Oudste Wandelroute van Nederland | Nigtevecht - Hilversum Oudste Wandelroute van Nederland | Nigtevecht - Hilversum
Noord-Holland – langeafstandspad – 18km

Oudste Wandelroute van Nederland | Nigtevecht - Hilversum

Oudste Wandelroute van Nederland | Nigtevecht - Hilversum Oudste Wandelroute van Nederland | Nigtevecht - Hilversum
Noord-Holland – langeafstandspad – 18km

Oudste Wandelroute van Nederland | Nigtevecht - Hilversum

Deze leuke etappe van de Oudste Wandelroute voert je vanuit Nigtevecht dwars door de Ankeveense Plassen naar Hilversum. Na moeizame startkilometers wordt de wandeling mooier en mooier. Met fraaie spiegelende plassen en lekker smalle paadjes. En daarna duik je nog dichte bossen in.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Ankeveense Plassen
  • Pontje Kantje Boord
  • 13de eeuwse kasteel
  • Leuke horeca onderweg
  • Fraaie landgoederen
  • Saaie startkilometers
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Pontje Kantje Boord

Na het debacle van de vorige keer, toen we beteuterd strandden bij het werkeloze pontje Kantje Boord, zijn we dit keer goed voorbereid. Van te voren heb ik dubbel gecheckt of het pontje van Nigtevecht wel zou varen. En zo ja: vanaf hoe laat. De eerste vaart is om 12 uur op deze zaterdag.

Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Nigtevecht - Hilversum

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Stoere stuurman

Dus klokslag 12 uur staan we braaf op de steiger, nog naschuddend van het hobbeldebobbel Arriva-busje vanuit Weesp. En verdomd: daar komt Kantje Boord net aanvaren. Inclusief stoere stuurman, een Nigtevechtse vrijwilliger. YES!

Moeizaam op gang

Maar om gelijk wat te zeuren te hebben: deze etappe komt zuchtend en steunend op gang. Het weer zit niet mee, het is kil, het is grijsbewolkt. En bovendien voeren de eerste kilometers ons door een non-descript gebied, dat schippert tussen landelijk en desolaat. Heel vrolijk worden we er niet van.

Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Nigtevecht - Hilversum

Bommelstein & Dieuwertje

Daar komt vanaf Nederhorst den Berg verandering in. We wijken daar even van de route af voor een blik op het prachtige 13de eeuwse kasteel. Staren door de spijlen van een majestueus Louis XIV-hek dat ons onverbiddelijk de toegang ontzegt. Leuk: jarenlang huisde hier Toonder Studio's. Vanwege de associatie met het slot van Toonders hoofdpersoon Heer Bommel wordt het kasteel in de volksmond ook wel Bommelstein genoemd. Off topic: Dieuwertje Blok is geboren in Nederhorst (8 augustus 1957).

Het Spiegelhuys

Vlakbij Bommelstein gaan we aan de koffie met appeltaart in het plaatselijke (leuke) café. Ook even van de route af, volgens mij heet het: Het Spiegelhuys. En met die twee hartverwarmende troeven op zak wandelen we een gebied binnen dat steeds mooier wordt: de Ankeveense Plassen. Gevalletje van wauw!

Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Nigtevecht - Hilversum

Spiegelgladde plassen

Dwars door dit plassengebied scheren we pal langs het water. Het mooiste stuk voert over een modderig graspaadje met links en rechts spiegelgladde plassen die onze ogen strelen. Het is alsof we over water lopen. Nu, in de winter, is het hier rustig. Toen we hier afgelopen voorjaar wandelden, merkten we hoe geliefd dit gebied is bij vogels. We zagen vele ganzen, zwanen en zelfs een hele troep ooievaars (of is het: ooievaren?).

Tussen Vecht & Heuvelrug

De Ankeveense Plassen vormen samen met de Kortenhoefse Plassen en het Naardermeer een waterrijk gebied tussen Vecht en Heuvelrug. Plassen, moerasbos en grasland wisselen aangenaam stuivertje. Het veenlandschap is ontstaan door het afgraven van veen in de 15e eeuw voor turfwinning.

Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Nigtevecht - Hilversum Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Nigtevecht - Hilversum

Topfavoriet bij schaatsend Holland

Als het weer eens vriest dat het kraakt zijn de Ankeveense Plassen trouwens topfavoriet bij schaatsend Holland. Doordat de plassen een prima waterkwaliteit hebben, ligt er snel prachtig, diepzwart natuurijs. De eerste kortebaanwedstrijden worden vaak in Ankeveen verreden. Ook voor toertochten en marathonafstanden lenen de plassen zich uitstekend.

Spanderswoud & Bantam

Na het open plassengebied en het dorpje Kortenhoef verandert het karakter van de wandeling radicaal. We lopen de landgoederen Spanderswoud en Bantam binnen. Reuzen van beuken begeleiden ons langs slootjes waar roekeloze pubers het dunne ijs testen. Verderop wordt het woud dichter. Een buizerd begluurt ons vanuit een hoge boom.

Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Nigtevecht - Hilversum

Jaloers op een villawijk

Als toetje krijgen we nog een schitterende villawijk van Hilversum voor onze kiezen, terwijl we alle zeilen bijzetten om niet groen uit te slaan van jaloezie. Toch stappen we met een verrijkt gevoel weer op de trein.

 

Oudste wandelroute van NL: overzicht etappes

De oudste wandelroute van Nederland stamt uit 1914 gaat dwars door het hart van Nederland van Amsterdam naar Arnhem. In 6 forse etappes: van 21 tot 30 kilometer. Die etappes zijn te fors voor de meeste wandelaars. Daarom maken we onze eigen indeling.

Bekijk alle etappes >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-10
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-11
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-12
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-13
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-14
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-15
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-16
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-17
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-18
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-19
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-20
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-21
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-22
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-23
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-24
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-25
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-26
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-27
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-28
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-29
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-30
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-31
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-32
oudste wandelroute nigtevecht hilversum-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy