Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht
Noord-Holland – langeafstandspad – 15km

Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht

Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht
Noord-Holland – langeafstandspad – 15km

Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht

Soms zit het mee, soms zit het tegen. En deze eerste etappe van de Oudste Wandelroute van Nederland is ons niet bepaald gunstig gezind. Je moet respect hebben voor de ouderdom, maar het startschot van deze langeafstandsroute is wel een beetje een misbaksel. Komt helemaal goed in volgende etappes. Wél twee geweldige ontmoetingen met De Dood!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Monumentale boerderij
  • Schilderachtige begraafplaats
  • Lommerijke De Nieuwe Ooster
  • Veel lelijke kilometers
  • Horizonvervuiling
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Start in Nigtevecht

Met ontzettend veel zin om door het plassengebied te banjeren, zijn we in een hobbeldebobbel Arriva-busje afgereisd naar het schitterende dorpje Nigtevecht. Goedgemutst wandelen we richting het kleine, superschattige pontje, dat ons naar gene zijde moet brengen. Voor de start van etappe 2: van Nigtevecht naar Hilversum.

Kantjeboord II

Maar potverdorie, wat lezen we daar bij veerpontje 'Kantjeboord II'? Hij vaart pas om 12 uur. Het is nu 10 uur. Verlangend kijken we over de Vecht richting het lonkende plassengebied. Schitterend uitzicht. Een meerkoetje knipoogt naar ons vanaf spiegelglad water.

Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Gekke Henkie

Gaan we tot 12 uur wachten? Dacht het niet. Kunnen we niet omlopen en toch ergens aan de overkant belanden? Geen kans: 9 kilometer over de weg, we zijn Gekke Henkie niet. Gaat er geen bus? No way.

Nigtevecht >> Amsterdam

Gelukkig ben ik ontzettend slim. Met vooruitziende blik heb ik ook de route van Amsterdam naar Nigtevecht op m'n GPS gezet. Die hebben we immers ook nog niet gedaan. Dus we besluiten die allereerste etappe van de Oudste Wandelroute van NL in omgekeerde richting te gaan lopen. Briljant! Amsterdam, here we come!

Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht

Lachen langs De Gein

Breed lachend gaan we op pad. Een stenen fietspad leidt ons door een niet al te mooie polder met aardig wat horizonvervuiling richting onze prachtige hoofdstad. We wandelen langs De Gein. Een lange, niet bijster interessante route met aan de overkant van het riviertje een autoweg. De beloofde zon blijft uit. Onze lach wordt wat minder breed.

Koffie in een snackbar

In Driemond drinken we koffie in een snackbar. Verder zullen we tot Amsterdam geen horeca tegenkomen. Een beetje vreemd dorpje is het, Driemond. Alsof we door een Belgisch plaatsje lopen: niet al te charmante huizen, zonder enig plan lukraak door elkaar gezet, zo lijkt het.

Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht

Monumentale boerderij

Afijn, wij wandelen verder langs het gaapverwekkende riviertje De Gaasp. 'Immer gerade aus' is het. Ook wel weer makkelijk. En niet álles is foeilelijk. Soms duikt een monumentale boerderij op. Een molentje krult onze mondhoeken omhoog. Het Amsterdam-Rijnkanaal schiet een lange rij bomen naar de horizon. En we vermaken ons met weidse uitzichten.

Verlangen naar de Utrechtse Heuvelrug

Maar tjonge, wat een verschil met vorige weken: de schitterende etappes over de Utrechtse Heuvelrug. Over kleine paadjes door heuvelachtige herfstbossen. Om van te watertanden zo mooi. En nu slijten we onze schoenzolen louter aan asfalt. Zien en horen we voortdurend een weg. En ligt de hoogbouw van Amsterdam de horizon te bederven.

Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht

Hoe was het een eeuw geleden?

Ruim 100 jaar geleden, in 1914, werd deze langeafstandsroute geopend. Uiteraard hadden onze wandel-voorvaderen heel andere uitzichten. Boeren die de weidse akkers bewerkten, af en toe een paard met wagen over de hobbelpaden en vrij zicht tot aan de horizon. Het moet ooit een schitterende tocht zijn geweest. Ooit.

De Dood op Ons Pad

Maar dan wordt het toch nog leuk, want wij treffen De Dood. En De Dood is altijd iets om je op te verheugen. Tenminste: in de vorm van een begraafplaats dan. Vlak voor Diemen komen we onverwachts op Rustoord, een heel mooi klein begraafplaatsje uit 1791. Goedgemutst wandelen we eroverheen. Genieten van de rust en van de prachtige oude grafstenen.

Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht

Gekke plek

Gekke plek is het wel. Ingeklemd tussen industrieterrein en spoorlijn. Vlakbij het hek liggen de oude graven. Een bomenlaantje, dat 's avonds wordt verlicht, brengt je naar de aula. Daarachter liggen de nieuwe graven, met een mengeling aan culturen. Een joods echtpaar ligt schouder aan schouder met het broederschapsgraf van de Hell's Angels. Op het islamitische gedeelte liggen vooral Surinamers.

De Nieuwe Ooster

Gelukkig leven wij nog, en we stampen met hernieuwde energie verder over het asfalt langs de trekvaart. We laten ons niet uit het veld slaan door snelweg A10 die we onderdoor moeten. Want we weten: vlak daarna komt misschien wel het hoogtepunt van deze wandeling, begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht

Schitterende begraafplaats

Ook al ben je misschien geen fan van begraafplaatsen, zoals wij, neem zeker even een kijkje. Het is een schitterende oude begraafplaats met een enorme variëteit aan bomen. Vooral in herfst en lente geeft dat rijke kleurschakeringen en een bont gezelschap aan vogels. Nu, het is bijna winter, zijn alle takken kaal. Maar zoals ik altijd benadruk: mooi kaal is niet lelijk.

De Dood = Big Business

We wandelen over de prachtige, rustige lanen. Zien bij het crematorium dat De Dood ook Big Business is: op deze zaterdag is het een va-et-vient van kisten-met-inhoud. Langs de prachtigste graven komen we, ongetwijfeld van welgestelden die ondanks al hun rijkdom toch ook gewoon tussen zes plankjes eindigden.

Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht

Vrolijk dagje

Nog energieker lopen we verder naar eindpunt Amstel Station. Toch nog een vrolijk dagje al met al.

OMG!!!!!

Nog even iets hilárisch. Op het niet bijster boeiende stuk door Diemen valt ons opeens op dat wij en de GPS-track niet meer op één lijn zitten. De track loopt parallel aan ons, zo'n 50 meter naar rechts. Precies over de trambaan. “Potverdorie, zou de routemaker over de trambaan zijn gelopen?” denken we nog in onze naïviteit. Dan valt het kwartje: de routemaker heeft de tram genomen. OMG!!!!!!

 

Oudste wandelroute van NL: overzicht etappes

De oudste wandelroute van Nederland stamt uit 1914 gaat dwars door het hart van Nederland van Amsterdam naar Arnhem. In 6 forse etappes: van 21 tot 30 kilometer. Die etappes zijn te fors voor de meeste wandelaars. Daarom maken we onze eigen indeling.

Bekijk alle etappes >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-10
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-11
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-12
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-13
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-14
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-15
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-16
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-17
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-18
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-19
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-20
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-21
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-22
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-23
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-24
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-25
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-26
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-27
oudste wandelroute amsterdam nigtevecht-28

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy