De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Amerongen – Rhenen

Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Amerongen – Rhenen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Oudste Wandelroute NL

Startplaats of station van deze wandelingAmerongen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De Oudste Wandelroute van NL rijgt de ene schitterende etappe aan de andere. Vandaag is het alweer wandelgenieten geblazen. Van het heerlijke dorpje Amerongen, met z'n imposante kasteel, trekken we verder over de Utrechtse Heuvelrug. Eindeloze bossen, kaarsrechte beukenlanen plus verbluffende uitzichten vanaf de heuvels van Kwintelooyen.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Kasteel & waterdichte schoenen

Vanaf bushalte Dorp in Amerongen moet je voor een bezoekje aan kasteel Amerongen een meter of 500 teruglopen door het dorpje. Zwaar aanbevolen. En nog een tip: de lekkere bospaadjes onderweg kunnen na regen bijzonder zompig zijn. Waterdichte schoenen aan!

Etappe 7: van Amerongen naar Rhenen

Deze etappe van Amerongen naar Rhenen is volgens de speciale Frankwandelt-route-indeling nummertje 7 van in totaal 9 etappes. De Oudste Wandelroute van Nederland telt officieel 6 uit de kluiten gewassen etappes. Omdat m'n voeten protesteerden, heb ik m'n eigen indeling gemaakt.

Overzicht en etappes van deze route >>

Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Amerongen – Rhenen

Betoverend kasteel Amerongen

Het betoverende kasteel Amerongen is een bezoekje waard. Vanaf de toegangspoort wandel je over de kaarsrechte kasteellaan. Tussen de bomen duikt opeens het imposante kasteel op. Wij gaan café latte slurpen in de oude paardenstallen die verbouwd zijn tot kasteelcafé.

Kasteel in de uiterwaarden

Kasteel Amerongen ligt in de uiterwaarden van de Nederrijn. Het staat in de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. Het kasteel kent een geschiedenis van verwoesting en wederopbouw. De Fransen kwamen het in 1672 leegplunderen en ze staken het in één moeite door in de fik. Direct daarna bouwden de eigenaren een statig huis in de stijl van het Hollands classicisme. De enorme kasteeltuinen (10 hectare) zijn mooi, je kunt ze bezoeken.

Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Amerongen – Rhenen

Vogelaars opgelet

Mocht je een vogelaar zijn: in de uiterwaarden bij kasteel Amerongen kun je veel bijzondere vogels spotten. Lepelaar, zomertaling, tureluur, waterral, porseleinhoen, kleine plevier. Zelfs de visarend en de kwartelkoning zijn gesignaleerd. En zeer recent ook het woudaapje, alleen die naam al....

Amerongen: mooi dorpje

Vanaf het kasteel voert de wandeling je door Amerongen, een idyllisch dorpje met huizen als paleisjes en een sfeervol oud kerkje. Daarna volgt een iets mindere kilometer over een saaie weg het dorp uit. Maar dan begint de zeer bosrijke tocht....

Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Amerongen – Rhenen

Amerongse Bos

Het Amerongse Bos heet het hier. En wat een genot is het om hier te wandelen. Het is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Sommige grove dennen staan er al sinds 1770. Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van kasteel Amerongen. Die lieten het aanleggen om er lekker op wild te kunnen knallen. De imposante oude bomen met een weelderige ondergroei doen denken aan een oerbos.

Elsterberg: hoogste top

Pittig wandelen is het wel, met flink wat klimmetjes. Maar dan heb je ook wat: fenomenale uitzichten over de Gelderse Vallei, de Betuwe en de Rijn. Met 62,5 meter behoort de Elsterberg overigens tot de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug.

Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Amerongen – Rhenen

Zandafgraving Kwintelooyen

Nog een klim krijg je tegen het eind van deze etappe. Je stijgt over de steile paadjes van landgoed Kwintelooyen, een voormalige zandafgraving uit de jaren 70. En dat zie je nog als je op het hoge uitzichtpunt aankomt: over brede zandbanen kijk je in de verte het Rijndal in. Hier heeft de ijstijd flink huisgehouden. Gevolg: diepe erosiedalen met hoogteverschillen van wel 50 meter.

Oudste Wandelroute van Nederland | Etappe Amerongen – Rhenen

Cunerakerk & een moord

We wandelen Rhenen binnen, een niet al te charmant dorp. Zwaar gebombardeerd door de Duitsers, waarna zielloze nieuwbouw het woonleed moest lenigen. Gelukkig bleef de Cunerakerk bewaard: een van Neerlands mooiste laatgotische hallenkerken. En een gothic beauty is het, met een toren die 83 meter de lucht in schiet. De kerk is genoemd naar de maagd Cunera, die in Rhenen werd vermoord. Excuses voor dit ongezellige einde, maar dat kan ik ook niet helpen.

Oudste wandelroute van NL: overzicht etappes

De oudste wandelroute van Nederland stamt uit 1914 gaat dwars door het hart van Nederland van Amsterdam naar Arnhem. In 6 forse etappes: van 21 tot 30 kilometer. Die etappes zijn te fors voor de meeste wandelaars. Daarom maken we onze eigen indeling.

Bekijk alle etappes >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: ANWB-wandelingen, 10-15 km, langeafstandswandelingen, LAW's, Oudste wandelroute

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>