Groene Wissel Dalfsen (nr. 140): rondwandeling door het Vechtdal Groene Wissel Dalfsen (nr. 140): rondwandeling door het Vechtdal
Overijssel – Groene Wissel – 20km

Groene Wissel Dalfsen (nr. 140): rondwandeling door het Vechtdal

Groene Wissel Dalfsen (nr. 140): rondwandeling door het Vechtdal Groene Wissel Dalfsen (nr. 140): rondwandeling door het Vechtdal
Overijssel – Groene Wissel – 20km

Groene Wissel Dalfsen (nr. 140): rondwandeling door het Vechtdal

Misschien wel de mooiste wandeling in het Vechtdal. Na een start in het gemoedelijke Dalfsen wandelen we door weidse uiterwaarden, rivierduinen, weilanden vol nieuwsgierige koeien en bloemrijke velden. En altijd weer die rivier, soms als een zilveren schittering in de verte, soms klotsend aan onze schoenen.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Door de uiterwaarden
  • Bloemrijke velden
  • Schilderachtig landschap
  • Rivier De Vecht
  • Kasteel Rechteren
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Karakteristiek stationsgebouwtje

Let bij de start even op het karakteristieke stationsgebouwtje uit 1903, dat het leuke café-met-terras 'Het Oude Station' herbergt. Architect is Eduard Cuypers, die alle 33 stations- en haltegebouwen van de spoorlijn Zwolle-Delfzijl heeft ontworpen. Daarvan zijn er nu nog 11 te bewonderen. Eduard is het neefje van Pierre Cuypers, architect van Amsterdam CS en het Rijksmuseum.

Mooi kerkje van Dalfsen

Direct na het stationsgebouwtje wandelen we het centrum van Dalfsen in. Winkelstraatje, lommerrijk pleintje, gezellige horeca plus een mooi kerkje dat we even binnenlopen (aanrader).

Groene Wissel Dalfsen (nr. 140) | Rondwandeling Vechtdal

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Kunstkoeien in de kerk

Daar is net een expositie van lokale kunstenaar Eric Schutte. Bij het altaar grazen twee kunstkoeien en de kunstenaar zelve komt ze liefdevol toelichten. De ene koe is gemaakt van omgesmolten oormerken, de andere van afval dat hij vond op de boerderij van een vriend. Hij wil mensen aan het denken zetten over de werkelijkheid. “Want wat is dat eigenlijk: werkelijkheid?”, vraagt hij zich (en daarmee ons) af.

Favorieten wandelingen

Wij blijven Eric het antwoord schuldig. Maar even later stappen we de werkelijkheid van Groene Wissel Dalfsen weer binnen en het moet gezegd: die is werkelijk superzalig. Ondanks wat asfalt hier en daar nestelt hij zich in mijn favoriete wandelingen.

Groene Wissel Dalfsen (nr. 140) | Rondwandeling Vechtdal

Oud landschap

Al is het op deze schitterende lentedag druk met (e-)fietsers met wie we de landweggetjes moeten delen, het hele Vechtdal van voor tot achter en van links tot rechts ademt een diepe rust. We worden bevangen door het zalige gevoel dat we door oud landschap wandelen dat al eeuwenlang bestaat en er al eeuwenlang ongeveer zo uitziet.

Rietgedekte boerderijen

Bijzonder schilderachtig landschap is het. Met zicht over de uiterwaarden van de traag stromende Vecht. Met aan de overzijde de bossen in 50 tinten groen waar we in de tweede wandelhelft doorheen zullen lopen. Met hier en daar schitterende rietgedekte boerderijen. Met frisse koeien in weides groener dan groen.

Groene Wissel Dalfsen (nr. 140) | Rondwandeling Vechtdal

Stuw van Vilsteren

Tot aan de stuw bij Vilsteren gaat het over kleine paadjes, boeren asfaltweggetjes en een supermooie landweg langs de bosrand en de Welsumer Es.

Mooi Rivier

Wil een wandeling goed scoren op Frankwandelt dan moet er zo halverwege iets te beleven zijn. Het liefst een idyllisch dorpje met heerlijke horeca. Maar een supermooi hotel met riant terras direct aan een prachtige rivier vinden we ook helemaal top. En dat laatste is hier het geval. Heb je geen honger of dorst, ga dan zeker even kijken in hotel Mooi Rivier dat je hier warm welkom heet.

Groene Wissel Dalfsen (nr. 140) | Rondwandeling Vechtdal

Laten we de boel de boel?

Wij fantaseren over de boel de boel laten en een paar nachten onze bivak opslaan in Mooi Rivier. Op Booking.com zien we aanlokkelijke kamers, luxe baden, smakelijke gerechten en toch niet al te dolle prijzen. Gaan we zeker een keertje doen. En dan lekker wandelen, fietsen en misschien zelfs kanoën, want kano's hebben ze hier ook.

Lunchen bij de vistrap

Maar nu lopen we over de stuw bij Vilsteren, waar fietsers en wandelaars zijn neergezegen bij de vistrap om hun meegenomen lunch te verorberen. Of bij de Vecht landerig weg te dromen en de werkelijkheid (whatever that may be) te overpeinzen.

Groene Wissel Dalfsen (nr. 140) | Rondwandeling Vechtdal

Tweede helft: nog mooier

Wij wandelen door. En ontdekken tot onze vreugde dat de tweede helft van de wandeling nog mooier is dan de eerste helft al was. Door betoverend landschap met veel en gevarieerd bos gaan we verder.

Groene Wissel Dalfsen (nr. 140) | Rondwandeling Vechtdal

Mysterieus moeras & Kasteel Rechteren

We struinen door mysterieus moeras. Wandelen over sporen die nauwelijks paadjes genoemd kunnen worden. Passeren de ene droomboerderij na de andere. Zien Kasteel Rechteren tussen de bomen schemeren. Worden gegroet door Jan en Alleman (wat zijn ze hier vriendelijk!). En tot aan het station van Dalfsen blijft het een paradijselijke wandeltocht.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan op zaterdag 14 mei 2016. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Provinciewandelgids Overijssel West

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Overijssel West van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de veelzijdige provincie Overijssel. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Overijssel!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

gw dalfsen-10
gw dalfsen-11
gw dalfsen-12
gw dalfsen-13
gw dalfsen-14
gw dalfsen-15
gw dalfsen-16
gw dalfsen-17
gw dalfsen-18
gw dalfsen-19
gw dalfsen-20
gw dalfsen-21
gw dalfsen-22
gw dalfsen-23
gw dalfsen-24
gw dalfsen-25
gw dalfsen-26
gw dalfsen-27
gw dalfsen-28
gw dalfsen-29
gw dalfsen-30
gw dalfsen-31
gw dalfsen-32
gw dalfsen-33
gw dalfsen-34
gw dalfsen-35
gw dalfsen-36
gw dalfsen-37

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Overijssel >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy