junner Koelanden. Neem even een kijkje in de grappige observatiehut-op-pootjes: hij biedt mooi zicht over het dal van de Vecht dat vervaagt in verre bossen en wuivende graslanden. Met een beetje mazzel kun je genieten van de oeverzwaluwen en ijsvogels die hier dikgezaaid zijn.

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Vredig tafereeltje

Bij Junne steek ik de Vecht over. Mooi plekkie om even op een bankje te verpozen en hersenloos over de rivier te staren. Een handvol vissertjes decoreert de oevers, een troepje kanoërs zakt traag de rivier af. Hoe vredig kan het leven zijn?

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Landgoed Junne

Dan wandel ik de afwisselende bossen van landgoed De Junne in. Vóór de Tweede Wereldoorlog was hier een werkverschaffingskamp: onder leiding van de Nederlandse Heidemaatschappij moesten werkloze arbeiders uit het westen het ruige gebied ontginnen. Tot eind jaren 60 kapten ze hier ook hout voor de Limburgse mijnen.

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Jeneverbessen

De afwisseling kan niet op: via een smal wandelspoor loop ik over heide en tussen schilderachtige jeneverbessen. Vooral als de heide in bloei staat vanaf half augustus zal dit stukje een van de hoogtepunten van deze wandeling zijn.

Pieterpad & bejaarden

Verderop loopt de Groene Wissel een paar keer gelijk op met het Pieterpad. En zonder enige waarschuwing ben ik opeens onderdeel van een vrolijke wandelgroep van 65-plussers. Ik gooi het tempo omhoog en schud ze gelukkig af, want de rustige bossen wil ik niet met kakelende bejaarden delen. Met alle respect.

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Zwoegen door de Sahara

Lekker stil is het in de Sahara, een zandverstuiving vlak voor Ommen. Leuke naam, maar het is wel even ploeteren door het mulle zand. De zandverstuiving is in vroeger eeuwen gevormd doordat de wind vat kreeg op de kale grond. Die was ontstaan door begrazing met schapen en het afplaggen van heide. Verderop ligt nog collega-zandverstuiving Kalahari.

Groene Wissel Ommen (nr. 139) | Het Vechtdal, route 2

Versgekookt eitje

Via een mooie (asfalt)weg wandel ik langs jaloersmakende, rietgedekte villa's naar het station van Ommen. Onderweg kom ik nog langs een kraampje waar ik een versgekookt scharreleitje op de kop tik. Superlekkere wandeling!

O ja: de horeca halverwege vind ik geen aanrader. Een beetje saaie tent gelegen langs een beetje saaie autoweg.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan op zaterdag 21 mei 2016. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Provinciewandelgids Overijssel Oost

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Overijssel Oost van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de veelzijdige provincie Overijssel. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Overijssel!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel ommen vechtdal-10
groene wissel ommen vechtdal-11
groene wissel ommen vechtdal-12
groene wissel ommen vechtdal-13
groene wissel ommen vechtdal-14
groene wissel ommen vechtdal-15
groene wissel ommen vechtdal-16
groene wissel ommen vechtdal-17
groene wissel ommen vechtdal-18
groene wissel ommen vechtdal-19
groene wissel ommen vechtdal-20
groene wissel ommen vechtdal-21
groene wissel ommen vechtdal-22
groene wissel ommen vechtdal-23
groene wissel ommen vechtdal-24
groene wissel ommen vechtdal-25
groene wissel ommen vechtdal-26
groene wissel ommen vechtdal-27
groene wissel ommen vechtdal-28
groene wissel ommen vechtdal-29
groene wissel ommen vechtdal-30
groene wissel ommen vechtdal-31
groene wissel ommen vechtdal-32
groene wissel ommen vechtdal-33
groene wissel ommen vechtdal-34
groene wissel ommen vechtdal-35
groene wissel ommen vechtdal-36

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Overijssel >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy