Oudste Wandelroute van Nederland | Lage Vuursche - Zeist Oudste Wandelroute van Nederland | Lage Vuursche - Zeist
Utrecht – langeafstandspad – 15km

Oudste Wandelroute van Nederland | Lage Vuursche - Zeist

Oudste Wandelroute van Nederland | Lage Vuursche - Zeist Oudste Wandelroute van Nederland | Lage Vuursche - Zeist
Utrecht – langeafstandspad – 15km

Oudste Wandelroute van Nederland | Lage Vuursche - Zeist

In Lage Vuursche is het horecarijk starten. En daarna loop je door de schitterende boswachterij De Vuursche. Kleine paadjes voeren je over landgoederen Venwoude en Pijnenburg. Keihard genieten. Dat hoge niveau houdt deze etappe helaas niet vol... Integendeel... De finish bij Slot Zeist maakt veel goed.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Boswachterij De Vuursche
  • Lekkere horeca bij de start
  • Dorpje Lage Vuursche
  • Fraaie landgoederen
  • Imposant kasteel
  • Ook veel saaie (asfalt)kilometers
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

De bus of niet?

Voor de laatste 3 kilometer langs de Boulevard (mooie naam voor een drukke weg) is er een alternatief: de bus pakken naar Slot Zeist. Hebben wij niet gedaan, want wij willen alles lopen. Oók mindere meters. Zo zijn wij. Goed hè?

Café-restaurant De Lage Vuursche

In Lage Vuursche rollen we de bus uit en gaan we gelijk aan de koffie met appeltaart bij het superleuke café-restaurant De Lage Vuursche. Echt zo'n ouderwetse herberg waar je nog ouderwetse service krijgt. De appeltaart krijgt van ons 5 sterren. In de keuken staat vast een omaatje de scepter te zwaaien achter het gasfornuis.

Oudste Wandelroute Nederland | Lage Vuursche – Zeist

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Lekker gek dorp

Een lekker gek dorp is Lage Vuursche wel. Kom hier op een zonnige zondagmiddag en je waant je in de Amsterdamse Kalverstraat, zo druk is het er. Het halve dorp bestaat uit pannenkoeken-tenten. Plus dus het superleuke café-restaurant De Lage Vuursche.

Beschermd dorpsgezicht

Maar goed, nu is het een rustige zaterdagochtend, en we wandelen door een rustig Lage Vuursche, dat nu iets landelijks heeft. Zonder busladingen toeristen is het een aangenaam plaatsje. Beschermd dorpsgezicht, mooie achttiende eeuwse huizen, een paar dozijn rijksmonumenten en het mooie Stulpkerkje uit 1650.

Oudste Wandelroute Nederland | Lage Vuursche – Zeist

Fanny Blankers-Koen: 4 gouden plakken

In de serie 'Wist u dat?': Fanny Blankers-Koen is hier in 1918 geboren. 'De vliegende huisvrouw' werd ze genoemd. Rende liefst 4 gouden plakken bij elkaar op de Olympische Spelen van Londen in 1948. Pakte het koningsnummer, de 100 meter. En ook nog de 200 meter. Nou jij weer, Dafne!

Regen op komst

Afijn, wij lopen lekker sloom het dorp uit en direct de dichte beuken- en eikenbossen in van boswachterij De Vuursche. Schitterend is het hier. En heerlijk zonnig. Nog wel: in de verte liggen vervelende buien op de loer.

Oudste Wandelroute Nederland | Lage Vuursche – Zeist Oudste Wandelroute Nederland | Lage Vuursche – Zeist

Landgoederen Splinterenburg & Pijnenburg

Misschien is het daarom zo stil op de landgoederen Splinterenburg en Pijnenburg waar we via kleine modderpaadjes overheen lopen. Geen kip te bekennen, terwijl het hier normaal gesproken een va-et-vient is van vogels en zoogdieren. Reeën, dassen en boommarters lopen elkaar voor de voeten; 7 vleermuissoorten vliegen elkaar in de haren; glanskoppen, kerkuilen en buizerds vangen elkaar vliegen af. Onder toeziend oog van de bonte vliegenvanger.

Venwoude & Nonnenland

Verderop, op landgoed Venwoude, lopen we op de grens van open land en bos. Nonnenland heet het hier, een natuurgebied van 40 hectare dat zo'n 3000 jaar geleden nog een hoogveenmoeras was. Na eeuwen van verdroging is het nu weer een kletsnat gebied. Dat trekt nogal wat bijzondere planten- en dierensoorten. Rond 1600 was het Nonnenland in bezit van het vrouwenklooster in De Bilt, vandaar de naam.

Oudste Wandelroute Nederland | Lage Vuursche – Zeist Oudste Wandelroute Nederland | Lage Vuursche – Zeist

Reeloze Reelaan

Dan raakt deze etappe een beetje in mineur. We duiken de bossen uit en gaap-wandelen door saaie wijken en het saaie winkelcentrum van Den Dolder. Op de lange lange Reelaan, waar reeën ver te zoeken zijn, asfalt-wandelen we door een villawijk. Gigantische Villa's staren ons aan vanachter Gigantische Hekken. Het heeft wel wat.

Oudste Wandelroute Nederland | Lage Vuursche – Zeist

Huis ter Heide & McDrive

Huis ter Heide komt in zicht. In m'n verbeelding zag ik een idyllisch landhuis, gelegen op een hoge heideheuvel met uitzicht op oneindige wouden. Maar het blijkt gewoon een plaatsje langs een drukke weg te zijn. Kouwe douche. Wél leuk: hier was en is nog steeds de eerste McDrive van Nederland gevestigd. Maar die laten we links liggen want wij zijn van de McWandel.

Drukke Boulevard

De razende A28 trekken we over en we belanden in Zeist en dus langs die lange drukke Boulevard waar ik het in het begin over had. En waar je dus ook de bus naar het eindpunt kunt pakken. Ben je een doorzetter, zoals wij, dan doe je dat natuurlijk niet. En wandel je dat hele takkeneind met de pest in je lijf naar Slot Zeist.

Oudste Wandelroute Nederland | Lage Vuursche – Zeist

Slot Zeist: mooie afsluiter

En dat ligt er heel mooi bij, aan het einde van een bosrijke oprijlaan (waar vreemd genoeg gewoon auto's overheen jakkeren). Loop beslist even binnen in het statige Slot Zeist uit 1680. Dan beland je in sprookjesachtige grandeur, met kroonluchters, mooie beelden, barokke muur- en plafondschilderingen. Na de drukke Boulevard komen we weer helemaal bij.

 

Oudste wandelroute van NL: overzicht etappes

De oudste wandelroute van Nederland stamt uit 1914 gaat dwars door het hart van Nederland van Amsterdam naar Arnhem. In 6 forse etappes: van 21 tot 30 kilometer. Die etappes zijn te fors voor de meeste wandelaars. Daarom maken we onze eigen indeling.

Bekijk alle etappes >>

 

 

Foto's van deze wandeling

oudste wandelroute hilversum lage vuursche-10
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-11
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-12
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-13
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-14
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-15
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-16
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-17
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-18
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-19
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-20
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-21
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-22
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-23
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-24
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-25
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-26
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-27
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-28
oudste wandelroute hilversum lage vuursche-29

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy