De Oudste Wandelroute van NL rijgt de ene schitterende etappe aan de andere. Vandaag is het alweer wandelgenieten geblazen. Van het heerlijke dorpje Amerongen, met z'n imposante kasteel, trekken we verder over de Utrechtse Heuvelrug. Eindeloze bossen, kaarsrechte beukenlanen plus verbluffende uitzichten vanaf de heuvels van Kwintelooyen.
Vanaf bushalte Dorp in Amerongen moet je voor een bezoekje aan kasteel Amerongen een meter of 500 teruglopen door het dorpje. Zwaar aanbevolen. En nog een tip: de lekkere bospaadjes onderweg kunnen na regen bijzonder zompig zijn. Waterdichte schoenen aan!
Deze etappe van Amerongen naar Rhenen is volgens de speciale Frankwandelt-route-indeling nummertje 7 van in totaal 9 etappes. De Oudste Wandelroute van Nederland telt officieel 6 uit de kluiten gewassen etappes. Omdat m'n voeten protesteerden, heb ik m'n eigen indeling gemaakt.
Het betoverende kasteel Amerongen is een bezoekje waard. Vanaf de toegangspoort wandel je over de kaarsrechte kasteellaan. Tussen de bomen duikt opeens het imposante kasteel op. Wij gaan café latte slurpen in de oude paardenstallen die verbouwd zijn tot kasteelcafé.
Kasteel Amerongen ligt in de uiterwaarden van de Nederrijn. Het staat in de top 100 van Nederlandse monumenten. Het kasteel kent een geschiedenis van verwoesting en wederopbouw. De Fransen kwamen het in 1672 leegplunderen en ze staken het in één moeite door in de fik. Direct daarna bouwden de eigenaren een statig huis in de stijl van het Hollands classicisme. De enorme kasteeltuinen (10 hectare) zijn mooi, je kunt ze bezoeken.
Mocht je een vogelaar zijn: in de uiterwaarden bij kasteel Amerongen kun je veel bijzondere vogels spotten. Lepelaar, zomertaling, tureluur, waterral, porseleinhoen, kleine plevier. Zelfs de visarend en de kwartelkoning zijn gesignaleerd. En zeer recent ook het woudaapje, alleen die naam al....
Vanaf het kasteel voert de wandeling je door Amerongen, een idyllisch dorpje met huizen als paleisjes en een sfeervol oud kerkje. Daarna volgt een iets mindere kilometer over een saaie weg het dorp uit. Maar dan begint de zeer bosrijke tocht....
Het Amerongse Bos heet het hier. En wat een genot is het om hier te wandelen. Het is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Sommige grove dennen staan er al sinds 1770. Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van kasteel Amerongen. Die lieten het aanleggen om er lekker op wild te kunnen knallen. De imposante oude bomen met een weelderige ondergroei doen denken aan een oerbos.
Pittig wandelen is het wel, met flink wat klimmetjes. Maar dan heb je ook wat: fenomenale uitzichten over de Gelderse Vallei, de Betuwe en de Rijn. Met 62,5 meter behoort de Elsterberg overigens tot de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug.
Nog een klim krijg je tegen het eind van deze etappe. Je stijgt over de steile paadjes van landgoed Kwintelooyen, een voormalige zandafgraving uit de jaren 70. En dat zie je nog als je op het hoge uitzichtpunt aankomt: over brede zandbanen kijk je in de verte het Rijndal in. Hier heeft de ijstijd flink huisgehouden. Gevolg: diepe erosiedalen met hoogteverschillen van wel 50 meter.
We wandelen Rhenen binnen, een niet al te charmant dorp. Zwaar gebombardeerd door de Duitsers, waarna zielloze nieuwbouw het woonleed moest lenigen. Gelukkig bleef de Cunerakerk bewaard: een van Neerlands mooiste laatgotische hallenkerken. En een gothic beauty is het, met een toren die 83 meter de lucht in schiet. De kerk is genoemd naar de maagd Cunera, die in Rhenen werd vermoord. Excuses voor dit ongezellige einde, maar dat kan ik ook niet helpen.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.