Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Zeist - Doorn

Oudste Wandelroute Nederland | Etappe Zeist - Doorn En daar lopen we dan: over de Oudste Wandelroute van Nederland. En onze start van deze langeafstandsroute kan niet beter: het is de mooiste herfstdag van het jaar. De bossen tussen Zeist en Doorn springen zowat uit elkaar van de overweldigende herfstkleuren. Wát een wandeling!

Weinig betreden paadjes

Uiteraard zijn we niet de enigen op deze zonnige zondag. De route voert deels over bekende en druk belopen routes als het Trekvogelpad en NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug. Maar de stokoude route kiest daarnaast gelukkig ook vele weinig betreden paadjes.

Oudste wandelroute NL

Deze wandeling is onderdeel van de Oudste Wandelroute van Nederland, een langeafstandswandeling van Amsterdam naar Arnhem (150 kilometer).

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Oudste Wandelroute Nederland | Etappe Zeist - Doorn

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling21 km

Wat voor soort wandeling?Oudste Wandelroute NL

Startplaats of station van deze wandelingZeist

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Als je niet van bos houdt, sla deze etappe dan maar over. De route van vandaag is zeer bosrijk. En die bossen zijn ook bijzonder gevarieerd. In de herfst levert dat schitterende kleurschakeringen op: de vele soorten bomen gaan elk in hun eigen tempo en op hun eigen manier groots en meeslepend ten onder.

Genieten van de dood

Stervende Drama Queens zijn het. En wij maar genieten van de dood. Over het Kippenlaantje wandelen we de fraaie buitenplaats Hoog Beek en Royen binnen, met z'n mooie witte landhuis dat zich spiegelt in een slingervijver met dobberende herfstbladeren. Veel kippen zijn er 's ochtends vroeg niet te bekennen.

Zeister Bos: stokoud

Via kleine paadjes slingeren we vervolgens door het Zeister Bos, voor Nederlandse begrippen een stokoud bos. De bomen zijn meer dan 200 jaar oud, terwijl de meeste bossen in Nederland net hun 65plus-pas op zak hebben. De ondergroei is hier dicht en zeer gevarieerd. Dat trekt veel vogelsoorten. En ook reeën kunnen lekker dekking zoeken in de struiken.

Superschattig goudhaantje

Op een roodborstje-met-adhd na merken we niet veel van al die vogels. Maar in de lente zitten ze hier met een beetje geluk schouder aan schouder: de gekraagde roodstaart, de bosuil, het superschattige goudhaantje en de glanskop. In diezelfde lente is de bosbodem hier rijk begroeid met onder meer salomonszegel, blauwe bosbes, lijsterbes en kamperfoelie. Nu zien we vooral varens op sterven liggen. Da's ook allemachtig prachtig.

 

Appeltaart & Duivelshoek

Bij het beetje chique hotel Oud-London maken we een tussenstop voor koffie met appeltaart (aanrader). En verzamelen we moed. We komen namelijk straks langs de onheilspellende Duivelshoek. En de drukte rond de beroemde Pyramide van Austerlitz.

Hooge beuken en dennenboschen

Gelukkig gaat dat over het schitterende Treekerpad. De oude routebeschrijving uit 1914 rept hierover: “Breede lanen met hooge beuken wisselen af met donkere door dennenboschen voerende paden, met hier en daar een mooi kijkje in het verschiet.” En verdomd, veel veranderd is er niet in 100 jaar.

Pyramide tegen de verveling

Die Pyramide, het zei me nooit zoveel. Een kinderverzamelplaats, dacht ik. En ja: dat is zo. Maar toch: hij ziet er indrukwekkend uit. In 1804 is de piramide gebouwd op een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Door napoleontische soldaten, naar verluid om de verveling tegen te gaan. Boven op de 36 meter hoge piramide staat een stenen obelisk uit 1894.

Geweldig uitzicht (maar niet voor mij)

Leuk: je kunt hem beklimmen. Moet je wel 3 dure euro's voor neertellen (in 1914: 5 cent). Maar dan heb je ook geweldig uitzicht. Bij helder weer kun je ver kijken. Mits je ogen goed zijn natuurlijk. De Dom van Utrecht zie je dan. De masten van Radio Kootwijk. En de windmolens bij het Eemmeer. Die zag ik allemaal niet. Zelfs niet na het schoonpoetsen van m'n brillenglazen met een beetje spuug. Wel herfstbos met een toef nevel erboven. Waar kan ik m'n 3 dure euro's terugkrijgen?

Oudste wandelroute NL

De oudste wandelroute van Nederland stamt al uit 1914. De ANWB-route gaat dwars door het hart van Nederland van Amsterdam naar Arnhem. In 6 forse etappes: van 21 tot 30 kilometer.

Te lange etappes

Die etappes zijn te fors voor de meeste wandelaars. Daarom maken we onze eigen indeling.

Razend druk

Rond de Pyramide kan het op zonnige zondagen razend druk zijn. En dat is het vandaag ook. Maar even verder op onze route is het weer lekker stil en hebben we de bossen nagenoeg voor onszelf.

Theekoepel van Stoop

Dan wordt het opeens weer dringen tussen de bomen. We wandelen hier namelijk gelijk op met de schitterende NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug. Samen met vele NS'ers wandelen we langs een schattig koepelvormig gebouwtje. Het is de Theekoepel van Stoop, genoemd naar de Amsterdamse bankier J.B. Stoop die de koepel in 1840 liet bouwen. De pilaren zijn afkomstig van de voormalige Koopmansbeurs in Amsterdam, die in 1836 werd afgebroken. De koepel was vroeger een theehuis.

Buitenplaats De Hoogt

Verderop duik je het bos uit en sta je voor de enorme, druppelvormige weide van De Hoogt, een van de buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande. Als wij er zijn rennen twee hengsten briesend over het gras richting het idyllische gelegen landhuis in de verte. Prachtig gezicht. We eten er ons lunchpakketje op. Als we daar toch zouden wonen...

Maarnsche Berg

Verder gaat het. We scheren langs Maarn, waar we even een lawaaiige snelweg onderdoor moeten. En we wandelen over het heerlijke natuurgebied Stameren, dat op een van de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug ligt, de Maarnsche Berg. Gevarieerd bos, heideveldjes, verwilderde rododendrons. Wat een schoonheid. En wat een rust hier!

21 prachtige kilometers

Vlak voor Doorn vinden we het wel mooi geweest. Met 21 prachtige kilometers in de benen springen we bij halte Woestduinlaan Zuid op de bus.


Hotel Oud-LondonMooi hotelletje in de buurt: Hotel Oud-London

Heerlijk hotel op de route is Oud-London in Zeist. 4-sterrenhotel op de Utrechtse Heuvelrug. Overdekt zwembad, sauna, fitnessruimte. Lekker relaxte sfeer, royale kamers, zeer vriendelijk personeel.

Krijgt van 653 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 8,5: "Voortreffelijk: ruime kamer, aardige mensen, heerlijk zwembad, goed ontbijt."

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: ANWB-wandelingen, 20-25 km, lijnwandelingen, Oudste wandelroute

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!