Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Nigtevecht - Hilversum

Oudste Wandelroute van Nederland | Nigtevecht - Hilversum Deze leuke etappe van de Oudste Wandelroute voert je vanuit Nigtevecht dwars door de Ankeveense Plassen naar Hilversum. Na moeizame startkilometers wordt de wandeling mooier en mooier. De spiegelgladde plassen zijn om te zoenen, de paadjes zoals ze bedoeld zijn: modderig en lekker smal. En daarna duik je nog dichte bossen in. Super!

Etappe 2: van Nigtevecht naar Hilversum

Deze etappe van Nigtevecht naar Hilversum is volgens de speciale Frankwandelt-route-indeling nummertje 2 van in totaal 9 etappes. De Oudste Wandelroute van Nederland telt officieel 6 uit de kluiten gewassen etappes. Omdat m'n voeten protesteerden, heb ik m'n eigen indeling gemaakt.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Oudste Wandelroute van Nederland | Nigtevecht - Hilversum

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?Oudste Wandelroute NL

Startplaats of station van deze wandelingNigtevecht

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 74/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Na het debacle van de vorige keer, toen we beteuterd strandden bij het werkeloze pontje Kantje Boord, zijn we dit keer goed voorbereid. Van te voren heb ik dubbel gecheckt of het pontje van Nigtevecht wel zou varen. En zo ja: vanaf hoe laat. De eerste vaart is om 12 uur op deze zaterdag.

Stoere stuurman

Dus klokslag 12 uur staan we braaf op de steiger, nog naschuddend van het hobbeldebobbel Arriva-busje vanuit Weesp. En verdomd: daar komt Kantje Boord net aanvaren. Inclusief stoere stuurman, een Nigtevechtse vrijwilliger. YES!

Moeizaam op gang

Maar om gelijk wat te zeuren te hebben: deze etappe komt zuchtend en steunend op gang. Het weer zit niet mee, het is kil, het is grijsbewolkt. En bovendien voeren de eerste kilometers ons door een non-descript gebied, dat schippert tussen landelijk en desolaat. Heel vrolijk worden we er niet van.

Bommelstein & Dieuwertje

Daar komt vanaf Nederhorst den Berg verandering in. We wijken daar even van de route af voor een blik op het prachtige 13de eeuwse kasteel. Staren door de spijlen van een majestueus Louis XIV-hek dat ons onverbiddelijk de toegang ontzegt. Leuk: jarenlang huisde hier Toonder Studio's. Vanwege de associatie met het slot van Toonders hoofdpersoon Heer Bommel wordt het kasteel in de volksmond ook wel Bommelstein genoemd. Off topic: Dieuwertje Blok is geboren in Nederhorst (8 augustus 1957).

 

Het Spiegelhuys

Vlakbij Bommelstein gaan we aan de koffie met appeltaart in het plaatselijke (leuke) café. Ook even van de route af, volgens mij heet het: Het Spiegelhuys. En met die twee hartverwarmende troeven op zak wandelen we een gebied binnen dat steeds mooier wordt: de Ankeveense Plassen. Gevalletje van wauw!

Spiegelgladde plassen

Dwars door dit plassengebied scheren we pal langs het water. Het mooiste stuk voert over een modderig graspaadje met links en rechts spiegelgladde plassen die onze ogen strelen. Het is alsof we over water lopen. Nu, in de winter, is het hier rustig. Toen we hier afgelopen voorjaar wandelden, merkten we hoe geliefd dit gebied is bij vogels. We zagen vele ganzen, zwanen en zelfs een hele troep ooievaars (of is het: ooievaren?).

Tussen Vecht & Heuvelrug

De Ankeveense Plassen vormen samen met de Kortenhoefse Plassen en het Naardermeer een waterrijk gebied tussen Vecht en Heuvelrug. Plassen, moerasbos en grasland wisselen aangenaam stuivertje. Het veenlandschap is ontstaan door het afgraven van veen in de 15e eeuw voor turfwinning.

Oudste wandelroute NL

De oudste wandelroute van Nederland stamt al uit 1914. De ANWB-route gaat dwars door het hart van Nederland van Amsterdam naar Arnhem. In 6 forse etappes: van 21 tot 30 kilometer.

Te lange etappes

Die etappes zijn te fors voor de meeste wandelaars. Daarom maken we onze eigen indeling.

Topfavoriet bij schaatsend Holland

Als het weer eens vriest dat het kraakt zijn de Ankeveense Plassen trouwens topfavoriet bij schaatsend Holland. Doordat de plassen een prima waterkwaliteit hebben, ligt er snel prachtig, diepzwart natuurijs. De eerste kortebaanwedstrijden worden vaak in Ankeveen verreden. Ook voor toertochten en marathonafstanden lenen de plassen zich uitstekend. Kijk voor schaatsnieuws op www.ankeveenseijsclub.nl.

Spanderswoud & Bantam

Na het open plassengebied en het dorpje Kortenhoef verandert het karakter van de wandeling radicaal. We lopen de landgoederen Spanderswoud en Bantam binnen. Reuzen van beuken begeleiden ons langs slootjes waar roekeloze pubers het dunne ijs testen. Verderop wordt het woud dichter. Een buizerd begluurt ons vanuit een hoge boom.

Jaloers op een villawijk

Als toetje krijgen we nog een schitterende villawijk van Hilversum voor onze kiezen, terwijl we alle zeilen bijzetten om niet groen uit te slaan van jaloezie. Toch stappen we met een verrijkt gevoel weer op de trein.

Villa HeidebosMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekend. Mijn tip: Villa Heidebos. Krijgt van 108 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,7.

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: ANWB-wandelingen, lijnwandelingen, Oudste wandelroute

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!