Groene Wissel Mariënberg | Rondwandeling door het Vechtdal

Groene Wissel Mariënberg Het Vechtdal in Overijssel in de lente: hoe mooi wil je het hebben? Bloementapijten tot aan de horizon, bloeiende fruitbomen, blije koeien in frisgroene weiden, bollende akkers die liggen te stoven in de zon. Op deze prachtige Groene Wissel kom je het allemaal tegen. En er zijn er nog vier in het Vechtdal. Leve de Groene Wissels!

Waarom geen Frankwandelt-rating AAA+?

De felbegeerde Frankwandelt-rating AAA+, die ik reserveer voor het mooiste van het mooiste op wandelgebied, krijgt deze Groene Wissel niet. De enige reden is de flinke aanloop (4 kilometer) over asfalt. Daarna kruipt de Wissel uit z'n schulp en is hij bijzonder schitterend en gevarieerd. Zwaar aanbevolen.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Groene Wissel Mariënberg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingMariënberg

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Het Vechtdal kende ik al van de tweedaagse NS-wandeling Vechtdal, die ook fraai is. Sindsdien zit het Vechtdal in m'n wandelgeheugen gebeiteld. Langs een zacht slingerende rivier lopen door bloemrijk dalen, da's toch echt wel het paradijs op aarde. Afgezien van de eerste asfaltkilometers is deze Groene Wissel nog fraaier dan z'n NS-concurrent.

Twee tearjerkers

Ik moet even iets bekennen. Wandelen vind ik bijzonder leuk. Maar wat ik vooral zo heerlijk vind: in de natuur zijn ver van de bewoonde wereld. Soms vind ik dat zo superzalig dat de tranen me in de ogen springen. Ik overdrijf niet. Op deze Wissel gebeurde dat liefst twee keer. Hieronder aangegeven met 'Tearjerker!'.

Overijsselse Vecht

Maar eerst even over de Overijsselse Vecht, die je niet moet verwarren met z’n Utrechtse naamgenoot. De rivier baant zich in ruime slingers een weg door weids rivierenlandschap. Een oase van schoonheid, bloemrijke uiterwaarden, lommerrijke landgoederen & sfeervolle bossen.

Kleinste rivier van NL

In het Vechtdal vind je bijna alle Nederlandse landschappen. Zandverstuivingen, heide, donkere bossen, vennetjes en meertjes met waterlelies. En natuurlijk die prachtige rivier die het dal zijn naam gaf. De Overijsselse Vecht is de kleinste van onze grote rivieren. Klein maar bijzonder fijn.

 

Vlinder- en libellenparadijs

Na het gure voorjaar staat de natuur tijdens de zomerse meidagen zo ongeveer op springen. Onderweg kom ik veel vlinders tegen. En het Vechtdal barst ook van de libellen. De weidebeekjuffer is hier te zien, met zijn zwarte vleugels en vlinderachtige vlucht. Hij komt vooral in het oosten van Nederland voor en is dol op schoon stromend water, en dat heb je hier in overvloed.

Oude Vechtmeanders: Tearjerker!

Na de asfaltrijke startkilometers lokt de Groene Wissel me boswachterij Hardenberg in. Een smal bospaadje dat me lekker langs de oude meanders van de Vecht slingert. Af en toe moet ik uitwijken voor omgevallen bomen, verliezen het paadje en ik elkaar uit het oog en fantaseer ik dat ik echt verdwaald ben. Een serene sfeer hangt hier. Verliefde vlinders dartelen rond m'n hoofd. En zomaar opeens gebeurt het: de tranen schieten me in de ogen. Ik zijg neer op een omgevallen eik en geniet stil van de stilte.

Bloemenzee

Tot aan de stuw van de Junne volgt een tocht door het bloemrijke Vechtdal. Bloeiende en pluizige paardenbloemen vormen een geelwitte zee tot aan de horizon. Een landschap om poëtisch in te verdrinken. Bij de stuw, die mooi zicht biedt op de Vecht en op een fraaie vistrap, is wat reuring van fietsers en wandelaars die een lunchplekje aan de oevers proberen te veroveren. Op die vistrap is het overigens een va-et-vient van palingen, rivierprikken, snoeken en paaiende winden (wat niks met (stinkende) luchtverplaatsingen te maken heeft: een winde is een riviervis).

Speelgoedtractortjes

Daarna wandel ik door vriendelijk boerenland. Akkertje hier, weilandje daar en aan de einder een handvol rietgedekte boerderijtjes. Speelgoedtractortjes hobbelen in de verte traag over lome landweggetjes.

Rivierduinen: tearjerker!

Dan ga ik een klaphekje door en verandert het karakter van de wandeling abrupt. Opeens struin ik over de richels van oude, dicht beboste rivierduinen. Over een bijzonder schattig paadje, dat kronkelt en golft, daalt en stijgt door bossen en ontspruitende varens. De toppen bieden sublieme uitzichten op de rivier in de diepte. Een buizerd zweeft miauwend over. Een koppeltje houtduiven applaudisseert vanuit hoge bomen. En bingo: tearjerker!

Stationnetje van Mariënberg

Na al dat overdreven gejank zak ik af naar de rivier en via rustige landweggetjes en een wat drukkere asfaltweg wandel ik weer terug naar het station en een welverdiend softijsje. Let trouwens nog even op het karakteristieke stationnetje van Mariënberg, dat rond 1900 ontworpen werd door architect Eduard Cuypers. Eduard is het neefje van Pierre Cuypers, architect van Amsterdam CS en het Rijksmuseum.

Vechtdal-routes op een rij

Het heerlijke Vechtdal is gelukkig rijk aan wandelingen. Zo heeft Bart van der Schagt liefst 5 Groene Wissels uitgezet in het Vechtdal. En er is een mooie tweedaagse NS-wandeling. Hieronder staan de Vechtdalroutes die op Frankwandelt te vinden zijn:


Hotel-restaurant De Zon in OmmenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel-restaurant De Zon in Ommen

De Zon ligt op een prachtige locatie aan de oevers van de Vecht in Ommen. Warm ingerichte kamers, uitgebreid ontbijtbuffet, regionale gerechten. Bij kouder weer houden de kachels op het mooie terras je warm. Krijgt van 249 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 8,3: "Prachtige kamer met uitzicht op de Vecht, heel vriendelijk personeel, fantastisch diner. Alleen maar genieten."

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, Groene Wissels, Vechtdal

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!