Noord-Hollandpad etappe 9 | Ouderkerk - Abcoude Noord-Hollandpad etappe 9 | Ouderkerk - Abcoude
Noord-Holland – langeafstandspad – 24km

Noord-Hollandpad etappe 9 | Ouderkerk - Abcoude

Noord-Hollandpad etappe 9 | Ouderkerk - Abcoude Noord-Hollandpad etappe 9 | Ouderkerk - Abcoude
Noord-Holland – langeafstandspad – 24km

Noord-Hollandpad etappe 9 | Ouderkerk - Abcoude

Hier wordt Noord-Holland eindelijk echt mooi. Vooral deel twee van deze etappe van het Noord-Hollandpad is heerlijk. Je wandelt daar door het bijzondere natuurgebied Botshol. Ook bij de start valt genoeg te genieten: Ouderkerk aan de Amstel is een charmant dorpje. Jammer van dat stuk dat níet langs de Amstel gaat: een gemiste kans + fikse puntenaftrek.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Natuurgebied Botshol
  • Charmant dorpje
  • Polder De Ronde Hoep
  • Saaie kilometers
  • Vliegtuigherrie
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Why moppie why?

Om maar gelijk over die gemiste kans door te zeuren: onbegrijpelijk dat je op deel 1 van deze etappe weggeleid wordt van die prachtige weidse Amstel, om een veel saaier traject te volgen door rechttoe-rechtaan weilanden en langs lelijke nieuwbouw. What’s the point? Of, om met Ischa Meijer zaliger te spreken: why moppie why?

Noord-Hollandpad etappe 11 | Wandeling Ouderkerk – Abcoude

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Fotogeniek Ouderkerk aan de Amstel

Ouderkerk aan de Amstel, dat is een fotogeniek plaatsje. Het stokoude dorpje ligt op het snijvlak van twee prachtige gebieden. Aan de ene kant de Amstel met z’n mooie oevers. Aan de andere kant de Ronde Hoep, vermaard bij fietsend Amsterdam en omstreken. Leuke kroegjes telt het dorp ook genoeg.

Noord-Hollandpad etappe 11 | Wandeling Ouderkerk – Abcoude

Amstel & Zwarte Kat

Zoals gezegd: echt jammer dat je zo snel van de Amstel wordt weggevoerd. Het weidse uitzicht over de rivier, de mooie oevers, leuke horeca (De Zwarte Kat): je ziet er echt te weinig van als je de officiële route volgt (wat ik deed, ik ben heel braaf namelijk). Bedenk dat schilders als Rembrandt, Mondriaan en Breitner de Amstel zo inspirerend vonden dat ze hem vereeuwigd hebben op hun schilderijen. Zo’n rivier laat je toch niet links liggen?

Noord-Hollandpad etappe 11 | Wandeling Ouderkerk – Abcoude

Polder De Ronde Hoep

Maar goed, uiteindelijk beland je dan bij de Amstel. Ben je de rivier eenmaal overgestoken (met een schattig pontje), dan wordt het echt genieten. Eerst over strak asfalt langs het met rietkragen gelardeerde riviertje De Oude Waver. Verre uitzichten over polder De Ronde Hoep zijn gratis en voor niets. Aan de horizon zie je de drie hoogste torens van Amsterdam: Rembrandttoren, Breitnertoren en Mondriaantoren. Heej, da’s toevallig!

Noord-Hollandpad etappe 11 | Wandeling Ouderkerk – Abcoude

Schaatsparadijs Botshol

Net als je denkt: nu heb ik m'n schoenen genoeg gesleten aan dat strakke asfalt, duik je een waterig graspad op en loop je een fraai stuk langs natuurgebied Botshol. Modderig is het wel, en alleen modder is het niet: het Noord-Hollandpad trakteert me elke etappe wel op een flinke plak stront onder m’n zolen. Maar wat een mooie vergezichten op vogelrijke plassen. De schuwe roerdomp schijnt hier te bivakkeren, toch wel een van mijn lievelingsvogels met z’n vérdragende oemp oemp.

Noord-Hollandpad etappe 11 | Wandeling Ouderkerk – Abcoude

Weet je?

Ouderkerk aan de Amstel beschouwt Amsterdam als z’n kleine broertje, want het heeft twee eeuwen extra op de teller staan. De Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim met unieke gebeeldhouwde graven is waarschijnlijk de plek waar het kasteel van de Heren van Aemstel gestaan heeft, van waaruit het Amstelland ontgonnen is en ook Amsterdam ontstaan is.

Noord-Hollandpad etappe 11 | Wandeling Ouderkerk – Abcoude

Steun Natuurmonumenten!

Botshol is als moerasgebied ontstaan in de 18e eeuw als gevolg van het afgraven van veen. Een deel van het veen bleef lange tijd liggen, waardoor hier nu veel zeldzame planten- en vissoorten zijn te vinden. Daarnaast is Botshol een belangrijk gebied voor de vogels. Net als veel andere Vechtplassen is Botshol een oase van rust vlakbij de drukke Randstad. Natuurmonumenten beschermt Botshol al sinds 1965. Geweldig toch?

Noord-Hollandpad etappe 11 | Wandeling Ouderkerk – Abcoude

Zweedse meren

Langs slootkanten en over vlonderpaden doorkruis je dit heerlijke gebied, zo geliefd bij schaatsend Amsterdam. Terwijl de schemering op me loerde, vlogen in de verte troepjes ganzen in formatie. Een eenzaam roeibootje klampte zich vast aan het laatste zonlicht. Botshol deed me denken aan Zweedse meren. Kiplekker stevende ik af op Abcoude.

 

Wandelgids Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

noordhollandpad ouderkerk abcoude-10
noordhollandpad ouderkerk abcoude-11
noordhollandpad ouderkerk abcoude-12
noordhollandpad ouderkerk abcoude-13
noordhollandpad ouderkerk abcoude-14
noordhollandpad ouderkerk abcoude-15
noordhollandpad ouderkerk abcoude-16
noordhollandpad ouderkerk abcoude-17
noordhollandpad ouderkerk abcoude-18
noordhollandpad ouderkerk abcoude-19
noordhollandpad ouderkerk abcoude-20
noordhollandpad ouderkerk abcoude-21
noordhollandpad ouderkerk abcoude-22
noordhollandpad ouderkerk abcoude-23
noordhollandpad ouderkerk abcoude-24
noordhollandpad ouderkerk abcoude-25
noordhollandpad ouderkerk abcoude-26
noordhollandpad ouderkerk abcoude-27
noordhollandpad ouderkerk abcoude-28
noordhollandpad ouderkerk abcoude-29
noordhollandpad ouderkerk abcoude-30
noordhollandpad ouderkerk abcoude-31
noordhollandpad ouderkerk abcoude-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy