Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Amsterdam - Nigtevecht

Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht Soms zit het mee, soms zit het tegen. En deze eerste etappe van de Oudste Wandelroute van Nederland is ons niet bepaald gunstig gezind. Je moet respect hebben voor de ouderdom, maar het startschot van deze langeafstandsroute is wel een beetje een misbaksel. Komt helemaal goed in volgende etappes. Wél twee geweldige ontmoetingen met De Dood!

Etappe 1: van Amsterdam naar Nigtevecht

Deze etappe van Amsterdam naar Nigtevecht is volgens de speciale Frankwandelt-route-indeling nummertje 1 van in totaal 9 etappes. De Oudste Wandelroute van Nederland telt officieel 6 uit de kluiten gewassen etappes. Omdat m'n voeten protesteerden, heb ik m'n eigen indeling gemaakt.

Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Nigtevecht

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Oudste Wandelroute NL

Startplaats of station van deze wandelingNigtevecht

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 50/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Start in Nigtevecht

Met ontzettend veel zin om door het plassengebied te banjeren, zijn we in een hobbeldebobbel Arriva-busje afgereisd naar het schitterende dorpje Nigtevecht. Goedgemutst wandelen we richting het kleine, superschattige pontje, dat ons naar gene zijde moet brengen. Voor de start van etappe 2: van Nigtevecht naar Hilversum.

Kantjeboord II

Maar potverdorie, wat lezen we daar bij veerpontje 'Kantjeboord II'? Hij vaart pas om 12 uur. Het is nu 10 uur. Verlangend kijken we over de Vecht richting het lonkende plassengebied. Schitterend uitzicht. Een meerkoetje knipoogt naar ons vanaf spiegelglad water.

Gekke Henkie

Gaan we tot 12 uur wachten? Dacht het niet. Kunnen we niet omlopen en toch ergens aan de overkant belanden? Geen kans: 9 kilometer over de weg, we zijn Gekke Henkie niet. Gaat er geen bus? No way.

Nigtevecht >> Amsterdam

Gelukkig ben ik ontzettend slim. Met vooruitziende blik heb ik ook de route van Amsterdam naar Nigtevecht op m'n GPS gezet. Die hebben we immers ook nog niet gedaan. Dus we besluiten die allereerste etappe van de Oudste Wandelroute van NL in omgekeerde richting te gaan lopen. Briljant! Amsterdam, here we come!

 

Lachen langs De Gein

Breed lachend gaan we op pad. Een stenen fietspad leidt ons door een niet al te mooie polder met aardig wat horizonvervuiling richting onze prachtige hoofdstad. We wandelen langs De Gein. Een lange, niet bijster interessante route met aan de overkant van het riviertje een autoweg. De beloofde zon blijft uit. Onze lach wordt wat minder breed.

Koffie in een snackbar

In Driemond drinken we koffie in een snackbar. Verder zullen we tot Amsterdam geen horeca tegenkomen. Een beetje vreemd dorpje is het, Driemond. Alsof we door een Belgisch plaatsje lopen: niet al te charmante huizen, zonder enig plan lukraak door elkaar gezet, zo lijkt het.

Monumentale boerderij

Afijn, wij wandelen verder langs het gaapverwekkende riviertje De Gaasp. 'Immer gerade aus' is het. Ook wel weer makkelijk. En niet álles is foeilelijk. Soms duikt een monumentale boerderij op. Een molentje krult onze mondhoeken omhoog. Het Amsterdam-Rijnkanaal schiet een lange rij bomen naar de horizon. En we vermaken ons met weidse uitzichten.

Oudste wandelroute NL

De oudste wandelroute van Nederland stamt al uit 1914. De ANWB-route gaat dwars door het hart van Nederland van Amsterdam naar Arnhem. In 6 forse etappes: van 21 tot 30 kilometer.

Te lange etappes

Die etappes zijn te fors voor de meeste wandelaars. Daarom maken we onze eigen indeling.

Verlangen naar de Utrechtse Heuvelrug

Maar tjonge, wat een verschil met vorige weken: de schitterende etappes over de Utrechtse Heuvelrug. Over kleine paadjes door heuvelachtige herfstbossen. Om van te watertanden zo mooi. En nu slijten we onze schoenzolen louter aan asfalt. Zien en horen we voortdurend een weg. En ligt de hoogbouw van Amsterdam de horizon te bederven.

Hoe was het een eeuw geleden?

Ruim 100 jaar geleden, in 1914, werd deze langeafstandsroute geopend. Uiteraard hadden onze wandel-voorvaderen heel andere uitzichten. Boeren die de weidse akkers bewerkten, af en toe een paard met wagen over de hobbelpaden en vrij zicht tot aan de horizon. Het moet ooit een schitterende tocht zijn geweest. Ooit.

De Dood op Ons Pad

Maar dan wordt het toch nog leuk, want wij treffen De Dood. En De Dood is altijd iets om je op te verheugen. Tenminste: in de vorm van een begraafplaats dan. Vlak voor Diemen komen we onverwachts op Rustoord, een heel mooi klein begraafplaatsje uit 1791. Goedgemutst wandelen we eroverheen. Genieten van de rust en van de prachtige oude grafstenen.

Gekke plek

Gekke plek is het wel. Ingeklemd tussen industrieterrein en spoorlijn. Vlakbij het hek liggen de oude graven. Een bomenlaantje, dat 's avonds wordt verlicht, brengt je naar de aula. Daarachter liggen de nieuwe graven, met een mengeling aan culturen. Een joods echtpaar ligt schouder aan schouder met het broederschapsgraf van de Hell's Angels. Op het islamitische gedeelte liggen vooral Surinamers.

De Nieuwe Ooster

Gelukkig leven wij nog, en we stampen met hernieuwde energie verder over het asfalt langs de trekvaart. We laten ons niet uit het veld slaan door snelweg A10 die we onderdoor moeten. Want we weten: vlak daarna komt misschien wel het hoogtepunt van deze wandeling, begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Schitterende begraafplaats

Ook al ben je misschien geen fan van begraafplaatsen, zoals wij, neem zeker even een kijkje. Het is een schitterende oude begraafplaats met een enorme variëteit aan bomen. Vooral in herfst en lente geeft dat rijke kleurschakeringen en een bont gezelschap aan vogels. Nu, het is bijna winter, zijn alle takken kaal. Maar zoals ik altijd benadruk: mooi kaal is niet lelijk.

De Dood = Big Business

We wandelen over de prachtige, rustige lanen. Zien bij het crematorium dat De Dood ook Big Business is: op deze zaterdag is het een va-et-vient van kisten-met-inhoud. Langs de prachtigste graven komen we, ongetwijfeld van welgestelden die ondanks al hun rijkdom toch ook gewoon tussen zes plankjes eindigden.

Vrolijk dagje

Nog energieker lopen we verder naar eindpunt Amstel Station. Toch nog een vrolijk dagje al met al.

OMG!!!!!

Nog even iets hilárisch. Op het niet bijster boeiende stuk door Diemen valt ons opeens op dat wij en de GPS-track niet meer op één lijn zitten. De track loopt parallel aan ons, zo'n 50 meter naar rechts. Precies over de trambaan. “Potverdorie, zou de routemaker over de trambaan zijn gelopen?” denken we nog in onze naïviteit. Dan valt het kwartje: de routemaker heeft de tram genomen. OMG!!!!!!


Hotel V FizeaustraatMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel V Fizeaustraat

Bijna niemand kent het geweldig leuke Hotel V Fizeaustraat in Amsterdam-Oost. Heerlijke kamers, niet te duur, leuke plek. Zonneterras en uitzicht over de stad. Krijgt van 494 gasten op Trivago.nl een 9.2: "Aanrader! Leuk ingericht, goede sfeer. Vriendelijk personeel, vlot! Ze doen er alles aan om je een goed verblijf te geven. Goed bed, niet onbelangrijk ;-) en top ontbijt! Kortom: genoten!"

Tags: ANWB-wandelingen, 10-15 km, lijnwandelingen, Oudste wandelroute

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!