De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Oudste Wandelroute van Nederland | Amsterdam - Arnhem

Oudste wandelroute van Nederland | Amsterdam - ArnhemIn 1914 opende de ANWB de eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland. Een heerlijke route, dwars door het hart van Nederland van Amsterdam naar Arnhem. Wij wandelen de 150 kilometer in 9 etappes. Wandel je mee?

Oudste wandelroute

De Oudste Wandelroute van Nederland. Toen ik ervan hoorde dacht ik gelijk: die moet ik wandelen. Geweldig dat ruim 100 jaar geleden de eerste wandelaars deze route beliepen. Zullen ze net zo van de schitterende natuur langs de route genoten hebben als wij dat nu doen?

Wandelen is 'barbaarsch'

"Wordt er nog gewandeld in deze wereld, en waagt men het in de twintigste eeuw, onze aandacht te vragen voor zoo iets barbaarsch als het zich-voortbewegen-per-voet?" Zo begint het boekje 'Te voet van Amsterdam naar Arnhem' uit 1914. Heel leuk: het originele boekje kun je downloaden op de site van de ANWB.

Van Amsterdam naar Arnhem

Uiteraard moest de ANWB de oorspronkelijke route hier en daar aanpassen. Maar een groot deel van de huidige route loopt over het ruim 100 jaar oude traject. Een heerlijke wandeling is het, die start in Amsterdam. Hij voert je door het plassengebied van het Gooi, over de Utrechtse Heuvelrug, langs de grote rivieren, door de zuidrand van de Veluwe naar Arnhem.

Lekker brutaal

Wij lopen het pad niet van Amsterdam naar Arnhem. En we lopen hem ook niet in de 6 oorspronkelijke etappes. Vanwege de herfst zijn we middenin het bos begonnen: van Zeist naar Doorn. De overgeslagen etappes vullen we dan later in. En sorry maar de etappes vinden we te lang. Dus we brouwen onze eigen indeling. Brutaal van ons hè?

Overzicht alle etappes

Hieronder een overzicht van alle etappes van de Oudste Wandelroute van Nederland die op Frankwandelt.nl staan. Dit is onze etappe-indeling:

ProvincieStartplaatsSoort wandelingNaamLengteRating
Noord-HollandAmsterdamOudste Wandelroute01. Amsterdam-Nigtevecht>15 km50/100
Noord-HollandNigtevechtOudste Wandelroute02. Nigtevecht-Hilversum>18 km74/100
Noord-HollandHilversumOudste Wandelroute03. Hilversum-Lage Vuursche>12 km63/100
UtrechtLage VuurscheOudste Wandelroute04. Lage Vuursche-Zeist>15 km67/100
UtrechtZeistOudste Wandelroute05. Zeist-Doorn>21 km80/100
UtrechtDoornOudste Wandelroute06. Doorn-Amerongen>21 km83/100
UtrechtAmerongenOudste Wandelroute07. Amerongen>15 km82/100
UtrechtRhenenOudste Wandelroute08. Rhenen>22 km70/100
GelderlandHeelsumOudste Wandelroute09. Heelsum>23 km75/100

Tags: ANWB-wandelingen, langeafstandswandelingen, Oudste wandelroute

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>